Ministerul Educației confirmă politica de înscriere din oficiu a elevilor la orele de Religie. Cine decide confesiunea studiată?

document emis în urmă cu două săptămâni de către Ministerul Educației prin care se confirmă practica de înscriere din oficiu a elevilor la orele de Religie.Pe data de 17 octombrie a.c., a fost trimisă către Inspectoratele Școlare Județene o adresă semnată de către trei înalți funcționari și avizată de către Secretarul de Stat, dl. Stelian-Victor Fedorca, prin care se reafirmă politica Ministerului de înscriere din oficiu a elevilor la orele de religie, predate de o manieră confesională.”Ministerul invocă ‘libertatea de religie’. Unde este această libertate atunci când copiii sunt înscriși, din oficiu, la orele de religie? Vă reamintesc că, în școală, se predă la ore religia unui singur cult. Ce vor studia elevii? Religia ortodoxă? Religia catolică? Religia musulmană? De unde știe directorul școlii, în absența unei cereri exprese din partea părinților sau a elevului, de ce confesiune aparțin aceștia? Legea Educației prevede explicit un dreptnu o obligație, iar decizia Curții Constituționale din 1995 spune clar acest lucru.” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.Înscrierea din oficiu a elevilor la orele de religie contravine atât Art. 18 din Legea Educației, ce prevede studierea religiei conform confesiunii proprii, cât și Deciziei nr. 72 a Curții Constituționale, aceasta din urmă afirmând explicit că prevederile privind predarea religiei trebuie interpretate: […] în strictă conformitate cu cele ale art.29 din Constituţie, în sensul cărora „nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă contrare convingerilor sale” şi „părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine”. O altă interpretare ar fi vădit neconstituţională.În consecință, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) solicită Ministerului Educației retragerea de urgență a adresei sus-menționate și cere acestuia să ia toate măsurile care se impun pentru a preveni îndoctrinarea religioasă a elevilor.ASUR susține necesitatea predării în școli a unui curs de istorie a religiilor menit a educa elevii în spiritul înțelegerii și toleranței și renunțarea la actualul sistem confesional, ale cărui efecte nocive le-am constatat în ultimii ani.]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

18 Comments

 • MARIANA
  Posted octombrie 31, 2012 12:16 pm 0Likes

  PERSONAL SUNT DE ACORD CU INSCRIEREA DIN OFICIU A ELEVILOR LA ORA DE RELIGIE !ACEASTA ORA , NU ,,ADUCE INDOCTRINAREA RELIGIOASA A ELEVILOR,,! SUNTEM UN POPOR CRESTIN, MAJORITAR ORTODOX, UNDE VRETI SA SE AJUNGA CU ATITUDINEA TINERILOR DE ASTAZI? NU MAI AU RESPECT,CONDESCENDENTA PTR. NIMENI SI NIMIC! ESTE UN HAOS TOTAL!!!

  • Tibor Csonka
   Posted octombrie 31, 2012 12:46 pm 0Likes

   Personal cred ca ar trebuii sa va inscrieti copii intr-o scoala finantata de biserica preferata, iar scolile finantate din bani publici sa nu fie folosite pentru indoctrinarea religioasa a urmatoarei generatii. Nu exista o „religie de stat” in Romania, deci inscrierea elevilor din oficiu la ore de religie crestina este la fel de absurd ca si inscrierea din oficiu la ore de religie musulmana. Haos total este din cauza degenerarii educatiei si personal cred ca orele obligatorii de religie fac parte din aceasta degenerare.

 • Herr Spiegellman
  Posted octombrie 31, 2012 12:27 pm 0Likes

  Hai sa fim seriosi… De tinerele care merg la biserica imbracate indecent sau de cele care la 12 ani au deja viata sexuala activa dar sunt aprige credincioase duminica, de ce nu ziceti nimic ? Pe alea nu vreti sa le vedeti sau alea nu sunt „cu adevarat crestine” ? Ceea ce duce la cele descrise mai sus este lipsa de educatie, iar a preda O SINGURA religie ca fiind absoluta, in locul unui curs de ISTORIA RELIGIILOR, care ar oferi o privire de ansamblu asupra lor, este tocmai o LIPSA DE EDUCATIE !

