Lumea și demonii ei: știința ca lumină în întuneric

În ce mă privește, cred că este mult mai bine să înțelegi Universul așa cum este în realitate decât să persiști în iluzie, oricât de satisfăcătoare și de liniștitoare ar putea fi aceasta.

Când prietenii de la Editura Herald ne-au anunțat că urmează să mai traducă încă una din cărțile lui Carl Sagan am privit vestea ca pe o supriză foarte plăcută. Iar când am afat că este vorba de ”Lumea și demonii ei”, bucuria a fost și mai mare. Prima dată am citit ”The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark” în urmă cu vreo opt ani. Găsisem cartea la o librărie dintr-un aeroport, când plecam în vacanță. Unii dintre voi ar putea spune că o astfel de carte nu e o lectură potrivită pentru vacanță, dar vă contrazic. Sagan te face să te gândești la ce a fost și ce ar fi putut fi, la ce este și ce va urma, te face să visezi cu ochii deschiși la viitorul omenirii.

Săptămâna trecută am recitit-o, de data asta în limba română, în traducerea lui Alexandru Anghel, de la Editura Herald. A fost o mare bucurie să parcurg din nou capitol după capitol această carte pe care cred că ar trebui să o citească toată lumea. În ”Lumea și demonii ei”, Carl Sagan face o treabă extraordinară în demersul său de popularizare a științei. Dar un aspect și mai important e că încercă să-i învețe pe oameni cum să gândească pentru ei înșiși și să nu se mai încreadă în informații venite din surse care nu sunt demne de încredere.

Au trecut 20 de ani de la apariția cărții și totuși acum e la fel de importantă ca atunci când a fost publicată pentru prima oară. Deși suntem în secolul 21, încă ne certăm pe tema evoluție vs. creaționism. Ziarele și siteurile încă publică horoscoape, iar mulți încă le iau în serios. Românii încă se mai închină la moște sau la icoane despre care cred că fac minuni. Și probabil cel mai rău aspect e că încă există persoane care folosesc frica și superstiția pentru a convinge oamenii că ar trebui să ucidă în numele lui Dumnezeu. Și mă întristează faptul că atât de mulți oameni aleg să predea unei divinități controlul asupra vieții lor, în loc să își asume responsabilitatea pentru tot ce fac și tot ce sunt.

Împreună cu colegii mei din ASUR lucrăm să schimbăm acest lucru. Și de asta cred că ne place atât de mult Sagan și îl considerăm o sursă de inspirație. Pentru că Sagan ne-a învățat că o populație bine educată, rațională este cea mai mare protecție pe care o avem împotriva intoleranței, a urii și a violenței. Și trebuie să facem tot posibilul pentru a familiariza cât mai multe persoane cu metodele și principiile care utilizează știința. Pentru că aceasta e cel mai bun instrument disponibil pentru noi, dacă vrem o lume mai bună. Așa că vă sugerez să citiți cartea și să încurajați și copiii să o citească. Să citească, să pună întrebări și să gândească critic. Poate așa viitorul nostru și mai ales viitorul lor va fi unul mai bun decât ne putem imagina acum.

Lansarea oficială a cărțiiLumea și demonii ei: știința ca lumină în întuneric va avea loc vineri, 22 mai, de la ora 18:30, în cadrul Târgului de Carte Bookfest, la standul Editurii Herald.

Monica Belițoiu, membru ASUR

]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