Opriți finanţarea de către Stat a cultelor religioase şi redirecţionati aceste fonduri către Educaţie, Cercetare şi Sănătate!
Domnului Crin Antonescu, președintele Senatului României, co-președinte al USLDomnului Valeriu Zgonea, președintele Camerei DeputațilorDomnului Victor Ponta, prim-ministrul Guvernului României, co-președinte al USLDomnului Nicolae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în RomâniaDomnului Erik de Vrijer, seful misiunii FMI în RomâniaDomnului François Rantrua, directorul biroului Băncii Mondiale în România Anual, cultele religioase primesc din partea Statului aproximativ 540 de milioane de euro, sumă echivalentă cu 0,4% din PIB-ul României, valoare anunțată de însăși Patriarhia BOR.1Asociaţiile semnatare fac un apel către toţi membrii legislativului, indiferent de partidul din care fac parte, să stopeze finanţarea de către stat a cultelor religioase şi să redirecţioneze către Educaţie, Cercetare şi Sănătate aceste fonduri.Pentru comparație, reamintim că nivelul arieratelor la plata medicamentelor este de doar 0,3% din PIB.2Dincolo de această alocare inoportună per se, având în vedere actualul context socio-economic, considerăm că o abordare rațională, în acord cu nevoile imediate și reale ale cetățenilor este absolut necesară, iar Sănătatea, Educația și Cercetarea sunt domenii prioritare.Este anormal ca într-un stat laic sute de milioane de euro din bugetele autorităţilor de stat, centrale şi locale, să fie deturnate de la nevoile reale ale ţării spre beneficiul cultelor religioase. Acestea sunt organizații private și trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor. Semnatari:- Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR)
- ActiveWatch
- Expediție în Cultură
- Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală
- Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe
- Fundația Population Services International in Romania
- Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
- Asociația Start Focus
- Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics
- Asociatia REPER21
- Asociația EPAS
- Asociația ACCEPT
- Fundația Alături de Voi
- Fundația PACT
- Asociația Salvați Dunărea și Delta
- Green Hours & Teatrul LUNI
- Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”
- Asociația Edusfera
- Centrul pentru Acțiune și Responsabilitate în Educație
- Grupul h.arta
- Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință
- Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
1 http://www.mediafax.ro/social/patriarhia-statul-asigura-aproape-60-la-salariile-personalului-clerical-si-neclerical-10124553
2 http://cursdeguvernare.ro/proiectul-de-buget-pe-2013-pib-1398-miliarde-euro-deficit-214-crestere-18.html
]]>
75 Comments
Cristian Fofircă
O iniţiativă bună. Să sperăm că politicienii îi vor acorda o minimă atenţie.
elisa
Care politicieni? Aceia de se cazau cu 90 de milioane pe luna in timp ce noua ne scadeau salariile?Sau aceia care de 23 de ani stau pe banii statului, in Parlament?
KSLCatalin
Daca politicienii ii vor acorda o minima atentie, atunci acestia vor trebui sa si-o si asume.
Puterea acestei tari rezida exact in Biserica sa, in credinta pe care intregul Occident, astazi, o invidiaza.
Daca Occidentul ar fi vrut sa se pazeasca de criza actuala, atunci ar fi trebuit sa-si pazeasca credinta si Biserica sa. Marsul disperat din ultimele zile de pe strazile Parisului demonstreaza clar acest lucru. 800.000 de oameni marsaluind pe strazile capitalei, „cum n-a vazut Parisul”, pentru salvarea propriilor lor copii, din fata roadelor ateismului. Nu mariajului gay si NU ne dam copiii cuplurilor gay! – oameni iesiti in strada pentru a se lupta cu monstrul iesit la suprafata prin daramarea Bisericii.
Uniunea Europena nu va ceda, insa. Impunerile ateiste vor incerca, prin tot felul de legi si petitii, sa isi urmeze cursul lor, atata timp cat stiu ca au reusit sa rastoarne mintile oamenilor, sa le lipseasca de valoarea credintei lor, incat sa le poata controla dupa bunul plac. Credinta rasariteana, ramasa fiidela traditiilor si valorilor ei milenare, ramane insa un scut de protectie pentru intreaga zona. Se poate ca zidul sa fi fost slabit in Serbia in mod armat, in tarile din jurul Romaniei prin tot felul de schisme iscate prin infiltrari in interor, sau in Grecia prin criza rasfranta brusc parca asupra unei singure tari, dar doar de noi depinde inca daca vrem sau nu sa luam parte, alaturi de ei, la acest joc total necredincios.
Oare de ce legatura puternica dintre Stat si Biserica, in Rusia, este astazi pe prima pagina a ziarelor din Occident? Federatia se va lupta din rasputeri pentru unitatea Bisericii, in ideea consolidarii Statului (cine nu stie ca a tine Bisericile locale sub jurisdictia Patriarhiei, nu inseamna nimic altceva decat a pastra federatia unita?).
Acesta poate ca este si motivul pentru care Comisarul Drepturilor Omului din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Constantin Dolgov, avea sa remarce in ultimele zile, cu mare bucurie: „În Franța există opoziție in fata legalizarii mariajului homosexual! Valorile creștine sunt înca vii, chiar și în neo-liberalismul occidental!”, remarcand cu disperare ramasitele unui Crestinism de care a fost secatuita o civilizatie care isi baza intreaga existenta pe el.
La aceasta ora, pana si cei ce au aprobat legalizarea mariajului gay in Anglia se declara nedumeriti, asupra „motivatiei care l-a facut pe David Cameron sa se opreasca ‘din senin’ asupra unor schimbări atat de agresive, atata timp cat problemele economice și problemele de suveranitate ale Marii Britanii ii preocupa mult mai mult pe alegatori”.
Nigel Farage, lider al Partidului Independent al Regatului Unit avea insa sa declare despre decizia lui Cameron: „asculta ordinele superiorilor săi politici din Bruxelles”. Legalizarea „mariajul gay”, impusa in virtutea unei viitoare propuneri UE, va trebui sa devina lege în cursul acestui an. Asa incat totul pare sa se precipite…
Polticienii romani mai au ceva timp, dar ei vor simti in spate permanent tocmai greutatea votului unei Romanii crestin-ortodoxe majoritare. O Romanie care, daca se va mentine asa, poate scapa de criza occidentala exact prin Biserica proprie, iar cei inteligenti cunosc bine asta…
Gheorghe Popescu
Mai bine v-ar preocupa cati bani se pierd prin alte actiuni ale statului ! Cat despre culte tot cu cifre bugetare ar trebui sa aratati lumii cati bani aduc la buget ! Cu mult mai mult decat infima cifra de 0,4 % !
admin
Acțiunile ASUR se încadrează în statutul asociației. Probabil există alte ONGuri care se preocupă de monitorizarea altor cheltuieli nejustificate ale Statului. Dacă aveți dovezi concrete despre bani aduși la buget de către culte, vă rugăm să ne trimiteți cifrele pe adresa noastră de contact.
marius
da..aduc..prin tot felul de scutiri…daca ar merge pe o piata adevarata unde nu ar fi concurenta neloiala….Si doi daca au profit si „aduc” bani la buget de ce mai este nevoie de cofinantare?
Gheorghe Popescu
Problema este ca sustineti ca sunteti „societatea civila”. Nu aveti nici o legatura cu ea ! Procentul celor ce va impartasesc ideile este ridicol de mic ! Asadar pe cine reprezentati ?
Ioan
Contributia statului la salariile preotilor este de 557.472 lei (60% din salariul integral), iar taxele percepute de stat (asigurari de sanatate, contributii sociale) pe venitul integral al preotilor se ridica la suma de 575.087 lei.
Statul are obligatia morala sa asigure acesti bani Bisericii Ortodoxe Romane ca urmare a trecerii averilor Bisericii in posesia statului in anul 1863.
Eu nu sustin demersul Asociatiei Asur catre autoritatile statului nostru. Prin aceste actiuni Asociatia Asur se dovedeste potrivnica Romaniei!!!
Nica Leon
Ioane, cumva această gaşcă ce rostogoleşte încă una din marile minciuni ale omenirii, care a făcut atît de mult rău de-a lungul timpului, este, în opinia ta, cumva stat în stat? Ce s-a făcut în 1863 a fost foarte bine, iar azi nimeni şi nimic nu mai are dreptul să conteste voinţa acelui stat!
