În ultimele zile am primit numeroase întrebări de la elevi și părinți privind ora de religie. Mai jos găsiți răspunsurile la cele mai frecvente dintre ele:
Q1: Am primit cerere de participare la ora de religie. Ce trebuie să fac cu ea? A: Dacă ai peste 18 ani și dorești să participi la ora de religie trebuie să completezi cererea și să o returnezi instituției de învățământ la care ești înscris/ă, conform deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei 669/2014 (vezi aici). Dacă ești minor/ă părinții trebuie să completeze cererea pentru tine. Dacă nu dorești să participi la aceste cursuri nu trebuie să faci nimic. Decizia CCR a eliminat inscrierea din oficiu la cursurile de religie. Nu trebuie să returnezi cererea. În cazul în care există diferenţe între dorinţa ta şi a părinţilor tăi şi ai peste 14 ani vezi răspunsul de la întrebarea 13.
Q2: Cine completează cererea? A: Elevii în vârstă de peste 18 ani, care doresc să urmeze ora de religie, o pot completa singuri, iar pentru cei minori o vor completa părinții sau reprezentanții legali. În cazul în care există diferenţe între dorinţa ta şi a părinţilor tăi şi ai peste 14 ani vezi răspunsul de la întrebarea 13.
Q3: Dirigintele, un profesor sau directorul mi-au spus că toată lumea trebuie să completeze cererea. E adevarat? A: Nu. Doar de cei care doresc să participe la ora de religie trebuie să depună o cerere în acest sens, conform deciziei CCR 669/2014. Dacă nu completezi cererea, înseamnă automat că nu dorești să faci religie.
Q4: Am primit cererea pentru ora de religie și mi s-a zis că dacă nu vreau să particip să scriu NU acolo unde se trece cultul și voi fi trimis la altă oră. Să completez așa sau să nu completez deloc? A: Nu trebuie completată în acest caz. Această variantă nu este prevăzută în niciun act legislativ deci nu este acceptabilă. Cererea trebuie depusă doar de cei care doresc sa participe la oră, dacă nu vrei nu trebuie să semnezi nimic.
Q5: Am primit cererea și mi s-a spus că la religie trebuie să completez Ateu și nu voi face ora. E adevărat, tot trebuie să depun cererea? A: Nu, nu este adevărat, doar elevii care vor să participe la religie trebuie să depună cererea. În plus, nu este legal ca școala să colecteze informații despre credințele tale religioase (sau lipsa lor) fără acordul tău expres (vezi Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, punctul 5 alineatul 1)
Q6: Ni s-a spus la școală că dacă nu vrem ora de religie vom face matematică / altă oră. Este adevărat? A: Ora de religie nu poate fi înlocuită cu o altă oră, pur și simplu tu vei avea o oră în minus față de colegii care fac religie, și o notă mai puțin la medie (de exemplu media se va face între cele 10 materii rămase, nu între cele 11 câte sunt cu tot cu religia)..
Q7: Profesorul de religie / dirigintele / directorul au spus că voi rămâne corigent / repetent sau risc exmatricularea / scăderea notei la purtare dacă nu depun cererea pentru ora de religie. Ce să fac? A: Fals. În nici un caz nu este posibilă penalizarea în vreun fel a elevilor care nu fac ora de religie! Cel sau cei care fac asemenea afirmații comit infracțiunea de constrângerea unei persoane de a participa la serviciile religioase ale unui cult (art.381 din Codul Penal) și riscă dosar penal. Prima măsură este să le explici doar că nu dorești să faci ora și că acesta este dreptul tău legal. Dacă insistă, vă sfătuim să adunați dovezi în favoarea dvs (cereri pre-completate cu datele tale, înregistrări audio, mărturiilor colegilor) și să le atragi atenția persoanelor care te somează că sunt în ilegalitate. Poți să le citezi articolul respectiv din codul penal pentru a le explica de ce infracțiune se fac vinovați când te amenință. Dacă insistența persistă, ne poți contacta pentru a documenta cazul și a lua atitudine pe căi legale. Q8: Cum procedez dacă nu m-am înscris la ora de religie și totuși sunt obligat(ă) să rămân în clasă, pentru că nu am unde să mă duc? A: Școala trebuie să asigure o variantă, alta decât rămânerea la ora de religie, în cazurile în care această oră nu este prima sau ultima în orar. Cel mai simplu e să stai în biblioteca școlii, sau chiar să asiști la o oră a unei alte clase (fără să fii notat, bineînțeles). Dacă școala nu a sugerat niciuna dintre variante, le poți aduce argumente legale în favoarea ta. Legea 35/2007, Nota nr. 58869/23.09.2013 a MEN, Nota MECT nr. 19.283/2005 și deasemenea art. 381 alin 2 din Noul cod Penal interzice explicit participarea forțată la orele de religie chiar și ca „public captiv”. Detalii suplimentare aici.
