***comunicat de presă***La inceputul lui august 2010, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) lansa campania “Nu-ţi lăsa banii în plata domnului!”, destinată a sensibiliza opinia publică şi factorii de decizie politică asupra propunerii de taxare şi a problemelor legate de finanţarea de către Stat a cultelor religioase.În urma cu un an, atrăgeam atenția că în România sunt 18.300 de biserici față de doar 4.700 de şcoli generale care stau la dispoziţia copiilor.Acum, după primul an de campanie, a sosit momentul să facem un prim bilanț. În 2010 am pornit o luptă de durată, o luptă pentru apărarea laicității Statului, o luptă împotriva unor mentalități ale clasei politice adânc înrădăcinate în ultimii 20 de ani. Campania va continua, iar o evaluare de parcurs se impune.Ce evenimente au fost înregistrate de la debutul campaniei?
- introducerea în dezbaterea publică, pentru prima oară după 1989, a subiectului finanțării cultelor de către Stat
- reducerea cu 48% a finanțărilor bugetare pentru construcția de noi biserici și renovarea celor vechi de la 54,6 milioane de lei în 2010 la cca. 28,3 milioane de lei în 2011
- am pus o presiune constantă pe clasa politică; în ultimul an s-au înregistrat o serie de inițiative legislative și luări de poziție în premieră absolută pentru România ultimelor două decenii:
- Declarația Președintelui Traian Băsescu, la Radio România Actualități (11.08.2010): “[…] să terminăm cu fanariotismele acestea […] nu este timpul să construim acum biserici din bani publici. Avem alte priorităţi, poduri […], drumuri distruse de la inundaţii, diguri.”
- Depunerea la Parlament a unui proiect de lege pentru stoparea salarizării preoților de către Stat (BP651 / 16.08.2010)
- Nepromulgarea de către Președinte și retrimiterea în Parlament a proiectului de lege pentru stabilirea parteneriatului între Stat şi Biserică în domeniul asistenţei sociale (11.04.2011)
- Depunerea la Parlament a unui proiect de lege pentru eliminarea posibilității de alocare a banilor de la bugetul de stat direct către anumite biserici (BP344 / 09.06.2011)
- a stopa finanţarea cultelor religioase de la bugetul de stat sau din bugetele locale, cu excepţia unor proiecte cu caracter umanitar, clare şi bine-definite
- a obliga toate cultele religioase care primesc finanţare din partea autorităţilor centrale sau locale ale statului, a regiilor autonome şi a companiile cu capital majoritar de stat să publice anual rapoarte financiare detaliate prin care să justifice modalitatea de cheltuire a banilor
- a obliga regiile autonome şi companiile cu capital majoritar de stat să facă publice destinatarii şi sumele sponsorizărilor, inclusiv cele efectuate în beneficiul cultelor religioase, pentru a se asigura transparenţa procesului
- a asigura transparenţa activităţilor economice desfăşurate de culte în scopul fiscalizării corespunzătoare a acestora
17 Comments
VALERIU GHERGHE
Parerea mea este ca nu ati facut nimic extraordinar ! Din contra , ati intarit si mai mult aceasta institutie ! Bani nu s-au mai dat ca nu mai sunt , nu ca ati cerut voi asta !
rftghost
Si tie ti se pare o chestie normala? Sa vezi ca lumea nu stie nici macar sa scrie/citeasca si se tavaleste pe jos ca in Evul Mediu?
Asta e, dupa tine, un motiv de lauda?
Emil Moise
Buna seara,
Astfel de actiuni si proiecte sunt foarte importante! Desigur, suntem in contextul in care fondurile publice sunt diminuate, insa impactul unor astfel de demersuri, precum cel al ASUR are relevanta. Chiar si pentru politicienii din Romania (cel putin pentru unii dintre ei) conteaza aparitia unor modele de abordare. Este evident ca aparitia unor astfel de idei, dezbateri, lansari de proiecte poate initia schimbari de perspectiva pentru acestia din urma.
Alex C.
