Campanie de informare a școlilor privind condițiile de înscriere a elevilor la orele de religie

Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) salută recenta declarație a dnei. Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației, prin care aceasta promite să dea curs solicitărilor de a scoate din circuitul educațional manualele de religie ce promovează intoleranța religioasă și care agresează psihic copiii și își exprimă speranța ca această acțiune să fie pusă în practică imediat.De asemeni, pentru a veni în sprijinul părinților și al școlilor, începând de ieri, 12.09.2012, ASUR a demarat o campanie de informare privind condițiile de înscriere a elevilor la orele de religie.În documentul trimis către școli se enumeră principalele prevederi legale relevante: Constituția României, Legea Educației Naționale (Legea 1/2011) și Legea privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor (Legea 489/2006).În mod specific, ASUR dorește să atragă atenția atât părinților cât și conducerii școlilor că înscrierea la cursurile de religie, indiferent de confesiune, se poate face, în mod legal doar cu acordul prealabil al părinților și/sau elevilor, exprimat în scris la începutul fiecărui an școlar, după cum urmează:

Cine decide
Vârstă elevParticipă / Nu participăla orele de religieConfesiunea(dacă este cazul)
< 14 aniPărintePărinte
14 – 16 aniPărintePărinte + elev
16 – 18 aniPărinteElev
> 18 aniElevElev
Responsabilitatea privind respectarea tuturor prevederilor legale revine directorilor unităților de învățământ, iar înscrierea elevilor la orele de religie fără un acord explicit din partea părintelui și/sau elevului poate duce la acționarea în justiție a celor în culpă în temeiul Art. 247 din Codul Penal, ‘Abuzul în serviciu prin îngrădirea unor drepturi’.” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.ASUR își manifestă disponibilitatea de a contribui la asigurarea unui climat educațional nediscriminatoriu. Toți cei care doresc detalii privind cadrul legal ce reglementează predarea religiei pot sa ne scrie la office@asur.ro.Să nu uităm: În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

102 Comments

 • Cristian Pascu
  Posted septembrie 13, 2012 3:03 pm 0Likes

  Repetarea la nesfarsit a celor doua cifre a devenit o obsesie pentru ASUR, se pare.

  „Sa nu uitam”

  1. Datele statistice fara un context clar si precis sunt absolut irelevante. Folosirea lor, in aceste conditii, miroase a manipulare de opinie.

  2. Copiii scolarizati reprezinta cel mult un sfert din populatia Romaniei. Numarul de scoli reprezinta a patra parte din numarul de biserici.

  3. O scoala deserveste un numar mult mai mare de persoane. Cele mai multe scoli au o capacitate de sute de locuri, cu infrastructura, laboratoare, mai multe etaje, corp profesoral cu multiple pregatiri, incalzire centrala, etc. etc. etc. O biserica necesita mult mai putin personal si mult mai putina logistica.

  4. Multe dintre bisericile numarate in acele 18.000 sunt foarte vechi, de lemn, nefunctionale, capele in spitale. O biserica are o viata mult mai lunga, sute de ani de multe ori. O scoala este ineficienta dupa 30-40 de ani.

  Ce am spus eu acum un are legatura directa cu campania de informare, cum nu are nici adaugirea voastra de la final. Dar felul in care prezentati datele arata ce fel de intentii aveti.

  • lol
   Posted septembrie 13, 2012 10:18 pm 0Likes

   1. Verifica-le si singur, ca sunt publice.

   2-3. Si ce daca? La ce serveste o biserica? La nimic. Servicii fictive intr-un stat laic.

   4. Si multe (mii) sunt facute dupa anii ’90, pe cand scolile erau mai multe in ’90.

   Penibil.

   • eu
    Posted octombrie 7, 2012 3:31 pm 0Likes

    1. biserica ajuta la mantuire
    2. in ceea ce priveste nr. scolilor, inainte de ’90, nu cred ca e chiar atat de greu sa gandesti ca nr. populatiei a cam scazut

    • mihaela
     Posted octombrie 8, 2012 11:48 am 0Likes

     ai o problema grava daca crezi ca biserica te ajuta la matuire…cum? hocus pocus si esti mantuit? de unde stii? a venit cineva de dincolo sa iti spuna? asta poate te linisteste…dar cred ca modul in care te porti in viata te face un om sau nu…asta tine si de liberul arbitru…

     • eu
      Posted octombrie 8, 2012 6:13 pm 0Likes

      :))) sigur am. am mai multe dar de la biserica primesc niste „medicamente” care ma fac sa ma simt bine. e vreo problema in asta? tu cunosti ce-mi lipseste mie? stai „linistita” ca am eu grija de ale mele, ok!?

 • godless1859
  Posted septembrie 13, 2012 4:41 pm 0Likes

  Copiii scolarizati reprezinta cel mult un sfert din populatia Romaniei. Numarul de scoli reprezinta a patra parte din numarul de biserici

  Faptul ca inca se mai construiesc temple pentru un zeul inexistent al unui cult care a apus prin tarile civilizate nu arata decat ca cele 4700 de scoli sunt foarte departe de-a fi suficiente.

  O scoala deserveste un numar mult mai mare de persoane. O biserica necesita mult mai putin personal si mult mai putina logistica.

  La biserica sunt indobitociti oamenii si invatati sa fie obedienti si sa nu judece critic. La scoala se mai invata si lucruri utile. Daca toata investitia pe care o face societatea in biserici s-ar duce la cercetare pana si credinciosii ar fi fericiti de rezultate. La fel cum sunt fericiti sa aiba masini, telefoane si servicii medicale.

  Multe dintre bisericile numarate in acele 18.000 sunt foarte vechi, de lemn, nefunctionale, capele in spitale

  Vai saracele biserici ce putine si daramate sunt ele. Daca tot esti expert in statistici ai facut un research ca sa vezi cat de utilizate sunt acele biserici, cati oameni se duc la ele?

  Dar felul in care prezentati datele arata ce fel de intentii aveti

  Arata ca sunt prea multe biserici, care sunt inutile si prea putine scoli, asta arata. Intentia este separarea bisericii de stat de facto. Daca vor credinciosii sa-si contruiasca biserici sa o faca, dar din banii lor nu ai statului, adica ala la care platesc eu taxe. Am ajuns sa fiu ctitor de biserici fara voia mea pentru ca popii cei hoti sa le predice credinciosilor in biserica despre cat de imorali sunt ateii.

  • eu
   Posted octombrie 7, 2012 3:35 pm 0Likes

   nu fi-ti „voi” mai destepti decat inaintasii nostri si nu mai separati „voi” biserica de stat

  • mihaela
   Posted octombrie 8, 2012 11:55 am 0Likes

   ‘CREDE SI NU CERCETA’….CRED CA EINSTEIN SAU DARWIN SAU MARIE CURIE SE RASUCESC IN MORMINTE…

   • eu
    Posted octombrie 8, 2012 6:14 pm 0Likes

    s-a mai spus pe aici… „crede si nu cerceta” nu scrie nicaieri in biblie.

