Reprezentanți ai societății civile lansează un apel către Parlament: Respectați decizia Curții Constituționale! Apărați copiii, nu Biserica!

scrisoare deschisă parlamentarilor români, prin intermediul căreia le solicită să respecte decizia Curții Constituționale privind statutul orelor de Religie în școli. La sfârșitul anului trecut, prin decizia nr. 669/2014, Curtea Constituțională a decis că acordul prezumat pentru înscrierea copiilor la orele de religie este neconstituțional și că Religia poate fi studiată numai după exprimarea dorinței elevului major, respectiv a părinților sau tutorelui legal instituit pentru elevul minor.În urmă cu câteva zile, Patriarhia BOR a trimis Parlamentului o scrisoare prin care, sub pretextul punerii în concordanță a articolului 18 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 cu sus-menționata decizie a CCR, se solicită ca „înscrierea la disciplina Religie să se facă la începutul școlarizării, pentru toată perioada acesteia”.„Biserica Ortodoxă incită Parlamentul României să încalce o hotărâre a Curții Constituționale. O astfel de prevedere, dacă ar fi adoptată de către Parlament, ar însemna o revenire mascată la principiul acordului prezumat privind studierea religiei, în contradicție flagrantă cu litera și cu spiritul deciziei Curții. De ce se teme Biserica de libera opțiune a părinților? De ce incearcă Biserica să-i constrângă pe elevi să accepte orele de religie?” a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR.Până în prezent, scrisoarea deschisă a fost semnată de: Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, Asociația Mame pentru Mame, Centrul FILIA, Asociația Umanistă Română, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) și Societatea Academică din România (SAR), GRADO, Asociaţia Elevilor din Constanţa.]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

13 Comments

 • Ovidiu
  Posted februarie 13, 2015 1:07 pm 0Likes

  Dar oare Toma Patrascu nu-si aminteste cand facea constrangeri ca sa nu facem orele de religie?Aici nu sa incalcat legea?Stim noi ce fel de om este Toma Patrascu „Copii crestin-ortodocsi sunt idioti”…

 • raluca
  Posted februarie 13, 2015 1:30 pm 0Likes

  Si noi, parintii, unde semnam? Chiar daca fetita mea mai are pana la inceperea scolii, as vrea sa spun NU indoctrinarii!
  Cu stima, o mamica de fetita, Raluca

 • Pop Vasile
  Posted februarie 13, 2015 2:14 pm 0Likes

  Sunt parinte si vreau sa se faca ora de Religie.Copilului meu ii place. Nu inteleg un lucru: daca nu sunt de acord cu frecventarea orei de Religie de catre copilul meu, il scot si gata. Dar ce am cu ceilalti? De ce nu ii las in pace. Treaba cu îndoctrinarea nu tine. In Germania, Malta, Grecia Spania, Italia, etc. copiii sunt indoctrinati? Hai sa fim seriosi. Tare mi se pare cusuta cu ata si ca este rea vointa.

 • Pop Vasile
  Posted februarie 14, 2015 8:37 am 0Likes

  Ieri am lasat un raspuns la acest topic. De ce nu l-ati publicat? Postati numai ceea ce va convine?

 • Trackback: A.S.U.R. incită la ură împotriva Bisericii Ortodoxe și susține birocrația împotriva intereselor copiilor | Averea Bisericii
 • Cetatean
  Posted februarie 15, 2015 1:30 am 0Likes

  Propunerea neconstitutionala a ministrului educatiei:

  Ceea ce propune ministrul educatiei, si anume: „Sustinem ideea sa se faca cerere pentru participarea la ora de religie o singura data pe ciclu, primar, gimnazial liceal”, incalca drepturile si libertatile omului, incalca articolul 29 a Constitutiei Romaniei: „Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale”.

