Apel către Guvern și Parlament: Educația are prioritate; opriți alocarea de fonduri publice către cultele religioase!

conform programelor guvernamentale în vigoare1, se dorește ca:

 • anual numărul preoților plătiți de Stat să se mărească cu câte 1.000 de persoane
 • să se finalizeze construcția a aproape 250 de noi biserici pe an
 • să se repare peste 400 de biserici pe an
 • să se finalizeze pictura la peste 200 de biserici pe an
Este stupefiant! În timp ce se desființează școli și spitale din motive de „eficiență”, construcția de biserici se face pe bandă rulantă! În timp ce sistemul de sănătate duce o lipsă acută de personal – numărul asistenților medicali scăzând cu 20% în ultimii cinci ani, ca să dau un exemplu2 – Guvernul își propune să angajeze câte 1.000 de noi preoți anual! Ce facem? „Dezvoltăm” întreaga țară după modelul Gherla, orașul cu un spital și 22 de biserici3?” a declarat Toma Pătrașcu, vicepreședinte ASUR – Asociația Secular-Umanistă din România.ASUR face un apel către Guvern și Parlament să stopeze programele de finanţare bugetară a cultelor religioase şi să redirecţioneze sumele respective către Educaţie, Cercetare şi Sănătate. Cultele religioase pot și trebuie să se autofinanțeze; în acest context, reamintim de propunerea făcută de asociația noastră încă din 2011 de adoptare a Legii Contribuției Bisericești pentru a înlocui subvenționarea cultelor de la buget printr-o contribuţie opţională, colectată după sistemul din Germania.Să nu uităm: În România sunt 18.400 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!
1 http://www.cdep.ro/proiecte/2013/000/00/2/SGG.pdf
2 http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministerul-Sanatatii_-in-legatura-cu-criza-de-asistenti_-Vom-elabora-un-plan-de-resurse-umane_19136/
3 http://ro.stiri.yahoo.com/ora%C5%9Ful-cu-22-biserici-%C5%9Fi-un-singur-spital-053031431.html
]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

14 Comments

 • Ene Cristian
  Posted noiembrie 12, 2013 2:24 pm 0Likes

  Corect tot ce spuneti!

 • mihai ravescu
  Posted noiembrie 12, 2013 4:48 pm 0Likes

  Buna ziua,

  Este revoltator ceea ce se intampla si va sustin in apelul dumneavoastra. In masura in care intetionati a formula o petitie in acest sens adresata Guvernului, voi sustine si semna o astfel de petitie.

  Mihai Ravescu

 • Trackback: Apel către A.S.U.R.: Lipsa voastră de educație nu are prioritate!
 • manfred
  Posted noiembrie 13, 2013 5:23 am 0Likes

  E chiar revoltator ce se intampla, dar somnul natiunii e greu…Lucrez in sanatate si la spitalul nostru s-a ocupat functia de preot, in conditiile in care posturile de medici si asistente sunt blocate din 2009!! Nu mai vorbesc de salariul net pe care il are „parintele” care incepe cu cifra 3, salariu care contine inclusiv „sporul de tamaie” ( e pe bune, nu glumesc deloc)

  Chiar, interesati-va sa vedeti care e motivatia pt care un spital are in normativul de personal si postul de preot? (ortodox, of course, ca am ajunge la faliment sa avem nspe mii de preoti de toate cultele…)

 • anne duta
  Posted noiembrie 13, 2013 9:55 am 0Likes

  Sustin pe deplin campaniile dvs., asta in special. Daca lansati o petitie scrisa, ma alatur imediat.

 • petri ioan
  Posted noiembrie 13, 2013 6:04 pm 0Likes

  n ceea ce priveşte «programul guvernamental de finalizare a construcţiei a aproape 250 de noi biserici pe an, de reparare a peste 400 de biserici şi de finalizare a picturii la peste 200 de biserici pe an», aşa cum pretinde ASUR, este în mod evident vorba despre o altă dezinformare flagrantă. În acest sens, menţionăm faptul că bisericile nu se construiesc, nu se repară şi nici nu se pictează prin programe guvernamentale, ci la iniţiativa şi cu sprijinul comunităţilor de credincioşi care sunt beneficiarii şi principalii susţinători financiari ai acestora. Astfel, la nivel naţional, peste 80% din fondurile folosite pentru construirea, repararea şi pictarea bisericilor provin din donaţiile credincioşilor şi ale unor sponsori. Ajutorul primit de la Stat completează acest efort, mai ales în cazul parohiilor sărace.
  În acest sens, reamintim că în Biserica Ortodoxă Română funcţionează în prezent 679 de instituţii sociale, dintre care 44 instituţii medicale (spital, clinici, centre de diagnostic şi tratament, centre paliative, cabinete medicale şi stomatologice, farmacii etc.) şi 130 centre educaţionale (centre de zi, after-school, grădiniţe etc.), care sunt susţinute financiar de Biserică cu sprijinul credincioşilor şi al unor sponsori.

