Opriți finanțarea Catedralei Mântuirii Neamului din fonduri publice!

Vreau să precizez de la început că Biserica Ortodoxă Română nu se bizuie pe sprijinul Statului pentru acordarea unor subvenții de la Guvern, deci din bani publici, ci va conta pe ajutorul credincioșilor care va fi oferit în timp.” (Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal; în cadrul unui Telejurnal TVR)„Nu trebuie să mai existe teama că va fi construită din bani de la stat“ (Nicolae Noica, responsabil de proiect din partea Adunării Naționale Bisericești, fost ministru al Lucrărilor Publice şi al Amenajării Teritoriale,  vezi clipul aici)În contextul costului enorm al clădirii, ce poate atinge suma de 1 miliard de euro, bani care ar urma să provină, într-o proporție semnificativă, de la bugetul de stat, și al modului extrem de controversat prin care i s-a transmis în proprietate Bisericii Ortodoxe terenul aferent, Asociația Secular-Umanistă din România solicită autorităților Statului:

 • stoparea finanțării din bani publici a construcției Catedralei
 • revenirea asupra deciziei de transferare în proprietatea Patriarhiei BOR a celor 11 ha de teren pe care se dorește amplasarea contrucției.
Să nu uităm: În România sunt peste 18.300 de biserici, dar mai puțin de 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

18 Comments

 • dana
  Posted iunie 22, 2011 3:27 pm 0Likes

  Ce-o fi aia MANTUIRE, in sens juridic? Am cautat in Notele de Fundamentare ale legilor si ordonantelor invocate in Hotararea 54/2011 a Primariei Sect 3 – nicio definitie a cuvantului MANTUIRE. Vreau sa stiu pe ce se duc banii din contributiile mele la bgt de stat

 • ASUR
  Posted iunie 22, 2011 11:30 pm 0Likes

  Vă rugăm să remarcați: nu ne opunem construirii edificiului ci doar folosirii banului public! Libertatea de credință a cetățenilor este încălcată atunci când statul se erijează în intermediarul relației dintre credincios și biserică.

  • mihailAndrei
   Posted august 3, 2011 1:35 pm 0Likes

   Nu mai ataca ortodoxia ostentativ,uite cum sunt distribuiti banii in teritoriu…

   Fondurile pentru unitățile de cult din Carei au fost alocate după cum urmează: 23.500 de lei pentru Protopopiatul Reformat, 17.000 de lei pentru Parohia Ortodoxă nr. 3, 14.000 de lei pentru Parohia Greco-Catolică “Sf. Andrei”, 10.000 de lei pentru Parohia Greco-Catolică “Sf. Anton”, 2000 de lei pentru Parohia Ortodoxă nr.1 și 2000 de lei pentru Parohia Greco-Catolică Maghiară.

   Sumele vor fi virate în conturile unităților de cult, în două tranșe. Prima tranșă se va vira în trimestrul II, iar tranșa a doua în trimestul IV al anului 2011, condiționat de justificarea primei tranșe.

   http://www.buletindecarei.ro/2011/04/bani-pentru-biserici.html

 • ALEX
  Posted iunie 24, 2011 10:21 pm 0Likes

  Biserica primeste oricum foarte multi bani de la stat! Prea multi pentru ceea ce ofera ea societatii! Ar trebui ajutate doar parohiile sarace si acelea de catre consiliile locale de care apartin,caci atunci se stie daca au sau nu nevoie ! Cat costa serviciile religioase oferite de preoti? Unde merg acei bani? Cati bani dau anual parohiile Centrelor eparhiale? Stiti ? Enorm de multi! Cu banii aceia s-ar face cate un spital si cate o scoala anual in fiecare judet! Dar Inaltii prelati nu sunt interesati de asa ceva! Ei vor bani multi,cat mai multi bani! Stiati cum sunt numiti preotii intr-o parohie? De ce nu intrebati patriarhia care e modalitatea de a fi preot?

 • revoltatul
  Posted iulie 2, 2011 11:56 am 0Likes

  „Preasfintii”,”preafericitii”…. intind coarda prea tare.Sunt lipsiti de scrupule si bun simt. Continua sa minta si si sa insele o turma saraca si prea ignoranta.Daca e asa de bine in „RAI” de ce nu merg ” sfintiile „lor???

 • lol
  Posted iulie 4, 2011 9:15 pm 0Likes

  @ASUR,
  preotii prin natura lor realizeaza infractiunea de inselaciune, prestand servicii imaginare si sustinand fapte contrare realitatii contra-cost. Aici nu mai e vorba de libertate de credinta.

  Chiar si nefinantati de stat, ei ar trebui tratati la fel cum e tratat orice escroc.

