Manualele şcolare, instrument al îndoctrinării religioase

[1].În mod surprinzător, în pofida tuturor semnalelor trase de societatea civilă, pe lista manualelor aprobate de minister continuă să se afle o serie întreagă de lucrări ce promovează intoleranța religioasă și care agresează psihic copiii prin repetarea obsesivă a temelor despre “păcat”, “iad” şi “diavoli”, inducându-li-se acestora ideea că nerespectarea cu stricteţe a “poruncilor” îi condamnă la “osânda veşnică”.Gândiți-vă cum se simte un copil de 7 – 8 ani atunci când i se spune că dacă se duce duminica la film va arde pe vecie în iad. Gândiți-vă ce se întâmplă atunci când profesorii de religie îi învață la școală că seceta, inundațiile sau cutremurele se petrec din cauza ‘continuării săvârșirii păcatelor’. Gândiți-vă la iresponsabilitatea celor care le induc copiilor ideea că pentru a se vindeca de o boală  trebuie ‘să cheme preoții Bisericii’ și să se ungă cu ‘ulei sfințit’.Rămâi stupefiat că toate acestea se pot petrece în secolul XXI, cu aprobarea și sprijinul Ministerului Educației!” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.Plângerea și scrâșnirea dinților[2], „Drepții se răcoresc, păcătoșii ard […] chinuiți de îngerii răi.[3], „Adam și Eva au pierdut prietenia cu Dumnezeu. Fiecare om se naște cu păcatul strămoșesc.[4] sunt doar câteva din frazele pe care trebuie să le învețe copiii, începând chiar de la clasa pregătitoare.  Redam în continuare câteva exemple spicuite din manualele de religie aprobate de minister:  Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; Cornelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu; Ed. Sf. Mina, 2008, pag. 12     Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; PS Varsanufie Prahoveanul episcop vicar (coordonator), L. Teodorescu, I. Martin, A. Chirilă; Ed. Aramis Print, 2006, pag. 12        Religie, cultul ortodox, cls. a III-a; Nicolae Vladu; Ed. Corint, 2008, pag. 9       Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; Cornelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu; Ed. Sf. Mina, 2008, pag. 9  Îndoctrinarea religioasă devine și mai periculoasă atunci când manualele de la alte materii, Istoria sau Biologia de exemplu, se transformă într-un fel de manuale de religie deghizate.Pentru edificare, redăm câteva pagini din manualul de Istorie, cls. a V-a, de Valentin Băluţoiu și Constantin Vlad, aparut la Editura All Educational, în care, la tot pasul se întâlnesc citate din Biblie și interpretări în cheie religioasă:               În consecință, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) solicită Ministerului Educației să retragă de urgență autorizarea acestor manuale și să ia toate măsurile care se impun pentru a preveni îndoctrinarea religioasă a elevilor.Să nu uităm: În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!


[1] http://www.edu.ro/index.php/articles/17659
[2] Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; PS Varsanufie Prahoveanul episcop vicar (coordonator), L. Teodorescu, I. Martin, A. Chirilă; Ed. Aramis Print, 2006
[3] Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; Cornelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu; Ed. Sf. Mina, 2008
[4] Religie, cultul romano-catolic, cls. I; Paul Budău, Maricel-Irinel Mititelu, Anca Daniela Ciobanu; Ed. Didactica si Pedagogica, 2010
]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

176 Comments

 • Filip
  Posted septembrie 10, 2012 10:41 am 0Likes

  Stupefiant cata presiune pune biserica si cum se infiltreaza neostenit in toate domeniile care conteaza. Sper ca si voi sa continuati oprirea acestui asalt.

  • gigel
   Posted septembrie 11, 2012 9:30 pm 0Likes

   „Pentru fiecare acţiune există o reacţiune, egală şi de semn contrar.” – Isaac Newton

   E valabil şi în societate.

  • lux
   Posted octombrie 6, 2012 4:11 pm 0Likes

   Filip….tot atila?;)

 • Anna
  Posted septembrie 10, 2012 11:27 am 0Likes

  Mi se pare normal din partea unui stat care are nevoie de consumatori cuminti sa foloseasca toate instrumentele ce-i stau la indemana pentru a se asigura ca nimeni nu iese din rand, iar religia si-a dovedit eficacitatea in acest sens de mii de ani. O minte care se teme de un „bau-bau” mitic si intangibil dublat de dorinta omului de a crede ca moartea e ceva mai mult decat „pull the plug” e o minte incatusata, inchisa si care e foarte usor de manipulat. Se doreste incatusarea si aducerea sub ascultare a mintii de cat mai devreme => religia care se strecoara parsiv in toate manualele scolare de la clase cat mai mici. Educatia religioasa asa cum e propusa astazi e o tampenie. Istoria religiilor, studiul religiilor comparate, indemnarea scolarului sa gaseasca similaritati intre religii si deci intre popoare mi se pare o cale de urmat. In opinia mea, promoveaza toleranta si intelegerea (respectarea) celorlalte culturi.

 • Cristina
  Posted septembrie 10, 2012 12:30 pm 0Likes

  Ultimul exemplu din cartea de istorie e si antisemit pe alocuri. Ar trebui scoasa de tot religia din scoli si parintii sa se ocupe de educatia religioasa a copiilor prin mers la biserica, scoli de duminica.

 • eduard
  Posted septembrie 10, 2012 12:38 pm 0Likes

  biserica este principalul instrument politic la sate, le spune cu cine sa voteze, asa ca politicienii nu indraznesc sa taie finantarea uriasa a orotdoxiei de la buget si prefera ca in loc de scoli sau gradinite sa construiasca biserici cu banii publici

  • gigel
   Posted septembrie 11, 2012 9:27 pm 0Likes

   Bisericile alea vor fi complet goale în mai puţin de 50 de ani.

 • Calin
  Posted septembrie 10, 2012 2:05 pm 0Likes

  Ideea unui Dumnezeu atoate-iertator, dar care nu ezita sa te trimita in Iad, intelegator dar intransigent, tolerant dar despotic este, evident, aberanta. Cum aberanta e si ideea melanjului intre teoria lui Darwin si cea creationista. Numai indivizi lipsiti de scrupule pot promova o asemenea credinta, la fel cum numai indivizi lipsiti total de discernamant si logica o pot adopta. Cand oare va intelege omenirea ca suntem totusi in mileniul III si e cazul sa ne desprindem de apucaturile anacronice cu iz de ev mediu? Si, mai ales, de ce trebuie sa ne otravim copiii cu minciuni pe care nici un om cu scaun la cap nu le-ar crede? Si de ce biserica si clerul sunt mai presus de lege?

  • gigel
   Posted septembrie 11, 2012 9:26 pm 0Likes

   Călin, dacă vreau să cred în prieteni imaginari e problema mea. Însă a preda chestiile astea în şcoală e deja o problemă a societăţii. Religia se practică în biserici şi temple, NU în şcoli!

 • Trackback: Asociația Secular Umanistă: Manualele şcolare, instrument al îndoctrinării religioase | TOTB.ro - Think Outside the Box
 • emil
  Posted septembrie 10, 2012 9:43 pm 0Likes

  Liber la desfranare, liber la inceperea vietii sexuale la 14 ani ca doar e liber omul, liber la avort, nu mai vrem reguli, nu mai vrem disciplina, viata morala ne irita. Vrem haos!!! Asta vreti, fratilor de la aceasta asociatie antihristica? Oameni fara Dumnezeu!!!

  • UnOm
   Posted septembrie 11, 2012 12:44 pm 0Likes

   @Emil: Cred ca, dimpotriva, cei din ASUR vor decenta, reguli clare disciplina, dar, vor ca toate acestea sa fie bazate pe ratiune nu pe dogme absurde. Asa ca las-o mai moale cu haosul! (Apropo, am vazut haos la diverse hramuri de biserici… – si era haos conform definitiei din dictionar)

   • G P
    Posted septembrie 11, 2012 3:45 pm 0Likes

    La aceste hramuri, haosul e provocat tocmai de cei care n-au nici in clin nici in maneca cu smerenia pe care ti-o da teama de Dumnezeu. N-au nicio clipa constienta ca El ii vede, ca e acolo, ca e pretutindeni si permanent. La fel vor face si cei ce se vor conduce in viata dupa dogmele ASUR

    • ceva nu se leaga
     Posted septembrie 12, 2012 12:19 pm 0Likes

     cand va exista o rublica pe site-ul patriarhiei pentru denuntarea Preotilor care cer sume mari de bani cand te vad indurerat ca ti.a murit o persoana draga ( iti cere 900 RON pentru inmormantare si nu iti da chitanta ,dupa ce se termina tot te mai suna si iti spune ca mai trebuie sa dai 200 ron si pentru cantaret si se tocmeste cu tine ca un afacerist si isi bate joc de tine si de familia ta…) , poate atunci vor fii priviti altfel , ce parere ai ???

     • Dracu
      Posted septembrie 12, 2012 2:29 pm 0Likes

      e greu sa se face diferenta intre afacere si o traditie spirituala, nu? intre oamenii corupti si cei care care vor sa adere la ideile sanatoase ale unei credinte, oricare ar fi ea… e greu sa se faca diferenta intre ideile despre „nevazut” pe care le poate avea oricine si intre amnipularea lor de catre oameni corupti… societatea se va vindeca abia atunci cand va exista destula ratiune de ambele parti pt a face aceste diferente.

  • mary
   Posted septembrie 11, 2012 1:19 pm 0Likes

   sunt de acord cu tine emil.de copiii care se drogheaza si apoi ajung sa se sinucida din pacate , de ce nu se intervine sa_i ajute atatea asociatii .drogurile nu-i sperie numai cartea de religie .frumos foarte frumos

 • emil
  Posted septembrie 10, 2012 9:46 pm 0Likes

  Doamne miluieste-i pe cei de la asociatia asta!!!

  • UnOm
   Posted septembrie 11, 2012 12:49 pm 0Likes

   @Emil: Hodoronc tronc! Altceva nu ai putut scrie! Mai bine analizai si tu cele scrise in articol si-ti impartaseai opinia in legatura cu diversele afirmatii din articol. Eu cred ca nu ai vocatia dialogului! Nu pot sa cred ca nu ai nivelul cerut celor care acceseaza acest site!!!!!

   • lux
    Posted octombrie 6, 2012 4:16 pm 0Likes

    nu te pui cu sam …, sau ti-ai schimbat nick-ul? :)))

 • SB
  Posted septembrie 10, 2012 10:13 pm 0Likes

  Ce tot vă atacați atâta, vă e frică de iad, cumva și încercați să păreți viteji?

 • SB
  Posted septembrie 10, 2012 10:14 pm 0Likes

  Dar de țiganii cu palate ce trăiesc din ajutăare sociale în timp ce alții mor de foame, de ce nu vă luați?

  • gigel
   Posted septembrie 11, 2012 9:19 pm 0Likes

   Aşa de bine trăiesc „ţiganii” prin ghetourile distruse în mod sistematic de autorităţile franceze încât îţi doresc şi ţie un trai la fel de „bun”.

   • eu
    Posted octombrie 8, 2012 5:46 pm 0Likes

    @gigel
    despre altceva era vorba…

 • Trackback: Religia in scoli 3.0 - Page 22
 • cristi pop
  Posted septembrie 11, 2012 9:47 am 0Likes

  Religia crestin ortodoxa este un instrument de stapanire, control si manipulare a constiintei maselor populare. Inca din evul mediu domnitorii si principii din tarile ortodoxe au folosit influenta bisericii pentru a domni in liniste. La catolicism a fost invers, un rege nu putea fi rege in regatul lui daca nu era acceptat de Vatican, in schimbul unor promisiuni.
  Astazi este la fel, guvernantii pompeaza bani publici si terenuri catre biserica ortodoxa pentru a nu avea tulburari sociale. Inainte de ’90 BOR s-a lasat folosita si santajata de catre camarila comunista pentru a contola masele.
  Preotii informatori (unii chiar dovedeau exces de zel) stiau ca numai asa vor putea beneficia de salarii si protectie. Ce mai ???!!! A fost un troc: vreti bani de salarii, cand restul populatiei castiga 50% – 60%din salariu? -Deveniti informatori si laudati pe presedintele RSR Nicolae Ceausescu!
  Dealtfel bine spunea Stalin: Religia este opiumul popoarelor.

  • gigel
   Posted septembrie 11, 2012 9:18 pm 0Likes

   Corect. De aia s-au şi despărţit de biserica apuseană, ca să poată stăpâni în voie fără să dea socoteală Papei.

   Nu Stalin, ci Marx. Iar pe vremea lui Marx opiaceele erau singurele calmante, de unde deducem că…

   • Dracu
    Posted septembrie 12, 2012 2:33 pm 0Likes

    Mai informeaza-te. S-a desparit de biserica apuseana pt ca aceea deja era pornita pe a modifica, a reforma si a utiliza in scopuri politice ceea ce mostenise. Intr-un zel ecumenist, vesticii poarta acum negocieri cu biserica de est in vederea unei uniri, insa ortodocsii nu au de gand sa lase de la ei. Totul pt origini, fair enough, daca ma intelegi. Dar oricum esti prea pornit ca sa accepti si alte idei decat cele la care ai aderat deja.

  • Ioan
   Posted septembrie 13, 2012 10:37 am 0Likes

   Afirmatii generale eronate de tipul acesta tradeaza cu siguranta o stare de nevinovatie .
   In primul rand , sintagma „religia crestin ortodoxa” este eronata , este o etichetare gresita ; corectie : Ortodoxia , inteleasa corect , este tocmai Adevarul . Sa presupunem ca ai vrut sa spui ca Ortodoxia este un instrument ….
   Acest tip de afirmatii si urmatoarele au izvorat din gandirea ateilor , a comunistilor inchipuiti mai mult sau mai putin ; si daca am spus atei , am spus necredinta si atunci putem intelege toate afirmatiile rau-voitoare din comentariul tau la adresa Bisericii .

 • Trackback: Cum sunt speriaţi copiii de unele manuale de religie » Colegiul National Dinicu Golescu | Colegiul National Dinicu Golescu
 • Trackback: Cum sunt speriaţi copiii de unele manuale de religie Stiri Online
 • G P
  Posted septembrie 11, 2012 3:34 pm 0Likes

  Manualele de religie ar trebui sa urmareasca litera si spiritul Bibliei. Altfel, religia, ar fi doar o „materie” de studiu din programa scolara. Chiar daca suntem in mileniul III cei care citesc si studiaza Biblia recunosc faptul ca e la fel de actuala ca acum 2000 de ani prin ceea ce promoveaza. Biblia chiar contine in maaaaare proportie termenii care ii oripileaza pe unii in ziua de azi.
  Oameni ca Liiceanu, Plesu si altii pot cita fara sa se incurce pasaje biblice si asta nu le stirbeste cu nimic notorietatea. Un invatat spunea ca poti citi intr-o viata biblioteci intregi de carti, daca nu ai citit Biblia nu esti cu nimic mai presus decat un analfabet. Ma gandesc ce surprinsi vor fi cei din ASUR si cei care gandesc asemeni lor in ziua cand chiar vor da ochii cu Dumnezeu si vor intelege ca negarea existentei Lui nu-i va impiedica sa-si vada sufletul in compania dracilor din iad pentru vesnicie. Daca un savant ne spune ca a descoperit o planeta la miliarde de ani lumina il credem fara sa vedem acea planeta si, asta, pentru ca informatia nu ne atinge cu nimic. Dar cum le vorbesti unora de diavol, de pacat si iad ii arde tare la suflet. E clar ca ceea ce cheama „constiinta” nu mai doarme linistita. Doamne, ai mila de ei.

  • gigel
   Posted septembrie 11, 2012 9:15 pm 0Likes

   La religie ar trebui să se studieze istoria religiillor. A tuturor religiilor. Şi să fie materie facultativă.

   Biblia e o carte alegorică. A lua scripturile drept literă de lege este bigotism. Oamenii care gândesc cu propriul lor cap şi nu se lasă manipulaţi îll vor descoperi în cele din urmă şinguri pe Dumnezeu.

   • G P
    Posted septembrie 12, 2012 12:06 pm 0Likes

    Din pacate cei care afirma asta: „Biblia e o carte alegorică. A lua scripturile drept literă de lege este bigotism.”; si ca: in cele din urma Il vor descoperi singuri pe Dumnezeu, atunci cand Il vor descoperi va fi prea tarziu, adica va fi ziua cand vor da socoteala pentru ca L-au ignorat toata viata. Repet: negarea realitatii nu face ca ea sa dispara.

