La sfârșitul săptămânii trecute, presa a descoperit un discurs ținut de Ministrul de Externe, dl. Titus Corlățean, pe data de 27 aprilie, cu ocazia conferinței anuale a Alianței Familiilor din România.1Într-o alocuțiune de circa 20 de minute, împănată cu lungi citate din Biblie, dl. Corlățean a atacat în repetate rânduri unul din principiile de baza ale Constituției – principiul de nediscriminare, deplângând normele europene în materie de drepturile omului:„E o problemă serioasă pentru că, în toate aceste decenii de progres material, de societăți confortabile, mai ales în zona vestica, care au avansat într-un confort material pe care noi, în partea cealaltă a zidului Berlinului nu l-am avut, au avansat, din păcate [s.n.], și în alte direcții. Au adoptat niște norme, standarde la nivel european pe care și nou-veniții în Uniunea Europeană au trebuit să le accepte dacă au dorit să intre, politic vorbind, în această Uniune Europeană.Ele se referă, foarte pe scurt, la o politică de nediscriminare față de diferitele grupuri minoritare [s.n.] și, în aceste grupuri minoritare, inclusiv relațiile între persoanele de același sex.” 2Reamintim că dl. Corlatean, în calitate de ministru, a depus un jurământ de credință prin care se angaja să respecte „Constituţia şi legile ţării” si să apăre „democraţia și drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor”.3 De asemeni, articolul 30 din Constituție interzice de o manieră explicită „incitarea la discriminare”.„Este inadmisibil ca un înalt funcționar de stat, ca un ministru ce a jurat să respecte Constituția și să apere libertățile fundamentale ale cetățenilor țării să pună sub semnul întrebării politica de nediscriminare. Este inadmisibil ca un membru al Guvernului să vorbească despre ‘întrebuințarea firească a femeii’, de parcă ar discuta de niște obiecte aflate în proprietatea bărbaților. Un astfel de om trebuie să plece!” a declarat Toma Pătrașcu, vicepreședinte ASUR.Ținând cont de afirmațiile ministrului de externe, total inadecvate în raport cu funcția deținută în Guvern, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) solicită demisia dl. Corlățean și analizarea de urgență a cazului în Comisiile pentru drepturile omului din Senat și Camera Deputaților.
Cerem demisia Ministrului de Externe, dl. Titus Corlățean
1 http://www.stiricrestine.ro/2013/05/08/conferinta-afr-mesajul-ministrului-titus-corlatean-video/
2 http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15085267-titus-corlatean-intr-predica-despre-minoritatile-sexuale-astazi-europa-foarte-dificil-ridici-glasul-mergi-impotriva-unui-val-care-creat-dar-trebuie-facem-pentru-fundamentul-nostru-este-crestin.htm
3 Articolul 82 din Constitutie; http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=3#t3c3s0a104
]]>
6 Comments
Cristian Pascu
Faceți o confuzie gravă, ca de altfel mulți alții. Nediscriminarea nu implică că oricine este liber să facă orice. Mai întâi trebuie să demonstreze ca are dreptul de a face lucrul respectiv și că asta nu implică aspecte negative pentru restul cetățenilor.
„Nediscriminarea” invocată de comunitățile LGBT în chestiunea căsătoriei vine la pachet cu redefinirea și punerea în discuție a conceptului de căsătorie. Nimeni nu obligă pe nimeni cu cine să și cu cine să nu aibă relații.
Statul, însă, are un singur interes din căsătoria dintre bărbat și femeie, ca aceștia să nască, să crească și să educe copii. Este singura modalitate prin care o națiune se menține vie. De aceea divorțurile nu se acordă cu o simplă chitanță sau ștampilă în cazul în care soții au copii.
Și copii au nevoie de o mamă și de un tată. Ministrul de Externe, ca cetățean al Romîniei, are voie și are dreptul la o opinie pe care să o poată facă publică. Chestiunea căsătoriilor homosexuale este o problemă care trebuie dezbătută și el are dreptul să se opună sau nu. Nu este ministrul de externe factor de decizie și nu el va lua în final decizia.
Sunt sigur că Remus Cernea, care spunea că are susținere între parlamentari cu privire la parteneriatul civil, nu consideră în sinea lui că acei susținători trebuie să își dea demisia. Dimpotrivă. Și cred că nici pe voi nu vă deranjează. Sau doriți să își dea demisia cei care nu au același crez cu voi? Ce fel de democrație este asta? Ce fel de toleranță și ce fel de nediscriminare cereți atunci?
Valeriu Costea
Foarte bine punctat! Bravo.
Iustin
Zgomotoșilor sunteți 20743 de atei în România (vezi datele INS) și faceți atâta zgomot. NU vedeți că sunteți penibili? O faceți din pasiune sau de pe urma acestui lucru trăiți? Cine vă finanțează?
FARMACISTUL09
Nadajduiesc sa traiesc si sa apuc sa vad la ce va folosi cheltuiala inutila a cel putin 600 mil de euro pentru constructia melagomanica din centrul capitalei.Nu vrem sa recunostem ca religia,niciodata,nu a tinut loc de medicamente,scoala,etc,etc,etc,mult etc.Progresul merge inainte,nu inapoi,dar ochelarii de cal purtati de 20.000.000-20743,ii impiedica sa vada aceasta realitate.Era scoala odata,regret ca nu se mai face in ziua de astazi scoala.
Niciodata ateu
@FARMACISTUL09 Vremea de care pomenesti ca se facea carte a disparut datorita ateilor ! Acum se culeg roadele ateismului , de asta nu se mai face carte !
FARMACISTUL09
Surprinzator este faptul ca in secolul 21,se gindeste in acest fel,cind fara sa fac un efort major dar chetuind timp pot dovedi cu mii de exemple ca religia nu a avut nici o contributie la descoperiri,inventii si inovatii care usureaza munca,vindeca maladii,produce energie,etc,etc,ba dimpotriva,a pus piedici majore.Un exemplu concludent a fost cel prin care BOR facea publicitate negativa in problema donarii de organe.Sau in problema pasapoartelor si a cartilor de identitate cu elemente digitale.Si astfel de exemple pot fi multe,dar,inca o data,ochelarii de cal impiedica.