Gellu
Cred ca nu stii ce spui ! Gasca de la Accept , comentariul a fost editat pentru că reprezenta un atac la adresa unui grup de oameni , doreste binele tarii ? Voi , ASUR , ci celelalte asociatii necunoscute , probabil ca sunt aceeasi membri pe la toate asociatiile enumerate , cautati o popularitate pe care nu o veti avea niciodata ! Am trait in comunism si am simtit pe pielea noastra ce bine ! Mergeti si ocupati-va de lucruri serioase , puneti mana la munca !
KSLCatalin
Ramane discutabil deja daca actiunile ASUR se incadreaza sau nu in statutul asociatiei proprii, odata ce o asociatie declarata „umanista” nu tine cont si nu respecta libertatile adevarate ale omului, in gandire si fapta, care includ si libertatea la religie (pe care Dvs. o numiti, fara respect fata de credinciosi, „indoctrinare”). Lupta impotriva religiei nu poate fi inclusa in statutul niciunei organizatii din vremea noastra, din cate stiti si Dvs foarte bine. UE are legi aspre pentru astfel de actiuni. A solicita 2%, prin bannere flash precum cel afisat pe site, marturisind ca ii veti folosi „pentru o Romanie laica” (de parca Romania ar fi in prezent stat religios), spunand „Stop indoctrinarii religioase” nu inseamna nimic altceva decat o actiune evident anti-religioasa. Toleranta, acceptarea celuilalt de langa noi, cu credinta lui, cu drepturile lui, inseamna sa acceptati ca nu mai traim in Comunismul pe care inca si-l doresc multi. Impunerea ateismului cu forta, prin diverse manipulari si actiuni de acest tip, formuland axiome (adevaruri care nu trebuie sa fie demonstrate) nu poate fi un atribut al lumii acestui secol.
Ramane discutabil, in plus, chiar si obiectivul urmarit cu adevarat de aceasta petitie, actiunea parand din start una nedemna de incredere, odata ce nu are la baza sinceritatea: a afisa suma care se acorda cultelor si a afirma ca o compari cu cea care se aloca Ministerului Sanatatii, dar de fapt afisezi „nivelul arieratelor la plata medicamentelor” doar pentru ca suma este mai mica, lasand impresia ca aceasta este de fapt suma totala destinata sanatatii este o MARE MANIPULARE.
Nu faceti altceva, prin actiunile Dvs, decat sa ne ajutati sa mai vedem inca o data cat de importante sunt cultele si de ce Biserica trebuie sustinuta de majoritatea crestin-ortodoxa a acestei tari: tocmai pentru ca oamenii sa demonstreze sinceritate si respect unul fata de celalalt.
Va reamintim ca nimeni nu este indreptatit, mai ales in societatea de astazi, la care va raportati foarte des (de parca ar fi cea mai valoroasa), sa isi impuna – cu forta – logica si convingerile proprii, incercand prin diferite manipulari de acest fel sa convinga oamenii, sperand ca acestia sunt in majoritatea lor mai putin pregatiti sau educati. Acest tip de abordare ar trebui sa jigneasca nu doar un crestin-ortodox ci si un ateu convins.
A spune ca sumele au fost „deturnate” si nu dirijate sau alocate, asa cum ar fi fost corect, este din nou un semn evident al manipularii. Conform principiilor umaniste, nu cumva omul ar trebui sa se bucure de libertatea de a analiza si de a gandi singur? (apropo de asta, STIATI CA… parintele umanismului, in Bizant, a fost nimeni altul decat Sfantul Fotie? Va trebui sa recunoasteti si sa va asumati neconcordanta actiunilor Dvs din prezent, cu principiile care stau la baza umanismului adevarat)
Mai departe, MANDRIA prin care cineva poate sustine, asa cum se intampla in cazul petitiei de fata, ca doar el insusi gandeste bine si ca este singurul care detine cheia salvarii economiei sau a tarii, dand lectii tuturor, de pe o pozitie atat de sigura incat a putut ajunge sa formuleze expresii de genul:
„considerăm că o abordare rațională”…(de parca toate abordarile de pana in prezent au fost irationale)
“Este anormal ca”… (de parca toti celilalti de pana acum au luat decizii anormale),
“deturnate de la nevoile reale ale ţării” (de parca dvs stiti cel mai bine care sunt prioritatile reale ale tarii. In plus, termenul ‘deturnat” vrea sa demonstreze si el nefirescul situatiei),
“spre beneficiul cultelor religioase” (desi stiti ca nu inseamna beneficii ci inseamna fonduri pentru actiunile pe care Biserica le intreprinde in slujba oamenilor, conform statului propriu de functionare – asa cum ar trebui sa functioneze si asociatia Dvs.)
este si ea combatuta atat de Biserica cat si de lumea laica, fie ea ateista sau nu, si chiar amendata prin lege, atunci cand aduce jignire uneia sau mai multor persoane.
Din cate vedeti, toate aceste greseli carora omul le este supus, pot fi controlate prin Biserica si sunt sigur ca nu s-ar fi ajuns aici, astazi, daca generatiile trecute, din timpul Comunismului, nu aveau de suferit din cauza unor atitudini si idei care nu doreau altceva decat sa se impuna tot cu aceeasi mandrie si tot cu aceeasi virulenta si forta, manipuland si pervertind mintile si, treptat, sufletele.
Oamenii nu mai pot fi manipulati si nu mai pot fi lasati sa fie manipulati, iar Biserica si pastorii ei, preotii si parintii care se ingrijesc de enoriasii si credinciosii lor ii pazesc si ii invata sa se pazeasca in fata unor astfel de inselatorii si rele sau – simplu – primejdii.
Trebuie sa intelegeti clar ca, in societatea laica de astazi, cu tendinte profund ateiste, influentate de un Occident care isi recunoaste deja probleme in mod public, omul chiar nu se mai poate refugia in nicio alta forma de organizare decat in Biserica. Toate celelalte forme i-au fost furate si confiscate de minti care s-au crezut luminate si care au incercat sa se sprijine pe el, manipuland si mintind, furand si inseland, impunand si limitand. El se intoarce si daca greseste, ca fiul ratacit, acasa, acolo unde credinta, increderea, demnitatea ii sunt respectate intr-adevar, acolo unde, obosit si consumat, derutat de lumea derutata si controlata la randul ei de altii din exterior, isi regaseste fortele si valoarea prin intoarcerea catre adevaratul sau Creator.
Iar de acolo…. ma scuzati, dar chiar nu-l mai poate intoarce nimeni!
Johann Nunweiller
O masura foarte buna!
Gheorghe Popescu
Statutul asociatiei este sa lupte impotriva crestinilor ? Spune-ti ceva de Marele Profet Mohamed si sa vedem ce se intampla !
elisa
Bisericile primesc 540 de milioane de euro si dau 900 de milioane de euro la stat, prin taxe pe salarii.E o afacere paguboasa pentru stat, stimati”grijulii” pe care va incearca pizma. In loc sa luptati pentru eradicarea corputiei din invatamant, care costa mult mai mult, pentru eradicarea minciunii din sanatate exprimata prin psihozele pentru vaccinuri, pentru utilizarea coerenta a rezultatelor cercetarii si pentru profesionalizarea jurnalistilor prin dezvoltarea eticii în activitatea pe care o presteaza, va dati si voi cu parerea, ca sa aveti „activitate”
admin
Cum am spus și într-un alt comentariu, acțiunile ASUR se încadrează în statutul asociației. Nu știu la ce ONG faceți dumneavoastră voluntariat (dacă faceți), însă e puțin probabil să existe unul care să aibă atâtea arii de activitate. Cât despre banii plătiți de culte prin taxele pe salarii, v-am fi recunoscători dacă ne-ați oferi și dovezi, întrucât transparența relației cultelor cu ANAF și alte organisme ale Statului lasă mult de dorit.