Oare nu Biserica a fost prima institutie care a gazduit copii si tineri pentru a-i educa? Doriti laicizarea tarii si va faceti reclama pe facebook, cu dorinta de a strange cat mai multi atei. Cu ce scop? Majoriatea ateilor nu sunt decat niste copii inculti si teribilisti care merg in turma, dupa primul venit. Sustin ca-s atei fara a sti ce-nseamna asta; sunt copii lipsiti de educatie si de sprijin, nu-i prostiti si mai tare! Problema invatamantului romanesc nu se ascunde in zidurile unei institutii de invatamant, ci in sufletul si mintea celor care stau intre ziduri. Nu conteaza cantitatea, ci calitatea. De-ar fi Romania noastra tara cu cele mai multe scoli…rezultatele din invatamant ar fi aceleasi, pentru ca oamenii(profesori, parinti, elevi), nu se implica. De ce nu se implica? Pentru ca azi toti alearga dupa bani; asta-i singurul lucru dupa care alergam zi de zi. Nu mai avem timp pentru altceva…intr-un fel nici nu ne-am permite sa alergam dupa altceva, nu-i asa? Cum a fi daca am incep sa ne dorim si alte lucruri(mai mult decat ne dorim bogatie materiala)? Oamenii au renuntat incet-incet la „lucrurile” esentiale sufletului omenesc, facand loc mandriei, dorintei de a avea cat mai mult, minciunii, fricii, s.a. Daca fiecare om ar pune suflet, invatand din nou sa creada in lucruri frumoase si gandindu-se din nou ca exista „Cineva” care vede totul, ca trebuie sa fie buni, sa ajute, sa se implice, sa-i invete pe altii(mai ales pe cei mici)…lumea s-ar schimba. Ni s-a oferit posibilitatea de a alege…aceasta posibilitate, prin care ne autodistrugem.
Catedrala Mantuirii Neamului e una din cele mai mari realizari. Multi se opun construirii ei, din diverse motive.
Voi, care va autointitulati umanisti, nu sunteti decat altii dintr-atatia care incurajeaza incultura prin renuntarea la credinta si traditie. Sa fim seriosi…nu doriti sa sprijiniti invatamantul romanesc prin construirea de scoli, sunteti doar impotriva Bisericii…si atat.
Asta era marea problema a tarii: ca-s prea putine scoli si prea multe biserici…
Cei care fura, omoara, distrug totul in cale? Aceia nu-s copiii de altadata, cei crescuti in traditia crestina, cei care se temeau de Dumnezeu iar faptele lor nu se datoreaza lipsei de educatie.
Nu faceti decat rau, incurajand oamenii sa nu mai creada in Dumnezeu, sa nu se lase indoctrinati… Numai cei inculti sustin ca oamenii sunt indoctrinati de Biserica.
Nu uitati insa ca Romania este si va ramane ” Gradina Maicii Domnului”.
rftghost
Oare nu Biserica a fost prima institutie care a gazduit copii si tineri pentru a-i educa?
Confunzi educatia cu indoctrinarea…
Majoriatea ateilor nu sunt decat niste copii inculti si teribilisti care merg in turma, dupa primul venit. Sustin ca-s atei fara a sti ce-nseamna asta; sunt copii lipsiti de educatie si de sprijin, nu-i prostiti si mai tare!
Tot ce se poate… numa ca nu toti. Spre deosebire de crestini, care sunt toti… Am impresia ca tu nu stii ce e un ateu… nici nu ma mira.
Problema invatamantului romanesc nu se ascunde in zidurile unei institutii de invatamant, ci in sufletul si mintea celor care stau intre ziduri. Nu conteaza cantitatea, ci calitatea.
Sa inteleg ca BOR are ceva calitate in domeniu invatamantului? De cand si pana cand au ajuns ritualurile si fanteziile unei religii educatie?
De-ar fi Romania noastra tara cu cele mai multe scoli…rezultatele din invatamant ar fi aceleasi, pentru ca oamenii(profesori, parinti, elevi), nu se implica.
Nu inteleg cum ajuta la implicare cresterea exponentiala a nr. de biserici.
De ce nu se implica? Pentru ca azi toti alearga dupa bani; asta-i singurul lucru dupa care alergam zi de zi. Nu mai avem timp pentru altceva…intr-un fel nici nu ne-am permite sa alergam dupa altceva, nu-i asa?
Asa, si solutia e sa facem mai multe biserici, sa alerge preotii dupa mai multi bani?
Cum a fi daca am incep sa ne dorim si alte lucruri(mai mult decat ne dorim bogatie materiala)?
Eu incep sa imi doresc mai mult creier pentru tine…
Oamenii au renuntat incet-incet la “lucrurile” esentiale sufletului omenesc…
Medicamente, medicamente… aberezi maestre. E vorba despre calitatea invatamantului, educatiei, nu de aberatiile unei religii. E vorba de numarul de scoli, nu de numarul de matanii… mai citeste odata ce vrea sa obtina ASUR.
