Federaţia Umanistă Europeană (EHF), Uniunea Etică şi Umanistă Internaţională (IHEU) împreună cu un număr de organizaţii naţionale partenere susţin abolirea legilor privitoare la blasfemie.
În Uniunea Europeană, următoarele ţări au în continuare legi privitoare la blasfemie sau la „insulte religioase”: Cipru, Cehia, Danemarca, Spania, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Polonia şi Slovacia.
Cazurile prezentate pe pagina web a campaniei (http://end-blasphemy-laws.org/) atestă următorul aspect: aceste legi nu sunt doar învechite şi fără obiect, ci pot duce la îngrădiri ale dreptului la exprimare şi la cenzurarea exprimării individuale în societatea contemporană.
În afara Europei, legile privitoare la blasfemie pot duce la încarcerare, tortură şi pedeapsă capitală, cum s-a evidenţiat în cazurile Cheikh Ould M’Kheitir din Mauritania şi Raif Badawi din Arabia Saudită.
Abolirea legilor anti-blasfemie la nivel global
Campania Opriţi Legile Blasfemiei este concepută drept prima campanie care se concentrează doar pe aspecte ale legislaţiei împotriva „blasfemiei” – ce includ „ridiculizarea”, „insulta” proferată la adresa religiei sau „rănirea sentimentelor religioase”.
Coaliţia care susţine campania este condusă de către Uniunea Etică şi Umanistă Internaţională (IHEU) şi de Federaţia Umanistă Europeană (EHF). Ea cooperează cu partenerii naţionali – în jur de 200 de organizaţii secular-umaniste la nivel global.
Sonja Eggerickx, Preşedinte al IHEU, afirmă: „Ca urmare a atacului de la redacţia Charlie Hebdo, au existat numeroase apeluri de abolire a legilor privind blasfemia şi aspectele conexe ei, în aproape fiecare stat unde ele încă sunt în vigoare. Organizaţiile noastre au lucrat susţinut, de-a lungul anilor, pentru a proteja un drept important: de a pune sub semnul întrebării, de a critica şi da, de a ridiculiza religia. Odată cu acest nou impuls de a modifica legile anacronice, credem că putem coopera internaţional pentru a sprijini organizaţiile locale care susţin abolirea acestor legi.
„Ideea că satirizarea religiei reprezintă o greşeală creează o falsă legitimitate celor care ucid în numele ofensei religioase. Unul dintre motivele pentru care abuzurile sexuale au fost ignorate mult timp în cadrul Bisericii Catolice este ideea că problematizarea sau chestionarea autorităţii religioase e tabu şi nu se face. Din cauza ideii că „insulta” religioasă e o infracţiune se întâmplă lucruri precum: umanistul Asif Mohiuddin este încarcerat în Bangladesh, secularistul Raif Badawi este biciuit în Arabia Saudită, ateii şi minorităţile religioase sunt persecutate în Afghanistan, Egipt, Pakistan, Iran sau Sudan, şi nu sunt singurele exemple!”
Pierre Galand, Preşedintele EHF, explică: „Campania noastră nu are în vedere legile ce vizează incitarea la ură, care sunt legitime. Ce ne îngrijorează sunt legile care restrâng libertatea de expresie în privinţa religiei. Primul pas pe care ni-l dorim este să vedem dispărând toate legile europene împotriva blasfemiei şi insultei religioase. Suntem faţă în faţă cu o dublă măsură, din moment ce U.E. s-a opus ferm legilor anti-blasfemie din întreagă lume. La recomandarea Consiliului Europei, statele membre sunt încurajate să îşi abolească legile anti-blasfemie încă în vigoare.”
Campania încurajează organismele transnaţionale şi liderii lumii să privească legile anti-blasfemie similar cu legile privind cenzurarea presei: ca o sufocare a libertăţii de exprimare şi drept un indicator de pericol social.
]]>