    • mihaela
     Posted octombrie 8, 2012 11:08 pm 0Likes

     Daca erati atent, vedeati ca nu am spus ca este scrisa in Biblie…

     • eu
      Posted octombrie 9, 2012 5:25 pm 0Likes

      atunci…restul e can-can

 • gigi duru
  Posted septembrie 13, 2012 4:54 pm 0Likes

  Dumneavoastra „fara Dumnezeu 1859”, probabil nu ati intrat vreodata intr’o biserica, probabil ca notiunea de „religie” este preluata din filme, iar cele 2-3 lucurui despre religie, le cunoasteti din discutiile auzite pe strada. Pentru a putea discuta pertinent despre acest subiect, ar trebui sa admiteti ca oamenii cu bun simt nu sunt dobitoci. Pentru ca, de fapt, religia se poate reduce la bunul simt, daca ar fi sa luam numai „Decalogul”. Desi nu va dati seama (sau poate ca da…) tot o religie faciti si dumneavoastra prin negarea lui Dumnezeu. Numai ca este o religie care promoveaza lipsa bunului simt, lipsa „ingerului pazitor” interior, care ne „cearta” atunci cand simtim imboldul de a face un lucru rau. Nu sunt eu in masura sa judec religia dumneavoastra, sper numai sa realizati greseala in care sunteti

  • mihaela
   Posted octombrie 8, 2012 12:03 pm 0Likes

   Imi cer scuze, cunosc un ateu si este un om bun, educat, cult, manierat, cu familie. Si este ateu convins. Cum ramane insa cu evlaviosii care se calca in picioare pentru bidoane de apa sfintita, si smulg diverse obiecte care sa ii apere de rele…Aia voteaza!!! Aia hotarasc pentru ateii imorali si pentru toti ceilalti care mai deschid o carte. Sa va spun ca pe strada unde locuiesc…cea mai credincioasa dna arunca gunoiul menajer pe strada? Si este prima la barfa in biserica? Sincer, decat credinciosii ignoranti, prefer un ateu educat. si sa stiti ca ateii nu stau de obicei cu toporul dupa colt…Poate nu stiati ca cele mai multe crime s-au facut in numele religiei? Cum trebuie sa mergem noi crestinii sa ii crestinam pe toti cu forta? daca nu vroiau, nu-i nimic, avem rug, torturi…Cate milioane de oameni au murit de mana clerului? Mai cititi si dupa aia, mai informat, dati replica…Ateii nu fac prozlitism, in schimb religiosii fac.

   • mihaela
    Posted octombrie 8, 2012 12:04 pm 0Likes

    prozelitism.

   • eu
    Posted octombrie 8, 2012 6:15 pm 0Likes

    ateii tai sunt infailibili?

    • mihaela
     Posted octombrie 8, 2012 11:17 pm 0Likes

     WOW! ‘ateii tai sunt infailibili’? Pai, cunosc doar unul si nu posed nici unul sau mai multi atei…dvs sunteti cumva posesor de credinciosi? Ne batem care e mai tare? Daca da, va las sa castigati…ca nu ma interesaza deloc o disputa. Eu nu sunt atee, sunt agnostica. si nu incerc sa conving pe nimeni, dar reciproca nu e valabila. Nimeni nu decide ce e mai bine pentru copilul meu. Religia e ceva intim, personal, ceva ce tine de suflet…nu ti-o baga nimeni pe gat, la scoala….Inca imi vine sa rad..de ‘ateii tai’…..

     • cristi pop
      Posted octombrie 9, 2012 9:38 am 0Likes

      Corect: religia este ceva intim, personal.
      De ce unii vor sa faca dintr-o chestiune intima si personala o inregimentare nationala???
      Raspunsul este simplu: pentru bani, pentru bani nemunciti!!

     • eu
      Posted octombrie 9, 2012 5:40 pm 0Likes

      nu vrea sa castig nicio disputa, stati linistita. dupa cum stiti copiii pot fi „retrasi” de la aceste ore, din cate stiu eu. „retrageti-l” pe al d-voastra (asta in cazul in care nu este retras). d-nului „pop” ii spun ca religia se si studiaza iar cei care predau aceasta materie sunt sigur ca depun si ei un minimum de efort, chiar daca vorbesc „baliverne”

     • eu
      Posted octombrie 10, 2012 4:25 pm 0Likes

      @….chiar d-voastra ati spus-o, d-nule „pop” 😉

  • Ionel
   Posted octombrie 15, 2012 5:19 pm 0Likes

   Da .. ateismult este o religie; la fel cum a nu colectiona timbre este un hobby. Si ateismul nu promoveaza lipsa bunului simt, dimpotriva: promoveaza bunul simt fara teama de vreo pedeapsa sau dorinta unei rasplate din partea lui mos craciun (sau dumnezeu cum ii ziceti voi)

 • godless1859
  Posted septembrie 13, 2012 5:13 pm 0Likes

  iar cele 2-3 lucurui despre religie, le cunoasteti din discutiile auzite pe strada

  Ba, am citit chiar si Biblia. Ia uite cate ceva de acolo:

  1 Samuel a zis lui Saul: „Pe mine m-a trimis Domnul să te ung împărat peste poporul Lui, peste Israel: ascultă, dar, ce zice Domnul.
  2 Aşa vorbeşte Domnul oştirilor: „Mi-aduc aminte de ceea ce a făcut Amalec lui Israel, când i-a astupat drumul la ieşirea lui din Egipt.
  3 Du-te acum, bate pe Amalec şi nimiceşte cu desăvârşire tot ce-i al lui; să nu-i cruţi, şi să omori bărbaţii şi femeile, copiii şi pruncii, cămilele şi măgarii, boii şi oile.”

  Am inteles cu barbatii, erau periculosi, dar sa omoare si femeile si copiii? Lasand astea la o parte camilele, magarii boii si oile? Pai astea cu ce au gresit?

  Pentru ca, de fapt, religia se poate reduce la bunul simt, daca ar fi sa luam numai “Decalogul”

  Zeci de mii de societati umane au trait fara sa aiba habar de decalogul tau si s-au omorat, s-au taiat intre ei exact in acelasi grad in care au facut-o crestinii.

  Desi nu va dati seama (sau poate ca da…) tot o religie faciti si dumneavoastra prin negarea lui Dumnezeu

  O religie fara credinta in supranatural, fara dumnezeu, fara ritualuri si fara doctrine? Ce fel de religie e asta?

  • mihaela
   Posted octombrie 8, 2012 12:05 pm 0Likes

   a bunului simt si a stiintei.

   • mihaela
    Posted octombrie 8, 2012 12:07 pm 0Likes

    poate ar trebui ca bisericosii sa nu mai aiba voie in spitale. sa se vindece cu popa

    • eu
     Posted octombrie 8, 2012 6:16 pm 0Likes

     popa-i nume de familie, nu?

 • gigi duru
  Posted septembrie 13, 2012 5:34 pm 0Likes

  Ce fel de religie e asta?

  Eeee…asta ramane sa descoperiti dumneavoastra.

  Am sa va rog sa-mi citati si din Noul Testament, care constituie, de fapt Noua Lege, care a venit sa inlocuiasca legea Vechiului Testament.

  • Mihai
   Posted septembrie 14, 2012 3:10 pm 0Likes

   „Am sa va rog sa-mi citati si din Noul Testament”

   Şi cu decalogul cum rămâne?

   Vrei o anume carte din noul testament? Altfel pot să citez ceva mişto din evanghelia lui Marcu.

 • cristi pop
  Posted septembrie 13, 2012 8:35 pm 0Likes

  @ gigi duru Pai cum asa? Dumnezeu nu este acelasi in Vechiul si Noul Testament? Eu daca citesc biblia care este”cartea de capatai” , citesc ce vreau eu din biblie … nu ce imi spui tu sa citesc!!
  Studiind cat mai mult despre religie si religii in general, ajungi sa crezi din ce in ce mai putin.
  La Conciliul de la Niceea din 325 s-au pus bazele canoanelor bisericesti prin forta armelor, forta fizica si prin intimidare de catre Constantin cel Mare. Aceste canoane sant valabile si in prezent.
  Asta chiar nu iti spune nimic?
  Sau poate ca nu ai auzit de intoleranta religioasa.