  Anul acesta, sprijinul financiar de la bugetul de Stat pentru cele 18 Culte recunoscute din România este de 487, 4 milioane lei şi reprezintă 0,2% din bugetul de Stat pe anul 2013, respectiv 0,08% din PIB-ul României pe anul 2013, de aproximativ 10 ori mai puţin decât bugetul pentru educaţie.

  În România, potrivit statisticilor oficiale, există 20.240 de şcoli cu personalitate juridică şi arondate, iar nu 4. 700 de şcoli aşa cum dezinformează reprezentanţii asociaţiei secular-umaniste, adică de peste 4 ori mai multe instituţii de învăţământ. Dacă astăzi în România se închid spitale şi şcoli, aceasta se întâmplă nu din cauza construirii de biserici, ci ca urmare a scăderii numărului populaţiei, inclusiv a celei şcolare.

  După difuzarea sistematică în presă în ultimii ani a unor informaţii eronate referitoare la finanţarea Cultelor de la bugetul de Stat, dezinformarea părinţilor, intimidarea directorilor de şcoli şi a profesorilor în ceea ce priveşte ora de religie în învăţământul public, ASUR încearcă o nouă diversiune prezentată presei cu pretinse surse de documentare, probabil, din dorinţa justificării activităţii sale în faţa celor care finanţează activitatea ASUR, conform informaţiilor apărute în presa din România.
  Asemenea activiştilor ideologiei ateist-comuniste din România, ASUR încearcă din nou prin orice mijloace învrăjbirea opiniei publice împotriva cultelor din România, într-o perioadă în care majoritatea cetăţenilor fac faţă tot mai greu crizei economice prelungite.l

  • Cetateanul Turmentat
   Posted noiembrie 13, 2013 7:28 pm 0Likes

   Misto, misto… acum posteaza si comentariul tau te rog, ca Scanteia sau Pravda pot si eu sa-mi cumpar singur din targ. Vorba aceea, daca tot te obosesti sa faci articol de presa in rubrica de comentarii, macar baga si tu acolo referinte si bibliografie sa fie tacam complet. A, da’ sa n-o dai pe „e pe net, n-ai decat sa cauti!”. Asta puteai sa spui daca scriai un amarat de comentariu dar devreme ce ti-ai propus sa ridici standardele si sa faci pe ofiterul de presa, te rog! mergi mai departe si pune si referintele alea odata!

   In alta ordine de idei, imi place ca in explozia asta de scoli de care vorbesti, ba da’ nu stiu cum se face! ca bietii copii de la tara tot merg 4 ore prin frig, ger si mocirla ca sa ajunga la singura scoala pe jumatate goala pe o raza de 50 de kilometri.
   Iar de haurul si merz-urile popilor nu mai vorbesc. Probabil ca si alea tot din dragostea de credinta a enoriasilor au fost platite, nu? Ma da’ ce popor darnic si bogat avem!

 • Trackback: Domnului să ne rugăm! | Ruşinică | Robintel
 • Leonard
  Posted noiembrie 13, 2013 10:28 pm 0Likes

  Orasul Gherla are undeva la 22000 de locuitori , marea parte a locuitorilor fiind ortodocsi. Sunt sigur ca daca acele 22 de biserici nu ar fi pline de credinciosi ele nu s-ar fi construit, deci vorbim de o dorinta unitara a locuitorilor din zona respectiva de a se construi acele lacasuri de inchinare. Membrii ASUR, sa imi fie cu iertare, dar incearca sa arunce aceasta „samanta” a scandalului cat priveste opinia publica , pentru ca toate Bisericile din Romania, cel putin cele ortodocse, se construiesc din MILA CRESTINA PE CARE O ARE FIECARE CRESTIN . Nimic nu se face fara aceasta MILA CRESTINA. Nimeni nu va construi o BISERICA daca nu este nevoie de ea acolo. Cine isi doreste sa construiasca Biserici si ele sa fie goale, iar aceasta dorinta a locuitorilor din zonele unde se construiesc Biserici , dovedeste ca omul are nevoie si de aceasta hrana duhovniceasca, el fiind trup si suflet

 • Codreanu Lucian
  Posted noiembrie 14, 2013 12:17 am 0Likes

  Cifrele şi informaţiile prezentate de ASUR, sunt, ca de obicei, eronate! Ceea ce ei nu vor sa facă public, şi îşi susţin cu încăpăţânare punctul de vedere, este contribuţia Bisericii la bugetul de Stat, BOR, având aproximativ 20.000 de angajaţi, plătiţi din fonduri proprii. S-au prezentat public fondurile pentru cultele religioase, care este ft ft mic, iar ASUR, în lupta fanatică contra religiei şi contra BOR, dezinformează constant opinia publică, si incită la ură şi discriminare religioasă. Personal, am accesat pagina Ministerului de Finanţe şi am verificat legile bugetului de stat pe ultimii ani. Oricine poate să facă această verificare Ca să avem o imagine clară am pus şi bugetele Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii. Acum să vedem cifrele:
  2011
  Sprijin pentru construirea şi repararea lăcaşelor de cult: 28.386.000 RON
  (ATENŢIE! nu doar pentru Biserica Ortodoxă Română, ci pentru toate cultele recunoscute)
  NOTA: pentru anul 2011 Catedrala Mântuirii Neamului a primit 10.000.000 RON, în plus faţă de suma de mai sus
  Sprijin salarial acordat personalului clerical: 248.637.000 RON (pt. toate cultele!)
  Ministerul Educaţiei şi Cercetării: 8.555.504.000 RON
  Ministerul Sănătăţii: 4.417.609.000 RON