  • daniel
   Posted septembrie 28, 2012 3:05 pm 0Likes

   „Un invatat spunea ca poti citi intr-o viata biblioteci intregi de carti, daca nu ai citit Biblia nu esti cu nimic mai presus decat un analfabet”; care-i invatatul cu pricina, monser? ai o tehnica foarte abila de a rastalmaci sau de a aduce „argumente” de genul celui de mai sus. concluzia: esti praf. daca pentru tine analfabet = om care nu citeste biblia, inseamna ca dementa senila atinge grav ortodocsii, iar fumul de tamiie e toxic.
   in plus, sustii ca biblia este actuala. aberezi ca un analfabet, cititorule de biblie; o carte in care caii vorbesc, pasarelele la fel, serpii de foc te vrajesc, plus un milion de alte bazaconii – omule, esti de dus la balamuc. s-ar numi, in cel mai bun caz, schizofrenie. si apropo: iei cumva pastile? renunta la ele, si du-te la popa. sint convins ca ungerea cu sfintu mir te va vindeca – asa cum ar „vindeca” mii de cazuri de cancer, dupa cum sustineti voi.
   in al treilea rind, cum ai putea explica asta: in 1545, conciliul de la Trent admite, finalmente, ca femeile au suflet. ca sa vezi, pina atunci nu aveau…

   • eu
    Posted octombrie 8, 2012 5:56 pm 0Likes

    esti in „eroare”… . iar in ceea ce priveste conciliul de la trent, nu ne priveste pe noi ortodocsii. acolo e vb de contra-reforma, unde s-au stabilit alte lucruri

 • mihai
  Posted septembrie 11, 2012 3:47 pm 0Likes

  Trebuie sa cititi tot manuall asta. O sa observati expresii si figuri de stil destul de complexe pentru mintea un copil de 9-10 ani. Un copil la virsta asta nu distinge ca e o figura de stil , o poveste , o comparatie exagerata sau real. El ia totul de buna. Cum li se spune prin formulari si comparatii bisericesti ca dumnezeu e tatal …. pai daca unui copil la virsta aia i se baga in cap ca tatal este dumnezeu care-l ajuta si i-i e de ajutor, familia unde e ? Tatal lui ce rol mai are? In loc ca un copil sa inteleaga ca FAMILIA E BAZA ORICAREI SOCIETATI, familia il ajuta si in familie trebuie sa isi puna baza… lui i se spune de dumnezeu.
  Asta e doar un exemplu, am rasfoit doar din curiozitate un manual d-asta si m-am enervat rau ce li se baga in cap copiilor. Timpiti sint si parintii care accepta sa li se serveasca copiilor lor asa ceva. Sa le dea celor de clasa 12-a, ca ei au putere sa cearna ce e corect, ce e aberatie si ce e prosteala nu unui copil de clasa 3 sau 4’a.

  • cristi
   Posted septembrie 11, 2012 6:21 pm 0Likes

   Pai de asta e nevoie de profesor la clasa, ca sa dirijeze discutia.

 • teodor
  Posted septembrie 11, 2012 4:59 pm 0Likes

  Domnilor de la Asur , altceva in afara de indoctrinare si atac la religie nu stiti?
  In primul rand , „cele 10 porunci” (decalogul/legile morale)au rol foarte important in societate deoarece acestea mentin echilibrul moral al oamenilor.
  Iar termenul de „pacat” apare in situatia in care una dintre acele porunci este incalcata- deci stabilitatea morala se strica.
  In al doilea rand , materia religie din scoala si liceu este indispensabila dezvoltarii societatii , iar lipsa acesteia duce la o degradare culturala. (dupa cum spune si Andrei Plesu).
  Dvs , cei de la Asur , ar trebui sa luptati impotriva unor lucruri grave precum pornografia infantila , afisele cu femei dezbracate pe strada, etnobotanicele/drogurile, violurile … insa pe voi va intereseaza cum sa inlaturati religia din scoli in loc sa faceti ceva bun pentru oameni si in special copii ( ca tot faceti atata zarva pentru nimic)

  • Calin
   Posted septembrie 12, 2012 9:46 am 0Likes

   Pacatele inventate de religia asta a voastra sunt absolut penibile si anacronice. Dupa voi e pacat sa manaci o omleta vineri dimineata sau sa muncesti in nu stiu ce sarbatoare a sfantului X dar nu e pacat sa deversezi metale grele intr-un rau sau sa distrugi concretiunile dintr-o pestera. E socant ca-n secolul 21 mai sunt oameni care vor sa adere la o astfel de religie!

   • Ioan
    Posted septembrie 13, 2012 10:15 am 0Likes

    Cum adica nu e pacat „sa deversezi metale grele intr-un rau sa sa distrugi concretiunile dintr-o pestera” ?
    Sunt pacate si acestea , cat de mici sau mari nu face obiectul discutiei noastre . Ce mentionezi tu are legatura cu distrugerea naturii , a mediului inconjurator , ori Dumnezeu cand a facut lumea le-a facut pe toate BUNE (vezi cap Facerea din Biblie) . Este evident prin urmare ca a strica/polua/distruge natura prin actiunile noastre nu poate fi decat un pacat .

   • lux
    Posted octombrie 6, 2012 4:20 pm 0Likes

    incearca sa te faci inteles, cand dai un raspuns cuiva. 😉

  • daniel
   Posted septembrie 28, 2012 3:10 pm 0Likes

   cele 10 porunci erau 12, si nu erau porunci. cit despre pacate… la milionul de sfinti si sfintisori din calendarul ortodox nici nu e greu sa pacatuiesti „grav”…
   curios este, teodor, cum de indienii americilor – amerindienii – nu cunosteau alea 10 porunci si nici biblia, si cu toate astea societatea lor nu era nici pe departe „instabila” moral.
   io zic sa fugi la un popa, si sa nu mai postezi pe situl asta. sinteti jalnici, ortodocsilor!

   • eu
    Posted octombrie 8, 2012 6:03 pm 0Likes

    mai ales noi ortodocsii, nu? ai auzit de legea morala naturala? cu aia s-o nascut si africanii, indienii, amerindienii, criminalii, hotii si… toti pacatosii, ba nene!!!

 • Ioan
  Posted septembrie 11, 2012 5:16 pm 0Likes

  M-am tot gandit ce sa va scriu voua , celor ce nu credeti in Dumnezeu , dar mi-am dat seama ca foarte greu poate fi ajutat , printr-un mic comentariu , cineva care nu crede .

  Totusi , doar o incurajare : stiind noi ca cel mai sigur lucru din viata aceasta este acela ca toti vom muri , sa nu uitam ca exista nadejde de mantuire si pe patul mortii , daca vom avea pocainta sincera pentru toate relele facute impotriva voii lui Dumnezeu .

  • gigel
   Posted septembrie 11, 2012 9:07 pm 0Likes

   Mulţumesc, m-ai liniştit. Deci după ce trăiesc în păcat toată viaţa mă pot totuşi mântui dacă mă botez pe patul morţii aşa cum a făcut împăratul Constantin.

   • eu
    Posted octombrie 8, 2012 6:04 pm 0Likes

    nu stiu daca o sa te „prinda” in pat…

 • teodor
  Posted septembrie 11, 2012 5:30 pm 0Likes

  Era sa uit : dvs , domnii de la asur , ar trebui sa aveti o cultura teologica mai imbunatatita atunci cand vreti sa corectati aceste manuale.
  Va dau exemplu: cand vorbeste de ziua de Duminica , manualul de religie se refera la cele 2 ore de slujba de la Biserica si nicidecum la toata ziua.
  Dar dvs. , cum era si de asteptat , exagerati foarte mult doar-doar sa ii convingeti pe cei de la minister.
  In plus , cand criticati aceste manuale ar trebui sa analizati si textele in care se vorbeste de milostivirea lui Dumnezeu fata de oameni… Iar in manualele de religie se vorbeste peste 60% despre mila Divina (aici intrand si modalitatile de iertare a pacatelor) , iar ceilalti 40% vorbesc de istoria bisericii si vietile sfintilor (care spre uimirea voastra , istorisirile cu vietile sfintilor sunt pline de exemple cu providenta Dumnezeiasca).

  • gigel
   Posted septembrie 11, 2012 8:49 pm 0Likes

   Cele două ore de slujbă reprezintă două ore pierdute. Un bun e însoţit de prietenul lui imaginar nu doar două ore în fiecare duminică, ci toată viaţa.

 • Alexandru
  Posted septembrie 11, 2012 5:42 pm 0Likes

  De promovarea pornografiei nu vă luaţi? sau asta „merge” căci manipulează.
  De droguri nu spuneţi nimic? sau astea „merg” căci distrug viaţa tinerilor.
  Pe voi(ASUR) nu vă deranjează manualele, ci Dumnezeu „cărora le stă împotrivă celor mândri”.
  Bine ai spus Emil Sep 10, 2012 @ 21:43
  De fapt, problema ASUR nu este atât calitatea manualelor de religie, ci prezenţa orei de religie în şcoli şi poate (…) chiar prezenţa lui Dumnezeu în viaţa oamenilor!

  • gigel
   Posted septembrie 11, 2012 8:58 pm 0Likes

   Despre droguri: „Religia este opiul poporului, inima unei lumi fara inima.” – Karl Marx

 • cristi
  Posted septembrie 11, 2012 6:31 pm 0Likes

  Dumnezeule mare…cred ca probleme psihologice aveti voi, astia de la ASUR, nicidecum bietii copii care stau la ora de religie. Citez de pe site-ul ASUR: „Pentru evitarea potenţialelor abuzuri împotriva acelor copii care studiază totuşi religia, recomandăm părinţilor acestora:

  să ceară referinţe despre persoana care predă orele de religie
  să solicite planurile lecţiilor care urmează a fi predate copiilor
  să discute periodic cu copilul şi să îi explice de ce la orele de religie i se predau lucruri în contradicţie flagrantă cu cele învăţate la celelalte materii
  să fie atenţi la apariţia unor modificări radicale de comportament a copiilor (dezvoltarea unor obsesii legate de moarte, de păcat, de iad, tulburări de somn sau de nutriţie, înstrăinare de prieteni etc.) şi, dacă este cazul, să apeleze la consiliere psihologică.”

  Sunteti dusi cu capul rau de tot !!! Se observa de la o posta ca problema voastra principala este RELIGIA.

  • gigel
   Posted septembrie 11, 2012 9:03 pm 0Likes

   Tocmai ai luat numele Domnului în deşert.

 • Duca Radu
  Posted septembrie 11, 2012 8:53 pm 0Likes

  Sunt un copil de 11 ani si vreau sa va spun ca 4.700 scoli le folosesc numai COPIILOR din intreaga tara , iar eu merg la biserica in fiecare duminica si la ora de religie parintele ne povesteste de cate un sfant si ne spune ca nu este obligatoriu sa mergem la biserica ci doar daca putem ajunge! Am citit mai sus ca daca mergem la film in loc sa mergem la biserica mergem la film ardem in iad pe veci. Oare nu pentru asta exista spovedania??? Uitativa la A-ul de la ASUR!!!!!!!!!!!!! Astia sunt masoni clar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • gigel
   Posted septembrie 11, 2012 9:03 pm 0Likes

   Masonii sunt obligaţi să afirme credinţa într-o fiinţă supremă, deci masoneria şi creştinismul nu se exclud reciproc, la fel cum şcoala nu te împiedică pe tine să mergi duminica la biserică.

   • Ioan
    Posted septembrie 12, 2012 12:15 pm 0Likes

    Masoneria si crestinismul nu se exclud reciproc ? Din scrierile Sfintilor Parinti , care au inteles mai bine ca mine si ca tine , iti pot spune ca nu-i asa . Cerceteaza .

    • gigel
     Posted septembrie 29, 2012 4:43 pm 0Likes

     Sfintii tăi părinţi sunt sau dezinformaţi sau mărturisesc strâmb:

     „Is Masonry a religion?

     Masonry is not a religion, nor is it a substitute for religion. The fraternity requires its members to have a belief in a Supreme Being and to belong to an established religion, but the fraternity itself is not affiliated with any religion, and men of all faiths are represented in the fraternity. Religion is not discussed at lodge meetings.”

     http://www.freemason.org/discoverMasonry/qa.htm#one

  • daniel
   Posted septembrie 28, 2012 3:12 pm 0Likes

   deci eleva duca radu, de 11 ani, stie despre masoni! wow!

  • lux
   Posted octombrie 6, 2012 4:23 pm 0Likes

   masonii-s oameni destepti.

 • Marcel
  Posted septembrie 11, 2012 11:44 pm 0Likes

  „Crede si nu cerceta” este la temelia crestinismului, si „somnul ratiunii naste monstri”.
  Avem datoria fata de copii nostri sa facem ce putem ca sa traiasca intr-o societate moderna si emancipata, nu intr-o noua epoca medievala si retrograda.
  Trebuie sa fim constienti ca de-a lungul istoriei, cele mai multe si oribile crime impotriva umanitatii si genocide s-au facut in numele religiei.
  Adevarul trist este ca religia institutionalizata paraziteaza societatea pentru ca societatea o cere si o permite prin ignoranta si slabiciunea sa.

  • Ioan
   Posted septembrie 12, 2012 12:49 pm 0Likes

   Mai , mai , aceleasi stereotipuri .
   Crede si nu cerceta este la baza crestinismului ?
   „Toate sa le incercati ; tineti ce este bine ” – spune Sf Apostol Pavel . Deci , sa cercetam si sa incercam orice ne trece prin cap , dar sa tinem ce este INTR-ADEVAR bine pentru oameni , nu sa persistam in a face voia celui rau , care ucigas de oameni a fost de la inceput .
   Somnul ratiunii naste monstri ? – si cu ce atinge asta fondul credintei ? Somnul „inimii” naste monstri , atunci cand ratiunile mintii nu sunt confruntate cu glasul inimii si , de fapt al constiintei sadite de Dumnezeu in om .
   Marcele , societatea asta moderna si emancipata a adus omenirea pe buza prapastiei . Nu vezi asta ? Uneori , din nefericire , nu vedem padurea din cauza copacilor . Dar cand vom vedea impreuna pe cele din jur parjolite de catre semenii nostri (stai linistit , se pare ca vom prinde si noi faza asta) , vei realiza cat de „moderna si emancipata” este lumea de azi . Va fi insa prea tarziu .
   Crime facute in numele religiei . Cei ce nu au inteles cuvantul lui Dumnezeu catre om sau l-au inteles eronat din mandria lor , sigur ca au fost capabili de orice . NU insa si cei care AU INTELES ca Dumnezeu este lumina si iubire si ca orice necuratie , rautate , ucidere etc. nu trebuie sa se manifeste si nu este ingaduita in si intre oameni .
   Religia institutionalizata paraziteaza societatea . Mai , mai , cum ne aduce diavolul in situatia de a afirma ca negrul este alb si veceversa … Daca ai fi cerut sincer de la Dumnezeu luminare , poate nu ajungeai la a afirma asa prostie . Nu-i tarziu sa o faci si de acum inainte .
   Sa nu uitam , Dumnezeu mai ingaduie lumea asta pentru ca eu , pentru ca tu , pentru ca cei din jurul nostru sa-si vina in fire si sa ne „intoarcem” din calea care duce la pierzanie .

   • Marcel
    Posted septembrie 12, 2012 1:40 pm 0Likes

    „Cei ce nu au inteles cuvantul lui Dumnezeu” au fost si sunt intodeauna clericii (de regula mai sus in ierarhie) – in iudaism, crestinism si islam.
    Problema este ca religia institutionalizata este intodeauna un grup de persoane, interesate si motivate strict material, niciodata spiritual.
    De aceea „cuvantul lui Dumnezeu” exista pentru ei doar pentru a-l rastalmaci si folosi in interes propriu, pentru a manipula si exploata masele de ignoranti.
    Isus de fapt a luptat impotriva materialismului religiei institutionalizate, a cerut oamenilor sa nu asculte de preoti ci sa il caute pe Dumnezeu in mod direct, prin studiu. Asa au aparut gnosticii, prigoniti mai tarziu de religia oficiala crestina din Roma si Bizant.
    Constantin a decretat crestinismul ca religia oficiala in imperiul roman ca instrument politic de „unificare” a imperiului – „one god, one empire, one emperor” – dar lumea in general nu stie asta.
    Invit cititorii sa vizioneze filmul
    „Ancient Rome The Rise And Fall Of An Empire: Constantine (BBC)”
    si sa studieze ce s-a intamplat la celedoua „Concilii de la Nicea”

   • lux
    Posted octombrie 6, 2012 4:26 pm 0Likes

    din cate stiu eu, nu scrie nicaieri in biblie „crede si nu cerceta”. tot ce-i acolo se explica…

 • horia
  Posted septembrie 12, 2012 2:38 am 0Likes

  Citeam in raportul ascur ca la sfarsitul lui 2011 aveati 20 de membrii! si voi va erijati in societate civila. pe cine a cheltuit soros banii. jenant!

 • Calin
  Posted septembrie 12, 2012 9:39 am 0Likes

  Din pacate poporul roman, fiind cel mai slab si prost educat de pe continent, e foarte vulnerabil la asaltul religiei. E ca un copil vunerabil de care niste adulti perversi si dementi (bisericile) profita cum vor. Normal ar fi ca statul sa-l apere, e una din ratiunile sale elementare de-a fi, dar statul a fost infiltrat si deturnat de fortele obscurantismului.

