150 de zile pentru un recensământ corect

De astăzi începem numărătoarea inversă pâna la demararea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor. În perioada 22 – 31 octombrie echipele de recenzori vor strânge date despre toţi locuitorii României. Informaţiile obţinute în urma acestui proces vor sta la baza fundamentării politicilor guvernamentale din următorii ani; în particular, alocarea fondurilor bugetare pentru o gamă largă de programe depinde de structura populaţiei, aşa cum va rezulta în urma recensământului.Printre întrebările cu privire la caracteristicile etno-culturale, pe care le vor pune recenzorii, se numără şi una legată de religie: „Cărei religii consideră persoana că îi aparţine?” Este vorba de întrebarea 25 din secţiunea „Persoane” a formularului de recensământ.Rezultatele oferite de ultimele două recensăminte (1992 şi 2002) în privinţa structurii religioase a populaţiei oferă o imagine puternic distorsionată a realităţii. În ambele cazuri, cifrele oficiale diferă marcant de toate celelalte sondaje efectuate în ultimii 20 de ani de reputate instituţii de cercetare a opiniei publice. De exemplu, ţinând cont de datele European Values Survey (1999) şi World Values Survey (2005), procentul real al celor care se declară atei este de minimum 6-7% din populaţie, de 60-70 de ori mai mult decât rezultă din recensământul efectuat în 2002 (0.1% din populaţie).Motivele sunt multiple şi ţin, în special, de factori culturali. Pe de o parte, este larg întâlnită ideea că dacă ai fost botezat automat aparţii de acea religie; pe de alta, afirmaţiile de tipul „poporul român s-a născut ortodox”, repetate insistent în anumite cercuri, pot induce o autocenzură în ceea ce priveşte asumarea identităţii religioase reale.Mai mult, la recensământul din 2002, maniera de formulare a întrebării sugera direct şi răspunsul; opţiunile oferite erau „ortodox” şi „altă religie (confesiune)”. Nu numai că nu se oferea o listă cu o gama mult mai largă de răspunsuri, nu numai că se inducea implicit ideea că o persoana trebuie să aibă o religie neexistând explicit opţiunea „ateu/fără religie”, dar se şi insista pe încadrarea ca membri ai unei comunităţi religioase bine-definite şi a celor care manifestau doar o religiozitate de ordin general, fără a se identifica cu o biserică/cult anume: „Religia reprezintă credinţa sau opţiunea religioasă sau spirituală, indiferent dacă această credinţă se manifestă sau nu prin aderarea la o comunitate religioasă. [s.n]”.Merită menţionat că în perioada în care s-a pregătit şi desfăşurat recensământul din 2002, BOR susţinea un lobby intens pentru a i se acorda, prin lege, titlul de „biserică naţională”.Rezultatele oferite de recensământul din 2002 au fost folosite pentru a justifica o gamă largă de acţiuni la nivel guvernamental sau local:

