Umaniștii din întreaga lume s-au reunit la București

Reprezentanți ai asociațiilor umaniste din întreaga lume s-au reunit în București, la sfârșitul săptămânii trecute, cu ocazia adunărilor generale anuale ale European Humanist Federation (EHF) și International Humanist and Ethical Union (IHEU). Organizarea acestor reuniuni la București, la inițiativa Asociației Umaniste Române (AUR), reprezintă un eveniment în premieră absolută pentru România și pentru Europa de Est.

În cadrul acestor întâlniri, am încercat să construim o viziune comună pentru europeni, în privința separării Statului de Biserică. Și am încercat să nu ne limităm la discuții, ci să stabilim o politică comună a umaniștilor de abordare a alegerilor europarlamentare de anul viitor. Consider că a fost oportună organizarea acestei întâlniri în România, care e țară membră a Uniunii Europene, pentru că am putut analiza diferențele dintre probleme cu care se confruntă  țările în care statul susține Biserica Ortodoxă, față de cele în care statul susține Biserica Catolică sau cea Protestantă.” a declarat Pierre Galand, președintele EHF.

România se îndreaptă spre o nouă perioadă, însă influența religioasă nu a scăzut, ba dimpotrivă, mă tem că a crescut. Dar încerc să fiu optimistă și cred vor veni și timpuri mai bune. Vedem că sunt câțiva oameni dedicați, care încearcă să transforme acestă țară într-o societate mai deschisă, prin organizațiile lor. Ei sunt cei care au puterea de a schimba ceva. Schimbările mari mereu încep cu foarte puțini oameni, nu uitați asta. Și sunt sigură că va veni o zi când va  fi realizată separararea completă între Stat și Biserică, iar religia va deveni o chestiune privată. Societatea va deveni una în care ateii și umaniștii vor fi respectați și eduacația va fi bazată pe valori științifice.” a declarat Sonja Eggerickx, președinta IHEU.

”Ne bucurăm că am avut ocazia de a învăța de la colegii noștri din alte țări și de a discuta cu ei despre posibile soluții cu care ne confruntăm în momentul de față. Finanțarea de către stat a cultelor, dar și a educației religioase au fost principalele subiecte dezbătute. Vom încerca în perioada următoare să reluăm dialogul cu reprezentanții Ministerului Educației pentru a găsi împreună o variantă optimă, care să le permită copiilor să studieze fenomenul religios, să studieze istoria religiilor, fără ca cineva să încerce să le impună o anumită credință.” a declarat Atila Nyerges, președintele ASUR.

Cele două evenimente vin în contextul în care problema asigurării separației stricte dintre Stat și Biserică devine din ce în ce mai prezentă în dezbaterea publică din România. Principalele teme continuă să fie finanțarea cultelor de către Stat și îndoctrinarea religioasă din școlile publice.

Reamintim că, în ultimele luni, ASUR a lansat repetate semnale de alarmă asupra îndoctrinării religioase practicate în învățământul public. În plus, asociația noastră împreună cu o largă coaliție de ONG-uri au înaintat Forumului Constituțional o propunere de modificare a Constituției astfel incât să se asigure pe deplin caracterul laic al statului și libertatea religioasă.

Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) este membră atât a European Humanist Federation (EHF) cât și a International Humanist and Ethical Union (IHEU).

 

]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

5 Comments

  • Cristian Pascu
    Posted mai 27, 2013 4:16 pm 0Likes

    După ce rezolvați problema „îndoctrinării religioase”, presupun că următorul pas este să le spuneți adolescenților că au dreptul să se sinucidă. Așa, ca să descopere cum este să se termine totul. Ca experiment științific.

    • admin
      Posted mai 27, 2013 4:58 pm 0Likes

      Cristian, înțeleg că ai o problemă cu A.S.U.R., că nu ești de acord cu campaniile noastre și că îți face mare plăcere să ne critici. Însă te rog să comentezi la subiect și să nu mai faci ”presupuneri” care nu numai că nu sunt adevărate, dar nici măcar nu au legătură cu vreuna din acțiunile noastre.

      • Cristian Pascu
        Posted mai 28, 2013 1:16 pm 0Likes

        Dacă ați deplâns faptul că 80 și ceva la sută dintre români sunt împotriva „dreptului oamenilor de a-și lua propria viață”, eu cred că presupunerea mea este cât se poate de justificată.

        Conferința per total a fost o colecție de afirmații cu justificare implicite, adică normal că aveți dreptate.

        „Biserica are privilegii”, „influența religioasă a crescut din păcate„, „religia este otravă”, „biserica a ajutat pe comuniști împotriva revoluționarilor” (afirmație penibilă de la o doamnă căreia îi este frică de dracula).

        Cum comenta un alt participant, de partea voastră, totul a fost ex cathedra, s-a vorbit exact ca în vechiul regim, în casa căruia vă aflați.

        • NeneaAla
          Posted mai 29, 2013 7:16 pm 0Likes

          Da, „din pacate”. Eu sunt Roman ca toti ceilalti si sunt sufocat de retorica religioasa din tara asta. Pot spune chiar ca in timp ce la locul de munca am gasit tot mai multi oameni care-si pierd interesul in religie si care sunt dispusi sa-si regandeasca credinta, religia in sfera publica nu a facut decat sa-si creasca advertisingu. Daca o sa am copil o sa-l cresc fara Dumnezeu. Poate-poate o incepe sa scada din fevroarea religioasa din tara asta care nu permite reprezentarea si respectarea nimanui in afara de ortodocsi.

  • constantin
    Posted mai 30, 2013 12:32 pm 0Likes

    Dl Pascu are intradevar o problema in a interpreta lucrurile asa cum ii convine lui.
    “biserica a ajutat pe comuniști împotriva revoluționarilor” Pai Teoctist de ce a trimis telegrama de felicitare lui Ceausescu pentru genocidul de la Timisoara? Sa fi fost doar o atitudine de lingau?
    Se stie ca a fost demis pentru telegrama buclucasa si apoi repejor repus in functie pentru ca turma sa nu-si piarda increderea in biserica.
    “Biserica are privilegii” D-le Pascu chiar vrei sa enumar aici toate privilegiile pe care le are biserica? Biserica are nu numai privilegii are si un mare grad de nesimtire: La Iasi biserica a cerut bani(euro) pentru construirea unei cai de acces catre spitalul de oncologie nou infiintat.
    “influența religioasă a crescut din păcate“, cu parere de rau trebuie sa te anunt ca tocmai a scazut din pacate.
    “religia este otravă” Pai sa vedem si parerea altora:
    “Omul nu va fi liber până când ultimul rege va fi spânzurat cu intestinele ultimului preot.” – Denis Diderot

    “Toate religiile sunt întemeiate pe teama celor mulţi şi pe isteţimea câtorva.” – Stendhal

    “Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost.” – Voltaire

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