 • Trackback: Ecaterina Andronescu e tarfa Bisericii | blogulufelipe
 • Doru
  Posted septembrie 12, 2012 1:33 pm 0Likes

  Nu exista nici un dubiu ca aceasta asociatie, ASUR, este impotriva Bisericii si a religiei crestine.Discutia cu cartile de religie, nu e decat un pretext ieftin pentru a fi scoasa religia din scoala.Iar Dl. Toma, in spiritul democratiei, a liberului cugetator si desigur, a unui interes personal si de grup, ne indeamna la „gandire” si trebuie sa stim ca numai ceeace gandeste dansul e corect si se impune. „Gaditi-va….la copilul care merge duminica la film;la copilul care se unge cu ulei sfintit,” etc. In spiritul democratiei, permiteti-mi si mie,D-le Toma sa va invit la gandire :gaditi-va la copilul care nu merge duminica nici la film si nici la biserica si merge la furat;ganditi-va la copiii care trag din punga si dorm prin canale;ganditi-va la copiii care n-au luat bacalaureatul;ganditi-va la copiii care-si bat parintii pentru ca acestia nu le dau bani sa-si plateasca drogurile;ganditi-va la copiii orfani si abandonati;ganditi-va la copiii care si-au gasit adapost si hrana in Biserica Ortodoxa Romana.
  Cat despre diavol,ce sa va spun.Ceea ce nu stiti:sunt atat de nenumarate inselatoriile lui,incat mintea omului nu si le poate inchipui.Iata doar una despre care vorbeste un mare ganditor si pe care credeam ca o cunoasteti ca mari ganditori si oameni de cultura ce sunteti:”Cea mai mare inselatorie a diavolului e sa te faca sa crezi ca el nu exista”.

  • Alexandru
   Posted septembrie 12, 2012 2:01 pm 0Likes

   corect!

  • Dan
   Posted septembrie 12, 2012 2:56 pm 0Likes

   ”Cea mai mare inselatorie a diavolului e sa te faca sa crezi ca el nu exista”.

   asta vrea sa faca si ASUR nu?
   PS si sa credem probabil ca Dumnezeu nu exista, si ca omul se treage din maimuta

   Cat de primitiv.

 • Marcel
  Posted septembrie 12, 2012 1:54 pm 0Likes

  Invit cititorii sa vizioneze filmul
  “Ancient Rome The Rise And Fall Of An Empire: Constantine (BBC)”
  Si sa studieze istoria reala a crestinismului, sa afle de evangheliile apocrife ale apostolilor si sa se intrebe de ce noul testament este scris de persoane din Roma care nu l-au cunoscut personal pe Isus, la vreo doua sute de ani dupa Isus.
  Oare Isus si apostolii lui nu au fost capabili sa scre evnghelii? Eu cred ca au scris ei, dar au fost arse de clericii lui Constantin – sunt deja dovezi, s-au gasit evanghelii apocrife si mentiuni documentare despre o evanghelie a lui Isus, care s-a pierdut.

  • Dracu
   Posted septembrie 12, 2012 2:43 pm 0Likes

   tu chiar crezi in documentare?!… nu zic ca alternativa ar fi sa crezi in carti antice. Cel mai sanatos e sa te ghidezi dupa sistemul interior de valori. Vrem, nu vrem, cu totii impartim lucrurile in „bune” si „rele”. Mai bine sa fii un exemplu personal decat sa ghidezi lumea – „citeste aia si aia, urmareste aia…”. Pste tot e indoctrinare – ori de dreapta, ori de stanga.

  • Alexandru
   Posted septembrie 12, 2012 3:17 pm 0Likes

   Filmele sunt ficţiune, majoritatea pentru a transmite un mesaj subliminal.

 • Dan
  Posted septembrie 12, 2012 2:52 pm 0Likes

  Vrei sau nu vrei sa crezi ca exista Dumnezeu, problema voastra este caexista. Dar asa Isi arata Dumnezeu marea Sa dragoste fata de noi; ne-a daruit libertatea de a alege. Mai pe romaneste spus daca nu ne mantuim „ne-a luat dracul”.

 • farmacistul09
  Posted septembrie 12, 2012 8:25 pm 0Likes

  Cineva,mai sus comenta ca in Romania sunt peste 18000 de biserici si numai peste 4000 de scoli.Stau si ma intreb,nu ar trebui sa fie invers?Am tot comentat pe unde s-a putut,cite biserici noi au aparut dupa 1989 si cite crese,camine,graditite,scoli,licee,dispensare,cabinete medicale,spitale,etc din cele doua categorii indispensabile in secolul 21!
  BOR a infiintat la Timisoara o prima scoala patronata de EA,contra cost!
  Nu se putea invers?Avea dreptate I.Creanga,buzunare ca la Popa Oslobanu!Rusinos!A murit primul om care a ajuns pe luna si noi inca mai credem ca boli in fata carora medicii se declara neputinciosi,se pot vindeca cu matanii,fum de tamiie,deschisul cartii,infuzii miraculoase scornite de niste vai mama lor fara de carte………………………………….
  Auzi,400-600 de milioane de euro pentru Catedrala mintuirii neamului?Poate a prostirii neamului!Sunt unitati de invatamint care nu au autorizatie sanitara de functionare din motiv de wc,apa curenta,incalzire si
  Daniel poarta la git o cruce de aur potrivita unui cocalar!

  • horia
   Posted septembrie 13, 2012 1:01 am 0Likes

   E normal mai aspirina! De biserica are nevoie toata lumea. De scoli doar copiii!

   • farmacistul09
    Posted septembrie 13, 2012 5:37 am 0Likes

    Inveti pina la adinci batrineti,zicea cineva.Cred ca ai ramas la 8 clase.Pentru restul ai apelat la BOR cu dispensa.Ai grije,dispensa nu inlocuieste nestiinta sau prostia!Bafta sa ai ca restul il inlocuiesti cu matanii!

    • gigi duru
     Posted septembrie 13, 2012 5:27 pm 0Likes

     Te oftici, ei? Ce raspuns ai fi vrut? Spui de primul om care a ajuns pe luna. Oare? Nu spun ca n-a ajuns dar imi pun niste intrebari. Voi vi le puneti? Majoritatea luati lingurita de la ora 17, 19, 23 si gata! De ce sa mai gatiti, daca puteti lua o caserola si o bagati 2 minute la microunde?… Imi spui de spitale si scoli fara apa si wc… E biserica vinovata de treaba asta? sau un sistem bolnav, corupt pana in maduva si CARE NU ARE NICI UN DUMNEZEU? „crede si nu cerceta”? Daca-mi arati unde scrie asta in Biblie, o mananc! Sa ma ierte Dumnezeu ca sunt atat de agresiv, dar dupa toate ineptiile citite aici, mi s-a urcat un pic la cap, caci sunt un biet om. Va tot luati de preotii care cer bani si fac paranghelii… Da exista, multi. De ce? Pentru ca dupa ce i-au terminat pe cei cu har ptin temnite si pe la canal, a venit noua generatie, ajunsi preoti „pentru ca e printre putinele meserii care mai merg”! Dar chiar si acel preot propovaduieste bunul simt si toleranta, iar o vorba din popor (de fapt se trage din Biblie) spune „Fa ce zice popa, nu ce face popa”. Si-acum o sa-mi sari in cap, ca de!, cum el sa faca si tu nu! Ei uite ca se poate si asa! Dar INTOLERANTA TA si orgoliul, nu te lasa… Si tu ma faci pe mine intolerant? Religia ortodoxa, pentru oricine este interesat, nu este intoleranta, CI SUSTINE ADEVARUL BIBLIC. „Sangele lui asupra noastra si a copiilor nostri!” Se pare ca afirmatia asta a inceput de ceva vreme sa deranjeze, si atunci religia ortodoxa a devenit intoleranta si antisemita!!!
     Dumnezeu sa va lumineze!

     • farmacistul09
      Posted septembrie 14, 2012 7:07 am 0Likes

      Foarte adevarat,sistemul este bolnav!Bolnav ca a inchis spitale si scoli!Si mai bolnav ca aloca sume de la buget pentru construirea de biserici,pentru aducatie si sanatate si infrastructura rutiera si locuri de munca etc este criza.Progresul merge inainte,nici la stinga nici la dreapta chiar daca este nasanatos sa incalzesc caserola la microunde!Daca iti place sa mirosi cururi de babe nesplate si sa te ineci cu fumul de tamiie,nu ai decit,dar in scoala si la televizor nu are ce cauta BOR!Poate ai sa comentezi ca la tv exista telecomanda dar pentru scoala nu s-a inventat asa ceva.Apropo,cind te doare burta si faci subtire cum procedezi?O spovedanie,un acatist,o matanie,o rugaciune sau iti administrezi SMECTA?

    • lux
     Posted octombrie 6, 2012 4:30 pm 0Likes

     „grije” la scris, chiar daca ai peste 8 clase 😉

 • cristi pop
  Posted septembrie 13, 2012 8:06 pm 0Likes

  Pana la urma totul se invarte in jurul banilor. Chiar nu va dati seama?
  Toti romanii platesc contributii la BOR fara sa sa fi solicitat acest lucru.
  Statele occidentale nu accepta aceasta stare de fapt: in Germania platesti doar daca te declari apartinator unui cult, in Cehia 40% din populatie s-a declarat nereligioasa pentru a nu mai plati dijme la biserici.
  De ce este nevoie ca Romania sa plateasca aprox. 10000 de profi de religie din bani publici? De ce vrea BOR sa se ocupe de asistenta sociala, de ce vrea parteneriat biserica -stat???
  Pentru bani nemunciti!!! pentru subjugarea completa a populatiei!!!

 • revoltator
  Posted septembrie 14, 2012 10:57 am 0Likes

  De ce avem mai multe biserici decat scoli si spitale? E simplu.
  Un popor sarac si ignorant poate fi usor de manipulat.
  Religiile sunt ca licuricii. Au nevoie de intuneric ca sa straluceasca!

  • gigi duru
   Posted septembrie 14, 2012 1:30 pm 0Likes

   Pentru ca pur si simplu, populatia activa este mult mai mare decat cea bolnava (la nivel de spital) si decat numarul elevilor. De ce va este greu sa credeti asta? Aaaa…pardon…voi nu credeti…

  • lux
   Posted octombrie 3, 2012 5:29 pm 0Likes

   pentru ca sunt mai multe carciumi, baruri, night-cluburi, cazinouri…

 • papuc mihaela
  Posted septembrie 15, 2012 3:51 pm 0Likes

  Nu aveti niciun Dumnezeu! Sunt profesor de religie, dar nu le impui capul elevilor cu flacarile iadului si alte lucruri de acest gen , ci ii invat sa fie buni , sa -si iubeasca semenii , sa ierte, le ofer modele morale….Cred ca vremurile pe care le traim arata din belsug ca fel de oameni naste secularismul… Multe din lucrurile incadrate in chenar din manualele de religie selectate de dvs. exprima de fapt ADEVARUL credintei noastre ortodoxe, pur si simplu.Cum se poate sa spui copiilor altceva decat adevarul ? Sa le spui ca albul nu e alb , ci e negru?Sunt convinsa ca vi s-au explicat punctual, cu argumente , toate acele lucruri pe care le-ati semnalat ca fiind exemple de „intoleranta religioasa”. Nu cred ca ati avut urechi de auzit!E clar ca nu aveti nicio treaba cu Ortodoxia, DESI POATE CA SUNTETI BOTEZATI ORTODOX!

  • lux
   Posted octombrie 3, 2012 5:31 pm 0Likes

   nu ati vazut cum se numeste presedintele asur-ului?

 • cristi pop
  Posted septembrie 15, 2012 7:25 pm 0Likes

  Pai in Romania sunt 10000 de profi de religie iar medici de familie mult mai putini.
  Nu ati stat la coada la medicul de familie? Nu v-a cerut tarif legal pentru vizita acasa? Pentru injectia facuta acasa?.. Deci avem nevoie de medici , nu de preoti si profi de religie.
  Pe fluturasul de salariu apare suma varsata la CAS, de ce nu apare si suma varsata catre BOR?
  De ce nu am posibilitatea de nu mai da bani catre BOR? Este cumva un bir ascuns?

 • cristi pop
  Posted septembrie 15, 2012 8:36 pm 0Likes

  D-na Papuc Mihaela v-ati gandit vreodata cati romani au fost botezati ortodox impotriva vointei lor?
  De ce acest ritual are loc in frageda pruncie? pentru ca acel botez sa marcheze un enorias in plus?
  Botezul ar trebui sa se faca dupa 18- 25 de ani cand omul si-a definitivat clar optiunile religioase.

  • lux
   Posted octombrie 3, 2012 5:36 pm 0Likes

   ce bine ca au fost botezati…;)

   • Dadu
    Posted octombrie 3, 2012 7:18 pm 0Likes

    Bre Lux parca esti un dihor care umbla de colo pana dincolo fara nici o treaba si cum nu gaseste ce-i convine… mai da cate un fasss.
    Nu ai argumente, nu ai nimic altceva decat fassuri, mai fasaie-te si prin alta parte.

    • lux
     Posted octombrie 6, 2012 3:16 pm 0Likes

     @Dadu …tu esti atila?

 • gigi duru
  Posted septembrie 17, 2012 12:43 pm 0Likes

  D-le Pop, comentariul dumneavoastra arata ca nu aveti nici cea mai mica notiune de religie ortodoxa. Botezul copilului se face cat mai rapid, cu un scop precis, nu acela de a mai castiga biserica inca un enorias. De altfel, dac va uitati in jur, sunt foarte multi botezati ( inclusiv dumneavoastra, probabil), care nu au nici o tangenta cu biserica, deci nu puteti folosi asta ca argument. Intreba cineva mai sus daca am am auzit de intoleranta religioasa. Da, am auzit, o simt, ma confrunt cu ea de fiecare data cand stau de vorba cu un ateu! Un singur ateu cunosc, care este tolerant fata de de religie. Problema, insa, apare atunci cand ateul neaga existenta lui Dumnezeu din frica. Si asta se intampla la cei mai multi asa zis atei. Pe de alta parte, ateu fiind – acum povestesc o intamplare recenta – ai venit la multe sa asculti un pic linistea, dar stai numai cu castile in urechi ascultand muzica, pentru ca in urma unor evenimente neplacute ti-e frica de liniste si singuratate (chiar fiind inconjurat de oameni). Urmeaza o afirmatie foarte greu de inteles pentru asa zisii atei : cu Dumnezeu in inima, nu esti niciodata singur!

  Lumineaza-i Doamne, si fa-I sa inteleaga!

  • daniel
   Posted septembrie 28, 2012 9:12 am 0Likes

   @ duru: domnule, aberezi cu putere. nu trebuie sa fii ortodox, sau catolic, sau practicant al unor oarecare obiceiuri ca sa aduci argumente. in al doilea rind, observ ca prezentati ateii intr-un mod foarte putin placut; putina istorie a ortodoxiei nu v-ar strica. ma refer la modul in care ortodoxia cea iubitoare de dragoste si fratie universala stia sa traga in teapa (cu multa si sfinta iubire, nu-i asa?!) pe cei care, acum 2-3 secole, nu-si puteau platri darile catre sfintele lacasuri. sau cum a reusit, cu duhul blindetii, sa macelareasca (la modul propriu) citeva sute de sectanti. in concluzie, chestiile astea cu „dumnezeu din inima” pastrati-le pentru uzul dvs. Sablonul asta mental si lingvistiv arata ca, din fericire, sinteti un tip marginit, care nu intelege ideea de „alegere” si, pe cale de consecinta, nu stie sa respecte optiunile celorlalti.

   • lux
    Posted octombrie 3, 2012 5:42 pm 0Likes

    nu cred ca nu a respectat optiunile nimanui. pur si simplu i-a spus (cat de cat) cu ce se „mananca” botezul. in ceea ce priveste „marginirea” domnului, uitati-va la barna din ochiul d-voastra si lasati-l sa….aiba o opinie 😉

 • cristi pop
  Posted septembrie 19, 2012 1:56 pm 0Likes

  @ Gigi Duru
  1. Din cei 40% declarati nereligiosi in Cehia, nu toti sunt atei, am mai spus si repet: totul se invarte in jurul banilor. Daca la fel s-ar proceda si in Romania dvs ati ramane pe drumuri.
  2. Nu mai vrem finantarea cultelor din bani publici si nici din taxele si impozitele pe care le platim, in plus impozitarea bisericii este o prioritate ptr. Romania.
  3. Nu toti romanii au profilul psihologic descris de dvs.