  2010
  Sprijin pentru construirea şi repararea lăcaşelor de cult: 40.000.000 RON
  Sprijin salarial acordat personalului clerical: 278.124.000 RON
  Ministerul Educaţiei şi Cercetării: 14.590.490.000 RON
  Ministerul Sănătăţii: 4.191.554.000 RON

  2009
  Sprijin pentru construirea şi repararea lăcaşelor de cult: 105.838.000 RON
  Sprijin salarial acordat personalului clerical: 270.859.000 RON
  Ministerul Educaţiei şi Cercetării: 11.985.459.000 RON
  Ministerul Sănătăţii: 4.218.865.000 RON

  2008
  Sprijin pentru construirea şi repararea lăcaşelor de cult: 123.012.000 RON
  Sprijin salarial acordat personalului clerical: 168.123.000 RON
  Ministerul Educaţiei şi Cercetării: 15.833.082.000 RON
  Ministerul Sănătăţii: 4.969.474.000 RON

  2007
  Sprijin pentru construirea şi repararea lăcaşelor de cult: 67.925.000 RON
  Sprijin salarial acordat personalului clerical: 157.938.000 RON
  Ministerul Educaţiei şi Cercetării: 11.917.079.000 RON
  Ministerul Sănătăţii: 3.868.048.000 RON
  Şi mă opresc aici, pentru mine nu mai are sens să merg mai departe. Puteţi verifica aici. Banii alocaţi pentru biserici şi preoţi îi găsiţi la fiecare an în Anexa 2, daţi căutare după cuvântul “culte”.
  Naţional Arena inaugurată de curând costă 234 milioane euro (în lei cam 966 milioane – cam cât s-a dat în 10 ani pentru construcţii de biserici). Banii cheltuiţi de la bugetul de stat pentru salarii de preoţi şi construcţii de biserici (repet, pentru TOATE cultele, nu doar pentru Biserica Ortodoxă Română) sunt de 29 de ori mai puţini decât cei cheltuiţi pe educaţie şi de 15 ori mai puţini decât cei cheltuiţi pentru Ministerul Sănătăţii (în 2011), de 45 şi 13 ori mai puţini în 2010, de 31 şi 11 ori mai puţini în 2009, de 54 şi 17 ori mai puţini în 2008.
  Pe scurt: se cheltuiesc mult mai puţini bani pentru preoţi şi biserici de la bugetul de stat decât se cheltuiesc pentru educaţie şi sănătate. Aşadar, informaţiile prezentate de ASUR nu sunt credibile, cifrele şi informaţiile oficiale arătând altă situaţie în legătură cu finanţarea cultelor religioase.

  • bula bulanescu
   Posted noiembrie 16, 2013 7:02 am 0Likes

   Trebuie sa intelegem ca este o mare PROBLEMA faptul ca banii alocati pentru sanatate si educatie depasesc numeric banii pentru culte.Incerc dar nu reusesc sa gasesc partea din creierul tau cu care faci eforturi de gindire prin care cauti sa ne faci sa intelegem
   ca pe primul plan sa fie cultele religioase si nu educatia si sanatatea sau sanatatea si educatia.Eu cred ca lucrurile ar trebui sa stea invers,fapt dovedit de multi si de multe.Numai ca ochelarii de cal impiedica.Si multi dintre noi ii folosesc,unii din faptul ca asa au fost adusi pe lume,unii din faptul ca au intrerupt educatia mai drevreme,unii din lehamite.Si se profita de acest lucru inlocuindu-se educatia si sanatatea sau invers,cu matanii,mersul in patru labe,lins de cine stie ce oase,tamiie si fumul de tamiie,etc.
   P.S.Ma si miram sa nu apari pe aici!

 • Trackback: Patriarhia Română corectează cifrele din comunicatul ASUR | Ora de religie
 • emanuel
  Posted noiembrie 18, 2013 10:48 pm 0Likes

  „Celor care încă mai susţin că Biserica îi îndoctrinează pe copiii în şcoli, sau că icoanele din clasele de curs lezează pe cineva moral, amintim că prima şcoală românească a fost în biserică, şi aici a luat naştere învăţământul românesc. Pentru elevi Biserica a fost şi este de sute de ani ca o mamă, şi nu ca un intrus care-şi urmăreşte interesele.”

  SURSA: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/documentare/17803-prima-scoala-romaneasca

  Cine nu recunoaste adevarul nu e sincer cu sine dar adevarul va iesi la iveala pentru ca Adevarul este Hristos!

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