Sacalu
Asta-i bună ! Adică statul primeşte bani de la popi prin taxe (care taxe că nimic ce ţine de biserică nu este impozitat?) ?? Dacă eşti de acord cu aruncatul banilor către biserici nimeni ne te opreşte să nu o faci, dar individual, că nu toţi vrem lucrul ăsta !
elisa
Lucrez in domeniu, la taxe si impozite si stiu ce vorbesc.Da, sunt impozitati pe salarii de nivelul cadrelor didactice, iar statul le da minim pe economie. Asadar, statul ii da 700 de lei, dar ii ia impozit ca si cum ar avea salariu de 1200 de lei, de exemplu, bani ce se intorc la stat. Fiecare angajat plateste impozitele toate, pe care in mod normal le plateste un angajat si angajatorul (procentele de retinere din salariu sunt mai mari fata de ce ti se opreste tie, deoarece si angajatorul tau mai da). Asa ca, mi se pare profesionist sa spunem lucurilor pe nume. Cati bani se intorc de la biserici la stat si cati bani se intorc de la ONG uri la stat care baga mana in punga si iau 2% pe care statul ti-a dat libertatea sa ii orientezi pentru actiunile lor aproape invizibile.Revin cu ideea ca scolile, spitalele,cercetarea, ar avea mai multi bani daca nu ar mai da ONG urilor care nu fac decat sa isi ia salariati cu bani multi si sa faca activitati fara valoare adaugata pentru cetatean.De salariile ONGistilor v-ati pus problema cat sunt de mari?Si nu fac nimic?Doar iau de la stat, premiaza 2-3 oameni, scot „o cercetare”, o posteaza pe site si au incheiat problema. Stiu foarte bine cati bani de 2% se duc la astia.Asta e adevarata problema.
Gheorghe Popescu
Pentru Sacalu ! Bisericile au totul impozitat si au un statut asemanator si ONG-ului ASUR ! Singurul lucru care nu-l au este impozitul pe profit dar numai pana la o anumita cifra ceea ce este asemanator cu IMM–urile. Ma mira lipsa de informare a ASUR. Totul facut pe branci dragi toarasi ?
Sacalu
Cel mai bine ar fi ca biserica să fie total separată de stat ! Nici un ban dat de stat către biserică iar popii să trăiască exclusiv din veniturile obţinute prin forţe proprii sau donaţii directe ale enoriaşilor, nu a tuturor ca până acum ! Vorbeşti de învăţământ şi sănătate dar eşti atât de ipocrită încât te iei de ASUR, cei care fac ceva în sensul ăsta şi ţii în braţe biserica, cea care minte lumea de mii de ani !
Ioan
Daca se vrea separarea Bisericii de stat, atunci sa se restituie si averea Bisericii deposedata de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza in 1863.
Sa nu uitati dragilor ca si datorita Bisericii Ortodoxe si a credintei stramosilor nostri noi avem o tara unita de aceeasi credinta si o limba pastrata prin cartile rugaciuni tiparite si ingrijite de calugari, episcopi si oameni credinciosi.
Nica Leon
Ioane, ai dreptate! De ce nu îi îndemni pe reprezentanţii bisericii să îi ceară Domitorului Unirii averea înapoi?
Ai auzit cumva de expresia mortul de la groapă nu se mai dezgroapă?
Ioan
Imi este mila de voi cei de la Asur pentru ca slujiti zeului asirienilor si va luptati in zadar cu Cel care va iubeste. Greu va este sa dati cu piciorul in tepusa.
Tudoran Ion
Elisa@ ești popă cumva??? Scrii niște cifre pe care le poate scrie oricine. Da, cred că ești bărbos, dar ai cont pe Fb cu nume de muiere.
elisa
Ei, na ca nu ai nimerit-o!
Nici macar crestin practicant nu sunt, dar mi/ar fi placut sa fiu islamist.Si sa am in jurul meu islamisti. Mai stiu si eu de pe unde lucrez, ma informez (nu cum face ASUR!) si spun ca ma simt jignita ca se abordeaza o problema ata de sensibila, precum religia. Da, respect preotii pentru ceea ce fac, nu pentru ce mi-a inoculat Ceausescu ca ar face!
Intrebare-daca profesorul meu de desn din scoala generala era betiv, inseamna ca toti profesorii de desen sunt betivi? Daca un preot are un comportament mai nepotrivit, inseamna ca religia nu e buna?
Mai si filtrati, dragii mei, ceea ce vi se spune, nu inghititi fara sa ganditi!
elisa
Prin ce iesiti in evidenta de cersiti 2% de la stat? Ce va recomanda sa ii meritati?
In afara de sloganurile anti religie care pe mine personal ma jignesc (chiar daca nu sunt un crestin practicant), nu am auzit de vreo realizare pe care sa o aveti si care sa va reprezinte.
Sau ati aflat ca in societatea romaneasca prinzi puteri doar pe parte negativa?
admin
ASUR a derulat numeroase proiecte de popularizare a științei, de care au beneficiat mii de elevi și studenți din țară. Vă invităm să consultați rapoartele noastre de activitate înainte de a ne critica și acuza. Numai anul trecut am organizat un concurs național în urma căruia am dotat 5 școli cu laboratoare de informatică și am reușit să aduce în România două expoziții interactive de știință.
elisa
Ia sa vedem….5 scoli din 7000! Este o realizare, nu gluma! Ce inseamna „mii” de elevi si studenti?
Eu, de exemplu, o sa fac o scrisoare catre CE, banca Mondiala, Parlament sa nu va mai dea 2%, ca nu se justifica, voua, semnatarilor. Cei 2% mi se par mai bine orientati prin programe clar tintite, de catre ministere.Ele stiu ce scoli au nevoie, nu ce scoli castiga la concurs.
Asadar, mi se pare ca sunteti in aceeasi oala, nu vreti banii pentru altii, dar ii vreti pentru voi, in schimb sunteti aproape invizibili pe scena Romaniei si voi, si co semnatarii vostri de care nu aud decat cu aceste ocazii. Incetati sa ne mai jigniti!Aeste actiuni va dovedesc valoarea, lucru care nu va recomanda.
Vreau ca sa imi creasca copiii intr/o societate morala, cu principii, nu intr/una pe care voi vreti sa o dezumanizati.Poate si cititi (ca tot sunteti pasionati de stiinta) cum strainii au inceput sa resimta lipsa dimensiunii etice in afaceri, in societate, in relatiile stabilite, in tot.Dar, e greu de construit ceva, mai bine arunci cu mizerii..Prinde la public si macar te faci si cunoscut.
admin
ASUR nu a cerut niciodată bani Statului, așa cum fac cultele. Prin intermediul campaniei 2% doar cei ce doresc ne pot direcționa bani, nu este un lucru obligatoriu, iar banii provin din buzunarele celor care ne susțin. Iar proiectele și campaniile noastre au obiective constructive și nu sunt jignitoare la adresa nimănui. Cât despre ultimul paragraf, suntem perfect de acord cu dumneavoastră. Și noi dorim să trăim într-o societate etică, cu principii, de aceea facem acțiuni voluntare, finanțate din donații. Și ne dăm seama că e greu să construiești ceva, pentru că avem activități constructive încă din 2010 și încă mai vin oameni neinformați care ne acuze de te miri ce, doar pentru că nu sunt de acord cu campaniile și proiectele noastre.
elisa
Stimate domnule administrator,
Mai studiaza! 2% sunt bani din impozit ce pot f orientati catre dvs. Adica, in loc sa primeasca Statul bani, fiecare contribuabil poate opta ca 2% din impozitul dat de el sa vina la voi, la ONG uri. Nu va intreaba nimeni de acesti bani, ce faceti cu ei. Deci, in loc ca sanatatea, cercetarea si invatamantul sa aiba mai multi bani, se dramuiesc cu ce au pentru ca 2% de la contribuabilii care au decis asta, au dat unor ONG uri.Poate explicati si asta oamenilor, va documentati si apoi iesit la scena deschisa. In schimb, voi nu dati nimic statului. Nimeni nu controleaza aceaste fonduri.
admin
Permiteți să vă contrazic – orice ONG depune un bilanț fiscal anul, deci ne controlează pe de o parte statul. Pe de altă parte, ne controlează donatorii, care primesc raportul de activitate anul (de altfel, rapoartele sunt disponibile și pe siteul nostru.
Gheorghe Popescu
Vrem sa vedem si noi cine sunt donatorii reali ! Asa veti dovedi transparenta pe care sustineti ca nu o au bisericile !
Sacalu
Elisa de ce ţii tu neapărat să fii o ignorantă şi o ipocrită ? Adică îi critici pe cei de direcţionează BENEVOL către ASUR 2% din impozitul LOR dar ţii partea statului şi susţii ca sute de milioane de euro din banii tuturor (inclusiv ai noştrii ai celor ce nu vrem să-i dăm bisericii) să fie date bisericii, acolo nu ai nimic de zis, e Ok după tine. E ca şi cum eu te-aş condamna pe tine că dai bani bisericii din banii tăi proprii ! Tu te auzi ce vorbeşti ?