  • lux
   Posted octombrie 3, 2012 5:43 pm 0Likes

   nu toti romanii au acelasi profil psihologic ca d-voastra

 • cristi pop
  Posted septembrie 19, 2012 2:03 pm 0Likes

  Acum 200 de ani presedintele Jeferson a interzis finantarea bisericii de la bugetul federal.
  Din anul 1905 Franta a oprit finantarea bisericii de la bugetul de stat.
  BOR are o avere estimata la 50 miliarde de euro.
  Patriarhul Daniel avea in 2010 un salar de 8300 RON.
  Pe cand si in Romania?
  Domnule gigi duru, dvs aveti alte argumente??

  • lux
   Posted octombrie 3, 2012 5:48 pm 0Likes

   daca patriarhul ar avea salariu minim pe economie, d-voastra ati trai mai bine? s-ar construi mai multe scoli si spitale? am avea conditii mai bune in orfelinate si azile? nu ar mai exista oamenii strazii iar numarul cantinelor sociale s-ar inmulti? pardon… in plus de asta, nu stiu ce va preocupa chiar atat de mult salariile preotilor

   • Dana
    Posted octombrie 5, 2012 8:47 pm 0Likes

    Da, poate ca ne-ar fi, intr-adevar, mai bine. BOR toaca linistita foarte multi bani. Atunci cand preotii vor taia chitanta pentru banii pe care ii cer, cu nerusinare, si de la bogati, si de la saraci, pentru activitati pe care trebuie sa le faca (asta e meseria lor), poate ca lucrurile s-ar mai aseza.

    • lux
     Posted octombrie 6, 2012 3:22 pm 0Likes

     e o parere si nu pot sa nu o respect, dar din pacate nu sunt de acord cu ea. eu nu am vazut vreun preot „sa bage mana in buzunarul cuiva”. totodata sunt de parere ca preotia nu este meserie 😉

 • Sam
  Posted septembrie 24, 2012 5:22 pm 0Likes

  Citesc si raman uimit cum o minoritate (poate chiar 15 oameni cu tot cu rubedenii) poate sa scoata atatea ineptii si cum pot trunchia totul ca sa lupte din toate puterile cu Adevarul. Si comunistii ilegalisti au fost o mana de oameni, e drept cu mult mai numeroasa ca ateii violenti verbal de aici, au impus ajutati de rusi o dictatura si am vazut unde ne-a dus. Acela a fost, istoric vorbind, ateism-materialism de stanga. Ce faceti voi este ateism-materialism de dreapta, in care se pune accent numai pe bani pentru ca ateismul s-a „privatizat”, a devenit capitalist. Si cum noi romanii suntem aprigi postaci pe internet, ia te uita cum ati aparut voi, militantii ratalmacitori, ei insisi suflete pierdute, care urla ca vor sa nu fie singurii pierduti, intr-un neam care s-a nascut crestin. Cine va plateste ca sa faceti asta? Eu stiam ca banii provin de la ochiul de pe piramida. Si hai sa mergem putin mai departe, sa presupunem ca ati invins deja, ce oferiti in schimb? O noua religie, cel mai probabil, o forma de ateism delirant… Si sa nu uitam: cea mai mare realizare a diavolului in secolul XX sa fost ca sa convinga omenirea ca nu exista. Va avertizez ca sunteti deja depasiti, pentru ca inaintasii vostri comunisti, aprigi sustinatori ai ateismului materialist stiintific si dialectic au fost deja infranti! De altfel, asta va asteapta si pe voi, locurile voastre de dupa moarte le aveti deja rezervate de stapanul vostru! Si da, noi cei 85% crestin-ortodocsi vrem ca sa ne crestem copiii in cunostinta de cauza, sa-i botezam de mici ca Duhul Sfant sa faca restul pentru cresterea lor spirituala, sa stie de rai si iad ca sa ajunga in rai, de diavoli ca sa nu fie stapaniti moral ca altii atei, sa evite prietenii necrestini pentru ca daca nici de Dumnezeu nu au auzit, cat de multa incredere le poti acorda, si singura doar ratiunea ne joaca oricand feste, si de aici pana cand fara nici o restrictie incalcam legi nu este decat un pas!

  • Dana
   Posted octombrie 3, 2012 1:14 am 0Likes

   Orice este prea mult strica. Vehementa si ura cu care defilati pe aici nu ar putea sa indice exact ceea ce „infierati” cu atata pasiune? Diavolul este cel care instiga, cel care nu are intelegere, care arata cu degetul spre celalalt. Deci?

   • lux
    Posted octombrie 3, 2012 5:54 pm 0Likes

    sa nu uitam ca Mantuitorul i-a scos pe schimbatori de bani si pe negustori cu „toiagul”, din templu

    • Dana
     Posted octombrie 5, 2012 8:48 pm 0Likes

     Adevarat! Asadar, atentie!

     • Sam
      Posted octombrie 6, 2012 6:40 pm 0Likes

      @ Dana
      1. Imi pare rau ca dta suferi de miopie intelectuala si nu ai observat ca in mesajele mele nu este vorba in nici un fel de vehementa sau de ura, ci doar de argumentare riguroasa si logica Si nu infierez nimic, asta incercati sa faceti dvs, dar nu prea va asculta nimeni. Repetati mereu aceleasi false clisee istorice, lingvistice si statistice pentru ca nu aveti argumente palpabile.
      2. Adevarul este ca mie, ca ortodox informat, imi este mila de voi, pentru ca sunteti patetici. Pentru voi este valabil indemnul englezesc: Cut the crap and get a life!

 • Sam
  Posted septembrie 24, 2012 5:41 pm 0Likes

  Viziunea noastră. În cadrul ASUR împărtășim idealul unei societăți democratice, seculare, fundamentată pe libertatea de conștiință, de gândire și de religie a cetățenilor, o societate în care spiritul critic și libertatea de exprimare stau la baza luării deciziilor. Ne dorim o societate lipsită de discriminare, întemeiată pe principiile umaniste, o societate care să permită împlinirea neîngrădită a potențialului membrilor săi. De asemenea, suntem convinși că acest obiectiv poate fi atins doar în contextul în care libertatea personală este echilibrată de responsabilitate socială.

  Am citit si m-am minunat din nou. Cum puteti vorbi de libertatea de constiinta, de gandire si religioasa ( aici mai trebuie sa corectati putin pentru fluenta textului) cand voi, un ONG obscur in spatele caruia sunt de fapt cativa oameni ce iau bani trimisi din exterior ca sa atace ortodoxia romaneasca, vreti de fapt sa ne limitati noua, mai precis peste 85% din populatia tarii. Aceasta se cheama de fapt dictatura minoritatii asupra majoritatii si este opusa democratiei, dupa cate stiam. Sau la voi nu este asa? Daca aveti copii care nu vor sa faca religie, spuneti asta la scoala si vor ajunge rau-intentionati ca voi. Dar nu incercati sa ne murdariti cu noroiul din sufletele voastre, pentru ca noi, majoritatea, vrem ca sa cunoastem Adevarul crestin autentic, bisericesc, traditional, complet, asa cum a ajuns la noi. Si inca o precizare: vrem sa-l dam mai departe, intr-o societate democratica, in care suntem respectati, noi ca persoane, cat si drepturile noastre de orice tip, cu atat mai mult religioase.

  • Dana
   Posted octombrie 3, 2012 1:10 am 0Likes

   Si de ce trebuie sa fie „un ONG obscur”? Nu sunteti departe de ce spuneau altii, candva: „Cine nu este cu noi, este impotriva noastra”. Pur si simplu, nu este obligatoriu ca toata lumea sa faca parte din turma! Macar in secolul 21 sa ne permitem „luxul” de a gandi liber. Pot sa fiu un OM, fara spaime, fara amenintari, fara sa ma prosteasca cineva. Nu este nevoie decat de constiinta si de o educatie serioasa, in primul rand, din partea familiei. Restul…povesti…pentru copiii mari si creduli…

   • lux
    Posted octombrie 3, 2012 5:57 pm 0Likes

    tine pt tine….si ai tai

    • Dana
     Posted octombrie 5, 2012 8:24 pm 0Likes

     Ca tu nu poti… Esti deposit…

    • Dana
     Posted octombrie 5, 2012 8:51 pm 0Likes

     Scuze, cuvantul (ca si omul in cauza)este „depasit”. Si sigur ca asta e valabil pentru mine. Din fericire, nu sunt ca tine!

     • lux
      Posted octombrie 6, 2012 3:24 pm 0Likes

      mie imi spui? 😉

 • Sam
  Posted septembrie 24, 2012 6:18 pm 0Likes

  @ cristi pop
  1. Purtati numele lui Hristos si sunteti lipsit de respect fata de El: cum m-ati putea respecta pe mine, pe altul, poporul nostru, biserica??? Sau ca ateu, poti neglija orice valoare, persoana, institutie, dupa propriul chef, poti face astractie de legi? De aici pana la incalcarea legilor, lipsa de respect, delicte, infractiuni, fapte reprobabile de orice tip nu mai este decat un pas. De ce: pentru ca nu ai fost educat sa-ti respecti decat propria ratiune, si ea iti spune ca nu faci nimic gresit… Restul completeaza dumneata, daca poti!
  2. Daca nu doriti ca statul sa finanteze bisericile si religia in scoala, atunci sa se dea bisericilor tot ce li s-a luat de catre Cuza la secularizare. Si pe urma sa vedem pe unde scoateti camasa, voi, ateii. Ca Biserica se poate intretine singura daca i s-ar da posibilitatea, cu mijloacele de mai sus.
  3. Presedintele Jefferson s-a comportat asa pentru ca era exponentul unei natiuni fara istorie religioasa, cred ca era vorba doar de cateva comunitati. In plus, era mason, si ei stau bine doar cu lucifer-satana…
  3. Francezii sunt paradoxali. Au intronat divinitate suprema ratiunea in 1789 cu preotese dame de consumatie, printre multe alte inovatii anticrestine. Pentru informarea dvs, tot ce s-a facut in Revolutie a fost rational, ateu, sub deviza „zdrobiti infamul” adica pe Hristos si s-a numit, mare atentie, „domnia terorii”. Iata forma suprema de terorism ateu. Nu ma crezi, citeste istoria Revolutiei franceze. La ei este de inteles ce au facut, chiar daca peste mai mult de 100 de ani. Ei au fost apoi cei mai comunisti dintre capitalisti iar astazi sunt cei mai negri dintre europeni. Daca nu respecta anumite legi demografice (fiecare familie franceza crestina sa faca mai mult de 2 copii) este posibil ca steagul verde al islamului sa fluture pe Parlamentul lor in 50 de ani. Ce sa-i faci, Dumnezeu nu doarme, dar am uitat, dumneata nu crezi asta…

 • Sam
  Posted septembrie 24, 2012 7:37 pm 0Likes

  @ cristi pop
  4. Averea BOR este mica, si BOR este o biserica saraca. Sunt convins ca suma este umflata puternic. De ce? Pentru ca probabil aici sunt toate locasurile de cult, nu este vorba de bani lichizi, prin care BOR sa-si plateasca slujitorii. La o populatie de 18 milioane de locuitori, ar veni cam 2778 de euro de fiecare. Cred ca pe-aici se situeaza datoria externa pe care o avem acum, daca nu este mai mare, facuta de rationali ca dta, avand ca scuza criza, perioada de acumulare a capitalismului, dorinta de imbogatire rapida pe baza de comisioane, lenea intelctuala sau fizica. Daca cineva ti-ar da banii astia sa-ti ia sufletul, cristi pop, ai fi de acord? Dar ca sa uiti de tara dta, de familia dta, de copiii dumitale? Asa-i ca lucrurile cele mai importante nu se cumpara cu bani? Si ce ai dta cu Patriarhul Daniel? Te incomodeaza cu ceva la gandire? Impozitarea bisericii pentru ce? Stiai ca toti banii care sunt dati de stat bisericii se intorc indoit tot la stat din taxe si impozite si ca sunt preoti care muncesc aproape gratis, pentru ca veniturile din parohiile lor sunt foarte mici? Stii de ce sunt acesti oameni preoti si nu altceva? Stii de ce profesorii de religie sunt dedicati catedrei? Pentru ca au vocatie, ceea ce dumneata nu ai, pentru ca il respecta pe Dumnezeu, cred in El, si accepta plata sus in ceruri, nu aici. Si pentru ca multi , poate chiar majoritatea, au har, si oamenii vor pastra amintirea lor in suflete chiar dupa ce acesti oameni mor si se duc la Creator, ca El sa le dea plata cea din ceruri, desavarsita, ceea ce oamenii nu pot, iar dumneata habar n-ai despre ceea ce vorbesc…

  • daniel
   Posted septembrie 28, 2012 9:23 am 0Likes

   domnule, aberezi si dumneata. sau esti orb. sau pur si simplu prost. dar de o prostie colosala. cind spui „averea BOR este mica, BOR este o biserica saraca”, cred ca depasesti limitele unei simple orbiri. fa bine dumneata si arunca un ochi (un sfint ochi, chiar) la „saracul” parc de masini si automobile de care dispune BOR. dar, cum cred ca pentru un ortodox fanatic cum esti dumneata, nu e suficient, arunca un al ochi pe raportarile oficiale ale BOR: 80 milioane euro profit. cum cred ca nici asta nu-ti va fi indeajuns, fa bine si respira rar. foarte rar. ai scuti omenirea de un consum inutil de oxigen. sint convins ca o sa ma trimiti in iad, ca o sa aduci ca argumente bazaconiile ortodoxe de care esti mindru, si tot asa. ceea ce se vede e o imensa si uluitoare dorinta de a NU respecta dreptul altora la libertatea de a gindi, de a alege sau de a fi asa cum doresc. dumneata vorbesti de „noroiul din suflete”… ei bine, cred ca te autocaracterizezi. intolerant, prost informat, si fatarnic. cu alte cuvinte, esti UN BUN ORTODOX.

   • lux
    Posted octombrie 6, 2012 3:26 pm 0Likes

    de catolici, protestanti, …nimic, nimic?

  • Dana
   Posted octombrie 3, 2012 1:05 am 0Likes

   OK, daca este asa de puternica credinta si exista asa un spirit de sacrificiu, sa propunem ca toti cei care activeaza in numele credintei sa o faca…gratis. Sa vedem daca isi pot plati intretinerea, hrana, viata de zi cu zi. Hai sa nu facem pe interesantii mai mult decat este cazul. Sunt atatia altii care fac o munca deosebita, pe aproape nimic. Pe ei nu-I mai caineaza nimeni. Ca sunt atatia absolventi de inginerie care nu au unde sa se angajeze, nu se supara nimeni, dar ca sunt atatia absolventi de teologie care sunt „indesati” in sistem, nu ne mai deranjeaza? Cum de se gasesc bani pentru alte si alte biserici, mai ales in orase, iar pentru gradinite – nu?
   In definitiv, oficial, suntem un stat LAIC. De cuceririle stiintei nu beneficiaza si preotii? Cand se imbolnavesc, ce fac distinsii: cheama un coleg sa le citeasca sfantul maslu ori dau fuga la cel mai performant spital, acolo unde fraierii fara bani nu au acces?

   • lux
    Posted octombrie 3, 2012 5:59 pm 0Likes

    garantez ca nu moare nimeni de foame 😉

    • Dana
     Posted octombrie 5, 2012 8:26 pm 0Likes

     Doar de prostie… Ia sa luati la intrebari „omenosii” preoti care ametesc babute singure, care le trec casa in proprietate si apoi mor singure sin neingrijite. Deja e o practica generalizata.

     • lux
      Posted octombrie 6, 2012 3:29 pm 0Likes

      cand o sa fiti babuta o sa-i chemati si d-voastra, garantez

 • cristi pop
  Posted septembrie 25, 2012 7:35 pm 0Likes

  D-le Sam dupa cum vorbesti pareti a fi preot sau prof. de religie si vad ca va este frica sa nu ramaneti fara salariul castigat de pe spatele poporului roman.
  Credinciosii pot sa-si boteze copii in ce religie vor ei, dar nu pe banii mei sau acelor care nu vor sa contribuie la acest lucru.
  Probabil ca din cauza ca sunt imorali SUA, Franta si celelalte tari au un nivel de trai mult mai ridicat decat romanii.
  Daca un popor este tinut in intuneric, biserica va straluci deasupra lui.
  Prin Legea secularizării averilor mănăstireşti din decembrie 1863, statul reintra în posesia a circa un sfert din teritoriul naţional. Traiasca Cuza!!!
  Tot dupa secularizare invatamantul a devenit obligatoriu.
  D-le Sal aveti o mentalitate demna de evul mediu, trebuia sa va nasteti acum 300 – 400 de ani.

  • mihai
   Posted septembrie 25, 2012 11:25 pm 0Likes

   de asemenea,in asentimentul dumneavoastra am putea spune”traiasca comunismul,traiasca ceausescu,traiasca nationalizarea,traiasca deportarile in baragan,la canal,in gulaguri,in lagare de exterminare si alte si alte traiasca”
   insusi cuza a avut o intelegere cu salarizarea personalului clerical ca si consecinta a secularizarii averilor bisericesti.
   iar secularizarea acestora nu a avut ca obiect umilirea bisericii,dimpotriva a dorit ca veniturile sa nu se mai scurga in afara tarii deoarece majoritatea averilor bisericesti erau de fapt arondate manastirilor grecesti inca din perioada imperiului bizantin.