Q9: Am completat cererea pentru a face religie și am depus-o, deoarece am crezut că este obligatoriu. Cum pot să o anulez acum? A: Se depune la registratura şcolii, cu număr de înregistrare, o informare cu privire la faptul că nu doreşti să frecventezi orele de religie confesionale. Eventual se aminteşte faptul că ai depus o cerere de a frecventa orele de religie conform unei anumite confesiuni pentru a se cunoaşte ce confesiune este. Nu este necesar să justifici decizia ta, libertatea de conştiinţă nefiind negociabilă. Nu este nevoie să justifici de ce ai dorit asta în prealabil, nici să justifici de ce nu mai doreşti să urmezi aceste cursuri. Cereri preformulate pentru părinţi dacă elevii au sub 18 ani sau pentru elevi dacă aceştia au peste 18 găsiţi aici.
Q10: Care este termenul limită pentru a depune o cerere pentru a nu face religia, inclusiv pentru semestrul în curs, respectiv anul în curs? A: În cazul în care nu ai depus cerere pentru a urma orele de religie confesională nu trebuie să depui cerere pentru a nu face religie pentru anul în curs. Dacă ai depus o cerere prin care doreşti să faci religie conform unei anumite confesiuni atunci cererea de a nu mai frecventa orele de religie se depune la începutul anului şcolar, până în data de 15 septembrie. Dacă doreşti ca cererea ta să anuleze cererea de a urma ora de religie confesională depusă în această campanie de înscriere la orele de religie atunci această cerere trebuie depusă până în data de 6 martie 2015. Cu toate acestea se poate face o derogare şi în timpul anului şcolar, caz în care cererea de a nu mai frecventa orele de religie trebuie să fie motivată. Exemplu: schimbarea cultului sau a convingerilor religioase, obligarea elevilor de a practica manifestări religioase împotriva dorinţei acestora etc.
Q11: Unde trebuie depusă cererea pentru a nu mai face religia? A: Toate actele oficiale, inclusiv cererile pentru a face sau pentru a nu mai face religie se depun la registratura şcolii (secretariat), eliberându-se număr de înregistrare a intrării acestora în sistem.
Q12: „Ni s-a comunicat de la direcțiune că părinții care nu doresc ca ai lor copii să mai participe la ora de religie, să vină să îi ia de la școală în timpul acelei ore.” sau „Mi s-a spus să vin să stau cu copilul la ora de religie, pentru că nu au cum sa îl lase la bibliotecă sau pe hol în fața clasei, deoarece e prea mic.” A: Școala trebuie să asigure o variantă, alta decât rămânerea la ora de religie, în cazurile în care această oră nu este prima sau ultima în orar. Nu este obligaţia părinţilor să protejeze copiii cât aceştia sunt la şcoală iar şcoala nu trebuie să prevadă pentru elevi ferestre în orar, fie că urmează sau nu ore de religie confesionale. În nici un caz nu va sta singur în bibliotecă sau pe hol, elevul trebuie să fie supravegheat de un adult desemnat de şcoală, eventual va merge într-o clasă paralelă, la o altă oră decât religia, unde nu va fi notat. În cazul în care şcoala nu asigură aceste condiţii direcţiunea poate fi trasă la răspundere. Este bine ca aceste cazuri să ne fie aduse la cunoştinţă pentru a acţiona.