 • alocarea de fonduri, din ce în ce mai mari, de la bugetul de stat şi din bugetele locale pentru cultele religioase
 • subvenţionarea preferenţială a BOR
 • finanţarea de la bugetul de stat şi din bugetele locale a aşa-zisei „Catredrale a Mântuirii Neamului”
 • instaurarea obligativităţii de facto a studierii religiei în școli, săptămâna de săptămână, din clasa I şi până în clasa a XII-a
 • infiltrarea de preoţi, plătiţi de la buget, în şcoli, spitale, unităţi militare, penitenciare etc.
 • tolerarea evaziunii fiscale a BOR
 • variatele tentative de a transfera o parte a serviciilor de asistenţă socială în administrarea cultelor, dar cu finanţare de la stat
 • acordarea preferenţială de licenţe de emisie radio şi TV pentru posturi religioase
Recensământul oferă datele oficiale privind structura demografică a populaţiei. O pondere artificial mărită a credincioşilor afectează corectitudinea politicilor sociale; de exemplu BOR insistă pe alocarea subvenţiilor bugetare pentru culte proporţional cu numărul oficial al aderenţilor fiecăruia.Datele din 2002 afirmând că mai puţin de 0,2% din populaţie se declară atee/fără religie au fost utilizate în mod repetat pentru a iniţia o serie întreagă de acţiuni cu consecinţe negative cum ar fi îndoctrinarea religioasă practicată în şcoli sau recenta iniţiativă de promovare a unei legi anti-blasfemie, acţiuni în contradicţie flagrantă atât cu principiile Constituţiei României, cu legislaţia în domeniul drepturilor omului cât şi cu recomandările diferitelor organisme europene (Comisia de la Veneţia, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei etc.).Chiar dacă la recensământul din acest an formularea întrebării despre religie a suferit îmbunătăţiri faţă de 2002 prin eliminarea singularizării religiei creştin-ortodoxă, a întreba „Cărei religii consideră persoana că îi aparţine?” afirmă, din start, ideea că o persoană trebuie să aibă o religie.Transmiterea unei astfel de sugestii, atât către populaţie cât şi către echipele de recenzori, poate să ducă la distorsionarea semnificativă a rezultatelor. Lucrurile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât neutralitatea Institutului Naţional de Statistică rămâne a fi dovedită.Se ridica multiple semne de întrebare privind legăturile dintre INS si BOR. De exemplu, președintele INS a solicitat și a obținut sprijinul Bisericii Ortodoxe în derularea recensământului, iar reprezentanții celor două instituții au avut mai multe întâlniri pe această temă .„Buna colaborare” dintre Institutul National de Statistică și BOR este evidentă şi la nivel simbolic; din informaţiile pe care le avem INS este singura instituţie centrală de stat care dispune de… un sfânt patron – Sf. Dionisie Exiguul, „ales ca sfânt ocrotitor al Institutului Naţional de Statistică” la întrevederea din 12.09.2008 dintre Vergil Voineagu şi Patriarhul Daniel!Neutralitatea INS ridică mari semne de întrebare şi la nivel local. De exemplu, site-ul Direcţiei Judeţene de Statistică Dolj afişa până de curând simboluri religioase, rugăciuni şi o listă cu sărbători bisericeşti (acestea au fost până la urmă retrase în urma demersurilor efectuate de asociaţia noastră).În acest context, Asociaţia Secular-Umanistă din România solicită Guvernului României şi Institutului Naţional de Statistică:
 1. garanţii convingătoare în privinţa asigurării corectitudinii şi transparenţei proceselor de recenzare şi de prelucrare ulterioară a datelor
 2. modificarea întrebării 25 din secţiunea „Persoane” a formularului de recensământ din „Cărei religii consideră persoana că îi aparţine?” în „În prezent persoana aparţine sau nu unei religii?”, urmată de detalierea religiei pentru cei care răspund „Da”.
Dacă şi recensământul din acest an va creea aceeaşi imagine distorsionată ca şi cel din 2002, consecinţele se vor extinde mulţi ani în viitor, iar privilegierea grupărilor religioase va continua să crească.Începând de azi, punem la dispoziţia tuturor celor interesaţi site-ul de campanie www.recensamant2011.ro, unde vom posta informaţii legate de derularea recensământului. De asemenea, în cazul în care aflaţi de abuzuri sau de erori flagrante de înregistrare, vă rugăm să ni le semnalaţi la adresa de mail abuzuri@recensamant2011.ro. ]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

19 Comments

 • Alex
  Posted mai 25, 2011 1:43 pm 0Likes

  O sugestie, n-ar fi mai ok sa sustineti modificarea intrebarii in „În prezent persoana aparţine sau nu unei religii organizate?”… Pentru ca astfel ar fi inclusi si deistii, despre care sunt convins ca reprezinta un procent maricel din populatia tarii.