Cine vrea să dea 2% îi dă şi cunoaşte motivele pt care îi redirecţionează, în schimb nimeni nu întreabă lumea dacă este de acord cu sponsorizarea bisericii de către stat !
elisa
Maestre, rezultatul final este acelasi!
Tot ramane educatia, cercetarea si sanatatea fara bani. Fa/i un efort (chiar daca e mai greu, inteleg) si pricepe!
Tiberiu
OPRITI FINANTAREA de către Stat a cultelor religioase şi redirecţionati aceste fonduri către Educaţie, Cercetare şi Sănătate !!!
Impozitarea cultelor religioase, cladiri, terenuri, venituri, donatii !!!.
costi
Sant de acord cu tine Tiberiu, din banii tai si banii mei se construiesc biserici unde popii (platiti tot din aceeasi sursa) spun enoriasilor cat de intoleranti si inumani sunt ateii.
Mai sant unii atei care si-au spus la vremea lor punctul de vedere:
“Citită cum trebuie, Biblia este cea mai puternică forţă pentru ateism concepută vreodată.” – Isaac Asimov
“Religia este o rămăşiţă a copilăriei inteligenţei noastre.” – Bertrand Russel
“Religia este capodopera artei de a dresa animalele, deoarece dresează oamenii cum să gândească.” – Arthur Schopenhauer
bogdan
Sbscriu initiative dumneavoastra. Si daca d-na elisa imi permite un comentariu la adresa dumneeai: incercati sa nu mai aveti textele habotnicilor care mor de grija bisericilor si a opulentei pe care acestea o afiseaza in conditiile in care nici macar nu platesc niciun fel de impozite la stat, au averi de sute de milioane de euro regasite in paduri, terenuri agricole, cladiri de patrimoniu, hoteluri…s.a.m.d., pe care nu le folosesc decat sa scoata profit fara a redirectiona nici macar 10% spre enoriasi. Sa revenim cu picioarele pe pamant! Vreti sa-i platiti, perfect, dar sa o faceti din banii dumneavoastra de paine, nu din ai mei.
elisa
Am ce opinii mi-am format. Daca veniti cu o opinie argumentata (argumentarea presupune gandire!), discutam. Daca doar jigniti pentru ca cineva nu este de acord cu dvs, imi pare rau, nu am cu cine vorbi.
Gheorghe Popescu
„Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, ci asigură doar o contribuţie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor, comparabile cu cele ale profesorilor din Învăţământul preuniversitar, impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti. Această situaţie este consecinţa secularizării averilor bisericeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci când Biserica a fost deposedată de sursele de întreţinere, iar statul român şi-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent şi întreţinerea lăcaşurilor de cult. În prezent, cea mai mare parte a proprietăţilor bisericeşti nu au fost încă retrocedate proprietarilor de drept”
– Scurt si la obiect- multumim pentru link. E foarte clar ce se spune acolo…statul plateste pentru secularizarea averilor ! O obligatie pe care si-a luat-o atunci, a reinnoit-o in 1918 cand a distrus si ultimele societati de caritate a Bisericii si pe care nici macar comunistii nu au atins-o. Iata insa ca ASUR si ceilalti vor sa faca istorie si sa impuna vointa unei ultra minoritati zgomotoase contra majoritatii crestine si musulmane a acestui popor ! Desigur prin discriminare „pozitiva”. Apropo voi ce salarii aveti? Ca doar nu faceti munca voluntara ca pe vremea cand inca se mai construia ceva ! Acum doar daramati !
bogdan pop
Totusi ar fi vorba de vreo 50 mil euro Bisericii Ortodoxe ,restul de pana la 70 celorlalte culte. Ne inflamam si ne certam degeaba. Haideti sa ne vedem fiecare de paiul din ochiul nostru si sa facem ceva bun pentru tara asta indiferent de cult,credinta si idei,certurile interminabile nu ajuta nimanui . Eu locuiesc si in alta tara si pe noi,de acolo, ne doare sufletul cand vedem ca romanii se cearta degeaba . Chiar daca sunt ortodox practicant nu ma deranjeaza opiniile altuia si crezul lui cata vreme nu jigneste . Doamne ajuta-ne si sa ne intalnim sanatosi !
costi
Sursele de intretinere a BOR inainte de 1863 reprezentau 24% din suprafata tarii, d-le Gheorghe Popescu.
Nu vi se pare cam mult penru o institutie care paraziteaza statul?
Statul comunist s-a „atins” de culte le-au dat salarii si i-au facut informatori, ca doar cu biserica se poate controla foarte usor constiinta unui popor, chiar este un instrument facil si la indemana.
Acum se intampla la fel guvernantii le dau bani pentru a cumpara pacea sociala. Uitati-va la patriarhul Daniel care are un salariu de 2000 de euro, unde este modestia si cumpatarea? se pare ca a uitat-o acasa in sacosa cu rufe murdare.
elisa
Asa te-a invatat Ceauusescu, ca „paraziteaza”? Inseamna ca si psihiatrii sunt inutili si paraziteaza, ca nu se vede nimic de la ei!
costi
Nimeni nu va impiedica doamna Elisa sa faceti un credit la o banca, punandu-va gaj casa; Banii donati-i BOR, veti avea recunostinta lor vesnica.
elisa
Dar presedintele ASUR, cam ce salariu credeti ca ar avea?
costi
De la Ceausescu am invatat un proverb foarte apreciat de romani: „Cainele moare de alergatura iar porostul de grija altuia”.
Munteanu Mihaela Steliana
Buna ziua,
Observ ca s-au cam acidulat comentariile in jurul acestei scrisori. Reprezint ca director de comunicare Fundatia Alaturi de Voi Romania si vreau sa precizez ca suntem unii dintre semnatarii scrisorii. Am citit cu interes comentariile si cred ca trebuie sa abordam problema ca principiu: biserica, indiferent care (pentru ca nu cred ca vorbea cineva de una anume) este o organizatie privata sustinuta prin contributii. O parte a costurilor sale este suportata din bugetul de stat, adica din taxele si impozitele noastre, indiferent daca suntem sau nu credinciosi.
Sustin credinta ca o valoare a acestui neam, ca sa fiu bine inteleasa. Nimeni nu a vorbit de Isus, de Mahomed….nu a atins ideea de credinta… Scrisoarea se refera la culte ca institutii, nu la credinta si credinciosi.
Demersul semnatarilor spunea doar ca in vremuri grele, precum cele pe care le traim, efectul investirii banilor publici va fi mai mare daca se investeste 0,4 % din PIB (deloc putini bani!) in sanatate, invatamant, cercetare, decat in culte. Investind in aceste domenii, si cultele, care se sustin din donatiile comunitati religiose vor avea donatii mai mari (daca ai bani, donezi, nu? Mai ales daca esti credincios…) si in plus, sunt mai mari si sansele la viitor.
Apoi, un laic are si el dreptul, ca si cotizant la buget, sa beneficieze de banii pe care i-a dat…Daca banii publici se duc la culte, laicul mai beneficiaza de ei?
Exista 2% pe care fiecare decidem daca sa ii dam celei care sta cu fisele la lumanari, la SMURD sau altcuiva… Doar cu banii aia avem voie sa facem ce vrem noi!
In alta ordine de idei, nu cred ca e cazul sa masuram veniturile fetelor bisericesti (unele) cu ale cuiva din ONG-uri …pentru ca nu vrem sa punem pe nimeni in umbra. Situatiile particulare trebuie judecate in particular pentru ca nu e normal sa denigram nici reprezentantii cultelor, nici ai ONG…
Va rog sa aveti o atitudine mai cerebrala si sa nu simtiti nevoiti sa reactionati doar prin prisma referintei religioase, ci sa va ganditi si la binele general… Pana la urma si religia o cere: sa nu aduni bogatii, ci sa iti imparti avutul cu altii…
Cu stima, Mihaela Munteanu
KSLCatalin
Intrucat faceati apel chiar Dvs. la o atitudine „mai cerebrala”, va recomand acelasi lucru, explicandu-va mai jos de ce mi se pare ca aveti tendinta, desi sustineti ca umanisti egalitatea, sa faceti abstractie de la regula.
