Semne de întrebare privind corectitudinea recensământului

[1]. Conform acestora, „fără religie” sau „atei” s-ar fi declarat 0,24% din populație (adică 45.114 persoane).Chiar dacă această valoare este aproape de două ori mai mare decât cea raportată în 2002 (23.105), există multiple indicii că, în continuare, ea este mult subestimată și oferă o imagine puternic distorsionată a realității:

 • Rezultatele anunțate de INS vin în contradicție flagrantă cu cele obținute în ultimele două decenii în cadrul unor reputate studii internaționale ce atestă existența unui important segment de agnostici și de atei, precum și o atitudine critică la adresa religiei, manifestată de procente însemnate din populație:
  • European Values Study (EVS)/2008: 16,5% din populație se declară agnostică sau atee
  • Eurobarometrul 66/2006: 37% dintre români consideră că religia are un loc prea important în societate
  • Eurobarometrul 341/2010: 31% din populație este de părere că liderii religioși care își arogă dreptul de a decide ce este bine sau rău în domeniul biotehnologiilor fac un rău societății
 • Proporția neverosimil de mare a celor afiliați unor culte religioase este pusă sub semnul întrebării de alte cercetări sociologice. De exemplu, studiul „Cartografierea socială a Bucureștiului” desfășurat de Școala Națională de Științe Politice și Administrative în 2011 raportează că 49% dintre bucureșteni nu se duc niciodată la biserică sau o fac doar în context social (nunți, botezuri etc.), situație ce contrastează puternic cu pretinsa cifră de 98,4% credincioși, comunicată de INS.
 • În ultimii ani se constată o tendință semnificativă de scădere a gradului de religiozitate al populației. Biserica nu se mai bucură de atâta încredere, iar conform sondajelor Gallup WorldView, în doar doi ani, proporția celor care consideră religia importantă a scăzut de la 84% în 2009 la 78% în 2011.
Problematică este și raportarea numărului credincioșilor de altă confesiune decât cea ortodoxă. Pentru a da un singur exemplu, este greu de crezut că un cult foarte activ precum cel penticostal, după o creștere cu 50% a aderenților între 1992 și 2002 (conform cifrelor oficiale, din recensămintele anterioare), prezintă o creștere de doar 11% între 2002 și 2011.Recensământul Populației și Locuințelor din 2011 a fost, din păcate, marcat de o multitudine de iregularități. În ceea ce privește religia, în nenumărate cazuri, recenzorii au făcut presiuni asupra oamenilor pentru ca aceștia să se declare de confesiune creștin-ortodoxă, iar asociația noastră a primit multiple sesizari în acest sens; de altfel și presa a publicat astfel de cazuri. Ancheta de Control a Recensământului, pe care INS a derulat-o în luna noiembrie a anului trecut, ar fi putut să evalueze corectitudinea înregistrării opţiunilor religioase ale cetăţenilor, dar, surprinzător, această întrebare a fost omisă din chestionare.Mai mult, în mod regretabil, chiar imparțialitatea Institutului Național de Statistică este pusă sub semnul îndoielii. Reamintim că există multiple semne de întrebare privind legăturile dintre INS și BOR. De exemplu, președintele INS a solicitat și a obținut sprijinul Bisericii Ortodoxe în derularea recensământului, iar reprezentanții celor două instituții au avut mai multe întâlniri pe această temă în 2008 și 2009.Ținând cont de cele de mai sus, Asociația Secular-Umanistă din România solicită Parlamentului constituirea unei comisii de anchetă a activității Institutului Național de Statistică în ceea ce privește desfășurarea Recensământului și o verificare independentă a corectitudinii înregistrării datelor privind religia. Să nu uităm: În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de școli generale stau la dispoziția copiilor!

[1] http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/alte/2012/RPL_rezultate%20preliminare.pdf
  ]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

11 Comments

 • Ligia Todosi
  Posted august 29, 2012 1:51 pm 0Likes

  cand unii nu au ce face, scriu articole aiurea.Analiza mi se pare superficiala si negandita. Ceea ce se publica sunt strict date in baza declaratiilor respondentilor, iar dupa toata tevatura de la acest RPL, nu cred ca vor fi date care vor reflecta realitatea romaneasca, dpdv statistic. Nu despre corectitudinea INS ar trebui sa fie vorba, ci despre corectitudinea raspunsurilor date de respondenti si de disponibilitatea lor in a raspunde. Sa multumim celor care au incercat cu disperare sa impiedice realizarea acestui recensamant.

 • Trackback: Nu e corect, suntem prea puțini. Sau despre numărătoarea ateilor din România
 • Trackback: Atei vs. Crestini/Credinciosi - Page 5
 • Claudiu
  Posted august 30, 2012 4:50 pm 0Likes

  Apreciez ce încercați să faceți, dar datele pe care le folosiți sunt complet greșite. În România nu au existat niciodată, la nici un sondaj de opinie serios 16,5% care să se declare atei sau agnostici.

  Iar a compara România cu celelalte țări europene și a ajunge la concluzia că recensământul nu a fost bine făcut este o eroare atât de evidentă încât mă mir că nu ați văzut-o.

  Din păcate, cred că această acțiune nu e decât o modalitate de prost gust de a câștiga ceva vizibilitate pentru ASUR. Dacă vreți să câștigați sprijinul ateilor, încercați să fiți serioși și corecți, nu să vă purtați ca politicienii.

