Persoanele fără o credință religioasă sunt cea mai numeroasă minoritate din România, dar, paradoxal, au cea mai mica recunoaștere din partea Statului, iar asta conduce la discriminare, manifestată atât în viața publică cât și în cea privată. Cu un procent estimat la circa 10% din populație (8% – IRES 2020, 13% – BCS 2020), minoritatea ateilor și agnosticilor depășește cu mult alte minorități, recunoscute tradițional. În rândul tinerilor (18-35 ani), persoanele fără o credință religioasă au o pondere aproape dublă: 17% (IRES 2020).
Organizarea unui nou Recensământ în 2022 ne oferă contextul potrivit pentru a obține o imagine clară asupra demografiei religioase a românilor. Faptul că românii se vor putea recenza și online este îmbucurător și sperăm să ajute oamenii să răspundă sincer la întrebarea despre Religie, fără teama unor repercursiuni.
Așadar, în cazul în care nu aparțineți de un anume cult și nu urmați o formă de religie organizată, puteți bifa ”Fără Religie” în formularul de la recensământ.
De ce ar trebui să ne preocupăm de rezultatele recensămintelor? E simplu. Pe baza lor sunt elaborate politicile publice. Poate suna pretențios, dar asta e realitatea, fie că vorbim de alocarea fondurilor europene pe regiuni sau de stabilirea traseelor autostrăzilor. Impactul datele statistice colectate cu ocazia acestor cercetări se resimte ani de zile, așa că acuratețea lor este esențială.
Vă recomandăm să vă autorecenzați online, pentru a vă asigura că răspunsurile date sunt înregistrare corect, fără presiuni din partea familiei sau recenzorilor. Pentru mai multe detalii despre participarea la recensământ a persoanelor atee sau fără religie, vă invităm să vizitați www.farareligie.ro