Educaţia în perspectiva celei de-a patra revoluţii industriale

Săptămâna viitoare va avea loc a cincea ediție a Bucharest Science Festival, organizat de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și de Planeta Științei. Timp cinci zile, expoziții, conferințe și dezbateri, experimente și demonstrații, proiecții de documentare vor deschide participanților perspective noi asupra Universului și vieții.Unul dintre cele mai așteptate evenimente ale festivalului este conferința ”Educaţia în perspectiva celei de-a patra revoluţii industriale”, care va fi găzduită de Institutul Francez, vineri, 29 septembrie, de la ora 18:00.Lumea se află în pragul unei noi revoluții, iar schimbarea se petrece chiar acum, în fața ochilor noștri. Mașinile autonome au devenit o realitate, dronele livrează bunuri, iar sistemele expert bazate pe învățare automată depășesc deja în performanță specialiștii umani. Nu putem prevede viitorul spre care ne vom îndrepta, însă viitorul va depinde în mare parte de deciziile pe care le vom lua, atât individual, cât și ca societate. Dar pentru a lua aceste decizii trebuie să ne informăm, și mai ales trebuie să ne educăm, atât noi cât și generațiile viitoare. De aceea, considerăm că ediția din acest a festivalului este un moment extrem de potrivit pentru a discuta despre educație. ” a declarat Toma Pătrașcu, directorul festivalului.În ce măsură este adecvat actualul sistem de educaţie pentru a face față unei lumi în schimbare accelerată? Ce funcționează bine și ce ar trebui schimbat? Care este rolul părinților în acest demers? Cum poate încuraja mediul familial dobândirea de către copii a unor aptitudini precum deschiderea către nou, flexibilitatea și gândirea critică?  – Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vor încerca să răspundă, în cadrul conferinței, cei șase invitați:

  • Doru Valentin Căstăian, doctor în filosofie, este cunoscut ca publicist, traducător și realizator de scenarii pentru softuri educaționale.
  • Ciprian Fartușnic, doctor în ştiinţele educaţiei, este director general al Institutului de Științe ale Educației. Printre domeniile sale de expertiză se numără filosofia educaţiei şi motivaţia pentru învăţare.
  • Mihai Maci este lector de filosofie la Universitatea din Oradea. Domeniile sale de interes vizează în particular filosofia contemporană și mai ales tentativele est-europene de a gândi rostul istoriei.
  • Bogdan Murgescu este profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București și președinte al Societății de Științe Istorice din România. În lucrarea sa din 2010 „România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)” a încercat să explice cauzele istorice ale înapoierii economice a României actuale și perspectivele de recuperare din secolul XXI.
  • Varujan Pambuccian este doctor în matematică și inițiatorul Comisiei pentru Tehnologia Informației şi Comunicațiilor din Camera Deputaților, comisie al cărei membru este și azi. Deși de 20 de ani este activ în politică, își continuă și cariera în IT. În 2012 a depus spre brevetare o tehnologie care permite utilizarea în regim concurent a mai multor suprafețe tactile, iar în prezent dezvoltă tehnologii în domeniul virtualizării.
  • Cosima Rughiniș este profesoară la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. Este interesată de modelele naturii umane din zone diverse precum manualele școlare (în proiectul „Alice in Tara Manualelor”), homeopatie („Homeopatia în Țara Minunilor”), social media și jocurile digitale.
Pentru detalii despre programul complet al festivalului și rezervări vă invităm să vizitați siteul www.BucharestScienceFestival.ro.Bucharest Science Festival este organizat de către Asociația Secular-Umanistă din Romania (ASUR) și Planeta Științei cu sprijinul AgroBiotechRom, a European Biotech Week, BCR și BASF. De asemenea, evenimentul nu ar fi avut amploarea pe care o are fără sprijinul Institutului Francez din România, Institutului Polonez București, Muzeul Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul National de Geologie, Editurii Humanitas, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, Departamentului de situații de urgență și Seneca Anticafe. Parteneri comunicare: Rogalski Damaschin și Rock FM. Parteneri media: news.ro, Vice.ro, contribuors.ro, Decat O Revista, Radio Romania Cultural, Bucharest City App, site-ului Suntparinte.ro, ScoalaIntuitext.ro si Examenultau.ro precum și a blogurilor CristinaOtel.ro, LauraFrunza.com, MothersInThecity.ro și TalenteDeNazdravani.]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