 • cristi pop
  Posted septembrie 26, 2012 1:25 pm 0Likes

  @ Mihai Nu prea pricep … care-i treaba cu ”traiasca comunismul,traiasca ceausescu,traiasca nationalizarea,traiasca deportarile in baragan,la canal,in gulaguri,in lagare de exterminare si alte si alte traiasca”
  In opinia dvs este nevoie de o restauratie astel ca BOR sa primeasca inapoi 25% din suprafata tarii? Daca … da, inseamna ca aveti o viziune gresita, asta inseamna sa deposedam oamenii care lucreaza pamantul si sa-l dam BOR iar oamenii sa fie robii BOR???
  Eu unul sant pentru separarea cultelor de bugetul de stat.
  De ce ar trebui romanii sa devina vitele de jug ale BOR si chiar sa consimta lucrul acesta, chiar nu stiu??!! Acest lucru depaseste puterea mea de intelegere.

  • lux
   Posted octombrie 3, 2012 6:00 pm 0Likes

   cunosti dumneata oameni care lucreaza pamantu’?

 • hunt
  Posted septembrie 27, 2012 1:02 pm 0Likes

  Va considerati oameni cu „studii”, cel putin asa reiese din rubrica Membri fondatori, dar dupa modul cum interpretati textul biblic nu dovediti a fi oameni copti la minte, simplisti. pe mine ma amuza cand observ ca mai sunt oameni maturi care inca citesc textul biblic intr-un mod pur literal, inca din varsta copilariei am inceput sa ma intreb daca nu cumva cazanele si focul si toate celalalte chinuri nu sunt exprimate intr-un mod alegoric… focul iadului nu-i altceva decat focul dorintei neimplinite, nesatisfacute si care incepe inca din viata aceasta…

 • antonia stefan
  Posted septembrie 27, 2012 9:22 pm 0Likes

  Sunt eleva in clasa aX-a si am auzit despre aceasta asociatie atunci cand un coleg l-a intrebat despre fantastic(vorbisem despre aceasta imaginatie creatoare la ora de romana cand am comentat ,,Povestea lui Harap- Alb”) pe domnul profesor de religie, iar dupa 20 de minute de explicatii ne-a instiintat si despre acest site care promoveaza un respect recunoscut doar de cativa oameni, o libertate manifestata doar de cativa oameni. Intrebarea este urmatoare: Dumneavoastra asa va comportati cu parintele dumneavoastra? (ma refer la tata, pentru ca pentru toti crestinii Dumnezeu este Tatal nostru si noi il iubim si il adoram alaturi de un cult suprem; este vorba despre iubirea suprema, despre rugaciune). De ce vreti sa indepartati religia? Pentru ca v-ati rugat la Dumnezeu si nu v-a indeplinit cererea? Acesta este motivul netrebniciei? Vreti sa creati o lume iluzorie, insa va spun clar ca NU veti reusi, pentru ca nu credeti in ceea ce vedeti, in ceea ce auziti.

  • Dana
   Posted octombrie 3, 2012 12:38 am 0Likes

   Esti atat de patrunsa de invataturile de la ora de religie? Si cum se impaca ceea ce inveti la religie cu ceea ce inveti la biologie, la chimie, la fizica? Chiar ai nevoie de bau-bau ca sa te porti cuviincios? Iti trebuie un „indreptar” pentru a te purta omeneste cu cei din jur, civilizat cu parintii? Atunci, e trist… Lumea secolului 21 e o necunoscuta si asa va ramane. In ceea ce te priveste.

   • lux
    Posted octombrie 3, 2012 6:04 pm 0Likes

    d-voastra nu incercati sa indoctrinati? pardon…la ora de religie se invata in primul rand, din cate stiu eu ca Dumnezeu este iubire. iubire frateasca, nu animalica ;). asadar, Dumnezeu nu este baba cloanta, nu este bau-bau cum de altfel nu sunt nici preotii, profesorii de religie, crestinii….

    • Dana
     Posted octombrie 5, 2012 8:30 pm 0Likes

     Sa „indoctrinez”? Ha, inseamna ca dumneata habar nu ai de sensul cuvintelor. Sigur, „Dumnezeu este iubire” si te iubeste asa de mult, ca iti trimite sigur o „lectie” dura, daca indraznesti, copil fiind, ca duminica sa te joci si nu sa mergi la biserica. Chestiilea sunt dicutate si demascate de mult. Ia cititi ce zice Erasmus (in plin avant al bisericii)! Mai sunt si unii care gandesc.

     • lux
      Posted octombrie 6, 2012 3:32 pm 0Likes

      merg si in club, merg si la biserica…e vreo problema?

 • ion craiova
  Posted septembrie 27, 2012 10:22 pm 0Likes

  Sunt inpotriva orelor de religie in scoli.Am simtit efectul lor in viata fiicei mele.In timpul liceului ,prof.de religie dupa orele de curs continua indoctrinarea religioasa a elevilor.Asa se face, ca in ziua de azi ,sigurul meu copil ,a parasit familia si prietenii refugiindu-se in manastirea Tismana,indrumata sa procedeze asa de catre prof. Cazacu Lucian din CRAIOVA,un fanatic religios.Am incercat scoaterea din manastire a copilului ,insa m-am lovit de alti fanatici,in speta stareta ANTONIA si acolitii ei, care continua agresarea psihica inceputa in scoala, principalul interes al acestora fiind calugarirea fiicei mele.Exista retele de racolare in orase protejate de catre Mitropolii si Patriarhia Romana. Daca indemnul la dezbinarea familiei inseamna credinta,atunci eu ma lepad de orice farama a acesteia,si va indemn sa ave-ti grija de ceea ce invata copiii la orele de religie in scoli.

 • Sam
  Posted septembrie 27, 2012 11:19 pm 0Likes

  @ cristi pop: Dle, dumneata si cei care va pretindeti umanisti rationalisti aici, adepti ai libertatii de constiinta si religie de fapt doriti sa ne limitati libertatea noastra, a celor 85% romani ortodocsi! Nici macar nu sunteti in stare sa intelegeti asta pentru ca de fapt sunteti rau intentionati! Despre cunostinte religioase nu aveti habar, si asta se vede de la o posta, despre ceea ce este democratia, nici macar, sunteti ca surdul care nu aude, dar le potriveste. In fapt, nu conteaza daca sunt preot, profesor de religie, doctor, economist sau militar, sunt un cetatean care stie si cere constitutional sa i se respecte istoria, religia, traditiile si toate valorile neamului. Biserica este de fapt ultimul bastion al unitatii noastre, pentru ca scoala, armata, sistemul medical, sistemul de pensii au fost facute praf dupa „revolutia” asta care asa cum vezi a adus la suprafata oameni care, dorind enorm sa fie conducatori, ne-au ruinat de fapt. Dle cristi pop, te deranjeaza daca eu vreau ca si copiii mei sa fie ortodocsi, si ca sunt pentru predarea religiei in scoala de catre profesori competenti, pentru ca statul are aceasta datorie istorica asumata de la Cuza incoace? Si tine cont ca fiecare popor are propria lui istorie, nu suntem nici mai buni, nici mai rai ca altii, si nici nu trebuie sa ne batem joc de noi insine pentru ca asa se vrea din afara…

  • Dana
   Posted octombrie 3, 2012 12:44 am 0Likes

   Care 85% ? Da, declari ca apartii de… Si? Asta te face, automat, mai bun, mai moral? Ar trebui, dupa spusele dumitale, sa traim intr-o tara model, unde nu se aud injuraturi, unde relatiile intre oameni sunt corecte, unde nu se minte, nu se fura… Si? Cu ce va incalzeste ca sunt atatia „crestini” care mai, mai sa cada in autobuze, cu ochii spre biserici, inchinandu-se, iti fura din buzunar, te inghesuie, nu dau locul nici macar unei gravide, te injura??!! Si cum justificati fericirea popoarelor nordice: corecte, bogate si…atee…

 • cristina
  Posted septembrie 27, 2012 11:53 pm 0Likes

  Domnule Ion nu ar trebui sa fiti suparat pe biserica sau pe profesor, pentru ca fica dumneavoastra s-a indreptat spre calugarie. In general acesti oameni au chemare spre Dumnezeu. Sunt deosebiti. Ea nu ar fi mers la manastirea Tismana, daca nu vroia. Ma intreb ce cunostinte aveti despre religie, dar se pare ca nu prea multe din moment ce sunteti asa revoltat? In loc sa fiti suparat in necunostinta de cauza, poate ca ar trebui sa studiati problema, sa vedeti ce e cu aceasta credinta ortodoxa pe care o improscati cu noroi. Poate nu o fi chiar atat de rea? Eu nu am facut religie in scoala si pot sa spun ca mi-a daunat.
  Am fost la o manastire de maici in aceasta vara, unde am si stat si am participat la slujbe. Vreau sa va spun ca au o multime de pomelnice primite de la oameni, pe care le citesc. Se roaga pentru poporul roman! Daca nu s-ar ruga ei pentru noi? Toata lumea stie sa injure si sa calomnieze, dupa cum am vazut si aici. Dar nimeni nu se roaga, nimeni nu doreste binele altei persoane, toata lumea acuza. Are sau nu cunostinte despre subiect…acuza.
  Oare acesti oameni si aceasta asociatie s-au gandit vre-o clipa la moarte.
  Daca muriti maine ce se intimpla cu sufletul dumneavoastra?
  Daca sunteti atei nu va intereseaza, pentru ca voi credeti in umanismul secular. Daca mergeti in iad…o sa ziceti ca nu exista si nu ati pierdut nimic, dar daca exista ce va faceti?

  • ion craiova
   Posted septembrie 28, 2012 1:22 am 0Likes

   Cetateana CRISTINA,sti cum se creste un copil pina la varsta de 24 deani?.Probabil ca vorbesti in necunostiinta de cauza. Nu sunt neaparat un sustinator al umanismului secular,dar daca ai fi mama nu cred ca ai renunta la singurul copil in favoarea manastirii.Daca crezi ca-i atat de bine la manastire de ce oare profesorul respectiv nu-si duce nici un membru acolo?. Referitor la acatiste ,nu cred ca se citesc gratis ,iar daca se citesc de atita amar de vreme sunte-ti multumita de viata acestui popor?. Sa stiti ca nu vreau sa va supar ,dar prefer viata aici nu ”dincolo”.

 • ion craiopva
  Posted septembrie 28, 2012 12:23 am 0Likes

  Ceea ce am relatat mai sus nu este imaginatie ,ci purul adevar, asemeni mie fiind chiar o familie de preoti din Craiova.Nu pot sa dau nume pentru ca repercursiunile asupra lor,din partea Mitropoliei Olteniei,ar fi dintre cele mai dure.Familia aceasta incearca de 3 ani sa-si aduca fata acasa din manastirea Tirgu-Ocna ,apelind chiar la persoane cu functii inalte in stat insa fara succes.Toti au interese economice in jurul manastirilor ,spatiile de cazare si masa, aducind sume mari in buzunarele politicienilor nostri. Am mers in audiente la IPS IRINEU,aducindu-i la cunostinta faptul ca nu este normal ce se intimpla in manastire,in mintea copiilor nostri ioculindu-se teama si frica la ore tirzii in noapte ,indemnindu-i sa-si urasca familia ,totul in numele Domnului.Oare asa se spune in Biblie,sa-ti urasti mama,tata,fratii si bunicii? .Pina aici se poate ajunge cu fanatismul religios, astfel incit ,sa putem face orice in numele Domnului? Eu,nu mai am ce pierde,tot ce am avut am investit in acest copil,insa un grup cu idei si interese obscure au reusit sa-l deturneze de la cursul normal al vietii,fara sa gindeasca cit rau pot face familiei.V-a las pe voi,cei care ve-ti citi aceste rinduri,sa incercati sa intelegeti starea sufleteasca a doua familii condamnate sa traiasca fara copiii lor,cursul normal al vietii noastre fiind intrerupt in numele unei idei religioase,PACAT!

 • cristina
  Posted septembrie 28, 2012 3:52 pm 0Likes

  De unde stiti ca nu manastirea e cursul normal al vietii ei. Noi nu suntem stapani pe viata noastra, maine putem sa cadem din picioare si s-a terminat viata. Are 24 de ani, daca ar dori sa se intoarca in lumea laica s-ar intoarce. Copiii mei sunt ceva mai mici decat fata dumneavoastra dar nu as considera ca sunt condamnata daca s-ar indrepta spre manastire. Romania nu merge prost din cauza ca exista biserica ortodoxa, merge prost din cauza celor care prefera viata aici si se gandesc cum sa fure, sa agoniseasca sa insele fara pic de frica de Dumnezeu. Daca noi, in general fie spus suntem niste oameni pacatosi de ce avem pretentii ca altii sa fie buni! Avem exact preotii pe care ii meritam! Credeti ca toti care injura si denigreaza pe altul, merita ceva mai bun? Nu, poporul roman isi merita soarta, dar nu e vinovata biserica, suntem vinovati noi.Vad si pe acest site, oameni dusmanosi, ranchiunosi care cred ca detin adevarul absolut, inteles de ei, fara sa cerceteze si celalalt aspect in profunzime. Romania nu e tara cu cele mai putine scoli, ci cu cele mai multe avorturi pe cap de locuitor. S-a avortat mai mult decat populatia actuala a romaniei. Hotia este in floare (dupa un regim comunist), predomina lenea si inselaciunea. De ce avem atatea pretentii! Nici macar o conversatie nu purtam fara sa ne jignim! Si ne luam de biserica, care asa cum este se mai roaga, dar de ce nu ne sesizam cat fura politicienii, companiile de asigurari, care te obliga sa te asiguri. Din salar platesc cel mai mult la CAS si CASS iar cand am nevoie sa merg la medic, trebuie sa platesc tot eu din buzunar. La judecatori nu se sesizeaza nimeni. Aici este marea problema la BOR. Si daca o sa continuati asa nu va mai plangeti, va meritati soarta.

  • ion,CRAIOVA
   Posted septembrie 28, 2012 11:10 pm 0Likes

   D-na CRISTINA,ma repet,n-am vrut sa supar pe nimeni aducind la cunostinta altora un fapt real, iar daca am reusit sa deranjez pe cineva i-mi cer scuze. Sunt de acord cu dv.in ceea ce priveste viata noastra de zi cu zi,insa pot sa afirm cu tarie muncesc,alaturi de sotia mea, de la19 ani,fara sa insel sau sa-i invidiez pe altii,pentru ceea ce au.Daca dv. primiti un singur salariu,din care traiti,achitati darile catre stat,de ce fetile bisericesti sa primeasca pomana si de la bugetul de stat si de la cel local si din donatii fara a fi impozitati corespunzator?.Crede-ti ca ei maninca cu mai multe guri?. Nu cred ca trebuie sa punem carul inaintea boilor,hai sa privim dincolo de aparentesi sa nu acceptam indobitocirea cu atita smerenie. Nu doresc sa trece-ti prin ceea ce trecem noi ,dar sigur daca s-ar intimpla a-ti judeca altfel lucrurile. Va garantez ca doare rau inima in momentul cind va priviti copilul in straie negre,galben ca ceara si sluga la altii. Sanatate multa!.

   • cristina
    Posted septembrie 30, 2012 1:25 am 0Likes

    Domnule Ion, mai incerc doar sa va trimit un fragment dintr-un interviu al parintelui Teofil Paraian, un mare duhovnic, pe care am avut sansa sa-l cunosc si sa particip la cateva conferinte. A plecat la Domnul in anul 2009. Eu sper, prin rugaciunile ficei pentru dumneavoastra si sotia d-voastra, sa ajungeti pana la urma s-o intelegeti. Parerea mea este ca ar trebui sa vorbiti cu un duhovnic bun. Se gasesc mai greu, dar se mai gasesc in biserica ortodoxa romana. Este parintele Iustin Parvu de la manastirea Petru Voda-93 de ani, e foarta multa lume acolo care asteapta, poate nu ati rezista sa asteptati. Mai este parintele Anfilohie de la manastirea Diaconesti un duhovnic mai tanar, ucenic al parintelui Iustin. Sunt 2 manastiri in Moldova unde se ajunge mai greu.

    – În acelasi sens, pãrinte, în ce mãsurã încalcã cineva mãsura cinstirii pãrintilor dacã se cãlugãreste fãrã voia acestora?