  Solutia corecta:

  Pentru a realiza un echilibru corect intre drepturile elevului si cele ale scolii (profesorilor de religie), perioada de timp pentru care elevul isi va face cunoscuta optiunea de a participa la ora de religie este de UN AN SCOLAR. In acest caz, nu se bulverseaza nici planul scolar (de exemplu, nu ai dreptul sa optezi pentru ora de religie zilnic – dreptul tau nu este unul absolut, acesta trebuie sa tina cont si de drepturile profesorului de religie si al scolii) si nici nu se creaza o presiune psihologica asupra elevului (parintelui) de a respecta perioada convenabila scolii (profesorilor de religie) pentru a-si manifesta optiunea (evitandu-se si eventualele abuzuri din partea scolii – care, din pacate, exista).

  Argumentatie:

  LEGIUITORUL NU ARE DREPTUL SA STABILEASCA IN MOD ARBITRAR O PERIOADA DE TIMP CONVENABILA SCOLII (profesorilor de religie) pentru a legifera drepturile elevilor (TRECAND ASTFEL PE PLAN SECUND TOCMAI DREPTURILE ELEVILOR – PE CARE LE LEGIFEREAZA), nu poate sa presupuna ca un om isi va pastreaza convingerile religioase pe perioada unui intreg ciclu scolar fara a ignora dreptul acestuia de a-si reevalua sistemul de valori in orice moment, in urma acumularii continue de noi cunostinte si experiente de viata. Rata de schimbare a convingerilor unui om nu poate sa fie legiferata, din acest motiv trebuie legiferata perioada cea mai scurta posibil in care elevul are dreptul sa isi faca cunoscuta optiunea de a participa la orele de religie, tinand cont si de drepturile scolii (profesorilor). Aceasta perioada este ANUL SCOLAR, perioada luata in considerare si de catre scoala atunci cand isi face „Planuri cadru de invatamant”

  http://www.edu.ro/index.php/articles/c538

 • IulianH
  Posted februarie 16, 2015 3:42 pm 0Likes

  ,,Religia poate fi studiată numai după exprimarea dorinței elevului major, respectiv a părinților sau tutorelui legal instituit pentru elevul minor,,atunci vă informez că la unele scoli,licee,dirigintii,directorii,in colaborare cu
  biserica au făcut cereri tipizate pe care le-au dat elevilor spre a fi semnate de părinti.
  Care este părerea dvs cu aceste cereri tip,este legală
  sau nu ?!Părerea mea este că nu este legală,corectă deoarece scoala avea doar obligatia să anunte părintii
  nu si să facă ei cereri tip,cererea trebuia făcută
  personal de fiecare părinte,elev major.
  Exista acum o colaborare stransă intre unii profesori bigoti si preoti,biserica scopul fiind indoctrinarea copiilor prin orice mijloace.Înainte de aceasta decizie a curtii privind ora de religie scoala nu a avut nici o atitudine de a înstiinta parintii privind ora de religie desi era optională,este clară vizibil colaboararea tacită a scolilor cu biserica .

 • Trackback: Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” – Coslada (Madrid) » Blog Archive » A.S.U.R. incită la ură împotriva Bisericii Ortodoxe și susține birocrația împotriva intereselor copiilor
 • klaus
  Posted februarie 20, 2015 12:28 am 0Likes

  eu vreau sa spun DA orei de religie si moralei crestine sunt satul de atei comunisti care incepand cu 1948 (pt cei care stiu istorie) au facut ce se vede din tara aceasta.
  Raluca iti respect opinia pt ca si Dumnezeu respecta libertatea omului. Ma bucur ca iti aperi fetita de orice. DAR domnul cerenea remus pe ai cui copii ii apara pe ai lui? Care? Cati are?

 • Iulia
  Posted februarie 20, 2015 12:50 am 0Likes

  deși am optat împotriva participării la ora de religie,am aflat ca de săptămana viitoare se va modifica orarul astfel ca ora de religie nu va mai fi la sfârșitul orelor ci penultima si ma întreb in acest caz ce pot face?

 • Constantin
  Posted martie 29, 2015 12:29 am 0Likes

  @Klaus Dle Klaus vreau sa va informez ca Franta a desprins biserica de la bugetul de stat inca din 1905. Iar dvs faceti referiri la 1948… este lipsita de sens referirea la aceasta data. Acum mai bine de 200 de ani presedintele Thomas Jefferson a separat religia de stat in SUA, crede-ma dle Klaus ca esti neinformat.

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