Voi, care va autointitulati umanisti, nu sunteti decat altii dintr-atatia care incurajeaza incultura prin renuntarea la credinta si traditie.
Credinta si traditia nu au nimic de a face cu cultura. Din pacate, cu cat sunt mai credinciosi si mai traditionalisti, cu atat prostia e mai mare…
Sa fim seriosi…nu doriti sa sprijiniti invatamantul romanesc prin construirea de scoli, sunteti doar impotriva Bisericii…si atat.
Si de ce nu am fi? Nu e biserica ca si institutie cea mai mare lipitoare de pe fata pamantului? Nu au ei de cateva mii de ani monopolul la prostire si incultura? Nu predica traitul fara gandire?
Asta era marea problema a tarii: ca-s prea putine scoli si prea multe biserici…
Pentru mine, care din pacate contribui cu impozite la bugetul tarii, si imi educ copii in sistemul asta de invatamant, da, e cea mai mare problema.
Cei care fura, omoara, distrug totul in cale? Aceia nu-s copiii de altadata, cei crescuti in traditia crestina, cei care se temeau de Dumnezeu iar faptele lor nu se datoreaza lipsei de educatie.
O nuu. Aia erau parca copii evului mediu… Inchizitia iti zice ceva? Sau vorbim cumva de copii dinainte de razboi, ca astia, ca noi, crescuti in comunism nu prea cred ca au fost in „traditie crestina”.
Nu faceti decat rau, incurajand oamenii sa nu mai creada in Dumnezeu, sa nu se lase indoctrinati… Numai cei inculti sustin ca oamenii sunt indoctrinati de Biserica.
Inclultii si biserica insasi… Cu ce anume e rau sa incurajezi un om sa gandeasca pentru el? Tu intelegi ce inseamna conceptul de doctrina?
Nu uitati insa ca Romania este si va ramane ” Gradina Maicii Domnului”.
Cat timp e locuita de oameni ca tine, eu cred ca e doar imprejmuita de gardu ala pe care il tot sar cei ca tine…
Adi
http://adrianarvunescu.wordpress.com/2011/02/06/18300-biserici-4700-scoli-generale-425-spitale/
pavel
Domnule Adi, felicitari pt ca sunteti un mare sustinator al Bisericii Ortodoxe. Dar nu este cazul sa ma faceti sa cred ca trebuie sa sustin si eu cu banii mei biserica dvs. Asta e problema. Daca Biserica dvs este asa de buna, corecta, singura adevarată si puternică, atunci sa se sustina singura prin enoriașii ei, cum de altfel invata peste tot Sfanta Scriptura pt crestini si nu cu oblăduirea și fondurile de la bugetul statului.
Marius
Intrebarea nu este de ce facem un bine in detrimentul altui bine, ci de ce facem ceva rau in detrimentul binelui. Asadar, intrebarea ce arata adevarata cauza a problemei ridicate este de fapt: „De ce construim bodegi, discoteci, casinouri, sex-shopuri, bordeluri, fabrici de tigari si case de vanzare a drogurilor, in locul constructiei de gradinite, scoli, spitale, parcuri, adaposturi pentru saraci si batrani, si multe, multe altele?!?”. De ce atata risipa de bani, timp si sanatate aruncate pe betii, curvii, preacurvii, jocuri de noroc si patimi, cand iata ca societatea in care traim are nevoie atat de mare de educatie, asistenta medicala si sociala, dar si de sansa unui loc de munca decent!
Pe drept, aceasta este adevarata intrebare, caci oare nu sunt bodegile, cluburile de noapte si celelalte de care spuneam, pentru societate, asemenea tumorilor si infectiilor din corpul unui om bolnav? Nu ele sunt pricina durerii si lipsurilor unei societati?
Va intrebati unde sunt banii de scoli si de scolarizare? Iata, intrebati mamele a caror soti sunt betivi ordinari si cheltuiesc si cel din urma banut ce i se cuvenea copilului la scoala, pe bautura! Va intrebati unde sunt banii de azile pentru batrani si orfelinate pentru copii? Iata intrebatii pe iubitorii de castiguri usoare si lacomii de bani care ii risipesc prin cazinouri! Va intrebati unde sunt banii de spitale, biblioteci si parcuri pentru joaca? Iata intrebatii pe cei care cheltuie banii pe desfrau prin bordeluri, pe cei care cheltuie banii pe tigari si in discoteci! Acolo sunt banii pentru cele bune si de folos oricui, dar risipiti pentru cele rele in detrimentul tuturor.