Q13: Am peste 14 ani. Pot să decid singur dacă vreau sau nu să urmez orele de religie confesională? A: Da. Libertatea de conştiinţă a minorilor este reglementată de
(1) Părinţii îndrumă copilul, potrivit propriilor convingeri, în alegerea unei religii, în condiţiile legii, ţinând seama de opinia, vârsta şi de gradul de maturitate ale acestuia, fără a-l putea obliga să adere la o anumită religie sau la un anumit cult religios. (2) Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani are dreptul să îşi aleagă liber confesiunea religioasă.
Sfatul nostru este de a decide acest lucru împreună cu părinţii sau tutorii. Dar dacă există diferenţe insurmontabile vă puteţi folosi de aceste prevederi din codul civil:
(1) Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani poate cere părinţilor să îşi schimbe felul învăţăturii sau al pregătirii profesionale ori locuinţa necesară desăvârşirii învăţăturii ori pregătirii sale profesionale. (2) Dacă părinţii se opun, copilul poate sesiza instanţa de tutelă, iar aceasta hotărăşte pe baza raportului de anchetă psihosocială. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile.
Deocamdată Legea Educaţiei încă nu a fost amendată cu aceste prevederi, dar aceasta trebuie să fie revizută curând, pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale precum şi cu prevederile Codului Civil şi a Codului Penal.
]]>
29 Comments
Constantin-Alexandru Tabacu
Va rog sa elucidati si problema elevilor care au intre 14 si 18 ani. Referitor la completarea de catre ei a cererilor de a face religie, respectiv de a nu mai face religie daca au fost deja inscrisi.
Este un segment foarte important, iar informatiile in aceasta privinta sunt contradictorii.
admin
Am adăugat câteva informații astăzi și am abordat problema elevilor care au peste 14 ani la ultima întrebare. Sperăm să vă fie de folos răspunsul.
Parinte
Buna ziua,
Multumesc de lista de FAQ, e foarte utila. Am o intrebare. Daca copilul meu nu participa la ora de religie atunci el are cu o medie in minus la media generala. Eu ca si parinte cred ca este discriminare in acest caz – daca are un 10 in plus, media generala va fi mai mare.
Daca de exemplu spun ca religia noastra este Umanism, pot sa ii dau eu o adeverinta cu nota la aceasta disciplina pe care a invatat-o acasa? La fel cum fac cei din cultele care nu au asigurata educatia religioasa in sistemul de invataman? (nu stiu daca acest lucru mai este valabil, era atunci cand eram eu in scoala).
Presupun ca inca nu exista temei ca cei care participa la ora de religie sa nu aiba media de la aceasta disciplina inclusa in media generala.
Va multumesc!
Cornel Creţu
Este adevărat. Acestă segregare produce implicit la discriminare, copilul dumneavoastră poate fi „păgubit” de o medie de 10 în plus. Dar la fel de bine poate fi „viciat” de o corigenţă dacă frecventează ora, nu este obligatoriu a se nota cu 10 la Religie. Pe de altă parte ce exemplu de moralitate este acela de a „convinge” elevii şi părinţii să frecventeze Religia pentru o medie mare uşoară? Nu este de fapt o mituire, o atitudine imorală?
Sunt sigur că activiştii în domeniu vor presa legiutorii şi factorii de decizie din Minister ca religia de tip confesional să nu mai fie notată cu medii care să conteze la media generală, eventual cu calificative de genul „admis/respins”, fapt prevăzut în viitoarea şi atât de necesara revizuire a Legii Educaţiei.
Chelu
Nu propuneti cumva si la muzica, si la desen, și la educatie fizica, aceleasi calificative, că si acolo ar fi discriminari, ba chiar mai mari. Sa va fie rușine! Nu va multumiti cu lectia pe care o s-o primiti. Se vede care este scopul vostru. Va doare undeva de libertatea de constiinta. Vreti sa ajungem ca-n Franta unde abia acum redescopera unii valoarea credintei. Mergeti in Italia sau Spania și vedeți cum vin la bisericile ortodoxe multi catolici, pentru ca gasesc acolo o biserica vie. S-au saturat de secularismul vostru imoral si nesimtit!