Undeva mai sus, Dvs. explicati: „Demersul semnatarilor spunea doar ca in vremuri grele, precum cele pe care le traim, efectul investirii banilor publici va fi mai mare daca se investeste 0,4 % din PIB (deloc putini bani!) in sanatate(…)”.
Iar tot mai sus si tot Dvs. spuneati: „Sustin credinta ca o valoare a acestui neam, ca sa fiu bine inteleasa. Nimeni nu a vorbit de Isus, de Mahomed….nu a atins ideea de credinta… ”
Atunci, totul este perfect! Din ceea ce spuneti, demonstrati ca petitia este de fapt O MARE EROARE, intrucat Biserica se ocupa exact de sanatate, anume de cea sufleteasca, cu influenta directa asupra celei trupesti (macar atat cat un psiholog sau un psihiatru se preocupa ca mintea sa fie sanatoasa si nimeni nu neaga ca aceasta va conditiona si influenta si starea de sanatate trupeasca generala, a intregului organism). Intrucat recunoasteti si credinta ca pe o valoare a acestui neam, atunci este clar ca respectati inclusiv valorile ei, care au insemnat valoarea neamului. Caci, cum ati recunoaste valoarea credintei asupra neamului, fara sa recunoasteti valorile ei (care au facut-o sa insemne valoare a poporului)?Prin urmare, cerebral vorbind, inseamna ca nu negati dualitatea umana: omul – trup si suflet (de altfel nici nu ati avea cum, intrucat stim cu totii ceea ce evidentele ne arata: un trup fara suflet, inclusiv de medici si de laici, de atei, va fi asezat imediat in… mormant. Toti il vor pune imediat in pamant. Acesta este trupul fara suflet si stim cu totii. Prin urmare, ca si in cazul creierului si al activitatii cerebrale care nu se vede direct cu ochiu liber decat prin prisma rezultatelor si efectelor actiunilor persoanei in intregul ei, sufletul necesita ingrijire, iar starea de sanatate sufleteasca (poate chiar mai mult decat cea mentala) reprezinta temelia unei societati sanatoase. Singurele cazuri in care un om este legat (ori in camasa de forta, ori intre gratii) sunt acelea in care acesta sufera de un handicap mental sau sufletesc (moral). Prin urmare, cele mai mari cheltuieli pe care statul este obligat sa le plateasca in procent de 100% sunt exact cu aceste doua categorii (intrucat aceste doua categorii nu sunt productive – ele neputand desfasura liber activitati productive, creative, pentru compensarea unei parti a costurilor de intretinere). Biserica isi aduce deci aportul intr-un domeniu in care medicina si alte stiinte nu au solutii, de cele mai multe ori fiind singura precoupata de acest domeniu. Iar Biserica sunt oamenii, si oamenii stiu ca oricand lipsa sanatatii sufletesti provoaca groaza si suferinta. In concluzie, ceea ce solicitati deja aveati: cei 0,4 % din PIB se duc exact acolo unde vroiati. Daca veti privi totul mai cerebral, la randul Dvs, exact cum cereati altora, atunci veti ajunge la concluzia ca petitia dumneavoastra este o mare eroare.
O sa inchei, de asemenea, pornind de la cuvintele Dvs: „Pana la urma si religia o cere: sa nu aduni bogatii, ci sa iti imparti avutul cu altii…”. Aveti dreptate, atunci decat sa impartim aceste bogatii dupa vointa unor organizatii noi care semneaza o astfel de petitie eronata, alegem asa cum orice om cerebral ar alege citind randurile pe care le-am scris mai sus: sa imparta Biserica „averile” asa cum a facut-o si ne-a convins ca a facut-o bine, macar ca organizatie veche de peste 2000 de ani, o mai face si o va mai face zilnic, pana la sfarsitul veacurilor…
Bunul Samarinean
Întrucât Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) desfăşoară în aceste zile o campanie agresivă de dezinformare prin mass-media printr-o serie de informaţii eronate referitoare la sprijinul financiar de la bugetul de Stat pentru Cultele religioase cu scopul vădit de manipulare a opiniei publice, Patriarhia Română reaminteşte următoarele:
Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, ci asigură doar o contribuţie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Învăţământul preuniversitar), impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti.
Această situaţie este consecinţa secularizării averilor bisericeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci când Biserica a fost deposedată de sursele de întreţinere, iar Statul român şi-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent şi întreţinerea lăcaşurilor de cult. În prezent, cea mai mare parte a proprietăţilor bisericeşti nu au fost încă retrocedate proprietarilor de drept.
De remarcat faptul că sumele plătite de unităţile bisericeşti pentru plata impozitelor şi asigurărilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt aproximativ egale sau depăşesc valoarea contribuţiilor la salarii primite de la bugetul de Stat. De exemplu, în fiecare lună valoarea totală a contribuţiilor la salariile personalului din Administraţia patriarhală este de 557.472 lei, iar suma plătită de Patriarhia Română la bugetul de Stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale este de 575.087 lei. Oricine poate constata faptul că ceea ce se primeşte de la bugetul de Stat sub forma sprijinului salarial se întoarce la bugetul public prin plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale aferente.
Din cei 14.231 de preoţi şi diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 1.000 sunt salarizaţi exclusiv din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizaţi neclericali sunt plătiţi integral de Biserică.
Precizăm că personalul bisericesc clerical şi neclerical se numără printre categoriile socio-profesionale din România cu cele mai mici salarii. În numeroase comunităţi din ţară, în special din mediul rural, din cauza sărăciei şi a migraţiei în străinătate, preoţii nu mai reuşesc să-şi completeze salariile din fonduri proprii, pentru majoritatea acestora sprijinul salarial de la bugetul de Stat reprezentând unicul venit sigur pentru întreţinerea familiei. De reţinut este şi faptul că anual sumele alocate în bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezintă doar 0, 4 % din buget, adică de peste 10 ori mai puţin decât sumele alocate pentru învăţământ şi sănătate.
Referitor la personalul monahal, precizăm că Statul nu plăteşte integral salariile a 10.000 de călugări şi călugăriţe. Din cei aproximativ 8. 500 de călugări şi călugăriţe ortodocşi, numai stareţul/stareţa şi preotul slujitor din mănăstiri primesc contribuţie de la bugetul de Stat la salariu, adică doar câteva sute de persoane.
În ceea ce priveşte cei aproape 7. 700 profesori de religie, menţionăm faptul că aceştia au acelaşi statut cu celelalte cadre didactice din învăţământul românesc şi sunt salarizaţi de Ministerul Educaţiei. În acest sens, considerăm că prezenţa religiei în programa de învăţământ din şcolile publice este un drept câştigat de poporul român în Decembrie 1989. De altfel, potrivit sondajelor şi studiilor sociologice realizate în ultimii 15 ani, majoritatea românilor apreciază rolul orei de religie în formarea şi educarea tinerei generaţii.
Statul român nu oferă subvenţii de la bugetul de Stat pentru opera social-filantropică a Bisericii! Cele aproximativ 55 de milioane de lei folosite în anul 2011 de Biserica Ortodoxă Română pentru susţinerea celor aproximativ 700 de instituţii social-filantropice destinate tuturor categoriile sociale defavorizate de care beneficiază în mod constant aproape un milion de români săraci provin exclusiv din fonduri proprii şi donaţii ale credincioşilor.
În acelaşi timp, Patriarhia Română şi alte eparhii din ţară derulează cu succes programe social-educaţionale la nivel naţional din fonduri europene (Hristos împărtăşit copiilor, Alege şcoala! etc.) ai căror beneficiari sunt zeci de mii de copii, adolescenţi şi tineri, iar la nivel local există numeroase proiecte sociale derulate de eparhii în parteneriat cu autorităţile locale şi alte ONG-uri.
Pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm faptul că, potrivit Codului fiscal (art 15, alin. f), cultele religioase sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru: venituri obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult, potrivit legii, venituri obţinute din chirii, alte venituri obţinute din activităţi economice, venituri din despăgubiri în formă bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu condiţia ca sumele respective să fie utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor.” Această prevedere din Codul fiscal se fundamentează pe art. 29, alin. 5 din Constituţia României, dezvoltat în Legea cultelor nr. 489/2006, unde se menţionează: Statul român recunoaşte cultelor rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, cultural şi de parteneriat social, precum şi statutul lor de factori ai păcii sociale (art. 7 alin. 1); Autorităţile publice cooperează cu cultele în domeniile de interes comun şi sprijină activitatea acestora. (art. 9 alin. 3).