    – Cãlugãria, în general, nu este înteleasã de oamenii care nu au o înclinare religioasã deosebitã. Sunt putini pãrintii care­si doresc sã fie copiii lor cãlugãri. Nu s­ar putea zice cã numai atunci poti sã te faci cãlugãr, când pãrintii sunt de acord cu asta, pentru cã pãrintii nu sunt de acord. Pânã la urmã acceptã o situatie, dar nu o doresc si, în cazul acesta, urmând lui Dumnezeu, ai putea zice cã esti pe o treaptã superioarã, nu se mai pune problema cinstirii pãrintilor, pentru cã îi cinstesti prin faptul cã esti cãlugãr. A fi cãlugãr este o cinste ce se rãsfrânge si asupra pãrintilor. Si chiar dacã nu înteleg lucrul acesta, ei sunt cinstiti ca pãrinti ai unui cãlugãr. Nu se face dintr­o rãzvrãtire pornirea la cãlugãrie, nu se face dintr­o oponentã fatã de pãrinti, ci se face dintr­o apropiere fatã de Dumnezeu, dintr­o râvnã pentru Dumnezeu si, în cazul acesta, pãrintii nu mai trebuie sã fie implicati, nu mai trebuie sã fie ca o piedicã.

    Undeva, se spune în psalm: „Ascultã, fiicã, si vezi si uitã pe poporul tãu si casa pãrintelui tãu”. Acesta pare un cuvânt care nu s­ar potrivi cu ceea ce vrea Dumnezeu când spune: „Cinsteste pe tatãl tãu si pe mama ta”, însã, când e vorba de lucruri superioare relatiilor pãrinti­copii, în sensul cã sunt relatii Dumnezeu – om, acolo, cred cã nu mai e cazul sã se aibã în vedere relatia a doua, în loc de relatia primã. Pânã la urma îi va linisti Dumnezeu si pe pãrinti si dacã nu, îsi vor duce greutatea pe care le­o dã – nu copilul care se duce la cãlugãrie, ci lipsa lor de întelegere pentru cãlugãrie.

 • mihai
  Posted septembrie 28, 2012 5:20 pm 0Likes

  dar de ce totusi doar unele categorii ar trebui sa primeasca averile inapoi si altele nu?
  sau proprietatea nu e la fel de sfanta pentru toti?

 • Tavi
  Posted septembrie 29, 2012 3:08 pm 0Likes

  Toate marile crime,asasinate la scara planetara ,revolutii,razboaie mondiale,crize economice,etc…,au avut originea in ideologia asa-zis umanista,progresista.Oceanul de sange al ghilotinelor revolutiei franceze inca nu s-a uscat. Razboaiele napoleonene tot din drama umanismului ateu s-au nascut.La fel tragedia razboiului fratricid nord-sud(de secesiune) din America,primul si al doilea razboi mondial, criza economica scurta 1929-1933,revolutia bolsevica,lagarele staliniste,ascensiunea lui Hitler,lagarele de concentrare naziste,comunizarea unei jumatati a Europei,armele atomice,eugenia (sustinuta…stiintific ,nu-i asa…?),feminismul,sexismul (aberatii cu pretentii ),homosexualitatea si transsexualitatea militante (si mandre…),despiritualizarea cel putin a occidentului,avortul programat,provocat,institutia divortului-mai puternica astazi decat sacra insitutia a casatoriei,declinul moral din lumea de astazi,actuala criza economica ce nu pare sa aiba sfarsit in lumea ortodoxa si catolica,precum si dezorientarea tineretului,in fine-multe multe asemenea ticalosii,stupizenii si drame ,au ca fundament malefic,pervers,malign, rationalismul materialist ateu.Bestii cu chip de om:Marx,Engels,Lenin,Trotki,Stalin(cu toata banda lui) ,Hitler(…de asemenea…),Mao, Pol Pot,Mengistu,Idi Amin,Mobutu,J-B Bokassa, amiralul Harris(a ordonat distrugerea oraselor Dresda si Leipzig in martie 1945),s-au hranit cu sarg de la tata viperei”rationaliste”.Oare sa-i mai acuz si pe Roosevelt si pe Churchill,Bush jr. si Obama ? Pe magnatii de pe Wall-Street si de aiurea;pe taraturile de la Bruxelles,sa mai acuz”umanismul”FMI ??? Ei bine domnilor umanisti,rationalisti,evolutionisti,progresisti,atei,liberali,liberaloizi,socialisti,social-democrati,neoconservatori,sau cum va mai spuneti ei bine domnilor,priviti adanc in inimile voastre,priviti-va atent in oglinda,priviti-va mainile aduceti-va aminte de ai vostri ,de neamul vostru care a avut intotdeauna,ca si azi,ultim bastion,Biserica. Biserica lui Hristos ,Dumnezeu intrupat si Legea Sa.Credinta,nadejde si dragoste. ……Si mai cititi,dar mai intai lepadati-va de…celalalt(inselatorul,”serviabilul”);asta pina nu e prea tarziu.Pentru voi /

  • cristi pop
   Posted septembrie 30, 2012 10:02 am 0Likes

   1. Cele mai multe razboaie au avut ca motiv intoleranta religioasa.
   2. Va este cunoscut faptul ca: Giordano Bruno a plătit cu însuși viața sa fermitatea convingerilor sale (ars pe rug ca „pedeapsă” a temerității cocepțiilor sale) iar Galileo Galilei a trebuit, pentru a-și salva libertatea și viața, să dezmintă public aderarea sa la conceptele coperniciene.
   3. Cercetarea a descoperit că religiozitatea este mai pregnantă în rândul membrilor mai săraci ai societății și că, pe măsură ce se îmbogățesc, oamenii tind să se declare din ce în ce mai puțin religioși. Astfel, persoanele cu venit redus sunt cu 17% mai religioase decât cele cu un venit superior.
   Cele mai religioase 10 populații, după procentul locuitorilor care se declară credincioși, sunt ghanezii (96%), nigerienii (93%), armenii (92%), locuitorii din Fiji (92%), macedonenii (90%), românii (89%), irakienii (88%), kenyenii (88%), peruanii (86%) și brazilienii (85%).

 • Sam
  Posted septembrie 29, 2012 3:13 pm 0Likes

  @ daniel
  1. Ai probleme nu numai de gandire, dar si de vedere! Am spus ca BOR este o biserica saraca, si spun mai mult: in toata istoria noastra a fost o biserica saraca, pentru ca suntem un popor sarac. Argumentele sunt foarte numeroase, le vezi in fiecare asezare: bisericile noastre. Acolo unde avem orase poate exista o catedrala sau chiar mai multe daca orasul este municipiu: Bucuresti, Ploiesti, Timisoara, Lugoj, etc. Dar caracteristica bisericilor noastre de-a lungul istoriei este bisericuta mica, de sat, chiar bisericutele mici de lemn ca in Transilvania, unde ortodocsilor oprimati de austrieci le-au fost daramate bisericutele de piatra de tunurile generalului von Bukow… In comparatie cu noi, Occidentul bogat a construit catedrale gotice, uriase, care au suprafata cat mai multe stadioane – este caracteristica feudalismului occidental. Ce sa-i faci, daca dta nu cunosti, macar nu te da creator de opinii, ca te faci de ras, si nu spune ca argumentele indubitabile ale altora sunt aberatii. Altfel ajungi la ceea ce Andre Frossard, laureat al Academiei Franceze numea „ateismul dobitocului” pentru ca nu mai esti in stare sa acccepti nici evidenta, domnule „rationalist”!
  2. Vad ca folosesti un limbaj axat pe a-i jigni pe cei care sunt ortodocsi si iti dau, civilizat, argumentele lor. Sa stii ca eu folosesc argumente valabile, pe care le gasesti in manuale, enciclopedii, articole si nu intentionez sa jignesc daca nu sunt jignit. Si o pot face atat de bine, in limbaj academic, de dta va trebui sa stai cu dictionarul in fata sa intelegi.
  3. Dupa ceea ce scrii si cum scrii risc sa spun ca nu prea ai habar de nimic. Cum poti spune ca biserica a tras in teapa persoane care nu si-au platit birurile? Ai dovezi istorice incontestabile? Eu iti pot spune ca acest lucru nu s-a intamplat niciodata. Despre omorarea de eretici? Intotdeauna noi romanii am fost extrem de toleranti religios. Exemplel care imi sunt acum la indemana, fara sa ma documentez, sunt: Stefan cel Mare a permis infiintarea Episcopiei catolice de la Baia si I-a primit pe husiti, care fusesera izgoniti din tara lor. Sper ca nu vrei sa iti spun si cine a fost Stefan cel Mare…
  4. Sunt convins ca pt dumneata si 2 X 2 = 4 este un sablon mental si lingvistic. Poti sa alegi ca 2 X 2 sa faca oricat, si dupa aceea sa iti platesti facturile. Lasa-ne pe noi sa credem valorile crestine vechi de milenii pentru ca au fost verificate de timp si se intemeiaza pe adevarul revelat! Daca pentru dumneata sunt bazaconii este problema dtale, noi nu te obligam sa crezi, dar vrem sa fim respectati, noi si credinta noastra, de o mana de atei obraznici care sunteti voi, democratic.

  • Dana
   Posted octombrie 3, 2012 12:49 am 0Likes

   Da, corecta observatia: marile catedrale au fost construite in Evul Mediu, cand se justifica prezenta lor. Acum, pentru cine se face jaful cu „marea noastra catedrala”? Pe cine vrem sa impresionam? Daca suntem o tara saraca, iar BOR este saraca, de ce ne intindem mai mult decat ne e plapuma? Cheia iesirii din criza este educatia, nu prostirea.

   • Sam
    Posted octombrie 4, 2012 12:15 am 0Likes

    @dana
    1. Catedralele sunt necesare in orice timp, pentru ca oamenii sa le foloseasca cautandu-l pe Dumnezeu in propria lui casa. Daca pe dta nu te intereseaza, lasa-i pe cei 16367267 de romani ortodocsi sa-si faca o Catedrala a neamului romanesc, ca merita. Te cred ca te consideri nesemnificativa, dar incearca de-acum incolo propria responsabilitate: vorbeste doar in nume personal.
    2. Nu vrem si nu avem de ce sa impresionam pe nimeni. Tocmai de aceea in 2000 de ani de crestinism vrem sa construim o singura catedrala si este un proiect deosebit. Despre jaf intreaba statul si politicienii; si statul are indatorirea sa ajute propriul popor crestin de la care a luat intotdeauna biruri mari- ah, azi le spune taxe si impozite si sunt la fel… Si da, religia crestina inseamna cultura, educatie morala, valori perene ce trec dincolo de timp. Dar este valabil pentru cei care au frecventat ore de religie, nu pentru cativa atei fanatici irationali, insensibili la argumente logice elementare…
    3. Intrebare intrebatoare: dta, daniel, cristi pop, ati promovat examenul de bacalaureat? Ca nu prea dati semne…

    • Dana
     Posted octombrie 5, 2012 8:39 pm 0Likes

     Adica, daca nu dai semne ca esti psihopat, usor de manipulat si „sarac cu duhul”, automat, nu ai nici bacalaureatul. Total gresit! Sunt un om care a studiat mult, poate mai mult decat dumneata. Esti jalnic! Nu ai argumente si jignesti, asemeni celor needucati ori „educati” pe marginea santului. Cica sunteti crestini! Nu dati semne (ca si „lux”); parca ziceati, mai sus, ca „Dumnezeu este iubire, toleranta, intelegere”. Voi, astia patrunsi de invataturile Lui, va purtati ca ultimele tate din piata. Si va mai dati si intelectuali! Ia realizati un exercitiu de introspective si vedeti ce descoperiti. Daca vedeti clar, este foarte posibil sa va ingrozeasca propria imagine.

     • lux
      Posted octombrie 6, 2012 4:04 pm 0Likes

      nu stiu daca am jignit pe cineva (cel putin eu) in schimb d-voastra ati facut-o (a se vedea cuvintele adresate d-nului sam „esti jalnic”) si cu siguranta o veti mai face. nu stiu de unde reiese faptul ca eu sunt intelectual (chiar nu sunt) in schimb se vede ca d-voastra chiar daca sunteti, nu intelegeti sensul cuvintelor „sarac cu duhul”. dati un google search, ca pe o carte religioasa sigur nu puneti mana, si vedeti…

     • lux
      Posted octombrie 7, 2012 3:19 pm 0Likes

      …si in ca ceva: noi nu suntem dumnezei, suntem oameni. asadar, noi oamenii, suntem supusi supusi greselii.

 • Sam
  Posted septembrie 29, 2012 3:54 pm 0Likes

  @ daniel
  5. Nu sunt un ortodox fanatic, sunt doar un ortodox documentat. Nu este vina mea ca la dta cultura generala nu iti permite nici macar sa aduci argumente pertinente, daramite sa faci fata argumentelor pe care eu ti le aduc din amintiri. Si pentru ca nu mai ai argumente ma etichetezi ca fanatic.
  6. Parcul auto al oricarei institutii care se respecta are masini performante, oriunde in lume -este un lucru evident. Si la cat de saraci suntem noi, cel mai bine este sa ne ghidam dupa proverbul scotian: suntem prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine. Daca dta vrei altceva, este optiune dtale.
  7. Dumnezeu se scrie cu D mare, este nume propriu. Stiu ca nu Il respecti, dar nu fi agramat.
  8. Da, pentru orice credincios ortodox, ateismul poate fi noroi in suflet. Ca iti place sa ai noroi in suflet este alegerea dtale si eu ti-o respect, dar de ce cauti sa ne murdaresti pe noi cu el?!
  9. Dle Daniel, fa-ti un serviciu si nu mai spune despre dta ca esti rationalist, ca nici nu stii ce este aceea logica. Si respect si alegerea altora, chiar daca ei nu o respecta intotdeauna pe a mea. Si de de esti atat de extremist si ma urasti personal? Eu sunt tolerant, dar nu ma poti prosti in fata. Te las pe dta sa citesti cat de prost informat sunt, si poti sa iei si notite si sa le inveti bine, doar-doar iti vor ridica nivelul cultural precar. Iar despre iad nu te amenint cu el, ca ti l-ai ales singur ca destinatie vesnica, dle masochist si radical ateu ce esti, intr-o tara democratica in care ortodocsii sunt 85%, iar ateii declarati sunt, conform recensamantului din 2011, doar 21196 persoane din 19043767, adica 0.001%, matematic vorbind. O asa ma catagorisesti probabil ca fanatic, intolerant, marginit, cum iti vine cand faci spume la gura. Iti mai fac o ultima favoare: desi este incorect, adaug la grupul vostru si 23918 persoane declarate la recensamant fara religie, si ca suprema marinimie 84753 de persoane care nu si-au declarat religia, poate castigati voi si nu eu in socoteli. Iaca pozna, aveti marele procent de 0.0068% din totalul populatiei tarii, iar noi ortodocsii sintem 85%… Asa ca aveti macar bunul simt si ne respectati pe noi ca persoane, credinta noastra, traditiile noastre, valorile noastre. Cei ca noi au facut istoria si au murit pe fronturile de lupta pentru ca dumneata sa aberezi cu gratie, dle Daniel in mod pretins democratic…

  • Dana
   Posted octombrie 3, 2012 12:52 am 0Likes

   Hm! Vorbiti si despre parcul auto… Parca lui Dumnezeu ii place cumpatarea. Cum explicati faptul ca in Romania sunt mii de copii care merg km buni, in fiecare zi, pe orice vreme, pana la scoala, in niste conditii obscure, in timp ce „mariile lor”, reprezentantii BOR, fac parada de masini scumpe? Nu le este jena? Nu le este rusine de copiii aceia?