 • Monica
  Posted mai 25, 2011 1:50 pm 0Likes

  Alex, saptamana asta urmeaza ca ASUR sa trimita propunerea catre INS si se vor lua in considerare toate sugestiile primite.
  Domnul Alfred Bulai a spus azi la conferinta ca, in mod normal, formularele ar putea suferi modificari pana prin septembrie, asa ca ar fi ceva sanse.

 • Alex
  Posted mai 25, 2011 2:06 pm 0Likes

  Aha, inteleg… sper totusi ca vor lua in considerare propunerea cu schimbarea intrebarii. Cu toate ca adaugarea cuvantului „organizata” poate duce la cresterea complexitatii forumularului, ar clarifica mult mai bine optiunile religioase ale respondentilor.

 • Trackback: Recensămîntul, frica de textul sacru şi elevii atei « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET
 • Trackback: 150 de zile pentru un recensământ corect | Critic Atac
 • Costi
  Posted mai 26, 2011 8:38 pm 0Likes

  Actiunea ASUR este salutara. Va stimez si va respect pentru ce vreti sa faceti pentru tara, dar ar mai trebui sa faceti ceva … si anume:
  Spuneti ce salarii au inaltele fete bisericesti BOR: cifre, nume, functii.
  Ce proprietati si donatii au primit in ultimii 20 de ani.
  Ce afaceri au, faptul ca nu sant impozitate. (nu uitati nimic)
  Cat la suta din PIB reprezinta bugetul ptr. culte (BOR)
  Daca sant studiate in seminarii Psihologia individului si Psihologia maselor.
  Faptul ca spalarea creierelor se face de catre personal „calificat”.
  Legislatii din statele europene unde cultele nu sant finantate de stat.
  As mai avea cate ceva dar ma opresc aici.
  Acum va adresati doar unui segment restrans de populatie, nu aveti o publicatie, un ziar gratuit ptr mediul rural, care sa spuna problemele mai sus enumerate si care sa dea adrese de mail unde sa se poata verifica cele scrise.
  Oricum eu va doresc succes.

  • admin
   Posted iunie 13, 2011 11:28 am 0Likes

   Asociatia noastra este una tanara, iar editarea unei publicatii gratuite ar presupune resurse materiale si umane de care nu dispunem.

  • tibi
   Posted august 11, 2011 5:38 pm 0Likes

   As dori ca si simplu crestin sa va spun ca finantarea tuturor cultelor este stipulata de legea cultelor.Deci nu e nimic ilegal si imoral.Cate propritati ale BOR au fost secularizate de Cuza si luate de regimul ateist ,cate biserici au fost distruse?Biserica a sprinjinit poporul si sa nu uitati ca pe langa biserici au functionat primele scoli.In Scolile teologice care sunt la fel ca si alte scoli nu se studiaza niciun fel de psihologie.BOR nu face afaceri,este institutie nonprofit,potrivit legii cultelor.Biserica administreaza bunuri mobil si imobile care nu pot fi vandute cum credeti ,au un regim special,iar din potrivit Codului fiscal nu sunt impozitate acele activitati economice ale bisericii care tin de organizarea ei(producerea de lumanari,obiecte de cult s.a.) care sunt absolut necesare desfasurarii activitatii.

 • luminita
  Posted mai 28, 2011 12:27 am 0Likes

  Desi sunt botezata ortodox,acest lucru,nu ma influienteaza in nici un fel!Nu simt nevoia sa apartin unei religii,unei grupari,de orice fel ar fi.Ma simt bine,eu cu mine,imi judec singura faptele,nu simt nevoia spovedaniei!Nu cunosc intelesul cuvantului”pacat”.Nu ma raportez si nu ma intersectez,in nici un fel,cu institutia bisericii.

 • luminita
  Posted mai 28, 2011 12:36 am 0Likes

  Succes in tot ce faceti ASUR.Este f.greu acest drum.Intr-o tara ca aceasta cazuta prada,inocentei si refuzului de a gandi,mult curaj va trebuie!