  • crestin
   Posted august 12, 2011 2:36 pm 0Likes

   Cam mult tupeu sa spui ca preotii inseala!Este inclusa in CAEN acesta profesie care se aseamana si cu consilierea psihologica.are o parte de administrare financiara ca management si o parte de contabilitate!Se pare ca nu cunoasteti in ce consta preotia,vedeti doar ce va convine!Realitatea este ca mai mult de 86 % cred in Dumnezeu si pe plan mondial ateii sunt o minoritate!Asa ca va veti supune majoritatii vreti nu vreti!

 • danny
  Posted iulie 29, 2011 10:02 pm 0Likes

  Oare pe timpul lui Stefan cel Mare si Sfant, cand acesta construia cate o biserica dupa fiecare lupta pe care o ducea (din bani publici), tot asa apareau acesti „carcotasi” care se opuneau? Tot dezastrul in lume a pornit din momentul in care Biserica s-a despartit de Stat (bineinteles, fortat)! Nu vreau sa fiu eu acum aparatorul Bisericii, dar istoria noastra de peste 2000 de ani se confunda cu credinta ortodoxa si de aceea suntem datori sa construim si cu fonduri publice si cu fonduri private aceasta catedrala! Nu uitati ca toate tarile ortodoxe au asa ceva in afara de noi, luru care nu ne face cinste…Doamne ajuta!!!

  • rftghost
   Posted august 4, 2011 5:46 pm 0Likes

   @danny
   Ce treaba avem noi cu Stefan cel Mare?
   Istoria noastra nu se confunda cu credinta, pentru ca nu suntem in evul mediu. Am trecut de el (sa nu vorbim aici de cat de bine a fost atunci, mai ales din cauza religiei).
   Eu sunt ateu, platitor de taxe. Nu sunt ortodox, buddist, catolic sau pagan.
   Poti sa imi zici de ce trebuie ca banii mei sa intre intr-o cladire, care mie nu imi aduce nici un folos, si tie, teoretic (daca esti crestin), nu ar trebui sa iti ofere nici o satisfactie?
   Nimeni nu te opreste sa dai banii TAI, sa mergi TU sa ajuti la zidire, sa cauti SINGUR fonduri, etc.
   Banii MEI nu doresc sa ajute la prelungirea nebuniei unora!
   Statul si biserica nu au nimic in comun, si nici nu trebuie sa aiba.
   Faptul ca altii sunt dilii, nu ii face mai indreptatiti, lucru care nu ne face nici noua, si nici lor cinste. Sa te ajute cine o vrea!

   • Laur
    Posted septembrie 13, 2011 2:29 pm 0Likes

    Ce săraci cu duhul sunt cate unii și sa vezi ca taman ăștia se vor mantui

 • Costi
  Posted august 18, 2011 7:23 pm 0Likes

  In prezent guvernantii platesc linistea sociala prin intermediul banilor alocati pentru salariile preotilor, prin alocarile de terenuri aferente construirii de biserici, prin donatiile facute de Consiliile Judetene pentru construirea de biserici.
  Opozitia accepta tacit, ba mai mult consimte acest dezmat din banii publici, pentru ca stie ca va urma sa fie la guvernare si din acest motiv nu vor sa aiba biserica, inamic.

  • Tibi
   Posted august 20, 2011 12:41 pm 0Likes

   Ce salarii alocate preotilor?Salariul unui preot debutant este aprox.800 lei,din care statul da 65%.Numai ca unii nici nu se informeaza despre situatia adevarata si posteaza fara sa gandeasca!Nu va lasati manipulati!Cica in ultimii 20 de ani s-au inchis 3 scoli pe zi. Facand socoteala, in ultimele 7300 zile(20 ani) s-au inchis 21900 scoli. Stiind ca sunt aproximativ 320 de orase si 2859 comune ar fi trebuit acum sa se inventeze noi scoli pentru a fi inchise.Cam multa ura si atac la adresa BOR fara dovezi palpabile si cu calcule inventate!Promovati pace si intelgerea,nu dezbinati oamenii intre ei!

 • Anonimul
  Posted septembrie 1, 2011 3:22 pm 0Likes

  Sunt CONTRA cu aceasta activitate,si a cu toti ateii de pe acest site, in raport cu mamele proaste care i-au nascut.

 • ciobotaru
  Posted septembrie 4, 2011 10:35 pm 0Likes

  preotii ortodoxi sunt corupti, iau bani in schimbul asistentei religioase iar megalomania BOR incepand cu vesmintele preotesti si sfarsind cu fastul din biserici este gretoasa. 1 miliard de dolari este o suma enorma intr-o tara in care se moare de foame si de cancer din cauza lipsei celor mai elementare conditii de viata ,sa le fie rusine tuturor care au astfel de ambitii faraonice si mai fac pe smeritii si cuviosii.

 • luminita
  Posted octombrie 2, 2011 2:29 am 0Likes

  Mai anonimule esti un popa ce nu vrea sa munceasca si lalai intr-o hardughie?Ba fuduliile tale sunt sfinte?

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