Trebuie menţionat că în momentul elaborării Codului fiscal, ţinănd cont de faptul că cea mai mare parte a proprietăţilor bisericeşti nu a fost încă retrocedată Bisericii, legiuitorul a avut în vedere identificarea unor surse de finanţare pentru întreţinerea lăcaşurilor de cult şi a celorlalte clădiri bisericeşti, precum şi a lucrării social-filantropice şi educaţionale desfăşurată de Culte în beneficiul populaţiei, care este incomparabil mai amplă şi eficientă decât cea a ONG-urilor. De altfel, în toate ţările europene există facilităţi fiscale pentru Culte condiţionate de folosirea fondurilor strict pentru activitatea specifică desfăşurată în societate.
În acelaşi timp, pentru activităţile economice desfăşurate prin societăţi comerciale, Cultele plătesc taxe şi impozite potrivit legislaţiei în vigoare asemenea tuturor agenţilor economici din ţara noastră.
În România, potrivit statisticilor oficiale, sunt 20.240 de şcoli cu personalitate juridică şi arondate, iar nu 4. 700 de şcoli aşa cum dezinformează reprezentanţii asociaţiei seculare, adică de peste 4 ori mai multe instituţii de învăţământ. Dacă astăzi în România se închid spitale şi şcoli, aceasta se întâmplă nu din cauza Bisericii Ortodoxe Române, ci ca urmare a scăderii numărului populaţiei, inclusiv a celei şcolare.
admin
Mulțumim pentru text, am citit comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei.
bogdan pop
ASUR, n-ar fi cazul sa va cereti scuze public pentru dezinformare ?
admin
Ce considerați dumneavoastră dezinformare? Am arătat dovezi pentru toate informațiile transmise presei.
bogdan pop
ok,imi cer scuze !
Ionut
Astept cu mare interes o dezbatere publica, o petitie online etc in acest sens. In 30 de ani de existenta am vazut un singur adapost de batrani construit de o biserica. Biserici de milioane de euro si preoti in masini de lux insa cata frunza cata iarba. Felicitari pentru initiativa!
Ada
DE ce aţi mărit suma de 10 ori? Vă rog să modificaţi, nu mai împrăştiaţi informaţii false. http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/ong-urile-cel-mai-mare-finantator-al-bisericii-cum-i-au-alocat-din-greseala-de-10-ori-mai-mult-decat-statul-292531.html
admin
Informațiile sunt corecte, am arătat și dovezile în acest sens. Puteți citi mai multe aici http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/drept-la-replica-la-un-articol-din-romania-libera-asur-regreta-lipsa-de-transparenta-a-statului-si-a-bor-pe-tema-finantarii-292706.html
costi
Daca tot vreti ca BOR sa aiba bani, platiti-o din banii vostrii, vineti-va casele si aruncati banii in sacul fara fund al BOR.
BOR este un parazit. Daca vreti sa-l hraniti, va trebui sa o faceti din truda voastra.
Dar sa vedem si alte pareri:
„Religia este o iluzie şi îşi derivă puterea din faptul că se potriveşte cu dorinţele noastre instinctuale.” – Sigmund Freud
“Puneţi la îndoială cu îndrăzneală până şi existenţa lui Dumnezeu pentru că, dacă ar fi unul, trebuie cu atât mai mult să fie de acord cu omagiul raţiunii decât al fricii oarbe.” – Thomas Jefferson
“Proştii resping ceea ce văd dar nu ceea ce cred; înţelepţii resping ceea ce cred şi nu ceea ce văd.” – Huangbo Xiyun
“Nu pot crede că acelaşi Dumnezeu care ne-a înzestrat cu simţ, raţiune şi intelect, a făcut asta cu scopul ca noi să uităm să le folosim.” – Galileo Galilei
“Credinţa: să nu vrei să ştii ce este adevărat.” – Friedrich Wilhelm Nietzsche
“Din paradis lipsesc toţi oamenii interesanţi.” – Friedrich Wilhelm Nietzsche
“Şi dacă ar exista un Dumnezeu, cred că este foarte improbabil ca el să aibă atâta vanitate încât să se simtă jignit de cei care se îndoiesc de existenţa lui.” – Bertrand Russel
“Dacă ignoranţa faţă de natură a dat naştere la zei, atunci cunoştinţele despre natură îi vor distruge.” – Baron D’Holbach
“Nu este la fel ca în Biblie, că Dumnezeu a creat omul în propria sa imagine. Dar, dimpotrivă, omul l-a creat pe Dumnezeu în propria sa imagine.” – Ludwig Feuerbach
“E nevoie de religie pentru ca oameni buni să facă lucruri rele.” – Steven Weinberg
“Cele mai groaznice şi cele mai crude crime pe care istoria le-a înregistrat au fost comise sub adăpostul religiei sau al altor motive la fel de nobile.” – Mahatma Gandhi
„Ceea ce se afirmă fără dovezi poate fi respins fără dovezi” – Christopher Hitchens
“Religia este considerată de oamenii obişnuiţi ca fiind adevărată, de către înţelepţi ca fiind falsă, de conducători ca fiind utilă” – Seneca cel Tânăr
“Oamenii nu comit vreodată crime cu atâta dedicare şi cu atâta bucurie ca atunci când o fac din motive religioase” – Blaise Pascal
“Nu poţi convinge un credincios de nimic; credinţele lor nu se bazează pe dovezi, ele se bazează pe nevoia adânc înrădăcinată de a crede.” – Carl Sagan
“Este de departe mai bine să se înţeleagă universul aşa cum este el de fapt decât să se persiste în amăgire, oricât de satifăcătoare şi liniştitoare ar fi.” – Carl Sagan
“Religia este excelentă pentru a controla oamenii obişnuiţi.” – Napoleon Bonaparte
Codreanu Lucian
Pentru mine, cei din ASUR si simpatizantii lor reprezinta minoritatea decazuta a Romaniei. Este o mare iluzie pe care si-o fac cei din Asur ca ar reprezenta societatea civila – vorbim totusi de peste 87% din romani, care considera Biserica cea mai de incredere institutie. Nerusinarea lor (dezinformari, minciuni, campanii agresive in scoli, televiziune, etc.) nu are margini; ura lor fata de adevaratele valori este dovedita! ,,Statul laic”, in opinia ASUR, ar insemna o restructurare a adevaratelor valori care au condus Romania timp de secole, cu alte ,,valori” – desigur false, ceea ce este o mare prostie si cu siguranta fara rezultate bune. In acest fel s-ar nega si contesta atatea secole de traditie si cultura romaneasca. Referitor la suma de 540 milioane euro, alocata cultelor religioase, este o mare minciuna a ASUR; criza actuala din Romania face imposibila alocarea catre culte a acestei sume uriase in fiecare an. Numai cei nerealisti si lipsiti de discernamant dau crezare actiunilor ASUR !
FARMACISTUL09
A spus cineva,54o mil de euro este o suma deloc de neglijat care ar putea fi folosita nu pe noi biserici,nu pe straie popesti pline de aur si argint,nu pe masini de lux,etc ci pe ceva care foloseste.Am mai spus,tamiia,fumul luminarii,acatistele,pomelnicele nu tin loc de aspirina si citostatice,altarul nu tine loc de banca de scoala ,microbuz pentru elevi sau pat de spital.Am vazut o fotografie pe net in care se vedeau copiii tinindu-se de mina,cu felinarul ce petrol in mina,pe un drum plin de zapada,dis de dimineta,mergind la scoala, sa nu intirzie, pentru faptul ca primaria in cauza nu avea bani de un autovehicul pentru transportul lor!Ti se pare normal acest lucru in sec.21?Ti se pare normal sa fi obligat sa cumperi de la magazinul din curtea spitalului ceea ce ar trebui sa se gaseasca in spital?Daca Sergiu Nicolaescu a decis sa fie incinerat,ti se pare normal sa se inflameze prietenii tai ca au scapat din mina un ciubuc mare?Multe lucruri tu le consideri normale,doar tu,noi nu,cu singura diferenta ca tu esti singur si noi mai multi!Dar,nu prosti!