Cornel Creţu
Toate materiile vocaţionale (sport, muzică, desen, talent litarar) ar trebui evaluate cu calificative, cu excepţia şcolilor de profil. Nu putem compara un copil cu ureche muzicală cu unul cu carenţe auditive. Asta duce implicit la o discriminare. Ce ar fi oare să se noteze copiii în funcţie de cât sunt de blonzi? Sau graşi? Sau cu hainele mai la modă?
tovarasul
Intrebari de stil sectar. Eu pun intrebarea ca tot eu sa iti dau raspunsul la care vreau eu sa ajungi.
Sabin Corbeanu
Daca Nota MECT nr. 19.283/2005 (Precizari referitoare la clarificarea unor aspecte privind desfasurarea orei de religie) care spune la punctul b ca „elevii care nu frecventeaza ora de religie raman in scoala pe tot parcursul programului scolar si vor studia in locul disciplinei religie o disciplina optionala din pachetul de discipline optionale care se studiaza in scoala, conform reglementarilor cu privire la aplicarea planurilor-cadru.”, atunci, noi, elevii care au ora de religie situata la sfarsit de program, pe baza carei legi putem cere plecarea acasa, daca suntem obligati sa ramanem in scoala?
Cornel Creţu
De fapt acestă prevedere a fost eliminată din practica şcolilor odată cu apariţia crizei economice, când atât bugetele şcolilor cât şi salariile cadrelor didactice au fost drastic diminuate. Asta a dus de altfel la precizarea din Legea Educaţie, apărută după declanşarea crizei, că elevii ce nu frecventează ora de religie vor avea o medie mai puţin, adică nu vor face nimic altceva în schimb. Deşi Nota ministerului nu a fost abrogată, deoarece opţionalele propuse legiuitorilor au fost eliminate (Patriarhul a trimis Parlamentului solicitarea ca din lege să fie eliminată posibilitatea unui opţional în schimb) în realitate nu există aceste opţionale.
Constantin-Alexandru Tabacu
Cei care nu fac religia nu trebuie sa ceara de la nimeni permisiune pentru plecare acasa. Pur si simplu pleaca acasa. Nu pot primi absente la ora de religie.
Ce pretind unii profesori, referitor la obligativitatea de a ramane in scoala, este o ineptie si se incadreaza la presiunile care se fac in aceste zile.
Petru
Sunt in clasa a 8a si profesorul de religie impreuna cu diriginta mi-au spus ca e posibil sa nu pot intra in examen deoarece in primul semestru am facut religia, iar acum, in al 2lea, nu o mai fac si nu mi se poate incheia media la religie, deci nici media generala de care am nevoie. Am inteles ca doar la ora de sport se poate incheia media pe un singur semestru, sper ca ce am auzit sa fie adevarat si nu doar o alta metoda de a ma constrange sa fac ora. Dar daca e adevarat, se poate propune schimbarea legislatiei actuale cu privire la incheierea mediei la religie a celor care sunt in situatia mea sau trebuie sa mai suport inca un semestru ora asta?
Cornel Creţu
Fals. Şi ilegal. În cazul în care aveţi un email, notă, scrisoare sau înregistrare a acestei presiuni aduceţi-o la cunoştinţa ASUR pe email office[@]asur[.]ro (emailul corect este fără parantezele pătrate []).
Dacă nu depui cerere poţi să nu mai frecventezi ora de religie fără nici un fel de repercursiune. Situaţia se va încheia fără media la religie (de exemplu în loc de 11 materii vei avea doar 10 care contează).
Constantin-Alexandru Tabacu
Sunt niste minciuni ordinare, spuse pentru intimidare. Mediile se incheie semestrial. Nu au cum sa-si puna amenintarea in aplicare.
Te sfatuiesc sa ignori ce ti-au spus.
Daca insista, te rog strange dovezi in acest sens. O inregistrare cu telefonul mobil, chiar numai audio, poate fi suficienta. Mai ales daca exista martori.
Noteaza-ti referitor la fapte: ora, data, persoanele care erau prezente. Aceste date sunt importante.