Si singura care lupta impotriva acestor plagi ale societatii este Biserica lui Dumnezeu. Bisericile sunt in societate asemenea leucocitelor din corpul uman. Ele au menirea sa-l despatimeasca pe om, sa-l tina sanatos, departe de boala pacatului, pacatul care este singura cauza a suferintei umane.
Nu Biserica este de vina ca nu sunt gradinite, scoli si spitale mai multe, caci tocmai ea binecuvinteaza, sfinteste si stimuleaza activitatea lor. Biserica ne invata sa avem initiativa binelui, sa ne implicam in societate in mod activ si constructiv! Biserica lui Dumnezeu sădeşte conştiinţa binelui în mintea noastră, ne invaţă să-i iubim pe cei din societate, ne arată pericolele lăcomiei şi egoismul. Biserica insufla frica lui Dumnezeu ca înţelepciune de viaţă, care ne va ajuta să fim cinstiţi, să nu ne răzbunăm, să iertăm, şi să fim înţelegători cu toţi oamenii. O biserică construită astăzi poate aduce 10 spitale si grădiniţe maine. Biserica formează copii de azi, care vor fi oamenii de mâine… Ei vor decide ce să construiască şi cum. Biserica pune în inimele tuturor dorul după Dumnezeu şi după împărăţia cerurilor şi prin asta ne aminteşte tuturor că va veni o vreme când toti ne vom înfăţişa la judecată doar cu faptele noastre fără bogăţii.
De ce credeti ca se straduiesc atat de mult unii sa scoata Biserica si dreapta credinta din sanul scolilor si al liceelor? Cine se straduieste oare sa alunge sanatatea (invatatura Bisericii) din societate, decat boala (imoralitatea umana)? Imoralitatea noastra este de vina, caci ea este generata si intretinuta de toti cei care iubesc rautatea, manifestandu-se in mod fatis prin toate constructiile deprevarii umane, ce le vedem la toate colturile de strada!
Si cum am putea spune ca sunt prea multe biserici construite, cand tocmai in ele ajung sa se reabiliteze si sa se insanatoseasca curvarii, betivii, narcomanii, si toti cei care au cazut victime ale patimilor?! Cum am putea sa ne lipsim de singura noastra sursa de insanatosire sufleteasca? Pe drept am spune ca este inconstient bolnavul care isi arunca perfuzia de la mana, sau cel cu cangrena care refuza tratamentul cu antibiotice. Asemenea sunt inconstienti si cei care spun ca sunt prea multe biserici, atata timp cat societatea boleste de imoralitate.
Pentru insuficienta si proasta dotare a scolilor, spitalelor si a adaposturilor sociale, de vina sunt cei care ar fi avut puterea sa le construiasca dar in loc au construit bodegi, discoteci, bordeluri si cazinouri. Dar mai de vina sunt cei care frecventeaza astfel de locuri, intretinand si intinzand si mai mult aceste tumori ale societatii. Insa nu numai acestia sunt de vina, ci si cei care nu au invatat pe cei ai casei sa se fereasca de astfel de locuri, desi era in puterea si raspunderea lor sa o faca.
rftghost
Biserica, oricare ar fi religia la care se inchina, nu are solutii la nimic. Religia a fost doar un pretext pentru a indobitoci oamenii si a duce razboaie.
Problema mea e simpla. Eu sunt ateu. De ce vrei tu sa-ti construiesti lucruri din banii mei? Te tin eu sau cineva sa cladesti ceva? Vrei sa dai bani pentru catedrale/temple/etc si nu poti?
De imoralitate nu a murit nimeni, de boli si de prostie da.
pavel
Stimate Domnule Marius,
cand sunt prea multe vorbe ceva da de banuit… Problema nu este cu ”prea putine biserici” in comparatiie cu discotecile si bodegile. Problema este cu statul care isi plateste o biserica anume, care sa-i slujeasca si sa-i aduca voturi.
Potrivit legilor statului roman dreptul la religie este garantat si este o problema de optiune personala. De aici deriva faptul ca scoala trebuie sa faca carte iar bisericile religie asa cum o inteleg ele.