B R A V O A S U R
Pop
Comentariul a fost șters pentru că reprezenta un atac la adresa altui comentator.
costi
Sant de parere ca cei care s-au inflamat sunt persoane care au interes financiar ca finantarea BOR sa continue nestingherita. Vad ca publicand cifrele si situatiile financiare ale BOR, precum monopolurile si scutirile de impozite, acestor persoane le cam sare tzandara, deci interesul poarta fesul, degeaba se dau mari crediciosi interesati doar de salvarea spirituala a neamului romanesc, pentru ei toate acestea ar trebui sa constituie un tabu pe care marea masa a contribuabililor nu ar trebui sa-l cunoasca.
Felicitari ASUR sunteti o raza de speranta pentru cei care nu mai vor sa se lase escrocati de BOR.
Codreanu Lucian
In ceea ce face BOR (parteneriate cu alte institutii, relatii cu statul, programe aducative si scoial – filantropice, etc.), nu exista nici o urma de ilegalitate, mai ales in ceea ce priveste finantarea de la stat – pana la urma si unele articole din Constitutia Romaniei prevad acest lucru.
Ceea ce a spus FARMACISTUL09 este un cu totul alt aspect – referitor la situatia sistemului sanitar, educational, etc; dar aici este in primul rand treaba statului, care raspunde direct de ele si nu vina Bisericii; subventionarea pentru aceste sisteme vine de la stat. Biserica vine si ea in ajutorul si rezolvarea situatiilor sociale; cele cateva sute de institutii si asezaminte social-filantropice (peste 700) deservesc un anumit numar de nevoiasi, elevi, batrani, etc. Conform raportelor întocmite de Ministerul Culturii şi Cultelor în colaborare cu Patriarhia Română (conform rapoartelor din anii 2002-2005), activitatea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române, la nivelul celor 24 de eparhii, era asigurată de aproximativ 200 de asistenţi sociali,17 preoţi misionari.
În anul 2004, prin programele social-filantropice ale bisericii erau asistaţi 55.900 de copii defavorizaţi, 44.500 de vârstnici, şi peste 51.800 de familii sărace, fără posibilităţi materiale, tineri, studenţi, şomeri, deţinuţi eliberaţi, persoane cu handicap sau fără adăpost .
După 1989, Biserica Ortodoxă Română şi-a reluat activitatea de asistenţă religioasă în armata, penitenciare, spitale şi în aşezămintele filantropice (orfelinte, azile de bătrâni , etc), la 1 ianuarie 2005, această activitate desfăşurându-se în 318 lăcaşuri de cult (75 –armată, ministerul de interne, 37-penitenciare, 112-spitale, 42-unităţi de învăţământ, 52 aşezăminte de ocrotire socială), deservite de un număr de 430 de preoţi. Cu siguranta ca numarul celor ajutati de BOR s-au marit dupa anul 2005. Pentru a nu avea indoieli asupra cifrelor pe care vi le-am dat va dau si sursa bibliografica: Dr. Florin Frunză; Ştefan Ioniţă, Viaţa religioasă din România, ediţia a II-a, coordonator Dr. Adrian Lemeni, editura Bizantină, Bucureşti, 2005. In plus, BOR plateste integral aprox. 17 000 de angajati neclericali, iar numarul de angajati ai BOR este de cativa zeci de mii – ceea ce este o usurare pentru stat (cititi comunicatul Patriarhiei -http://www.basilica.ro/stiri/rspunsul-patriarhiei-romne-la-dezinformrile-asur_3609.html). In anul 2012 bugetul alocat cultelor a fost de aprox. 11 milioane euro, deci de aprox. 50 mai mic decat cel spus de ASUR. Tarile europene ajuta si sustina Biserica in demersurile ei. Informatiile din acest link lamuresc acest lucru.
http://theologhia.wordpress.com/2011/04/06/cum-este-finantata-biserica-in-alte-state-europene/ .
Cel mai indicat ar fi ca ASUR sa inceteze cu minciunile si dezinformarile, caci ei insisi se pun intr-o lumina proasta. Marea majoritate a celor ce cunosc activitatile ASUR nu dau crezare minciunilor lor.
Codreanu Lucian
Comunicatele Patriarhiei la dezinformarile ASUR:
http://www.basilica.ro/stiri/rspunsul-patriarhiei-romne-la-dezinformrile-asur_3609.html
http://www.basilica.ro/stiri/bsprijinul-financiar-pentru-construirea-catedralei-mantuirii-neamului-este-legalb_1918.html
FARMACISTUL09
1.Observ ca cineva scurteaza din marimea comentariului.Nu accept sub nici o forma sa ma considere cineva decazut pentru faptul ca am opinii ateiste.
2.Fiind platitor de taxe si impozite si citeodata de amenzi,nu vreau ca acesti bani sa se duca pe apa simbetei,adica in buzunarele BOR.
3.Adevar ati spus domnule Codreanu ca nu este treaba bisericii ca sanatatea si invatamintul sunt slab subventionate,dar bateti din palme ca se aloca bani pentru culte.
4.Nu va doresc asta dar daca intimplator va veti inbolnavi,unde va adresati prima data,bisericii sau medicului si dupa caz farmaciei?
5.Nu mai luati apararea tagmei din care faceti parte,cititi cu foarte mare atentie comentariile postate,nu numai aici ci si pe alte site-uri si va veti convinge ca majoritatea celor care posteaza sunt inpotriva subventionarii cultelor de la bugetul de stat.Banii care si eu ii platesc ca taxe si impozite,si sunt foarte multi,vreau sa se intoarca la mine sau comunitatii din care fac parte prin ceva folositor,nu prin dangat de clopot.Care nu face nimic,in afara de zgomot.
Codreanu Lucian
Cand am spus ca ASUR si aliatii lor reprezinta minoritatea decazuta a Romaniei nu m-am referit la opiniile celor din ASUR despre religie (pareri gresite si ft subiective; degeaba ai rationat si filosofat o viata intrega daca nu ai ajuns sa cunosti cauza primordiala a lucrurilor – Dumnezeu), ci m-am referit la modul lor meschin, ridicol, mincinos, lipsit de onestitate si obiectivitate de a prezenta lucrurile, lucru demn de condamnat. O dovedeste si ura lor fata de adevaratele valori! Fiecare e liber sa creada ce vrea! Poți să nu crezi în adevărul transcendent pe care Biserica îl vestește oamenilor, dar nu poți nesocoti rolul ei social, evident pentru orice om de bună credință care caută să se informeze corect. Referitor la banii publici de care spuneti dvs., o parte ft ft mica este alocata pentru cultele religioase – nici macar 1%. Deci, practic nu aveti nici un motiv sa va plangeti ca banii dvs. se duc catre Biserica. Iar daca situatia din Romania este grea de vina sunt oamenii care ne conduc, nu Biserica care are o mare importanta in societate si ajuta ft mult. Nu grija pt banii publici urmaresc cei din ASUR ci alte scopuri rele pentru care lucreaza mult. Informatiile din aceste link-uri dovedesc actiunile ,,oneste” ale ASUR:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/ong-urile-cel-mai-mare-finantator-al-bisericii-cum-i-au-alocat-din-greseala-de-10-ori-mai-mult-decat-statul-292531.html
http://www.doxologia.ro/puncte-de-vedere/dilemele-finantarii
http://www.doxologia.ro/viata-bisericii/reflectii/un-chip-cioplit-scop-anarhic-bisericadelatv
http://www.doxologia.ro/viata-bisericii/reflectii/campania-indreptata-impotriva-bisericii-nu-trebuie-ignorata
Codreanu Lucian
Sau aici:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14168504-33-asociatii-crestine-reactioneaza-petitia-ong-urilor-privind-stoparea-finantarea-bisericilor-catre-stat-0-2-dintre-romani-nu-pot-decide-trebui-finanteze-pentru-ceilalti-99.htm
admin
Domnule Codreanu, înainte de a lansa acuzații jignitoare, ar trebui să vă verificați înformații din mai multe surse, nu doar din cele care vă confirmă opinia greșită despre noi. Vă reamintim că ASUR nu a atacat niciodată credința nimănui și niciunul dintre membrii asociației nu se opune finanțării voluntare a cultelor, din banii personali ai propriilor credincioși. Iar în ceea ce privește articolele citate, probabil nu ați avut timp să citiți și dreptul la replică transmis de ASUR – http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/drept-la-replica-la-un-articol-din-romania-libera-asur-regreta-lipsa-de-transparenta-a-statului-si-a-bor-pe-tema-finantarii-292706.html
FARMACISTUL09
Comentariul a fost șters pentru că reprezenta un atac la adresa altui comentator.
