Acțiunile Guvernului nu trebuie să afecteze caracterul laic al statului

Vineri, 6 decembrie, în cadrul ceremoniei de inaugurare a Campusului Teologic Ortodox „Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca, dl. Victor Ponta, prim ministru al Guvernului a declarat: „era o obligaţie din partea oricărui guvern al României să sprijine această lucrare, aşa cum este şi în continuare o obligaţie pentru guvernul actual şi cele viitoare să sprijine orice lucrare care vine […] în sprijinul Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte„.

O astfel de afirmatie, făcută de șeful Guvernului, are un caracter foarte grav, fiind de natură a afecta caracterul laic al statului. Mai mult, în contextul în care sistemul de învățământ este subfinanțat, iar din spitale lipsesc până și medicamentele și materialele de bază, precum serul fiziologic sau compresele sterile, a angaja Statul să suporte financiar cheltuielile extravagante ale cultelor religioase și, în special, ale Bisericii Ortodoxe, ridică serioase semne de întrebare privind adecvarea politicilor guvernamentale la cerințele și necesitățile cetățenilor.„Terenul aferent construcției a fost făcut cadou Mitropoliei de către primăria Clujului. Ca să poată demara construcția, poliția comunitară a evacuat în mijlocul iernii circa 300 de oameni. Conform informațiilor din presă, cel puțin 75% din fonduri provin din fonduri publice. Pentru ce? Pentru a produce și mai mulți preoți pe bandă rulantă? Ca să avem pretexte să mai construim și alte mii de biserici? Nu este de mirare că încrederea în Biserică a ajuns la un minim istoric, scazând cu 25% în ultimii 4 ani.” a declarat Toma Pătrașcu, vicepreședinte ASUR.În acest context, reamintim faptul că programele guvernamentale în vigoare prevăd că între 2014 și 2017 numărul preoților plătiți de Stat să se mărească cu peste 3.000 de persoane:

În urmă cu 150 de ani, în decembrie 1863, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, România adopta legea secularizării averilor mânăstirești, punându-se bazele modernizării țării. Facem un apel către întreaga clasă politică de a se ridica la înălțimea celor de acum un secol și jumătate și de a stopa programele de finanţare bugetară a cultelor religioase. Acestea pot și trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor, printr-un mecanism similar celui german, mai ales în condițiile în care dețin averi impresionante, evaluate în cazul BOR, de exemplu, la peste 3 miliarde de euro.Să nu uităm: În România sunt 18.400 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!

1 http://gov.ro/ro/stiri/primul-ministru-victor-ponta-a-participat-astazi-la-inaugurarea-campusului-teologic-nicolae-ivan-la-cluj-napoca
2 http://ziuadecj.realitatea.net/administratie/campus-pentru-studentii-facultatii-de-teologie-ortodoxa-pe-strada-coastei–65962.html
3 http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/a-inceput-evacuarea-romilor-de-pe-strada-coastei-foto-video–57628.html
4 http://m.evz.ro/news/1071263
5 http://www.evz.ro/detalii/stiri/sondaj-csop-1067968.html
6 http://www.cdep.ro/proiecte/2013/500/10/4/313.pdf
7 http://www.money.ro/averea-bisericii-ortodoxe-depaseste-3-miliarde-euro-1_73663.html
 ]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

5 Comments

 • Trackback: Ponta, acuzat că dă prea mulți bani bisericii « Presa Locala
 • Serban
  Posted decembrie 9, 2013 5:25 pm 0Likes

  Averile bisericii trebuie impozitate ca si averile tiganilor. Eu muncesc, din impozitul pe salariu sustin , prin bugetul de stat, toate institutiile inclusiv cultele. Daca reusesc sa pun un ban deoparte din cei deja impozitati, statul imi mai ia odata impozit pe dobanda. Plojnite ordinare! In plus, platesc impozit pe masina, rovigneta si in fiecare litru de carburant cumparat, o parte din bani se duc catre CNADNR cumulate cu celelalte doua taxe, iar drumurile sunt de toata jena. Daca imi distrug masina din cauza drumurilor proaste, imi platesc singur reparatiile. Si nu am masina de fite ca preotii sau tiganii, am platit 7 ani rate la banca, unde am mai hranit alte plojnite. O lege care sa-i oblige pe preoti sa plateasca impozite pe orice tip de venit ar mai usura statul, sau macar ar avea cei de la putere de unde sa fure mai mult, ca pe noi, astia muncitori, ne-au cam secatuit. Iar pentru tigani nu trebuie decat sa aplice legea ca si pentru romani, ca sa nu ma simt si discriminat in tara mea, dupa ce ca ma simt furat, umilit, batjocorit….

 • irina
  Posted decembrie 9, 2013 7:30 pm 0Likes

  ar fi util daca ne-ati indruma si spre o metoda de a ne face auzite parerile de catre guvernanti. ce ar merge mai bine – scrisori cu mai multe semnaturi, scrisori individuale – si acestea adresate cui ? sa contactam reprezentantul local?
  multumesc !

  • farmacistul09
   Posted decembrie 11, 2013 7:34 am 0Likes

   E bine ca ai facut macar atit.Altii nici macar nu se deranjeaza .
   Sa te astepti la comentarii si raspunsuri ale celor care au ca ideal linsul oaselor si a fotografiilor si ca job umplerea buzunarelor gen popa Oslobanu a BOR.

 • farmacistul09
  Posted decembrie 10, 2013 8:08 pm 0Likes

  Este evident ca totul se bazeaza pe prostie,si prostia este capatata prin lipsa de scoala.Nu a venit nimeni de ACOLO sa spuna cit de bine este sau rau.Ce ne trebuie noua scoala?Dar trebuie sa fim ofensati de cocalarul securist Daniel caruia i se face foame purtind la git crucea de aur in grutate de 3 kg.S- vazut clar ce s-a intimplat la Tirgoviste cu scolile fara caldura la inceput de iarna si s-a vazut la fel de clar situatia de caca a spitalului judetean din Ploiesti.In schimb BOR ne ride in nas cu ajutorul cacaielii celor ce ne conduc,evitind sa fie pusa la impozitatare.Poate se incumeta cineva si se apuca sa calculeza cit pierde statul roman prin aceasta netaxare care ar trebui sa mearga la invatamint si sanatate si sigur vom ramine cu gura cascata.Dar prostia nostra se plateste si asta se vede prin starea jalnica a invatamintului si sanatatii pe cind situatia BOR este afisata ostentativ in special in ultimul timp prin neamprostia monstruozitatii arhitecturale din capitala care din punctul meu de vedere nu ii reprezinta pe romani.

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