  • tibi
   Posted august 11, 2011 5:42 pm 0Likes

   Cine nu gandeste doamna draga?Daca ti-ai botezat copilul ortodox, catolic sau baptist sa minti?Daca numele copilului este inregistrat la biserica in calitate de crestin,tu sa spui ca nu esti crestin?Nu instigati frauda ASUR!Informati corect oamenii care intra pe paginile ateiste!

 • MIHAI
  Posted mai 30, 2011 1:01 pm 0Likes

  De ce sa vorbim doar de religie oficiala vs. ateism? Mi s-ar parea normal sa apara in chestionar (la recensamant) si posibiliatea de a alege „mai mult spiritual decat religios” /”more spiritual than religious” (atunci cand nu te identifici cu un grup religios anume dar nici nu te consideri ateu deoarece crezi intr-o Divinitate). Oricum a te identifica cu un grup religios anume ar trebui sa satisfaca niste conditii (participare regulata la slujbe religioase, citit deseori textele sacre ale acelei religii, etc.) altfel devine doar o eticheta pe care o accepti doar pt a te simti parte dintr-un anumit grup (desi nu esti in realitate). Daca s-ar face un studiu amanuntit ref. numarul romanilor care se declara ca apartinand unei confesiuni sau alteia nu ar fi exclus sa apara o situatie diferita de imaginea preconceputa ce domina in prezent…

  • luminita
   Posted iunie 12, 2011 2:10 am 0Likes

   D.le Mihai,e foarte adevarat ce spuneti!

 • Liviu
  Posted iunie 12, 2011 7:10 pm 0Likes

  Sustin initiativa, trebuie combatuta tendinta de indoctrinare religioasa a unei populatii si asa printre cele mai inculte si sarace din Europa !

 • Recensamant
  Posted iunie 13, 2011 11:14 am 0Likes

  Care este stadiul demersurilor privind modificarea intrebarii (este 24 sau 25 – cum scrie la inceputul/sfarsitul articolului) ?
  A fost de acord INS ? Daca n-a fost de acord, ce actiuni de lobby aveti in vedere in continuare ?

  • admin
   Posted iunie 13, 2011 11:26 am 0Likes

   Momentan, intrebarea are numarul 25, dar inca mai pot interveni modificari in formulare. Va vom tine la curent cu toate actiunile, prin intermediul sectiunii de noutati.

 • nimxs
  Posted iunie 28, 2011 4:05 pm 0Likes

  Felicitari pentru atitudine, pacat ca lumea e asa ignoranta si predomina spiritul turmei .

 • asdf
  Posted august 12, 2011 10:37 pm 0Likes

  foarte bună ideea.
  ar trebui sa faca tot așa la sex, cetatenie, si orice camp. există persoane fără cetățenie, hermafrodiți, etc. faptul ca aproape toți aparțin unei categorii nu ar trebui să influențeze cumva exprimarea.

 • luminita
  Posted septembrie 18, 2011 2:52 am 0Likes

  Imi este rusine,ca stau in fata unui monitor si nu fac mai mult!Respect munca si curajul dv.stra.Deocamdata atat pot face!!!Sunt un om simplu,care am macar bucuria,de a-mi fi crescut copilul,aratandu-i ca viata poate fi traita liber,fara spaimele inventate de dogme!Cu respect pt, spatiul altui om.Ma doare cand vad,,cum se trag obloane,pe viata copiilor.Cum li se inoculeaza de mici,frici inutile.O bunica in autobuz explica nepoatei,ca daca nu face cruce in dreptul bisericii,nu va lua note bune la scoala!!!Se perpetua din generatie in generatie,iar in ultima vreme,cu multa ura.Copiilor li se spune asta acasa,mai era nevoie si la scoala?Li se amputeaza de mici,dreptul de a gandi!Li se pune un sac in spate,de sub care,putini,de-a lungul vietii lor,vor avea curajul sa priveasca in sus!Ideea de D.zeu,poate imbraca multe forme,pacat ca unii,accepta o singura forma.Aceeia impusa!

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