  In plus, sunt de parere ca e mult mai utila o ora de educatie rutiera decat o ora de religie. Pe strada mergi zilnic… si nu, daca nu te uiti pe unde si cum mergi, n-o sa te salveze nimeni din calea masinii, pe incercate !

 • Herr Spiegellman
  Posted octombrie 31, 2012 12:30 pm 0Likes

  A, si inca ceva… cand voi avea voie sa predau teoria evolutiei in biserica ortodoxa Louis Pasteur, atunci sa se predea si religia ortodoxa in Colegiul Sfanta Ana…

 • Trackback: A.S.U.R., îndrăznește să gândești, nu e nicio rușine!
 • Cristian
  Posted octombrie 31, 2012 1:07 pm 0Likes

  Cred că îndemnul de la final spune totul despre ce urmăriți de fapt cu aceste declarații. Nu vă deranjează cu un copil de confesiune X ar putea accidental participa la orele de confesiune Y. Vă deranjează ideea de predare a religiei în mod general. Asta fiindcă doriți ca școala să urmeze o programă secularizată.

  Sunt sigur că nu vă deranjează predearea evoluționismului la orele de biologiei, în condițiile în care evoluționismul este o teorie cu fundamente ideologice, naturaliste.

  Am susținut aici faptul că e nevoie doar de pragmatism pentru implementarea notei de care pomeniți: http://cristianpascu.ro/a-s-u-r-indrazneste-sa-gandesti-nu-e-nicio-rusine/

  • Anonim
   Posted noiembrie 1, 2012 2:54 pm 0Likes

   Evolutia nu este o teorie ci un fapt. Pe baza faptelor sa enuntat teoria.
   Va invit pe siteul coursera.org la cursul de „Introducere in Genetica si Evolutie”:
   https://www.coursera.org/course/geneticsevolution

   • Iustin
    Posted noiembrie 2, 2012 1:52 pm 0Likes

    indiferent cum a luat fiinta omul, si universul, in spatele lor a stat o supra-ratiune. Nu se poate atata perfectiune si ordine in univers, aparute doar dintr-un simplu hazard.

 • constantin
  Posted octombrie 31, 2012 1:43 pm 0Likes

  Istoria religiilor este materia potrivita pentru predare, religia de orice confesiune este o problema intima de care nu este cazul sa facem parada. Nu traim intr-o tara unde religia crestin ortodoxa este religie de stat.
  O ora de legislatie rutiera pe saptamana nu ar deranja pe nimeni, ba chiar ar fi extrem de folositoare.

 • Comicul
  Posted octombrie 31, 2012 3:18 pm 0Likes

  Felicitari ASUR. Vad ca deja au inceput sa comenteze ipocritii ortodocsi.
  Avem religia de 20 ani ca materie in scoli.Ce a produs?Raspunsul e nimic. De 20 ani, Romania e condusa de ortodocsi iar rezultatele sunt zero barat. Apropo.Scoala aia dinainte de 89 era condusa de atei, de aceea a si functionat asa de bine si a produs atatia specialisti. Ortodocsii sunt penibili prin definitie. Priviti ce ne scrie un idiot pe nume Dan cu privire la articolul ASUR: http://www.evz.ro/detalii/stiri/Circulara-care-confirm-nscrierea-elevilor-la-orele-de-RELIGE-DIN-OFICIU-Nu-sunt-nt.html#commentAddLink Citez:

  „Ateii sectarii si papistasii distrug Romania.Ateii,sectarii si papistasii ne-au furat teritoriile,ne-au subjugat secole intregi.Femeile ateilor,sectarilor si papistasilor sunt cele mai urate din Romania.Femeile ortodoxe sunt cele mai frumoase,cele mai curate,cele mai bune din tara.Curvele sunt preponderent la atei,sectari si papistasi.Ati vazut cat de urate sunt unguroaicele?Ati vazut ca imediat se culca cu tine pentru bani?Ortodoxia a mentinut aceasta tara morala si buna.Sectarii,papistsii si ateii au distrus-o.Nu vrem fabricile sectarilor.Nu vrem progresul ateilor.Nu ne trebuie iluminarea oferita de papistasi.Sa paraseasca Romania.Nu-i vrem,nu-i dorim.Sa se care din tara.Cine nu-i ortodox nu are ce cauta in Romania.”
  Uite ce au facut orele de religie din copiii nostrii. Cum poate un ateu sau un copil de alta religie decat cea ortodoxa sa convietuiasca cu astfle de animale?