  • DAN Carol
   Posted septembrie 15, 2012 4:03 am 0Likes

   Mai nene , du-te in tarile musulmane sa vezi intoleranta religioasa ! Asur ,o asociatie de duzina care vrea sa ne indobitoceasca asemeni comunistilor ! Ia mai duceti-va voi la munca , nesimtitilor !

   • Mihai
    Posted septembrie 15, 2012 7:44 am 0Likes

    Asta e echivalent cu „cât timp există cancer nu ar trebui să ne ocupăm de gripă”. Oricum islamul este o versiune modernă de creştinism.

   • mihaela
    Posted octombrie 8, 2012 12:12 pm 0Likes

    Limbaj tipic indoctrinat…esti cam suparat pe destepti, nu? Eu cred ca trebuie sa te calmezi….pentru un barbat ai un sindrom neuro-vegetativ ….cauta in dex…

 • gigi duru
  Posted septembrie 14, 2012 1:28 pm 0Likes

  Tu citesti biblia. Eu citesc Biblia…

 • cristi pop
  Posted septembrie 16, 2012 2:41 pm 0Likes

  D-le Dan Carol eu traiesc in Romania si muncesc, nu stiu de unde ati dedus dvs. ca: ”Mai nene , du-te in tarile musulmane sa vezi intoleranta religioasa ! Asur ,o asociatie de duzina care vrea sa ne indobitoceasca asemeni comunistilor ! Ia mai duceti-va voi la munca , nesimtitilor !
  Nu ma stiu nesimtit, dar stiu ca nu vreau sa se mai finanteze cultele din taxele si impozitele pe care le platesc. Daca asta este o forma de nesimtire!!!??? inseamna ca toate tiparele si valorile de bun simt pe care le cunosc sunt false.

  • gigi duru
   Posted septembrie 17, 2012 12:30 pm 0Likes

   d-le Pop, aveti dreptate! Sa nu se mai finanteze cultele, ci sa se finanteze ocultele! Fiti fara grija, asta se intampla de la 1848…

   • George
    Posted septembrie 17, 2012 12:48 pm 0Likes

    „Sa se finanteze ocultele”
    Ateismul nu este o forma de „ocult”, cum o numesti tu, deoarece nu pretindem sa avem cunostinte secrete, magie, etc.

    „Desi nu va dati seama (sau poate ca da…) tot o religie faciti si dumneavoastra prin negarea lui Dumnezeu.”
    Ateismul nu este o religie, si nu esti primul care sa faca afirmatia ca este. Ca sa fii „considerat” ateu, ai o singura regula: Sa nu crezi in nici un zeu/zei. Ateismul nu venereaza nici un zeu, nu are nici un ritual, nici o filosofie dupa care trebuie sa traiesti, nu este o metoda de a explica viata/lumea in care traim, este pur si simplu lipsa unei credinte intr-un zeu/zei. Dupa cum vezi, nu are caracteristicile tipice religiei, asa ca ma vad nevoit sa te intreb (in caz ca detii „cunostinte esoterice”), cum este ateismul o religie?

  • eu
   Posted octombrie 7, 2012 3:38 pm 0Likes

   esti sigur ca vrei doar asta?

  • mihaela
   Posted octombrie 8, 2012 12:14 pm 0Likes

   Dle Pop, sunt curioasa daca si pentru SMURD sar tot asa? Daca sunt corecti, preotii ar trebui sa se opuna unor astfel de masuri…dar de unde sa mai cumpere odoare de aur si masini de serviciu?

 • gigi duru
  Posted septembrie 17, 2012 8:36 pm 0Likes

  D-le George, suntem in acelasi gand… Religia ateismului este cea a negarii lui Dumnezeu. Ramane celalalt, care, culmea, nu neaga existenta lui Dumnezeu. el stie, dar nu vrea ca noi sa stim.

  Ocult este curentul din care face parte si aceasta nevinovata asociatie, cu secularismul ei…Care secularism? ateu? Hahahaha!

 • gigi duru
  Posted septembrie 17, 2012 8:39 pm 0Likes

  Si ocultele sunt finantate din greu, pentru ca ortodoxia trebuie sa dispara. Nu alte religii, ci ortodoxia! De ce? Pentru ca este credinta lasata de Mantuitor, iar restul religiilor sund desprinse din ea, bineinteles, fiecare cu interpretarile ei. Orice alta interpretare se cheama erezie…

  • Ateii României
   Posted septembrie 28, 2012 10:10 am 0Likes

   Scuze, dar ortodoxia n-a existat până la Marea Schizmă din 1054… 🙂

   • antonia stefan
    Posted septembrie 28, 2012 11:44 am 0Likes

    Cum adica nu a existat pana la Marea Schisma? Graiesti numai neadevaruri!!! Ar trebui sa te interesezi mai mult despre ceea ce s-a intamplat atunci si apoi sa comentezi. Aceasta libertate promovata de asociatie este doar un paravan pentru nestiinta, pentru nerespectarea legilor scrise si a acelor nescrise.

    • Ateii României
     Posted septembrie 28, 2012 2:59 pm 0Likes

     La fel cum nici biserica penticostală nu exista până în anul 1904-1905.
     Tocmai cu ocazia Schizmei s-a desprins Biserica Ortodoxă (orientală) si cea Catolică (occidentală) din cultul religios creștin timpuriu, singurul existent (in afara de doua culte minore care s-au unit, ulterior, cu Roma).

  • cristi pop
   Posted septembrie 30, 2012 10:12 am 0Likes

   @ gigi duru D-le. Gigi sunteti prost informat sau prost intentionat.
   Din observațiile cercetătorilor, în multe din democrațiile seculare se înregistrează o tendință ca oamenii să se declare neafiliați religios. Cei mai mare procent de astfel de oameni s-a înregistrat în Republica Cehă, unde 60% dintre cehi se declară neafiliați religios.
   Mai mult de jumătate dintre canadienii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani fie nu au nicio religie, fie nu au mers niciodată la un serviciu religios. Doar 22% spun că religia este foarte importantă pentru ei, în scădere de la cele 34 de procente care au rezultat în urma unui sondaj întreprins în anul 2004.

   • eu
    Posted octombrie 7, 2012 3:42 pm 0Likes

    pai si ce treaba am eu cu cehii, cu canadienii, cu olandezii, cu britanicii, cu americanii… . muta-te acolo frate … (era sa zic intru Hristos)

    • mihaela
     Posted octombrie 8, 2012 12:15 pm 0Likes

     chiar nu ai nimic. norocul lor.

 • gigi duru
  Posted septembrie 17, 2012 8:45 pm 0Likes

  Scuze, d-le George, nu suntem intr-un gand! Acum am citit mai cu atentie raspunsul dvs. Nu dispun de acele cunostinte de care ma intrebati, dispun doar de ceva cunostinte ortodoxe. Nu prea multe, dar incerc sa le inmultesc.