Contacteaza ASUR cu probele stranse, pentru a primi sprijin.
klauss
..lasati copiii sa vina la Mine spunea Mantuitorul….vreau sa va intreb ceva-CINE PLATESTE RAHATURILE ASTEA UMANISTE SA ATACE FIINTA, ISTORIA SI SPIRITUALITATEA POPORULUI ROMAN,OARE NU ILUMINATI…TINETI MINTE FIE CA VRETI SAU NU COPIII NOSTRII VOR FACE RELIGIE!
SR
Și cine mai exact este „mântuitorul”? Un evreu ca orice alt evreu. Copilul meu n-are nimic de-a face cu evreii sau cu religia acestora. Ce este „biblia”? O carte FICTIVĂ care NU poate fi dovedită prin nimic … nici prin istorie, nici prin arheologie, prin NIMIC. Sunt liber să aleg ce religie să am, eu împreună cu familia mea.
Și apropo, Iluminatii sunt tot EVREII! Mai multe informații aici: http://666soarelenegru.blogspot.co.uk/2010/09/lumina-peste-illuminati.html
gugescunicu
Sunt in clasa a VIII si am fost amenintat ca daca voi depune cerere pentru ora de religie nu voi termina clasa a VIII. Eu vreau sa fac religie! Cine ma ajuta? Sunt un om si nu urmaresc nimic care sa faca pe cineva sa sufere. Multumesc.
Cornel Crețu
Te rog să comunici imediat direcțiunii și inspectoratului cine a proferat amenințări cu privire la intenția ta de a face ore de religie conform legii. Nimeni nu are acest drept, coleg sau profesor. Pentru a frecventa ora de religie conform confesiunii alese de tine trebuie să completezi cererea de a urma ora de religie, formular ce se găsește la secretariatul școlii.
Adrian
@klauss: Vezi ca ti s-a blocat CAPS LOCK la tastatura!
Si, daca nu te superi, ai un defect la procesor. Rahaturi sunt alte chestii, dar ce sa pierd timpul cu tine…. Du-te-n alte saituri, daca te prinzi…
Catalina
Desi decizia CCR privitoare la religia in scoli m-a bucurat , deoarece a indreptat o practica abuziva , am impresia ca efectul acesteia este minimalizat in practica . Vor mai fi necesare si alte actiuni pentru o crestere a tolerantei majoritatii populatiei privind respectarea convingerilor religioase a fiecarei persoane . Nu sunt de acord cu practica BOR, sa folosesti scoala ca mijloc de indoctrinare ca sa-ti „produca” viitorii enoriasi , inca si mai abuziv, pe banii contribuabililor, indiferent de care cult apartin.
Copilul meu nu este inscrisa la ora de religie . Desi teoretic regulamentului scolii prevede, pentru cei in aceasta situatie, sa petreaca aceasta ora la biblioteca sau in sala de sport, in fapt , copilul meu si altii in aceeasi situatie , stau la ora de religie , doar ca nu participa ( cum poate oare un copil sa se detaseze de ce fac ceilalti ???) . O mascarada josnica , in mod sigur dirijata de BOR. Am solicitat conducerii scolii sa respecte prevederile regulamentului referitoare la aceasta situatie. Am fost refuzata pe motiv ca nu au cadre suficiente pentru supravegherea acestor copiilor . Evident, un pretext demn de dispret.
De aceea , cred ca aceasta decizie nu este suficienta . Este necesar reglementarea modului a cum poti inlocui aceasta ora , fara sa lasi la latitudinea oricarei scoli respectarea unei libertati constitutionale – libertatea religioasa.
ANGELY
DA N-AR FI MAI BINE SA MAI CONSTRUITI NISTE BISERICUTE IN INCINTA SCOLILOR CA LA SPITALE ,CA SA FITI MAI CONVINGATORI…..SA AIBA SI COPII NOSTRI UN TRAI DECENT ..CA POPI SI PE URMA POATE MAI INGHITIM SI PUTINA RELIGIE
Costi
Noua la scoala ni s-a zis ca trebuie sa completam cu „nu sunt de acord” la cerere daca nu vrem sa facem religia. Este posibil sa iau o „teapa” si sa fiu inscris totusi la ora de religie chiar daca am specificat ca nu vreau acest lucru?