FARMACISTUL09
Multumesc domnului admin de a nu aproba postarea unui comentariu al subsemnatului,desi nu am prea inteles care ar fi fost atacul la adresa unui alt comentator.
Multumesc pe acesta cale domnului admin,care,aprobind postarea comentariilor numitului CODREANU LUCIAN,comentarii pline de inexactitati,pline de nepotriviri in calificari[a se vedea”minoritate decazuta”]ii pune in valoare calitatile de purtator de cuvint al BOR,in locul preotului Stoica.In comentariul sters am mentionat ca domnul Codreanu nu are habar ce insemna bani publici si imi mentin afirmatia.Am afirmat ca voit evita niste raspunsuri la destinatia banilor publici.Recunosc ca acest personaj este un citit,dar nu unde trebuie pentru zilele in care traim.Ma intreb,ce ar fi comentat domnul Lucian daca ar fi trait in Franta unde s-a interzis simbolurile religioase in scoala?
Ma intreb ca prostul,daca domnul Codreanu ar fi fost profesor de religie la clasa pregatitoare,unde unii dintre elevi stau mai mult pe sub banca decit in banca[virsta e de vina],cum ar fi reactionat?Cum ar fi ireactionat daca unul sau unii dintre parinti nu ar fi fost de acord cu participarea odraslelor la ora de religie?Va spun eu,nu din experienta proprie ci din auzite,copilul sau copiii ar fi fost marginalizati,adica marginalizare=prostie,lucru de care nu este vinovat copilul sau copiii.In final,trag urmatoarea concluzie,inca traim in evul mediu,inca,figurativ suntem arsi pe rug datorita opiniilor progresiste,minciuna este pe primul plan in ceea ce priveste procentul adeptilor cultelor religioase,minciuna este pe primul plan in privinta sumelor declarate de in special BOR receptionate de la bugetul de stat.
Codreanu Lucian
Cred ca informatiile privind bugetul alocat pt culte sunt clare si convingatoare. Potrivit proiectului bugetului de stat publicat pe site-ului Ministerului de Finanţe, banii sunt alocaţi prin Secretariatul de Stat pentru Culte, subordonat direct Secretariatului General al Guvernului.
„Cam 260 de milioane de lei sprijin pentru salarizarea personalului clerical şi 35 de milioane de lei pentru construcţia şi reparaţia lăcaşelor de cult. Adică în jur de 70 milioane de euro, în total“, a declarat pentru „România liberă“ directorului Secretariatului de Stat pentru Culte, Florinel Irinel Frunză. Această sumă se va împărţi între cele 15 culte religioase care au cerut finanţare. „În jur de 80 la sută va primi Biserica Ortodoxă, restul va merge spre evrei, musulmani, armeni şi alte culte istorice“, a precizat directorul secretariatului. Astfel, suma care va reveni BOR, dacă bugetul va trece de Parlament, va fi de circa 56 de milioane de euro.
Deci de 10 ori mai putin. Aceasta este declaratia oficiala a Secretariatului de Stat pt culte. In plus, PIB-ul Romaniei nu este 140 miliarde de euro. Asta ar insemna ca Romania sa aiba jumatate din PIB-ul Kuweit-ului (aprox. 270 miliarde euro), ceea ce nu este adevarat. Respectivul articol contine o multime de date eronate, usor de sesizat de catre analistii economici.
admin
http://www.financiarul.ro/2013/01/11/pib-ul-romaniei-in-2013-estimat-la-aproape-140-miliarde-de-euro-in-crestere-fata-de-anul-trecut/
Codreanu Lucian
Indiferent care este valoarea PIB-ului Romaniei, un lucru este cert: suma vehiculata de ASUR nu are nici un fundament. Statul a prezentat de ft multe ori sumele (in 2012 – 11 milioane euro) pe care le-a alocat cultelor religioase, sume care nu depaseau 70 milioane euro, ca cea din anul acesta. Criza din Romania nu este din cauza alocarii sumei de 0,4% catre cultele religioase, ci tine de situatia grava a economiei din Romania si a altor sisteme, a caror probleme trebuie urgent rezolvate. Sa nu uitam remarcile unor profesori renumiti; Prof. David Popescu spunea in numeroasele sale studii ca in istoria romanilor termenii roman si ortodox erau aproape identici; daca spuneai roman spuneai ortodox iar daca spuneai ortodox spuneai roman. Mihai Eminescu spunea ca Biserica este mama noastra nationala. Exemple in acest sens sunt ft multe. Respect macar pt inaintasii nostri!
Manu
Ma bucur foarte mult că s-a găsit soluția pentru ieșirea din criză a României. Cei 0,4% oferă un adevărat ”boost” al economiei noastre, care, după ce Statul nu va mai alimenta cultele, va fi comparabilă, în câteva luni cu cea a Germaniei. Problema principală a acestei țări nu este faptul că nu reușim să cheltuim nici 10% din banii europeni sau că încă mai sunt active contracte supraevaluate, pe bani publici; Sănătatea a devenit o gaură neagră în care se pompează în continuu, deși nu se cunosc îmbunătățiri majore…
Din păcate, dincolo de ignoranța unora care scriu pe acest tip de blog (cel mai mult îmi place cel care îl citează copios, trunchiat și disparat pe Nietszche, – deși probabil nu a citit nicio pagină din opera acestui filosof, precursor ideologic al nazismului, cu a sa rasă ariană, care, pentru a triumfa trebuie să distrugă pe cei „slabi”), nu putem face abstracție de ascendentul istoric.
Secularizarea lui Cuza din 1864 nu este „oale și ulcele”. Statul a încheiat atunci un „contract”, pe care s-a obligat să îl respecte atâta timp cât va exista, după modelul actual al Statului German care, și la ora actuală, plătește despăgubiri de război evreilor, polonezilor etc., deși această entitate nu mai este de sorginte fascistă. Gândiți puțin, domnilor!
În momentul în care Statul își va lua mâna de pe Biserică (Am vazut ca aici se atacă doar BOR, deși toate cultele recunoscute de stat beneficiază de același drepturi, inclusiv salariale), va începe o serie de procese prin care Statul va fi obligat să înapoieze ceea ce a confiscat abuziv, adică 23,6% din suprafața arabilă a țării, plus păduri, clădiri (Imaginați-vă ce s-ar întâmpla daca Spitalul Colțea, este doar un exemplu, s-ar reîntoarce la proprietar, adică la BOR) etc.
Pentru validarea actelor lui Cuza, Carol I a continuat această politică, așa numita Casă a Bisericii, administrată de Regalitate, având principala îndatorire de a sprijini clerul, personalul neclerical, mult mai numeros decât acum, construcția de biserici etc. Până și zvăpăiatul de Prigoană a înțeles ca demersul său de anul trecut era unul greșit…
Îi liniștesc pe aceia care consideră că plătesc din banii lor salariile popilor. Ar fi anormal ca voi, cei 1% din populația țării, să faceți acest lucru. Nu. Banii provin din banii celor care s-au declarat ortodocși, adică aprox. 86%. În fond, tot ceea ce Statul dă pentru Biserică (exceptând salariile) se reîntoarce la comunitatea ce are dreptul să participe la slujbele bisericii lor în condiții decente.
Cred că, totuși, soluția pentru ieșirea din criză nu stă în acești 0,4%. Fie că vreți sau nu BOR este parte a istoriei noastre. Suntem ceea ce suntem datorită ei.
NIci măcar Sergiu Nicolaescu nu a putut să înlăture din filmele sale istorice, contribuția pe care și-au adus-o la câștigarea independenței noastre cei pe care voi îi numiți popi…
Și, încă ceva. Dacă vedem un documentar precum Zeittgeist sau citim o carte antireligioasă nu înseamnă că știm deja răspunsurile la toate întrebările. Cei ce se vor obiectivi recurg la studiu adevărat, parcurgând scrierile ambelor tabere. Citiți „Despre frumusețea uitată a vieții” a dlui Andrei Pleșu și poate veți fi de acord, măcar cu ultima afirmație din acest comentariu.
johny
Pai acestor asociatii li se potriveste cuvantul”Pieri-ta pomenirea lor cu sunet”tatucul stalin si bunicul darwin sunt foarte mandrii de urmasii lor.Interesant sa accepti ca omul se trage din maimuta si sa te cobori la acest nivel.