   • Sam
    Posted octombrie 3, 2012 11:59 pm 0Likes

    @dana
    Cred ca dta stai prost ori cu citirea, ori cu intelegerea, ori cu amandoua. Incearca o prima rezolvare la medicul oftalmolog cu o pereche de ochelari, daca nu iti rezolva problema iti da o aparenta de inteligenta. Daca ii ai deja, sa cresti dioptriile, din aceleasi motive si cu aceleasi scopuri nobile.
    1. Pentru lamurirea dtale, la punctul 6 am vorbit de parcul auto al oricarei instututii care se respecta. Cumpatarea este un aspect important, dar ai auzit cumva de respect de sine crestin? De respect fata de tara, de institutii, de valori? Sigur dta te-ai retras de la ora de religie, de-aia habar nu ai de nimic.
    2. Pentru copiii care merg pe jos multumeste-i presedintelui ilegitim actual si personal dlui Boc, nu acuza Biserica Ortodoxa. Despre caminele de copii si ajutoarele date de Ortodoxie nu ai auzit nimic. Nu vrei, sau nu ai incercat spalatul in urechi. Se face cu apa, sapun, intreba doctorul, iti spune el mai multe… Despre cei cu adevarat cu masini scumpe intereseaza-te la Parlament, vezi cate si-au cumparat si ce marci, cu banii de la Invatamant, Sanatate, Pensii. Biserica are doar cateva. In rest incerci sa ne dezinformezi, ca voi toti de aici.
    3. Cred ca singura careia trebuie sa-i fie rusine de ceva esti dumneata. Biserica isi face datoria de 2000 de ani, romanii sunt singurul popor nascut crestin si crestinismul nostru este de origine apostolica. Eu sunt convins ca Biserica a ajutat deja foarte multi copii, poate si dintre acei copii, dar nu face publicitate si nici nu va da voua socoteala. Ea da socoteala, ca noi toti crestinii, lui Hristos-Dumnezeu Insusi. Si voi veti da socoteala, dar nu vreti sa stiti de asta. Locuirile voastre sunt rezervate, la subsol, unde va fi pentru eternitate foarte-foarte cald, ca asta v-ati ales singuri-singurei si nu v-a fortat nimeni… De-aia spune in cartea Iisus Sirah ca frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii. In nici un caz ateismul „rationalist”…

    • Dana
     Posted octombrie 5, 2012 8:42 pm 0Likes

     Ha, ha! Raspuns clasic de om limitat. Dom`le, esti precum mititeii de gradinita. M-am convins: nu ai fost invatat, nici macar crestineste, sa porti un dialog. Nu esti in stare! Te compatimesc…

     • Sam
      Posted octombrie 6, 2012 6:54 pm 0Likes

      @ Dana
      1. Iti recomand sa citesti postarile mele pe pana acum. Ca sa iti dai seama ca acolo am dat raspuns la unele din intrebarile dtale chiar inainte sa le postezi.
      2. Om limitat? Uitat-te in oglinda si ai sa-l vezi! Dta habar n-ai ce vorbesti, in afara de atacuri gratuite si irationale, dictate de inversunarea militant-ateista ce te chinuie, nu ai nici un fel de argument. Oricat am fi noi ortodocsii de toleranti si iubitori pentru toti oamenii acestei lumi, voi ateii furibunzi traiti in alta realitate! Si apoi veniti cu argumente inventate, false si ilogice, ca sa ne invinuiti pe nedrept ca noi suntem limitati, indoctrinati, intoleranti si ca nu putem purta un dialog. Crece-ma, daca nici cu mine nu puteti dialoga, atunci compatimirile pastratile pentru voi insiva, ca aveti mare nevoie in existenta voastra trista…

 • Sam
  Posted septembrie 30, 2012 5:45 pm 0Likes

  @ cristi pop
  Dle, te felicit pentru ca ai adoptat modul meu de dialog, pe probleme, cat si pentru ca ai renuntat la intentiile jignitoare, astfel ca ne putem exprima fiecare opiniile demn, fara a-l jigni pe celalalt. De ce nu, poate invatam ceva unul de la altul… Cu voia dumitale, hai sa luam lucrurile pe rand:
  1. Cred ca am mai auzit de cateva ori aceasta afirmatie, ca cele mai multe razboaie au pornit de la intoleranta religioasa – avand ca scop principal de a ataca crestinismul. Este o noua incercare de a manipula omenirea, si orice istoric sau pasionat de istorie iti poate explica aceasta. In istoria antica spre exemplu nu avem cazuri de asemenea razboaie, si daca prin absurd gasesti vreunul nu vad de ce ar afecta crestinismul – este problema lor, crestinismul este o religie unica, si tocmai de aceea a schimbat fata lumii. Ca unora nu le convine, nu inseamna ca nu este adevarat. Dupa aparitia crestinismului doar o singura data un conducator al unei Biserici crestine cere ajutorul contra unor necredinciosi: papa Urban al II-lea, la conciliul de la Clermont in 1095, care cheama pe crestini la eliberarea Sf. Mormant din Ierusalim, ocupat de sarazini. Vad ca in ultima perioada de timp cruciadele sunt tratate ca razboaie religioase, ceea ce este fals de la bun inceput. Si hai sa te lamuresc de ce, pentru ca lucrurile nu sunt tocmai simple: avem de-a face cu expansiunea islamica, dupa moartea lui Mahomed la 8 iunie 632 (care, atentie, intrase in/cucerise Mecca in ianuarie 630 insotit de 10000 de oameni, sub pretext ca meccanii au sprijinit un trib dusman – a se vedea cel sase stalp de credinta islamica, Jihad). Expansiunea islamica incepe cu califul Umar(632-644) ce-i infrange pe bizantini la Yarmuk (Siria), ia orasul Antiohia (637) si cucereste Egiptul (642). Un calif important este Mu’awija(644-656), intemeietor al imperiului Omeiazilor, cu capitala la Damasc, ai caror luptatori cuceresc pana si Spania (vezi Reconquista ulterioara), ajungand la Oceanul Atlantic. Statele crestine sunt cucerite succesiv de catre turcii otomani, care la 29 iunie 1453 iau Constantinopolul, ce va fi timp de mai mult de 400de ani de un cap de pod pentru a ataca Europa crestina: au ajuns pana la asedierea Vienei in 2 randuri, din mila lui Dumnezeu insuccese: 1529 sub sultanul Soliman I si 1683 sub sultanul Mehmet al IV-lea ( vezi Sobieski si plaiesii). Dupa Marea Schisma din 16 iulie 1054, papa Urban I, ca urmare a cererii de ajutor militar a imparatului bizantin Alexios I Comnenul, cheama in 1095 lumea la cruciada, pentru e elibera Sf. Mormant al Domnului de la Ierusalim de sub stapanirea araba. Au urmat expeditii crestine intre 1099 si 1270 in care crestinii nu au putut face opera durabila in Rasarit, nici politic, nici religios. Ultimele doua, cruciada de la Nicopole(25 sept. 1396) si Varna(10 nov. 1444) au fost infrangeri, turcii avand atunci o mare putere militara. Dar cruciadele sunt un fenomen complex in care componenta religioasa este importanta, dar mai sunt si componenta politica si economica cel putin la fel de importante, daca nu mai importante. In primul rand, Europa se afla in criza, care in feudalism insemna: taxe mari, incat proprietarii de pamanturi nu le mai puteau plati cu recoltele insuficiente; boli-de ex. ciuma; criza politica si conflicte intre state; foamete; dorinta nobililor si baronilor de a acapara noi teritorii, etc. Cei ce plecau in cruciade isi vindeau tot ce aveau in speranta ca se vor intoarce bogati din expeditii. Asa ca putem spune ca cruciadele au fost in principal razboaie pentru resurse, cum sunt si razboaiele de azi, la care se adauga o componenta religioasa, prin chemarea la lupta facuta de papa Urban al II-lea… Pe de alta parte, cruciadele sunt expresia modului de a gandi feudal la credinta crestina, si proprietatea asupra pamantului este factorul cheie al feudalismului. De aceea trebuie eliberat Mormantul Domnului de la Ierusalim. Si cat de tolerant crestin poti fi cu arabii, turcii sau oricare altii, care iti ataca orasele, iti darama casa, iti violeaza si iti omoara sotia, iti omoara copiii sai ti-i ia robi, te omoara sau te robesc pe viata, iar daca te lasa cumva liber, trebuie sa le platesti un bir pentru care muncesti de-ti ies ochii ca la melc? Hai sa nu ne pripim si sa-i criticam pe altii, noi, care din mila bunului Dumnezeu traim niste timpuri de progres economic, politic si informational pe care omenirea nu le-a mai avut niciodata, dar nu mai suntem vrednici sa ne respectam inaintasii, credinta, neamul, eroii, si nu ne ducem nici macar sa ne platim impozitul catre statul roman la fisc, pentru ca o mana de superbogati americani ne-au invatat ca este bine sa fentam Fiscul ca asa fac ei…
  2. Inchizitia a fost intr-adevar un tribunal de represiune al papalitatii si regalitatii caracteristic Bisericii catolice, si dintre condamnarile facute asupra Ioanei d’Arc, Giordano Bruno, s.a. sunt regretate azi de catolici, care i-au reabilitat pe respectivii. De aceea eu sunt fericit ca sunt ortodox si ca noi nu am avut inchizitie. Pe de alta parte, Biserica catolica a trebuit sa dea raspuns la ceea ce descoperisera Bruno si Galilei si nu aveau alt raspuns decat cel bazat pe modelul ptolemaic al lumii, cu pamantul in centru. Biblia nu este un tratat de stiinta, cu toate ca are elemente de stiinta in ea. Biblia nu este un tratat de astrofizica, fizica, biologie, medicina, etc, ci are ca scop ceea ce Dumnezeu ne-a aratat pentru ca sa ne mantuim. Daca stam stramb si judecam drept, oamenii de stiinta Bruno si Galilei aveau dreptate in ceea ce priveste lumea materiala (vezi modelul planetar heliocentric pe care stiinta l-a confirmat ulterior, dar clericii catolici de atunci nu aveau cum sa stie asta) iar spiritual clericii catolici aveau dreptate, Pamantul este centrul Universului pentru ca aici a creat Dumnezeu viata. In fapt, stiinta se ocupa cu studiul lumii materiale si al legilor ei, iar religia se ocupa cu studiul lumii spirituale, al relatieo personale a omului cu Dumnezeu. Ambele sunt forme de cunoastere, au o mica parte comunia, dar in rest nu se pot evalua una pe cealalta, fiind paradigme diferite, si asta a spus-o chiar Einstein. Stiinta are ca instrument de baza experimentul, pe baza caruia se enunta legi, teorii si se cristalizeaza noi discipline stiintifice, unele chiar la granita celor existente acum. Religia se bazeaza pe ceea ce Dumnezeu ne-a descoperit din iubire, fixat in dogme pe care nu le putem modifica, pentru ca nu putem fi noi mai destepti si mai atotcunoscatori decat Dumnezeu; putem decat sa le adancim in cunoastere religioasa prin experienta realitatilor divine. In plus, as putea spune – si nu o fac din mandrie- ca acolo unde omul de stiinta nu mai poate inainta, de acolo este treaba religiei. Si eu respect stiinta si oamenii de stiinta pentru ca ne-au dat civilizatia si confortul actual, dar doresc ca si ei sa respecte religia. Si sa stii ca toti oamenii de stiinta autentici, nu semidoctii, sunt oameni credinciosi: Johannes Kepler, Sir Isaac Newton, Matthew Maury, James Joule, si multi altii, cauta-i dta pe net si ai sa-i gasesti.
  3. Am citit undeva o chestie inteligenta: Exista minciuni mici, minciuni mai mari, minciuni foarte mari, minciuni uriase si statistici. Uite de ce: sa presupunem ca avem 2 oameni, unul care a mancat (sa zicem) 5 kg de carne si altul care nu a mancat nimic. Statistic, fiecare a mancat 2,5 kg de carne. Este adevarat? Pe de alta parte, ceea ce ai scris dta confirma cuvintele Mantuitorului ca mai repede trece camila prin urechile acului, decat intra un bogat in Imparatia cerurilor. Explicatia este ca omul bogat este cu atat mai mandru cu cat este mai bogat, incepe sa creada ca ce are i se datoreaza doar lui insusi si nu mai vede darul lui Dumnezeu; pana la cei ca Rockefeller care cred ca pot sa stapaneasca lumea, sa incalce orice lege, sa subjuge pe oricine, sa lupte impotriva lui Dumnezeu Insusi si sa se inchine direct lui Lucifer. In realitate, Dumnezeu ne da credinta fiecaruia in suflet si nu tine seama de cat de instruiti sau de bogati suntem. Restul depinde de noi.
  Mi-as permite sa iti recomand un film care sa te lamureasca despre „intoleranta religioasa” de care vorbeai, cat si despre cautarea lui Dumnezeu ca o cale pe care toti mergem, si eu, si dta: Kingdom of Heaven (2005), regia: Ridley Scott, distributie: Orlando Bloom, Eva Green, Liam Neeson. Se poate ca dta sa-l fi vazut deja, dar te rog sa-l revezi, acolo este un om care a crezut ca l-a pierdut pe Dumnezeu, dar l-a regasit, si asta in „intunericul” cruciadelor…

 • cristi pop
  Posted octombrie 1, 2012 12:26 pm 0Likes

  @ Sam Domnule Sam, nu cred ca aici este locul unde sa ne etalam cunostintele de istorie.
  Aici se disuta despre separarea bisericii de stat, chestiune care dvs. vi se pare jicnitoare. De ce? Sa vedem ce s-a intamplat in Europa:
  La 5 dec. 1905 in Franta a avut loc separarea bisericii de stat.
  In 2000 in Suedia s-a procedat la fel.
  In Finlanda din 2005 credinciosii se retrag din randul bisericii printr-un site web.
  In 2012 parlamentul norvegian a aprobat separarea bisericii de stat.
  Pentru a nu mai da contributii la biserica, 40% dintre cehi s-au declarat nereligiosi.
  Doar unul din cinci tineri sub 30 de ani spune că face parte din generația care participă săptămânal la activitățile de la biserică. Analiștii spun că acest declin a început abrupt acum 50 de ani, și că o cauză care perpetuează situația ar putea fi faptul că tânăra generație de astăzi consideră religia organizată ca fiind ilogică și deconectată de la realitate.
  D-le Sam … va simtiti jicnit de catre atitudinile tarilor europene?

 • Trackback: Col(h)iba unchiului Tom(iţă) | Inițiativa Ortodoxă
 • Sam
  Posted octombrie 3, 2012 11:29 pm 0Likes