Eugen
Procentul celor care au hotârât să facă religia este covârșitor! Unii ar trebui să înțeleagă că au luat-o între dinți!…
Sabin Corbeanu
Scoala imi interzice parasirea salii de clasa la ora de religie, eu find retras si avand ora de religie la sfarsit de orar. Cum procedez?
SR
Cum mai exact îți interzice? Închide ușa clasei și nu te lasă să ieși? Nu au cum să te forțeze să rămâi la ora de religie … e ÎMPOTRIVA LEGII! Uite aici ai link spre Noul Cod Penal: http://www.just.ro/LinkClick.aspx?fileticket=Wpo7d56II%2FQ%3D … te rog caută aliniatul 2 din Art. 381. Se spune clar că se pedepsește prin închisoare sau amendă, forțarea unei persoane de a articipa la serviciile religioase a unui alt cult. Nu lăsa după ei, luptă-te pentru drepturile pe care LEGEA ți le oferă! Fă o reclamație la poliție. Cheamă televiziunea. Orice LEGAL, însă nu lăsa după ei.
Eddie
Sa inteleg ca daca anul scolar a inceput si a fost depusa o cerere de participare la orele de religie, aceasta poate fi anulata printr-o solicitare care trebuie depusa pana in data de 06.03 anul curent?
Kti
Am o experienta de 3 ani deja, in certurile, discutiile si negocierile cu conducerea scolii la care sunt inscrisi copiii mei. Cateva aspecte pe care as vrea sa le subliniez, in privinta normelor legale aplicabile, norme care sufera de mari lacune procedurale.
1. Copiilor care nu sunt inscrisi la ora de religie, nu li se ofera alternative viabile. Aceasta masinatiune este un instrument de control, de santaj, pe care directorii (conducerea institutiei) o aplica respectivilor elevi, scosi de la disciplina mentionata: in cazul copiilor mei spre exemplu, pe parcursul a aproape 3 ani, copii in timpul orei de religie, au stat pe hol inclusiv pe timpul iernii, in biblioteca (singuri, fara supravegherea unui adult / cadru didactic), la sport desi nu li se permitea sa faca sport (doar ca spectatori), la clasele pregatitoare (desi sunt in clasa 2 respectiv 5) etc.
2. Nu exista nici un text de lege, recomandare sau norma procedurala, care sa sprijine ipoteza concorm careia copiii care se afla in urmatoarea situatie, intrunind cumulativ conditiile, „nu participa la ora de religie” respectiv „au ora de religie ca fiind prima sau ultima ora in orar”, sa poata fi luati mai devreme acasa (daca au ultima ora) respectiv sa vina mai tarziu la scoala (daca au prima ora de religie, in orar).
Dimpotriva, conforma art. 125. al 5, „Regulamentul cadru de organizare si funcționare a unitatilor de invatamant preuniversitar”, copiilor ce nu participa la ora de religie „li se vor asigura activități educaționale alternative în cadrul unității de învățământ, stabilite prin hotărârea consiliului de administrație”. Practic, tradus, asta inseamna ca respectiva conducere a scolii (teoretic), directoarea(practic) hotaraste ce vrea persoana ei: ii plimba pe copii pe hol, ii pune in sali goale, ii cearta cand se joaca pe telefon desi nu le ofera nimic in schimb, ii tine in sala de sport desi nu participa la ora respectiva etc. Insa, nu iti da voie sa il iei acasa. Toate acestea bineinteles in speranta ca la un moment dat, vei spune „asta e frate, mai bine ii duc la ora de religie decat sa stea degeaba pe holuri”. Mai bine decat sa stea degeaba, il pun pe unul sa le spele creierul cu ineptii. Ceea ce este gresit, amoral, tragic.