 • horia
  Posted septembrie 22, 2012 11:34 am 0Likes

  Sa promovezi o teorie repudiata de mai toata lumea stiintifica internationala,(evolutionismul lui darwin) va descalifica total ca asociatie care sprijina sau promoveaza stiinta. Ca o organizatie care are 20 de membrii (cu tot cu rubedenii) mi-e greu sa inteleg de unde banii pentru toate campaniile (ca din cotizatii nu puteti plati nici site-ul). Asa ca, concluzia este ca sunteti finantati ca sa atacati ortodoxia(de catre cine? pai de catre ochiul pe care-l aveti in sigla!). In rest cei 3-4 rataciti care scriu pe aici- alaturi de cei 2 membrii care isi mai schimba nikul (probabil o obligatie a statutului ascur)- nu prea merita replica, pentru ca sunt ori prea tineri, ori prea „brain wash”(ca sa ma exprim elegant). Deci, domnule gigi nu mai aruncati margaritare porcilor…

 • cristi pop
  Posted septembrie 22, 2012 4:37 pm 0Likes

  Constat ca gigi duru duce discutiile acolo unde vrea el, dezbate problema care-i convine doar lui.
  Punctul forte al problemei l-a pus „godles1859” in postarea din 16 sept @ 16:41
  „Arata ca sunt prea multe biserici, care sunt inutile si prea putine scoli, asta arata. Intentia este separarea bisericii de stat de facto. Daca vor credinciosii sa-si contruiasca biserici sa o faca, dar din banii lor nu ai statului, adica ala la care platesc eu taxe. Am ajuns sa fiu ctitor de biserici fara voia mea pentru ca popii cei hoti sa le predice credinciosilor in biserica despre cat de imorali sunt ateii.”

  • antonia stefan
   Posted septembrie 28, 2012 11:45 am 0Likes

   Scoala a luat nastere in biserici. Ion Creanga a invatat pe ceaslov.

   • mihaela
    Posted octombrie 8, 2012 12:17 pm 0Likes

    mda, acum cati ani ? nu uitati preotul din sat care adusese calul de lemn pe care sa fie biciuiti elevii….asta nu conteaza? asta fac preotii? bat copiii daca nu stiu slovele? buna metoda.

 • Andy
  Posted septembrie 26, 2012 11:16 pm 0Likes

  Inițiativa este parțial bună, eu nu cred că trebuie răspuns ignoranței cu ignoranță.
  ASUR nu ar trebui să pună piedici educației religioase în școli, ci să atragă atenția asupra programei care are rol de îndoctrinare și nu educare.
  Copii ar trebui să se ducă la orele de educație religioasă totodată acolo ar trebui să fie prezentate toate religiile și cultele care au influențat cultura și istoria atât romana cât și internațională.
  Programa orelor de educație religioasă este o rușine pentru un sistem care pretinde că are ca obiectiv educația.

  • Ateii României
   Posted septembrie 28, 2012 10:13 am 0Likes

   Din moment ce în majoritatea școlilor prestează doar profesori ortodocși, nu poate fi vorba decât de o educație religioasă unilaterală.
   Consider că predarea istoriei religiilor ar fi soluția bună.

   • Iustin
    Posted octombrie 1, 2012 8:49 pm 0Likes

    Eu vreau ca si platitor de taxe asa cum te pretinzi si tu, as vrea ca si copiii mei sa invete religie ortodoxa. Istoria religilor sa ramana in scolile de specialitate.

  • eu
   Posted octombrie 7, 2012 3:44 pm 0Likes

   nu tine cu ursu. sau esti chiar ursu…?

   • eu
    Posted octombrie 7, 2012 3:45 pm 0Likes

    pt. andy, comment-ul de mai sus

 • Vali
  Posted septembrie 27, 2012 9:04 am 0Likes

  Buna ziua. Salut initiativele ASUR legate de religia in scoli. Restul nu ma intereseaza momentan, ca sa fiu sincer. Problema cred ca e pusa putin prost, adica nu neaparat religia este de invinuit, ci mai mult cei care o raspandesc si o propavaduiesc. Adica popii. Adica chestiile alea imbracate in negru care ne mananca banii. Chestiile alea la care daca nu le dai bani nu fac inmormantarea (si au dat norma interna ca daca indraznesti sa o faci, ai pus-o). Chestiile alea care desi hulesc homosexsualitatea, ei sunt gay in proportie de 60-70% (de unde stiu? Am un prieten care a facut teologia 3 ani (pana s-a desteptat) si mi-a povestit ce se intampla de fapt la o scoala de popi). Asa ca … Ma bucur ca eu sunt ateu, dar chiar daca ar exista D-zeu, cu siguranta nu ar l-ai gasi la biserica si i-ar fi rusine cu popii, din toate religiile. Sunt total de acord cu pozitia ASUR fata de indoctrinarea copiilor la scoala (un exemplu de indobitocire este dl. gigi duru, care face pe duru dar nu prea s-a spalat la …uru, si care ilustreaza perfect vorba ” Nu te pune cu un prost pentru ca te va duce la nivelul lui si te va bate cu armele lui”).

  • antonia stefan
   Posted septembrie 28, 2012 11:46 am 0Likes

   Popa inseamna”om cu burta”. Mai multa atentie pe viitor!

  • eu
   Posted octombrie 7, 2012 3:47 pm 0Likes

   te cam contrazici „prietene”

 • Pr.prof.iulian
  Posted septembrie 27, 2012 2:51 pm 0Likes

  Vad ca ati trimis si la liceu la Sinaia pe mail (dez) informarea aceea cu acordul parintilor pentru inscrierea la ora de religie.
  Sa va intre bine in cap: Religia este prezenta in trunchiul comun al materiilor obligatorii.Toti elevii sunt inscrisi din principiu,ca la matematica, de exemplu.
  Acordul parintilor este necesar DOAR pentru SCUTIREA de la aceasta disciplina,nu si pentru inscrierea la ea ,care este implicita,materia fiind prezenta in trunchiul comun.
  In schimb noi,cei 90% ortodocsi, va platim si voua toate facilitatile pe care le aveti din partea statului in aceasta proportie.
  Ar trebui sa observati ca toleram toate optiunile in materie de constiinta,(ceea ce nu e cazul vostru),si nu sa instaurati o dictatura a majoritatii infime a lui 0,1% de atei care vor sa priveze prin dezinformare restul elevilor crestini de educatia religioasa,ai caror parinti finanteaza statul roman.Caci Nu cetateanul este pentru stat (nu traim in totalitarism) ci STATUL este PENTRU CETATENI,iar acestia sunt imens majoritari ortodocsi,ghinionul vostru!Noi decidem cum sa fie statul roman,(in limitele democratiei) si nu statul pentru noi!
  Asa ca data viitoare,daca mai dezinformati trimitind materiale false ( a se vedea si comunicatul Patriarhiei care explica falsul si dezinformarea voastra) pe adresa Colegiului,voi sesiza autoritatile.

  • Valy
   Posted septembrie 27, 2012 9:28 pm 0Likes

   De aia suntem condusi de toti dobitocii…ca voi 90% care va dati ortodocsi i-ati votat. Mi se pare ceva normal. Ca poate din banii tai de ortodox s-a mai cumparat un bec pe strada (de fapt din banii a 1000 ca tine s-a cumparat un bec, 50% spaga, 49% adaos comercianti si 1% valoare bec) sunt de acord, dar asta compenseaza pentru faptul ca s-a dublat gigacaloria? Nu vrei tu si cu alti ortodocsi indobitociti prematur sa veniti sa platiti diferenta? Sau caldura de la becul ala compenseaza faptul ca un oras intreg a stat in frig toata iarna, din cauza celor care ne conduc, pe care i-ati votat voi? Hai siktir ” dle. preot profesor Iulian”.

   • antonia stefan
    Posted septembrie 28, 2012 11:48 am 0Likes

    Ar trebui sa vorbiti mai frumos pe acest site si sa respectati opinia domnului profesor. Vreti sa va invat eu, un elev de liceu cum se face? Sunteti chiar atat de disperat sa indepartati religia din scoli?

