Ministerul Educației a desecretizat protocolul semnat cu Biserica Ortodoxă

Astăzi am obținut o victorie importantă pentru societatea civilă! În urma acțiunii laice „Școala nu este Biserică!” la care au participat ieri, 1 iunie, sute de persoane din țară, Ministerul Educației Naționale a făcut public protocolul încheiat inițial în secret cu Biserica Ortodoxă Română. Textul actului se găsește pe website-ul edu.ro și poate fi descărcat integral (1).
Patriarhia Română Ministerul Educației Naționale și Secretariatul de Stat pentru Culte au încheiat joi, 29 mai, un protocol cu privire la predarea disciplinei religie-cultul ortodox în învățământul preuniversitar. Protocolul nu a fost făcut public de nici una dintre cele trei părți până astăzi, când a fost publicat la secțiunea de noutăți pe site-ul ministerului.Protocolul prevede, printre altele că „încadrarea profesorilor de religie se va face cu avizul scris al ierarhului locului, iar retragerea motivată a acestui aviz duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă”.„În repetate rânduri Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a lansat semnale de alarmă privind maniera necorespunzătoare de predare a religiei în sistemul școlar. Orele de religie sunt practic ore de cateheză, elevilor oferindu-li-se o singură viziune asupra fenomenului religios. Care este rostul unui astfel de protocol, care este rostul garantării unui acces nestingherit al reprezentanților BOR în unitățile de învățământ? De ce în școlile publice autoritatea statului este subordonată autorității bisericești? Imixtiunea Bisericii Ortodoxe în școlile publice trebuie să înceteze! Nu a fost suficientă numirea de preoți ortodocsi, direct subordonați BOR, drept inspectori școlari de religie, acum în școli vor avea acces nestingerit preoții centrelor eparhiale, deși aceștia nu au nici o legătură cu structura Ministerului Educației!”, a declarat Toma Pătrașcu, președinte ASUR.
(1) – http://www.edu.ro/index.php/articles/21404
]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

4 Comments

 • dragos
  Posted iunie 3, 2014 2:04 pm 0Likes

  Buna ziua,

  Avind in vedere ca Romania este o tara majoritar ortodoxa, e normal ca si copii sa fie crescuti stil ortodox.
  Cunoasterea stiintifica promovata de aceasta asa zisa asociatie (ASUR), nu vad ce are inmpotriva religiei, mai ales cea ortodoxa ?!?

  „Folosind gândirea liberă, puterea științei și imaginația creativă pentru încurajarea păcii și în serviciul compasiunii, avem încredere că dispunem de mijloacele necesare să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm cu toții. ”

  Citatul de mai sus este de fapt definitia ateismului.

  „Cine nu e e cu Mine, e impotriva Mea”
  Isus Hristos

  P.S.
  „Particula lui Dumnezeu ” tot prin stiinta a fost descoperita.

 • constantin
  Posted iunie 5, 2014 2:41 pm 0Likes

  Mai mare rusinea. Pentru semnarea acestui protocol ar fi trebuit sa se faca un referendum.

  • farmacistul09
   Posted iunie 6, 2014 5:15 pm 0Likes

   Corect,este in joc viitorul copiilor copiilor nostri daca se va urma acesta cale,de a inocula de la clasa pregatitoare mersul in patru labe,pupatul foto made in China pe vapor.Referendum,pai nu e cazul, baietii or sa piarda din start ceea ce nu le place si aste este motivul lipsei unei votari.
   De unde stie Dragos ca Romania este majoritar ortodoxa?Ultimul recensamint este plin de declaratii false pro BOR din o sumedenie de motive.Eu am avut curajul sa ma declar ateu,lucru care a mutilat fata celei care completa formularul de recensamint.Daca mai multi ca mine declarau adevarul legat de faptul ca sint atei,asa cum multi comenteaza on line,atunci faptele stateau cu totul si cu totul altfel.Dar avind in vedere ca au mintit din vari motive:rusine,opinia publica,prieteni,rude,e normal ca BOR sa ne incalece.Incalecarea asta o sa coste in viitor mult de tot si acest lucru va afecta buzunarul tuturor.Fiindca totul se reflecta in buzunar!

 • piciu
  Posted iunie 6, 2014 11:39 pm 0Likes

  nu am treaba cu nici o religie,dar de preferat ar fi istoria religiilor ca materia de studiu,nu indoctrinrea copiilor in spiritul a orice ,,,ca numai de religie nu e vorba,nu mai au nici o treaba cu Dumnezeu,se roaga la oricine si orice,numai la Dumnezeu NU!!!Desi in biblie scrie iisus ca <Numai prin mine veti ajunge la Tatal !!dar vor sa imi puna copilul sa spele icoane si alte tampenii creeate de unii ce se vor stapani.Casa Domnului e in sufletul omului,,tot biblia o zice,,,sau sa fie o minciuna scrisa acolo, de nu o respecta nici inaltii prelati?copii vor invata niste aberatii care le vor face mintea varza,,fiind in contradictie cu ce vor afla de la alte materii,,,sau ar trebui sa scoata celelalte materii si sa faca doar religie??

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