Este insa absolut anormal ca statul sa plateasca personalul clerical al oricarei biserici ar fi.
Daca enoriasii nu pot sau nu vor sa-si plateasca slujitorii inseamna ca de biserica aceea nu este nevoie. Din care Biblie se ia invatatura cum ca o biserica crestina, anume, trebuie sustinuta si platita dela stat?
luminita
Tara asta,din cauza apartenentei religioase, nu va iesi niciodata din rahat!Hardughii numite biserici si putori cu barba.
pop
Ce interesant! Acum comparam mere cu pere. Egalam bisericile construite in decursul a sute de ani, cu scolile construite doar de vreo o suta si ceva de ani. Am inteles ce doriti. Credinciosii sa construiasca scoli si spitale ca apoi sa le comaseze si sa le desfinteza statul. Mai cititi prin cartea de istorie. Mitropolitul Andrei Saguna a organizat invatamantul in Transilvania construind peste 400 de scoli. Unde erau atunci ateii si umanistii? Desigur ca dupa 50 de ani de comunism refacerea bisericilor este anevoiasa. Asta nu inseamna ca nu vine si vremea unor centre educationale si medicale. Cercetati cu atentie. Multe din biserici si manastiri au gradinite, cabinete medicale, azile intretinute de Biserica. Mai lasatin-ne cu indoctrinarea. Nu te obliga nimeni sa fii crestin, dar e imperios sa stii sa iti pese de om. Cate scoli a construit ASUR, cate cabinete medicale are, cate actiuni filantropice?
luminita
D.le rftghost oricate argumente a-ti aduce,vor veni cu contraargumente!!E foamea popilor pt. bani nemunciti!!Tagma popilor,nu va pune osul la treaba,niciodata si nici progeniturile lor!!!Iar latraii pe langa ei,ling degetele si tot bun este.Nu uitati zicala:Ce face un p…t,zece destepti nu pot desface.
luminita
Nea Pop,prea va bagati pe gatul nostru!!!Daca voi nu stiti,ca noi existam,noi de ce stim,ca voi prea bunilor existati????Nu va mai infiltrati fortat in viata noastra,ca nici cu lamaie nu mai merge.!!Lasati scolile,pt.menirea lor!!Nu mai racolati creiere fragede,cotizantii prostiei de maine!!Va e teama,ca ramaneti fara prosti??Tara asta are din plin asa ceva.Sunt destui care din multa logica si ratiune,se calca in picioare sa pupe niste lemne!!!Si intelegeti ca sunt oameni,care nu simt nevoia,de a se intersecta in vreun fel cu vreo religie!!!!!!!!
pavel
Potrivit convingerilor mele va felicit din toata inima pt initiativa si dorinta de a se face ordine in legislatie intr-o stare de anormalitate absoluta.
Iata la ce ma refer:
1. ori suntem stat laic ori religios, intr-o stare de normalitate,bugetul de stat nu are nimic a face cu salariile personalului unei anumite biserici.
2. enoriasii ori își sustin biserica ori este o biserica pradatoare de fonduri cu ajutorul statului.
3. de ce eu ca si contribuabil sa fiu obligat prin buget sa platesc slujitorii unei anumite biserici fara voia mea?
4. Ca sa nu mai vorbim despre: ”religie cu note sau calificative”
5. cine vrea biserica sa o sustina asa cum invata Biblia
pop
Asa deci! Cand nu mai avem raspunsuri trecem la invective si autodeterminare. Pai daca vreti sa fiti lasati in pace faceti acelasi lucru si voi! Indicati cazuri concrete, nu mai generalizati asupra unui popor intreg. Inteleg! Unii pupa lemne ( banuiesc ca e vorba de lemnul crucii), altii investesc 10 miliarde de euro (CERN) in masinarii care nu functioneaza.
Cine e de aratat cu degetul aici? Folositi ratiunea daca tot e atat de autosuficienta…
Ciprian
Imi dau seama ca in Romania, intr-adevar sunt mai multe biserici decat scoli, ca suntem, din nefericire, probabil cel mai religios stat din Europa. As dori sa stiu insa, care este sursa acestor cifre si acestei informatii, pentru ca , daca este asa, mie mi se pare cel putin alarmant si ingrijorator. Astept raspunsul dumneavoastra cu privire la sursa informatiilor privind numarul de scoli si numarul de biserici, pentru a valida acest articol. Multumesc anticipat.