    • Valy
     Posted septembrie 30, 2012 9:37 pm 0Likes

     Disperat nu am fost si nu o sa fiu niciodata sa indepartez ceva ce merita cu adevarat invatat la scoala. Dar biserica si toata sleahta de puslamale care se dau „slugatori ai Domnului” m-as bucura sa nu ii mai vad. Si daca sunteti atenta, domnisoara eleva de liceu, specific mai sus ca am un prieten care a facut teologia si cunosc dedesubturi pe care dumneavoastra nu aveti de unde. Si chiar daca nu le stiam, probabil ca as fi simtit la fel.

    • dadu
     Posted octombrie 2, 2012 1:03 pm 0Likes

     Cred ca voi sunteti disperati sa mentineti religia in scoala.
     Domnisoara eleva Antonia Stefan, nu esti tu eleva, asa cum nu sant eu extraterestru.
     Cei care sunt disperati sa mentina orele de religie in scoli nu sunt altii decat profesorii de religie si BOR in general.

   • eu
    Posted octombrie 7, 2012 3:49 pm 0Likes

    ce logica!? te „felicit”!

  • mihaela
   Posted octombrie 8, 2012 12:24 pm 0Likes

   Daca imi retrag copilul de la orele de religie, de ce e obligat sa stea in clasa? Ce sa fac? Sa ii pun dopuri in urechi? Indoctrinarea tot acolo e…Poate vreau ca ceva atat de personal cum e religia, sa nu ii fie varata in cap de cineva care isi exprima opiniile, tot personale si preda dupa cum simte. Daca vreau sa imi retrag copilul de la ore, nu trebuie sa se afle in clasa. Sa va spun ca ,multi parinti ar vrea sa isi retraga copiii dar le e rusine de gura lumii, sau de mustrarea preotului…Poate preotii ar trebui sa incurajeze liberul arbitru…

  • mihaela
   Posted octombrie 8, 2012 12:26 pm 0Likes

   Cati dintre cei care predau religia au facut pedagogie? Nici unul. Si normal ar fi ca religia sa ne-a alegem singuri , nu sa ne fie impusa. Obligand copiii sa stea in clasa, se cheama intoleranta religioasa. Copilul poate sa stea in alta clasa, la o ora de matematica, de exemplu, care e predata de profesor, nu de un inginer….

   • eu
    Posted octombrie 9, 2012 5:52 pm 0Likes

    orice profesor (calificat) are modul de psihopedagogie, doamna.

  • mihaela
   Posted octombrie 8, 2012 12:34 pm 0Likes

   Am uitat sa va spun ca strabunicul meu a fost preot, bunicul preot si eu sunt ortodoxa. Fac parte dintre ortodoxii educati si de aceea nu sunt de acord cu religia in scoli. Religia sa o practicam in familie, sau la biserica daca vreti, ca la scoala de Duminica. Vedeti cu ochi buni colegii dvs de breasla care la manastiri sfintesc masini pe banda rulanta? Sau stadionul lui Becali? Nu mai poti sa tai o panglica fara soborul de preoti? Pai de ce nu ma chemati si pe mine, ca sunt medic, sa tin o cuvantare? Medicii sa stea in spital si cabinet, si prea sfintiile dvs in altar sau la catedra facultatii de teologie. Cred ca ar trebui sa fiti scandalizat de masinile care devin table sfintite de slujitorii Domnului contra cost…Ca aia se mai cheama si evaziune fiscala, nemaivorbind de partea imorala a gestului. Poate sesizati autoritatile in sensul asta, cu adevarat ilegal.

   • cristi pop
    Posted octombrie 9, 2012 9:27 am 0Likes

    D-na Mihaela solicitati ca ora de religie sa fie mutata la inceputul sau sfarsitul programului, este dreptul dvs.
    Daca nu se ccepta aceasta de catre scoala puteti formula o plangere la inspectorat, trebuie si un nr. de inregistrare pe care il puteti folosi la nevoie.
    Tine-ti-ne la curent cu cele intreprinse.
    Succes!

    • eu
     Posted octombrie 9, 2012 6:01 pm 0Likes

     d-nu pop, eu ma pot plange ca ora de sport a fiului meu este de la 8 la 9 si asta il face sa fie obosit pe durata programului scolar? va intreb pe d-voastra pt ca vad ca le cam stiti pe toate

   • eu
    Posted octombrie 9, 2012 5:57 pm 0Likes

    v-ati dus vreo masina la sfintit? daca da, cine v-a pus? lasati-i pe aia care merg cu ele la sfintit sa vb de banii dati! lasati-i pe aia ce dau bani la pomelnice sa comenteze! lasati-i pe aia ce fac donatii sa se planga! … lasati-i pe aia ce dau spaga la doctori sa fie nemultumiti!

 • Maier
  Posted septembrie 27, 2012 11:28 pm 0Likes

  In toata lumea democratica libera exista asociatii neguvernamentale care reprezinta societatea civila. Este normal sa fie asa, dar decand in Romania ASUR isi permite sa impuna unei majoritati ai populatie romanesti ortodoxe, ca (copii acestora), sa nu aibe voie sa studieze religia la scoala. De cand aceasta asociatie dicteaza si ameninta in aceasta tara. Atunci se pune intrebarea cine sunteti voi si cine sta ín spatele vostru. Generatia mea a trait in vremea dictaturii comuniste unde noi nu am putut sa studiem in scoala religia, ce stim, stim dela parintii nostri care ne-au dat cat de cat din cunostiintele si credinta lor. Credeti ca daca urlati si amenintati profesorii din scoli cu amenzi sau pedepse penale, realizati ceva, voi sunteti un cuib de ateisti, cumparati cu cativa arginti, de aceia care vor distrugerea ortodoxie.
  Poporul roman a fost dela nastere crestin si asa va ramane in veci, orice ati vrea voi sa faceti, pui de naparci ce sunteti.

  • Ateii României
   Posted septembrie 28, 2012 10:17 am 0Likes

   Interesant… și eu am trăit pe vremea Împușcatului, și n-am avut nevoie de educație religioasă în școală pentru că am primit-o la biserică, așa cum e normal.
   Slujbele s-au ținut în fiecare duminică, cu clopote și tot restul, dar n-am văzut nici Securitatea, nici Miliția (pe vremea respectivă) arestându-i pe cei care practicau religia… 😀

   • horia
    Posted septembrie 30, 2012 9:53 pm 0Likes

    nu prea s-a prins educatia religioasa de tine! dar ce putem astepta… In plus e jenant sa numesti biserica casa unde predicatorii vostrii au tremurici si isi schimba singele cu ratacitii!

    • Ateii României
     Posted octombrie 1, 2012 11:00 am 0Likes

     Corect, nu prea s-a prins spalarea de creier religioasă de mine. În viața mea religia și-a avut locul până în momentul în care am avut nevoie de ea, după care am eliminat-o.
     @horia, domnul expert în biserică:
     1. caută prin DEX ce înseamnă ateu
     2. ești cel mai bun exemplu de creștin „tolerant”. „Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” (Mt. 22, 39).

 • cristi pop
  Posted septembrie 28, 2012 7:31 am 0Likes

  @maier D-le Maier eu chiar nu am bagat de seama ca ASUR „a impus” societatii romanesti sa nu studieze religia in scoli asa cum sustineti dvs. Spuneti vorbe mari care nu au argument.
  Este vorba de optiunea de a studia sau nu religia in scoli, sau studierea istoriei religiilor care este o materie mai generala pe care o pot studia copii de toate confesiunile religioase.
  Totusi sa stiti d-le Maier ca: chiar daca copilul meu nu se duce la orele de religie, copilul tau participa la aceste ore, ore care sunt platite si din banii mei.
  Deci: ar fi bine ca cei care opteaza pentru orele de religie sa le si plateasca. Asa ar fi corect in opinia mea si nu numai.