  @ cristi pop
  !. Din contra, tocmai aici este locul unde sa scriem cateva cunostinte de istorie, tocmai pentru a demonstra rational, logic, istoric si dialectic cum s-au desfasurat intr-adevar lucrurile in istoria Europei si a lumii, pentru ca am tot auzit obsesiv aici ca altii fac, altii dreg, ca aia sunt atei „civilizati” si „evoluati” si noi suntem ultimii papuasi care mai cred in Dumnezeu. Ca am fi niste ramasi in urma cu civilizatia si ca pentru a deveni europeni trebuie sa fim atei, ca asa se vrea pe aici. De-aia e romanul trist, nu e dom’le ateist! Ceva mai sus Dana zice chiar ca daca noi ortodocsii facem parte din cei 85% asta ne face mai buni. Da, asta ne face mai buni, chiar daca printre noi se pot afla si pacatosi, pentru ca noi cunoastem si incercam, chiar si dupa ce pacatuim si realizam ca pacatuim, sa ne regasim pe noi insine prin indreptarea faptelor noastre rele si a pacatelor. Pe cand un ateu ce face? Nici macar nu admite ca a pacatuit, ramane in starea de negare a lui Dumnezeu, a ordinii morale divine, a propriului suflet, a bisericii, a vietii de veci, a iadului si pedepsei vesnice, pentru ca sunt subiecte indigeste si aparent irationale si ii strica rasfatul, egoismul elitist monstruos si „confortul” interior izvorat din mandria negarii religiei crestine. Poate acest om sa ofere garantii morale? Iti spun eu: NU! Poti avea incredere in el? NU! Poate depune marturie credibilia? Sa fim seriosi! Daca „ratiunea” i se schimba peste noapte, spune ce vrea el! Asa ca s-o mai lasam cu ateismul furibund, ca nu tine! Ateismul duce de fapt la anarhie, abuzuri, degradare morala si noua nu ne trebuie asa ceva.
  2. UE si tarile UE sunt atee? Sa fim seriosi! Si cu ce este ortodoxia de vina ca oamenii sunt necivilizati? Nu cumva societatea civila este de vina? Mass-media care nu mai respecta nimic si ataca totul? ASUR ar trebui sa se implice in organizarea de cursuri de predare ale politetii si bunelor maniere, sa civilizeze cetatenii ca acestia sa stie sa se comporte oriunde, ca sa faca ceva util societatii romanesti, sa combata prostia militanta si nesimtirea agresiva cu mijloace rationale, ca sa-si demonstreze necesitatea existentei ei prin foloase aduse noua tuturor cetatenilor! A, am uitat, stapanii vostri atei care va platesc sa atacati ultimul bastion al neamului romanesc, Ortodoxia, de fapt nu vor sa fim civilizati, vor doar „separarea bisericii de stat”, cliseu cretinoid repetat obsesiv!
  3. Intrarea in UE ne-a adus ceva bun? Avem mai multi bani in portofel? Ia intreaba-ti parintii si cunoscutii! O ducem mai bine? A inflorit tara asta si noi nu vedem? Sau suntem vanduti pe bucati catre altii? Nu cumva nu prea mai avem nimic, nu mai producem nimic pentru ca ai nostri conducatori nu vor sa faca ceva, dar si pentru ca nu suntem lasati sa avem industrie performanta, invatamant performant, industrie care sa ne dea la toti de mancare? Scopul este ca sa fim de fapt o piata de desfacere UE, inca nu vedeti asta? Pentru conducatorii nostri superbogati telul intrarii Romaniei in UE a fost sa fie acceptati printre bogatii europeni, ei, fostii comunisti imbogatiti din furt, cu tot cu averile furate. Pentru noi, romanii obisnuiti, intrarea in UE nu a insemnat decat sacrificii. Suntem penultimii ca nivel de trai in UE. Se fura pentru ca suntem super-saraci si pe nimeni nu intereseaza. Societatea si sistemele ei de baza: armata (pe care de fapt nu prea o mai avem, mai sunt cativa gorobeti), invatamantul, sitemul de sanatate, economia, sistemul de pensii functioneaza la cota de avarie si din inertie, pentru ca s-a furat imens! Dimensiunea furtului este rata de denominare, adica din 10000 de lei vechi s-au furat 9999 si pentru noi a ramas doar un leu, domnilor atei si rationalisti. Munciti-va mintea cum sa indreptati tara asta, pentru ca lupta impotriva Ortodoxiei nu ne va aduce bani mai multi in buzunare si nici venituri care sa conteze la Bugetul tarii, sifonat de politicienii hoti si corupti, indiferent de culoare politica. Asta v-ar face utili cu adevarat!
  4. Eu sunt european prin nastere si nimeni nu imi poate da sau lua acest statut. Stiati ca papa Grigorie a XIII-le l-a numit pe Mihai Viteazul atlet al crestinatatii si ca Stefan cel Mare a cerut ajutor european (Poloniei, Ungariei, etc) contra turcilor si nu a primit nimic? Inaintasii europenilor actuali, pe care ii lauzi azi atat de mult pentru ateism au stat si s-au scarpinat cu degetul in nas cand romanii si-au varsat mai mul de 400 de ani sangele in razboaiele si i-au protejat intotdeauna si pe ei, indirect! Stiai ca romanii au scurtat al doilea razboi mondial ci mai mult de 150 de zile? Ah, am uitat, sunteti intoleranti la argumente istorice rationale, va intereseaza doar statisticile inventate si pretins atos-stiutori anal-isti fonfaiti rasariti peste noapte, care sa va spuna ce si cum sa ganditi! Si mai cutezati sa va numiti rationalisti, cand de fapt stati asa de prost cu ratiunea… De-aia scriu eu chestiuni istorice aici, sa cititi si sa va minunati, poate va luminati si voi la „ratiune”, ca mare nevoie aveti…
  5. Eu nu ma simt jignit in nici un fel de atitudinea diferitelor tari europene, pentru ca fiecare tara are realitatile ei, si nu vad de ce trebuie sa ne impuna ceva cu forta, ca asa vor ei, asa vrea cutare, care finanteaza din exterior ASUR sau alte ONG-uri izolate care se pretind vocea societatii civile. Daca UE este ceva bun, trebuie sa ne accepte cu istoria noastra, cu traditiile noastre, cu valorile noastre, si nu sa ne impuna ca pe pamant romanesc sa fim francezi, finlandezi, suedezi sau norvegieni. Fiecare cu tara lui! Sau nu ai auzit de criminalul norvegian care a ingrozit lumea impuscand la intamplare lumea pe strada? Este francmason! Daca trecerea la moneda euro este ceva bun, de ce bulgarii, cehii, polonezii si altii nu o mai vor? De bine crezi? Sau pentru ca toti incep sa-si dea seama se inselaciune? Daca finlandezii, suedezii, francezii si norvegienii devin toti homosexuali si isi impusca parintii pe stadioane trebuie sa facem la fel??? Ia mai gandeste-te, domnule rationalist!
  6. Domnule cristi pop, in realitate istoria Europei a fost, este si va fi o istorie a fragmentarii in care popoarele si tarile au evoluat si evolueaza diferit. De aceea bogatia tarilor va fi in continuare diferita, Grecia, Potugalia, Irlanda, Romania nu vor produce niciodata cat Germania. UE inseamna de fapt o Europa germano-franceza si se vrea distrugerea identitatii natiunilor. Criza este provocata, se vrea ca oamenii sa iasa in strada si sa ceara singuri un guvern mondial. Asa ca mai las-o pe-asta cu atitudinea tarilor europene, mai bine intreba-te de fapt ce ascund aceste manevre, domnule rationalist ateu care nu ai habar de nimic si nu intelegi prezentul pentru ca iti negi trecutul, credinta si istoria! Si eu care credeam ca la voi ateii e ca si la noi, ortodocsii, unde ratiunea inseamna gandire limpede…

 • cristi pop
  Posted octombrie 4, 2012 10:47 am 0Likes

  @ Sam D-le Sam postezi mult si fara sens, spui despre lucruri arhicunoscute pe care vrei sa le legi, sa le pui in valoare pe langa varianta care va convine. Va obositi degeaba cu mine, imbroboditi-i pe altii care au acea „gandire limpede” care exista numai in viziunea dvs.
  Ortodoxismul face tot ce este posibil ca sa tina in intuneric mintile naive, se pare ca situatia va cam scapat de sub control in ultima vreme.

  • Sam
   Posted octombrie 6, 2012 6:29 pm 0Likes

   @ cristi pop
   1. Dle cristi pop, cu riscul sa te plictisesc iti reamintesc ca argumentele mele le poti gasi in manuale universitare, tratate, enciclopedii, articole. Ele sunt rodul formarii mele universitare ca istoric si economist (precizez, sunt dublu licentiat la Universitatea Bucuresti) si sunt indubitabile. Cu ceea ce am postat am promovat examene la Istorie Universala, dar dta nu ai cum sa stii asta, ca esti o persoana care neaga evidenta, vede lumina zilei si zice ca este intuneric pentru ca asa vrea ea… De-aia Petre Tutea zicea undeva ca a vorbi cu un ateu este ca si cum ai vorbi cu usa.
   2. Am postat mult tocmai ca sa fie vizibila logica si riguroasa argumentarea. Dar vad ca dta spui ca ai ales deja alteva: fundamentalismul ateist. Iar despre acea „gandire limpede” pe care am explicat-o intr-o postare precedenta am vorbit deja. Lasa-ne pe noi, cei 85% ortodocsi sa o avem daca nu o vrei.
   3. In fond dta traiesti intr-o lume paralela, fictiva, a statisticilor, care nu are aproape nici o legatura cu viata reala, dar este dreptul si si alegerea dtale si nu incalca nici o lege cata vreme inveti sa-i respecti pe ceilalti 85% dintre romani.
   4. Crede-ma, situatia este sub control, chiar daca dtale pur si simplu iti face rau acest gand. Si am sa-ti mai spun ceva – este darul meu catre dta: Nu vei sfarsi aceasta viata inainte sa te intorci la Ortodoxie, dupa ce iti vor trece fumurile tineretii si vei vedea ca viata este un contract de livrare a Raiului in care cealalta parte, Dumnezeu, are infinita rabdare si pedagogie. Ai nevoie de suficienta experienta de viata ca sa incepi sa te inteleptesti, de aceea iei cliseele fundementalistilor atei de aici ad literam…
   5. Problema dtale este ca nu ai avut timp sa-ti construiesti propria viata. Iti urez sa ai o viata frumoasa si Dumnezeu sa ti se descopere, sa-L cunosti si ai sa vezi ca o sa-L iubesti!

 • Sam
  Posted octombrie 5, 2012 12:40 am 0Likes

  @ cristi pop, daniel, dana, si alti atei rationalisti de la asur
  Iata o problema pe care merita sa va chinuiti sa o rezolvati:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13348956-liderul-islamist-radical-omar-bakhri-romania-taram-islamic-este-tinta-legitima-pentru-atacuri-teroriste.htm?cfnl=
  Omar Bakhri spune ca Romania este pamant islamic!

  • Dana
   Posted octombrie 5, 2012 8:21 pm 0Likes

   De ce sa o rezolvam „noi”? Sunt institutii care se ocupa de asta. Si daca un nebun arunca o piatra…? Ce facem, domnule profund crestin? Dati dvs. un raspuns: intoarcem si celalalt obraz, ne crestem si noi proprii fanatici?

   • Sam
    Posted octombrie 6, 2012 7:19 pm 0Likes

    @Dana
    1. Modul cum reactionati arata clar cine sunteti. Va scandalizati ca ati putea fi in situatia de a rezolva ceva, pentru ca pur si simplu nu va ajuta ratiunea voastra atee. Am uitat, voi creati false probleme, pe care trebuie sa le rezolve institutiile statului! Ca voi de fapt nu stiti nici macar sa va incheiati la sireturi! Chemati institutiile sa va incheie la sireturi!
    2. Da, voi sunteti in situatia nebunului care arunca piatra, ca altii mult mai intelepti ca voi(noi, institutiile, etc., etc.,) sa le rezolve!
    3. Despre intoarcerea celuilalt obraz vorbim doar noi, „limitatii” si „intolerantii” ortodocsi. Ateii se lauda cu lagare si gulaguri, ca asta au dat in istorie mai-marii lor. Tin sa va reamintesc regulile asur: voi, ateii parca ne atacati pe noi. Dta ai trecut la noi sau ai uitat? Sa nu se fi intamplat ceva la cerebelul matale!
    4. Pai daca ai copii deja iti cresti propriii fanatici, ca ii educi sa fie fundamentalisti atei. Daca inca nu ii ai, vad ca acumulezi experienta aici pentru scopul de mai sus.

    • mihaela
     Posted octombrie 8, 2012 12:52 pm 0Likes

     probabil ca in profunda dvs religiozitate ati omis ca acesti teroristi sunt indoctrinati religios. Poate dvs sa va intelegeti mai bine cu el…ce fac ei fac in numele religiei….d-aia se arunca in aer…sau ii arunca pe altii…

  • mihaela
   Posted octombrie 8, 2012 12:49 pm 0Likes

   Inca un exemplu de fanatic religios ….cred ca e un bun exemplu pentru dvs….

 • cristi pop
  Posted octombrie 5, 2012 9:48 am 0Likes

  @ Sam De cand ati ajuns sa-mi dati dvs. probleme de rezolvat?
  Ati intrat pe acest site sa-mi dati mie si altora de lucru??? trebuie sa fii intr-o dunga mon cher. Incercati sa va axati pe problemele care se dicuta.

 • Sam
  Posted octombrie 6, 2012 8:03 pm 0Likes

  @ cristi pop
  Imi place din ce in ce mai mult sa raspund postarilor dtale. Felicitari, ai reusit sa ma amuzi!
  1. Dle fals independent si inadaptat religios, sunt si alte probleme de rezolvat, mult mai importante decat cele false pe care vrea sa le creeze asur. Doamne fereste sa avem atentate pe teritoriul tarii noastre, ca atunci o sa realizezi si dta cu adevarat diferenta dintre toleranta ortodoxa si fanatismul islamic. Ca in mintea dtale este o nebuloasa in domeniu, si o dai tare inainte cu ateismul intolerant ce te caracterizeaza!
  2. Am intrat accidental pe acest site, am vazut enormitatile pe care le scrieti si am inceput sa postez si eu argumentele mele. Daca va supara la ratiunea voastra atee este propria voastra problema, eu voi continua sa postez, pentru informarea tuturor celor ce doresc sa citeasca. Sau voi ateii considerati ca nu mai traim intr-o tara libera?
  3. Da, ar trebui sa va ocupati de tot spectrul religios, care este mult mai amplu decat orizontul vostru marginit. Dar patronii vostri de la Bruxelles va platesc sa atacati numai Ortodoxia si valorile morale si religioase romanesti.
  4. Pariez ca multi de aici nu au un job adevarat, cu munca de cel putin 8 ore din care sa plateasca impozitele cuvenite statului roman in mod cinstit. Asa ca ar cam trebui sa va duceti la treaba, in loc sa il atacati pe Dumnezeu in mod neproductiv. Urata treaba, Dumnezeu va va infrange…
  5. Ma mir cum ai avut atata rabdare, sa incerci sa ma jignesti abia la randul al treilea. Nu poti scrie nici patru randuri fara o imprecatie. Ce sa-i faci, dle cristi pop, asta este nivelul dumitale intelectual, dupa cum spune neamtul, Nicht Kultur… De aceea de fiecare data cand incerc sa iti arat cat de larga este lumea religiei, ca inseamna mai mult decat simplul cult, adica sens, istorie, cultura, filosofie, mistica, nationalitate, viitor, vesnicie, incerci sa ma atragi in orizontul dumitale limitat de clisee ateiste radicale. Imi cer scuze anticipat, persoanele de fata se exclud ca de fiecare data, dar imi amintesc un proverb pe care l-am citit undeva in englezeste si suna in traducere aproximativa astfel: „Nu te pune cu prostul, ca te aduce la nivelul lui si te bate cu experienta”.
  6. Dle cristi pop, vino te rog cu argumente inteligente, bine articulate, superioare, in mesaje de mai mult de patru randuri. Eu dupa o viata de invatatura am reusit, din mila lui Dumnezeu, la nivelul la care pot scrie articole in reviste, sa fac comunicari de nuvel universitar in aula oricarei facultati cand este nevoie, sa atrag oamenii de partea cunoasterii si adevarului. Sunt de aceeasi varsta cu parintii dumitale si iti doresc sa-ti dea Dumnezeu sa ajungi la varsta mea si sa ma depasesti in cunoastere, pentru ca as fi mandru de asta: ca un roman de-al meu sa fie puternic intelectual si in credinta. O sa ajungi la Dumnezeu, El ti se poate revela cand vrea, si o sa vezi dupa aceea daca o sa mai postezi aici chestii de-astea ieftine…

 • cristi pop
  Posted octombrie 8, 2012 11:55 am 0Likes

  Multumesc pentru complimente d-le Sam.

 • mihaela
  Posted octombrie 8, 2012 12:45 pm 0Likes

  CAM CATE MILIOANE DE OAMENI AU MURIT IN NUMELE CRESTINISMULUI??? Mesajul crestin are si un miros antisemit….si se pare ca uita ca Isus a fost evreu .

  • Iustin
   Posted octombrie 13, 2012 5:57 pm 0Likes

   si care ar fi mesajul acela domnita?

  • Marcel
   Posted octombrie 24, 2012 11:49 am 0Likes

   Oare a fost sters comentariul meu din cauza ca am cerut sa vad ce baza are Mihaela cand afirma „Mesajul crestin are si un miros antisemit….” ??? …. Un adevarat urmas al lui Isus nu poate fii antisemit… nu se pot impaca una cu alta si cine afirma ca este crestin si este si impotriva evreilor minte sau nu stie cu adevarat ce afirma

 • cristi pop
  Posted octombrie 26, 2012 9:27 am 0Likes

  Ati citit, ati auzit despre preotii legionari domnule Marcel?

 • Iustin
  Posted octombrie 29, 2012 8:53 am 0Likes

  Dar dumneavostra ati auzit de atei comunisti, si/sau de comunisti atei?

 • cristi pop
  Posted octombrie 29, 2012 3:56 pm 0Likes

  Ateii si comunistii sunt doua notiuni fara vre-o legatura intre ele.
  Un comunist nu este obligatoriu sa fie ateu si un ateu nu este obligatoriu sa fie comunist.
  Inainte de ’90 secretarii de partid si primarii erau inmormantati cu preot fara indicatii pretioase de la partid cum trebuie inmormantat decedatul. Deci: ateii comunisti si comunistii atei nu au nici o legatura cu vre-un mesaj antisemit.
  In schimb legionarii au avut legatura cu antisemitismul si preotii legionari au facut parte din garda Capitanului.
  Parca mai zilele trecute am vazut un filmulet pe youtube unde un cor de maicute cantau cantece legionare unui popa.

  • Iustin
   Posted octombrie 29, 2012 9:55 pm 0Likes

   Doctrina comunista prin promotorii ei este o doctrina exclusiv atee, ce promoveaza ateismul pur, ca de altfel si fascismul cu derivatele lui. Sau tre sa va amintesc cati preoti ortodocsi au murit din 1947 pana in 1965?

 • Iustin
  Posted octombrie 29, 2012 9:51 pm 0Likes

  Da, preotul de care vorbiti este Parintele Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda, care printre altele este o personalitate cu ani grei de puscarie in perioada comunista, tocmai pentru ca l-a marturisit pe Hristos.
  Cu siguranta dvs nu ati murii pentru nici un ideal. Biserica crestina este intemeiata pe sangele lui Hristos si al martirilor care l-au marturisit pe Acesta.
  Si totusi care este aportul pe care si l-a adus Biserica la cultura romaneasca, in spatiul carpato-dunareano-pontic? Este o intrebare de care va temeti, chiar va arde raspunsul.

 • constantin
  Posted octombrie 30, 2012 10:41 am 0Likes

  Iustin probabil ca iti imaginezi ca ai de a face cu prosti care iti inghit balivernele, ce te tot ascunzi dupa cires? legionarii sunt de sorginte fascista este stiut de toata lumea, iar pe popa ala l-am vazut si eu pe youtube cum asculta extaziat cantece legionare cantate de maicute.
  De popa ala criminal de la Tanacu ce mai ai de zis?
  Crimele legionarilor impotriva evreilor iti sunt complet necunoscute?
  Si mai intrebi ca un necunoscator care este mesajul antisemit ha ha ha! ce gluma buna, m-ai facut sa mor de ras!

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