  Adevarule ca ortodocsii nu stiu sa conduca nimic. Daca prin absurd,ar pleca ateii si celelalte culte din tara, Romanai ar fi in haos. Am avea somaj de 90%.Majoritatea economiei e formata fie din antreprenori atei fi de alta confesiune decat cea ortodoxa. Daca ei dispar, dispare si Romania. De ce ortodocsii nu-si pot instrui copiii la biserici? De ce catolicii, protestantii si neoprotestantii pot sa-si instruiasca copiii la biserica in scoli speciale iar BOR nu? De cand sunt ei mai cu mot? De ce calca legile tarii? Botezul BOR de exemplu e anticonstitutional.
  Mafia BOR sa dispara.

 • Comicul
  Posted octombrie 31, 2012 3:23 pm 0Likes

  Interesant.Toate cultele au scolile lor in fiecare Duminica unde isi invata copiii religie, numai BOR trebuie sa aiba nesimtirea sa faca lucrurile astea publice. Iar apoi tot BOR are tupeul sa spuna ca ei sunt 85% din populatie in conditiile in care au maxim un copil pe familie, populatia Romaniei a scazut cu 2 milioane de persoane, 70% dintre Romani cred in evolutie iar pocaitii se inmultesc ca iepurii. Nu prea le iasa numarul la ortodocsi.
  Ortodocsi= ipocriti. Afara cu mafia BOR.

 • constantin
  Posted noiembrie 1, 2012 3:06 pm 0Likes

  Tristul adevar este ca BOR lupta pe toate fronturile pentru inregimentarea romanilor ca ortodocsi:
  – Botezul la varste f fragede cand copilul inca nu si-a clarificat optiunile religioase.
  – Inscrierea copiilor din oficiu la orele de religie bazandu-se pe faptul ca in mediul rural parintii nu vor face cerere de retragere de rusine (Vai ce va spune lumea in sat!!!) sau in orase din cauza comoditatii sau a opozitiei inversunate plina de explicatii savante a invatatorului sau dirigintelui. In general parintii se lasa pagubasi de cererea de retragere si accepta ora de religie cu noduri pentru a nu le fi persecutat copilul.
  -Si astfel in scoli are loc un proces de spalare a creierelor care va avea repercursiuni la generatiile viitoare.
  Pozitia ASUR de a se adopta o legislatie similara cu cea a Germaniei in ce priveste cultele este de apreciat.

  • Iustin
   Posted noiembrie 2, 2012 1:42 pm 0Likes

   aveti posibilitatea sa revizuiti si Constitutia, cerand ceea ce doriti voi in raport cu interesele voastre, atunci nu mai vb. de legi ca in Germania.
   ARTICOLUL 150
   (1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

   (2) Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

   Problema este ca nu aveti forta numerica. Adica sunteti prea putini, si neinsemnati. In raport cu cei multi dreptcredinciosi.
   Altfel orice problema ridicata de voi este fara substanta, si atunci lasati majoritatea sa decida in numele ei.
   Ca de altfel orice discutie pe acest forum este un nonsens

 • cristi pop
  Posted noiembrie 1, 2012 3:42 pm 0Likes

  Se anunta zile sumbre pentru BOR: In ceea ce priveste distributia ateismului in lume se evidentiaza o schema clara. In Africa subsahariana aproape ca nu exista ateism (conf. Zuckerman, 2007). Credinta in Dumnezeu scade in tari mai dezvoltate si in Europa aceasta scadere ridicata se inregistreaza in tari ca Suedia (64% necredinciosi), Danemarca (48%), Franta (44%) si Germania (42%). In opozitie, incidenta ateismului in majoritatea tarilor subsahariene este mai mica de 1%.
  Ateii sunt cu preponderenta persoane cu studii superioare care traiesc la oras si se gasesc in numar mare in democratiile sociale din Europa. Astfel, putem concluziona ca ateismul infloreste in locurile unde majoritatea oamenilor se simt in siguranta din punct de vedere economic.

  • Iustin
   Posted noiembrie 2, 2012 1:44 pm 0Likes

   Sa inteleg ca si pe ”comicul” de mai sus il incadrati in clasa intelectuala? Atunci e grav, s-a dus cu intelectualitatea.