  • Iustin
   Posted octombrie 1, 2012 9:15 pm 0Likes

   iar matematica si romana pe care o invata copilul tau sunt platite si din banii mei, acum eu pot cere ca si copilul tau sa nu mai invete? sau daca copilul tau se va duce la un liceu de profil de muzica (sa zicem) si al meu un liceu cu profil real? sa inteleg ca nu tre sa fiu de acord cu predarea materiei de profi, pentru ca eu nu consider ca nu este necesar acest lucru copilului tau?
   de unde pana unde imi ingradesti dreptul copilului meu de a invata religie? iar fraza ”ore care sunt platite si din banii mei” este deja o faza ieftina, de duzina, politicianista, care nu isi are rostul nicaieri. nu cred ca ai tu salariul atat de mare ca sa platesti orele de religie ale copilului meu. de unde sti tu ca banii tai se duc in plata orelor de religie ale copilului meu, si nu se duc de exemplu in plata spitalizarii unui membru de al familiei tale (Doamne fereste), eu daca nu sunt bolnav, si nu am nevoie de sistemul medical, acum nu ar trebui sa mai platesc CAS?
   terminati cu conceptia comunista si expirata ”platesc din banii mei”.
   spune-mi d-le cristi pop cat datoram noi BOR, acum, pentru ca de-a lungul istoriei cultura romaneasca, scrisul, primele carti, scoli, s.a.m.d, au aparut sub cupola Bisericii.
   un element decisiv-meritoriu l-a avut si Biserica Ortodoxa, chiar nu credeti asta?

 • valentina
  Posted septembrie 28, 2012 4:01 pm 0Likes

  Poate ca manualele de religie ar trebui sa fie mai mult ancorate in prezent si sa abordeze probleme care preocupa prezentul.

  Iata ceva interesant:

  http://www.contributors.ro/editorial/macelarii-de-suflete-deficientele-predarii-religiei-in-scoli/

  http://doxosophia.wordpress.com/2012/04/17/spirituality-theology-and-health/

 • cristi pop
  Posted octombrie 2, 2012 1:25 pm 0Likes

  Cam bateti campii d-le Iustin.
  Sariti de la una la alta, si incercati sa-mi spuneti ca este cat se poate de firesc sa ma las escrocat de institutia al carei slujbas santeti.
  Cetatenii SUA invata carte fara ca vre-o biserica sa fie finantata de stat.
  Mai mult de jumătate dintre canadienii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani fie nu au nicio religie, fie nu au mers niciodată la un serviciu religios. Doar 22% spun că religia este foarte importantă pentru ei, în scădere de la cele 34 de procente care au rezultat în urma unui sondaj întreprins în anul 2004.
  In multe din democrațiile seculare se înregistrează o tendință ca oamenii să se declare neafiliați religios. Cei mai mare procent de astfel de oameni s-a înregistrat în Republica Cehă, unde 60% dintre cehi se declară neafiliați religios.
  Incet, incet tavalugul ajunge si in Romania d-le Iustin.
  Apropos ….mai stiti sa faceti si altceva inafara de slujbe inutile?? intreb pentru ca poate ca voi participa fara sa vreau si la ajutorul de somaj pe care il veti primi.
  Nu incercati sa fiti vehement perntruca fara sa vreti deveniti ridicol.

  • Iustin
   Posted octombrie 3, 2012 11:21 pm 0Likes

   sa inteleg ca acesta este raspunsul la ce am scris eu mai sus? nu stiu care bate campii dintre noi bate campii, eu vorbeam de aportul BOR referitor la cultura nationala. ce vorvesc eu ce ce imi raspunde-ti dvs.? parca ati fi facut scoala alaturi de tovarasul Iliescu Ion. Daca nu recunoaste-ti acest lucru ori sunteti rau intentinat (ceea ce deja reiese din agresivitatea dvs.), ori sunteti, cel putin un incult.
   Dvs. spuneti ca: ”Cetatenii SUA invata carte fara ca vre-o biserica sa fie finantata de stat.”
   Raspuns: cetatenii SUA, nu au ca natiune nici o biserica fata de care sa aibe vreo datorie morala, din pct. de vedere istoric, asa cum poporul roman are o datorie imensa fata de BOR (vezi raspunsul de mai sus). cand noi tipaream in 1508 primul Liturghier in limba slava la Targoviste de catre Ioeromonahul Macarie, SUA de abia se contura pe harta lumii, era inca un taram necunoscut, sa nu mai vorbesc de faptul ca Rusii, abia 100 de ani mai tarziu si-au tiparit prima carte.

   ”Mai mult de jumătate dintre canadienii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani fie nu au nicio religie, fie nu au mers niciodată la un serviciu religios”.
   Ei nu au avut o cultura niciodata in sensul acesta. Canadienii sunt un popor cu tot atata istorie cam cat si americanii. NU ei ar trebui sa fie etalonul nostru. Crestinismul apare pe teritoriul Romaniei prin sec. I-II, iar primele vestigii le avem din sec. III-IV (vezi. Donariul de la Beiertan, sau Gema de la Pottaissa) de proveninta crestina. Pe ce scara a istoriei erau natiunile de care vorbiti? Ei nu au nici o datorie fata de nici o religie, cult sau biserica. Sa nu mai amintim de aportul pe care l-a avut BOR, la anul 1918. (citi si va documentati, mai exista si alte carti decat Sandra Brown, sau Dan Brown)
   ”Doar 22% spun că religia este foarte importantă pentru ei, în scădere de la cele 34 de procente care au rezultat în urma unui sondaj întreprins în anul 2004”.
   Raspuns: sondajele sunt irelevante. conteaza de cine sunt facute aus ce interese stau in spate. daca sunt facute ca unul ca dvs. cu siguranta veti ”afla” si raspunsul pe care il doriti.

   ”Apropos ….mai stiti sa faceti si altceva inafara de slujbe inutile?? intreb pentru ca poate ca voi participa fara sa vreau si la ajutorul de somaj pe care il veti primi.”
   Raspuns: Da mai stiu, mult mai mult decat ati fi dvs. in stare sa faceti sau sa ganditi intr-o viata de tip ateu. Daca dvs. aveti o anumita adversiate fata de divinitate, este tocmai liberul arbitru cu care Aceasta v-a inzestrat. Sunteti liber sa credeti in ceea ce doriti dvs. problema intervine atunci cand un om de tipul dvs. devine deja agresiv, cand nu mai respecta credinta celui din jur. credinta este cel mai sacru si cel mai intim lucru la care se poate raporta un om, iar dvs. nu aveti dreptul sa vorbiti de ”slujbe inutile” cand acest lucru se raporteaza la o comunitate intreaga, deja jigniti, faceti mai mult decat s-ar pretinde unui ”intelectual rational, si secular” sa o faca. Ca nu credeti in Dzeu este problema dvs, dar ca sa deveniti agresiv in fata unei culturi a unui popor bimilenar crestin, deja intrece orice masura a bunului simt, sau chiar a unei persoane (in cazul de fata).

   Indiferent cat as incerca sa ”devin de ridicol”, nu v-as putea intre pe dvs.