  • Calin
   Posted septembrie 12, 2012 9:59 am 0Likes

   Te inseli. Imi amintesc perfect ca prin anii 90 s-a facut un sondaj si doar 70 si ceva % credeau in Dumnezeu. Sper ca esti de acord ca restul sunt atei sau agnostici, ca budismul si jainismul nu au decat o mana de adepti in Romania. In plus, asa, ochiometric, din cat cunosc eu populatia din tarisoara asta in care traiesc si ma invart de 38 de ani, mi se pare ca peste 16,5% sunt atei sau agnostici. Romanii nu sunt atat de religiosi cum vrea biserica sa lase impresia ci doar au o retinere in a-si exprima public adevaratele convingeri, la fel cum au o foarte nociva retinere in a se implica civic. Asta pentru ca nu au apucat si mai ales nu au fost lasati sa-si dezvolte o cultura democratica.

 • cristi pop
  Posted august 31, 2012 9:14 am 0Likes

  ASUR ar trebui sa faca publice procentele din populatia tarilor UE care s-au declarat fara religie si ce impact benefic a avut acest lucru.
  Deasemenea ar trebui publicata legislatia tarilor UE in ce priveste colectarea de taxe (contributii) pentru biserica si o propunere de lege pentru armonizarea unei astfel de legi in tara noastra, care pare desprinsa din evul mediu in aceasta privinta. In momentul de fata fiecare dintre noi contribuie la bugetul BOR ca o vrem sau nu.
  Ideea este ca aceste contributii trebuie sa fie benevole, fiecare dintre noi sa poata alege in cunostinta de cauza.
  Ar mai trebui propus un proiect de lege prin care sa nu se mai acorde donatii din bani publici si terenuri catre BOR de catre guvern, CJ, primarii. Nu toti cetatenii ortodocsi ai acestei tari sant de acord cu astfel de practici.

 • maria
  Posted septembrie 15, 2012 9:06 pm 0Likes

  Raspunsul meu contine spicuiri din reactia unui parinte preot ortodox la „observatiile” dvs.

  Scolile sunt DOAR pentru copii.
  Bisericile sunt pentru TOTI credinciosii (copii, adulti, batrani).
  Numarul de elevi este mult mai mic decat numarul total de credinciosi.
  Nu este, oare, firesc sa fie mai multe biserici decat scoli ? 🙂

  In plus, Biserica Ortodoxa sprijina atat construirea de scoli, cat si de biserici. „Alege şcoala“ este un proiect al Patriarhiei Române care este menit sa elimine cat mai mult abandonul scolar, sa sprijine elevii aflati in dificultate financiara, familiala. Biserica sprijina cat poate construirea de scoli, si nu numai, ci si de camine sau centre de zi pentru batrani.

 • cristi pop
  Posted septembrie 16, 2012 9:23 am 0Likes

  @ Maria Un procent mai mare de abandon scolar ca acum dupa anii ’90 de cand BOR s-a infiltrat in scoli, nu a mai fost intalnit.
  Decat 10000 de profesori de religie (cam atitia sunt acum si nu folosesc la nimic), mai bine 10000 de medici. Decat construiri de biserici, mai bine construirea de spitale si camine pentru batrani.
  Suntem o natiune in curs de imbatranire, cetatenii au nevoie de spitale si de medici. Care-i motivul de stau adeseori cate doi bolnavi intr-un pat? iar altii vin doar peste zi la spital si noaptea dorm acasa, cu toate ca figureaza ca internati?
  Cei care nu au bani pentru tratament se resemneaza, nu mai lupta pentru viata si merg la popa!
  Asta este adevarul d-na Maria, daca dvs. aveti altul… este doar optiunea dvs.

 • maria
  Posted septembrie 16, 2012 5:10 pm 0Likes

  Draga Cristi Pop, lucrurile nu merg bine in tara noastra, asta e un adevar.
  Dar a scoate drept vinovat pentru toate relele Biserica Ortodoxa Romana … e o utopie.
  De asemenea, trebuie sa intelegeti ca Biserica nu este un ONG, nu acesta este rolul ei. Cu toate astea – si am scris si mai sus – Biserica ajuta si construieste prin proiecte proprii scoli sau camine de batrani. Va pot sa nenumarate exemple.
  Judecata va este intunecata de ura, atat pot sa spun.

 • Trackback: Religia in scoli 3.0 - Page 23
 • cristi pop
  Posted septembrie 17, 2012 11:04 am 0Likes

  Aveti dreptate d-na Maria, lucrurile nu merg bine intara asta.
  Imi spuneti ca am judecata intunecata de ura. Poate ca da, din moment ce:
  – BOR are o avere estimata la 50 miliarde de euro.
  – Patriarhul Daniel avea in 2010 un salar de 8300 RON lunar.
  – BOR este scutita de impozite.
  – Acum 200 de ani presedintele Jefferson a interzis salarizarea cultelor de catre stat.
  – In 1905 in Franta a fost desprinsa biserica de la bugetul de stat.
  – In statele UE contributiile catre biserica se fac optional.
  Chiar nu va dati seama ca romanii tin in spate un parazit cu numele de „culte”? Culte care nici macar nu sunt impozitate?

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