 • cristi pop
  Posted noiembrie 4, 2012 8:34 am 0Likes

  Ca de obicei aveti tendinta de a trage concluzii eronate: intelectual = dreptcredincios.
  Acest studiu se refera la tarile occidentale enumerate de Zuckerman in anul 2007, cu procentele aferente de necredinciosi.
  Aceste tari occidentale au nivelul de trai net superior Romaniei „putem concluziona ca ateismul infloreste in locurile unde majoritatea oamenilor se simt in siguranta din punct de vedere economic”, din acest motiv este exclus ca acele procente de nereligiosi sa fie niste analfabeti sau inculti dupa cum se subantelege din comentariul dvs.

  • Iustin
   Posted noiembrie 4, 2012 6:28 pm 0Likes

   Dupa cum vad, referitor la comnetariul de mai sus, recunoasteti ca sunt si dintre cei ”saracuti cu duhul” printre cei care imbratiseaza ateismul.
   Dumneavostra vorbiti probabil doar de categoria de semidocti, cea care va include si pe dvs, aceea care doar considera ca sunt intelectuali dar de fapt, sunt niste pseudo-intelectuali.
   NU ai cum sa fi intelectual si sa nu iti pui niste intrebari, ”ce se afla oare desupra capsorului meu”?
   Omul occidentului a pierdut legatuta cu divinitatea tocmai pentru ca nu a rezistatat, de fapt a fost neputincios in fata ispitei bunastarii. A devenit arogant.
   Sistemul consumist contemporan a recreeat omul nou, care a fost incapabil sa-l ridice spiritual, ba mai mult omul a regresat, a devenit un gibon in cautarea unei definitii.
   Aceia sunt oamenii care fac obiectul studiului lui Zuckerman.
   Si totusi care este aportul pe care l-a adus BOR la cultura si la identitatea nationala?

 • constantin
  Posted noiembrie 5, 2012 2:54 pm 0Likes

  „Cuvântul ‘Dumnezeu’ reprezintă pentru mine nimic mai mult decât expresia şi produsul slăbiciunilor umane, Biblia, o colecţie de legende onorabile dar primitive şi care sunt totuşi destul de copilăreşti.” – Einstein

  “Dacă oamenii sunt buni doar pentru că le e frică de pedeapsă şi pentru că speră la o recompensă, atunci suntem într-o stare jalnică.” – Einstein

  “Biserica spune că Pământul este plat dar eu ştiu că este rotund pentru că am văzut umbra lui pe Lună şi am mai multă încredere în o umbră decât în Biserică.” – Ferdinand Magellan

  “Toţi oamenii care gândesc sunt atei.” – Ernest Hemingway

  “Omul nu va fi liber până când ultimul rege va fi spânzurat cu intestinele ultimului preot.” – Denis Diderot

  “Toate religiile sunt întemeiate pe teama celor mulţi şi pe isteţimea câtorva.” – Stendhal

  “Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost.” – Voltaire

  “Se poate ca rolul nostru pe această planetă să nu fie slăvirea lui Dumnezeu, ci crearea lui.” – Arthur C. Clarke

  “Citită cum trebuie, Biblia este cea mai puternică forţă pentru ateism concepută vreodată.” – Isaac Asimov

  “Religia este o rămăşiţă a copilăriei inteligenţei noastre.” – Bertrand Russel

  “Religia este capodopera artei de a dresa animalele, deoarece dresează oamenii cum să gândească.” – Arthur Schopenhauer

  “Nu mă deranjează părţile pe care nu le înţeleg din Biblie, ci părţile pe care le înţeleg.” – Mark Twain

  “Credinţă înseamnă a crede ceea ce ştii că nu e adevărat.” – Mark Twain

  “Vrea Dumnezeu să împiedice răul dar nu poate? Atunci este neputincios.
  Poate dar nu vrea? Atunci e răuvoitor.
  Vrea şi poate? Etunci este diabolic.” – Epicurus

  “Modul de a vedea, prin credinţă, este de a închide ochiul raţiunii.” – Benjamin Franklin
  Cam multi atei sunt „semidocti” si „pseudo-intelectuali” in viziunea ta Iustin.

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