   PS: daca totusi va mai osteniti sa-mi scrieti ceva va rog sa fiti obiectiv si pe subiect, sa nu mai bateti ”apa”n piua” ostenindu-va degeaba

   • cristi pop
    Posted octombrie 4, 2012 10:23 am 0Likes

    Mentalitatile popoarelor sunt in transformare iar dvs. va angrenati de trecut. Nu vedeti ca vi se risipeste turma? si va dati de ceasul mortii cu aberatia datoriei fata de religie.
    Asa cum am mai spus: religia este un parazit pe care tarile UE se debaraseaza vazand cu ochii.
    Despre ortodoxism se poate vorbi doar dupa marea schisma din 1054, nicidecum de sec. 1 – 2
    Ati intrat pe acest site doar pentru posturi kilometrice sau pentru a converti vre-un ateu sau un agnostic?
    Ar trebui sa va continuati opera doar limitandu-va la mintile intunecate si ratacite care calca pragul bisericii. Spunea cineva… doar in intuneric biserica va straluci ca un licurici.

 • Iustin
  Posted octombrie 4, 2012 3:32 pm 0Likes

  se risipeste turma? vad asta numai la 14 octombrie si pe 26 octombrie la pelerinajele de la Iasi respectiv Bucuresti, sau poate sunteti dvs si cativa ca dvs destepti, iar restul sunt prosti.
  daca veti citii mai bine decat ati facut-o prima data, veti vedea ca eu am vorbit despre crestinism in sec. I-II respectiv III-IV, si nu despre ortodoxie, asa cum gresit sustineti dvs. vad ca si de data aceasta ati ramas fara argumente. eu va vorbesc de ”mere” iar dvs. imi vorbiti de ”prune” (speific oamenilor fara argumente).
  si pana la anul 1054 de ce se poate vorbii?
  din toata aceasta discutie mi-am data seama ca du vorbesc decat cu un semidoct cu aere puturoase de intelectual. eu v-am spus de aportul BOR ca institutie de-a lungul istoriei poporului roman, dovedindu-va cu cateva argumente istorice, iar dvs, o dati inainte cu aceleasi lozinci expirate si repetate. in capul dvs este o harababura de nedescris. nu aveti nici cele mai elementare cunostinte de istorie romaneasca respectiv universala.
  UN SEMODOCT fara argumente. SUNTETI MIC si neinsemnat, un om ce isi desfasoara ”supravietuirea” intr-o existenta tragica ce inca isi cauta o definitie. imi este mila de dvs, asa cum ganditi acum, nici macar o cruce nu va mai aminti de existenta dvs.
  si inca un lucru: nu veti putea face mare lucru importiva Bisericii Ortodoxe oricat v-ati straduii dvs. ar fi o incercare sortita de la bun inceput esecului.

 • cristi pop
  Posted octombrie 5, 2012 9:35 am 0Likes

  Pe 14 si 26 oct. prostimea se ingramadeste si se bate pentru sarmale si mai putini cu mintile intunecate si fara speranta, la pupat moaste (ciolane); obicei initiat de mama lui Constantin cel Mare la Niceea.
  Ce se intampla acolo este o manifestare de tip fanatism religios combinat cu prostimea chemata sa-si umple matul moca. Sunt ca oile, daca s-ar da si bautura din belsug …atunci sa vezi cata chemare crestina este in ei.
  Vad ca va lansati in complimente la adresa mea: UN SEMODOCT fara argumente. SUNTETI MIC si neinsemnat, un om ce isi desfasoara ”supravietuirea” intr-o existenta tragica ce inca isi cauta o definitie.
  Frumos din partea unui preot ortodox!!! nu am ce zice….
  Are ce invata prostimea de la d-ta.
  Oricum … nu-mi pasa, nu am avut nevoie niciodata de bavilvernele pe care le indruga popii in biserici si nici de spalarea creierelor la care suntei mari mesteri.
  Totusi nu uitati d-le preot ca poporul roman plateste 24% TVA pentru a va tine in spate.

  • Iustin
   Posted octombrie 5, 2012 10:27 pm 0Likes

   Poporul roman, adica prostimea? asa cum o numiti dvs mai sus, care se afla in proportie de 80%? cu acest lucru ati spus tot… v-ati dat arama pe fata, imi pare rau de timpul pe care l-am pierdut cu dvs. si totusi sunteti mic….

   • cristi pop
    Posted octombrie 6, 2012 3:19 pm 0Likes

    @ Iustin Vad ca cititi printre randuri, de spus am spus urmatoarele: „Ce se intampla acolo este o manifestare de tip fanatism religios combinat cu prostimea chemata sa-si umple matul moca. Sunt ca oile, daca s-ar da si bautura din belsug …atunci sa vezi cata chemare crestina este in ei.”
    De unde ati dedus dvs. ca: ” Poporul roman, adica prostimea? asa cum o numiti dvs mai sus, care se afla in proportie de 80%? cu acest lucru ati spus tot… v-ati dat arama pe fata, imi pare rau de timpul pe care l-am pierdut cu dvs. si totusi sunteti mic….” ???
    Afirmatiile si aluziile dvs. le consider gratuite.
    Recomand mai multa atentie.
    Aici nu-i ca la slujba unde poti sa vorbesti din aduceri aminte fara sa bage cineva de seama ca ai luat-o pe aratura.

   • mihaela
    Posted octombrie 8, 2012 12:41 pm 0Likes

    Adevarul doare, nu-i asa?

  • mihaela
   Posted octombrie 8, 2012 12:40 pm 0Likes

   cei care se calca in picioare sa plece cu zeci de litri de apa sfintita, sunt aceeasi care se calca in picioare la tigai si dero gratis…prostimea. apa sfintita se ia simbolic, nu sa bea 1 an…apropos de educatie….si tot apropos de educatie, sa nu uitati ce s-a intamplat cu maicuta omorata de dementii religiosi de la Tanacu. se cheama fanatism religios, asociat cu muuulte incultura, prostie si lipsa de toleranta….

   • Iustin
    Posted octombrie 9, 2012 8:14 pm 0Likes

    dupa comentarile pe care le-ati facut, tare ma intreb ce studii aveti? desi sunt o multime de semidocti cu studii superioare…
    ati fost cumva la Tanacu si cunoasteti problema in ansambul, sau doar ce ati auzit pe la PRO TV? e garv daca mergeti pe mana lor

 • mihaela
  Posted octombrie 8, 2012 11:53 am 0Likes

  copii pot sa fie exclusi de la religie, dar sunt obligati sa stea in clasa. cei care predau religia nu au cursuri de pedagogie si de cele mai multe ori predau dupa bunul lor plac. cum isi pot permite sa imi invete copilul ceva atat de personal? si de ce? ca sa auda ca dumnezeu ii pedepseste daca nu sunt cuminti? sau daca o fata e in fusta scurta e o pacatoasa? religia nu ar trebui indoctrinata, ci aleasa…de fiecare. ex. am cunoscut o dra, absolventa de teologie, care preda la o scoala din Bucuresti. Avea 25 de ani, basma, fusta pana in pamant si cand am incercat sa stau de vorba cu ea imi arunca niste priviri pline de ura pentru ca eram imbracata intr-o rochie de vara….la final, m-a lasat vorbind singura si mi-a spus ca o femeie cu frica lui Dumnezeu nu se imbraca asa. Vrem ca oamenii astia sa ne invete copiii?

  • cristi pop
   Posted octombrie 9, 2012 9:17 am 0Likes

   D-na Mihaela, nu lasati va lasati copilul pe mainile acestor spalatori de creiere, copilul va va multumi mai tarziu.

  • Iustin
   Posted octombrie 9, 2012 8:07 pm 0Likes

   cunosc persoane care au terminat Teologia, dar nu au facut in facultate modulul pedagogic, iar pentru acest lucru NU pot preda ore de religie. ceea ce este unde neadevar in legatura cu acele cursuri de pedagogie pe care le invocati. nu poti preda fara modulul pedagogic, care evident il poti face si in cadrul post-universitar
   dar nu asta era problema, problema era rochia dvs. probabil cu o fusta cat gulerul meu de la camasa (nu ma indoiesc ca ar fi fost si putin transparenta, si se vedea putin si ”snurul” ca sa fie tacamul complet), singurul lucru cu care ati putut iesi in evidenta probabil. iar apogeul existentei dvs este sa criticati fara temei pe acea biata profesoara, care prin natura ei ar fi incercat sa va responsabilizeze copilul, nu sa-l sperie, asa cum eronat sustineti.

  • Iustin
   Posted octombrie 9, 2012 8:07 pm 0Likes

   cunosc persoane care au terminat Teologia, dar nu au facut in facultate modulul pedagogic, iar pentru acest lucru NU pot preda ore de religie. ceea ce este unde neadevar in legatura cu acele cursuri de pedagogie pe care le invocati. nu poti preda fara modulul pedagogic, care evident il poti face si in cadrul post-universitar
   dar nu asta era problema, problema era rochia dvs. probabil cu o fusta cat gulerul meu de la camasa (nu ma indoiesc ca ar fi fost si putin transparenta, si se vedea putin si ”snurul” ca sa fie tacamul complet), singurul lucru cu care ati putut iesi in evidenta probabil. iar apogeul existentei dvs este sa criticati fara temei pe acea biata profesoara, care prin natura ei ar fi incercat sa va responsabilizeze copilul, nu sa-l sperie, asa cum eronat sustineti…

   • bogdan
    Posted octombrie 9, 2012 9:58 pm 0Likes

    Stai linistit Iustine,suntem alaturi de tine.In schimb,pentru ceilalti,voi nu vedeti ca rade lumea de voi? Cristi Pop ,tu nu-ti recitesti comentariile sa vezi ce aiureli scrii? Sau poate ca scopul vostru este sa fiti bagati in seama oricum si de catre oricine? Stati linistiti… ca voi vor mai exista,dar degeaba.Istoria inca nu va demonstrat nimic?

    • cristi pop
     Posted octombrie 10, 2012 10:47 am 0Likes

     Spune d-le Bogdan despre ce aiureli este vorba.
     Este regretabil si rusinos sa fiti in tabara celui cere jigneste o doamna.

     • bogdan
      Posted octombrie 15, 2012 10:25 pm 0Likes

      Da da,ai dreptate ! Te rog sa-ti recitesti comentariile de la alte subiecte cand ii faceai pe copii unei doamne niste zombi? Am dreptate …cu ,,dovezi stiintifice”.

    • Iustin
     Posted octombrie 10, 2012 2:14 pm 0Likes

     stau stau, inca nu mi-au raspuns la intrebarea: ce aport a avut Biserica Ortodoxa la cultura si identitatea neamului romanesc? o intrebare la care tac toti
     nu poti purta discutii cu cei care nu au un minim de cultura istorica.

  • bogdan
   Posted octombrie 15, 2012 10:32 pm 0Likes

   Nimeni nu este exclus de la ore. Copii nu sunt lasati sa iasa din clasa intrucat pot iesi din incinta scolii etc.De unde stiti dvs ca profesorii de religie nu au modul pedagogic? Da ,personal as prefera sa-mi invete copii o femeie decenta si nu una cu ,,rochita de vara”.Si sunt ferm convins ca nu va privea cu ura ! Dar dupa cum le stiti dvs asa pe toate ,fiind si un bun psiholog,nu va putem contrazice. Numai bine!

 • Valy
  Posted octombrie 10, 2012 9:40 pm 0Likes

  Ce va mai place sa va certati. De ce nu va intalniti intr-un loc privat si stati de vorba cu ceasul de sah intre voi? Un oarecare pr.prof Iulian mai sus a zis ca religia face parte din trunchiul comun, adica nu este necesar sa inscrii copilul la ea, este inscris din oficiu. Asa zice legea. Punct.
  Dar daca imi cladesc argumentele pornind de la idea ca religia nu avea ce sa caute in programa scolara, atunci nu ma intereseaza nici macar un argument din cacatul care il mananca toti preotii si acolitii lor, si aici, si in viata de zi cu zi. Si peste 4 ani cand o sa mearga fiul meu la scoala, poate o sa mai fie sau poate nu religia materie obligatorie, dar in caz ca o sa fie sa nu prind profesor de religie, director de scoala sau ministru la invatamant care sa imi forteze copilul sa stea la orele de religie (cu participare sau fara). Si ca sa va delectati, va sugerez un link :
  http://www.realitatea.net/americanii-sunt-pe-cale-de-a-renunta-la-religie_1026533.html

  • Valy
   Posted octombrie 12, 2012 11:09 pm 0Likes

   Am zis sa participe la orele de religie, adica sa stea in clasa chiar daca nu face religia, sa participe pasiv. Daca ar exista D-zeu, cu siguranta nu cred ca ar obliga pe cineva sa creada in el, altfel ar fi facut-o de la inceput. Cat despre frustrarile mele, cel putin apropo de preoti si biserica sunt multe. Spre deosebire de dvs. (se vede clar ca un ateu are mai mult bun simt si respect decat alti „credinciosi”) eu incerc sa imi arat punctul de vedere propriu, izvorat din inima mea, pe cand dvs. va exprimati din punct de vedere al bisericii, cu referire la scrieri din biblie. Eu, unul, daca vreau sa citesc literatura SF incerc Asimov, nu biblia. Jur ca am incercat sa ma apuc de citit, doar de dragul de a putea sa argumentez in discutiile avute cu „credinciosi”, genul dumneavoastra, dar mi-am dat seama ca de fapt, credinta sta in suflet, si daca al meu zice ca e ateu, atunci e ateu. Bunul simt, respectul, dragostea, increderea, cinstea, si celelalte virtuti n-au nici o treaba cu religia, ci doar cu omul.

 • cristi pop
  Posted octombrie 12, 2012 10:53 am 0Likes

  @ Valy Constat ca suntem de aceeasi parte a baricadei si ma bucur pentru asta, multumesc pentru link este interesant si furnizeaza date concrete si felicitari pentru decizia luata in legatura cu optiunea in ce priveste orele de religie pentru fiul dvs.
  De certat eu nu ma cert cu nimeni, imi sustin opiniile cu argumente si atat. Dl. Iustin in schimb, in marea lui inteligenta intelectuala vad ca-si permite sa conduca discutiile, sa puna intrebari la care …musai sa raspunda cineva si vad ca o poate jigni pe d-na Mihaela pentru opiniile antireligioase…. se pare ca in marea lui inteligenta ortodoxa, dl. Iustin isi permite un comportament total necivilizat.

  • Iustin
   Posted octombrie 12, 2012 11:04 am 0Likes

   unde vedeti dvs ca am jignit pe cineva? am vorbit foarte frumos si in acelasi timp elegant.
   dar raspunsurile la intrebarile pe care le’am pus tot nu le’am primit

 • Dana Eugenia Moinescu
  Posted septembrie 15, 2016 10:57 am 0Likes

  Referinte pentru cine are nevoie – NEparticipare ora religie 🙂

  – Nota MECT nr. 19.283/2005
  – Nota MEN 58869/23.09.2013
  – Legea 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor…
  – Legea Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata 2014
  – Legea 35/2007 privind siguranţa şcolară
  – Constituţia României, art. 29, alineatul (6)
  – Decizia Curţii Constituţionale 669/12.11.2014, în care vor fi considerate punctele 17 – 20
  plus … (cireasa de pe tort)
  – art. 381 alin 2 din Noul cod Penal (2015) interzice participarea forţată la orele de religie chiar şi ca „public captiv” (cand ora de religie e pusa in mijlocul programului ;))

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