3. Copiii ce nu participa la ora de religie nu vor fi notati la acea disciplina, nu li se pun absente (desi asa cum aratam mai sus, sunt „obligati” sa ramana in institutia de invatamant). Toate bune si frumoase pana acum. Problema este ca cei ce participa la ora de religie, au toti nota 10. Si pentru un copil slab la invatatura, asta este un avantaj, deoarece media generala creste prin introducerea acelui 10. Nota pe care, copilul tau ca sa compenseze, trebuie sa o ia cu eforturi inzecite, la matematica, romana etc. Nu ca ar fi ceva neaparat rau, insa se creeaza un dezavantaj major. Stiu foarte multi parinti care isi inscriu copilul la religie datorita acestui motiv. Copiilor ce participa la ora de religie ar trebui sa li se acorde doar „admis / respins”…si atat.
In loc de concluzie:
Legea nu stabileste exact care sunt activitatile „alternative educative” ce se desfasoara pe parcursul orei de religie, si la care participa copii ce nu frecventeaza acea ora.
Legea nu te sprijina in a-ti lua copilul acasa, daca el nu participa la ora de religie si aici intervine o situatie aberanta: copilului nu i se poate pune absenta (intrucat nu studiaza disciplina respectiva), copilul nu poate fi luat acasa(desi tu ai aceasta disponibilitate si iti dai acordul in scris), copilul in cele mai multe cazuri se simte ostracizat si este „tinut” la scoala, desi nu face nimic in acel rastimp.
Directorii de scoala, numiti toti pe criterii politice, fac jocul puterii, puterea sprijina biserica, biserica manevreaza prostii. Este un cerc vicios.
Parintii sunt de cele mai multe ori prea slabi, prost pregatiti, fricosi, pentru a se lupta cu sistemul, a face reclamatii, a pune presiune, prea dezinteresati de cele mai multe ori in a-si apara copilul in fata presiunilor exercitate de catre sistemul educational roman. Si se multumesc atunci cu acel „lasa ca nu-i strica…”. Nici macar nu au taria de caracter, sinceritatea si bunul simt de a isi face mea culpa si a-si recunoaste implicit greselile si in consecinta, se multumesc sa arunce vina pe sistem, timp, dispozitie, copil etc.
Cred ca: ar fi un lucru bun daca s-ar face o recomandare la nivel legislativ ca clasele cu copii scosi de la disciplina religie sa aiba pusa aceasta disciplina ca fiind prima sau ultima in orar si, prin urmare, copii sa poate fi luati acasa in rastimpul acelei ore. De asemenea, ca:
– la ora de religie sa existe doar admis sau respins.
– copiii ce nu participa la ora de religie sa ramana in scoala, daca se opteaza pentru acest lucru de catre parinti / tutori legali sau dimpotiva sa poata fi luat acasa daca parintele isi afirma disponibilitatea in acest sens. De asemenea, copiilor ce raman la scoala sa li se ofere alternative viabile, EDUCATIOANALE, altfel sus care presupun elementul EDUCATIV, in acest rastimp.
Din nefericire acest sistem de santaj, derulat impotriva copiilor scosi de la ora de religie, functioneaza: in clasa copiilor mei, erau la un moment dat scosi 9 copii de la religie, acum au ramas doar 4.
Conducerea scolii, la care am facut cererea de a lua copiii acasa pe parcursul respectivei ore de religie, mi-a respins cererea, pe baza art. 125 al 5 din „Regulamentul cadru de organizare si funcționare a unitatilor de invatamant preuniversitar”, desi „Metodologia de organizare a predarii disciplinei Religie in invatamantul preuniversitar”, specifica la articolul 12 ca „absenta elevului care nu frecventeaza ora de religie, exonereaza cadrul didactic si personalul didactic auxiliar, care asigura organizarea, desfasurarea, supravegherea activitatii, de orice tip de raspundere”. La art. 10, acelasi act normativ, specifica: „pentru elevii ce nu solicita frecventarea orei de religie sau carora nu li s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina, unitatile de invatamant stabilesc prin propriul regulament de organizare si functionare, activitatile pe care acestia le pot desfasura, spatiile in care se desfasoara precum si responsabilitatile privind asigurarea supravegherii si sigurantei elevilor pe perioada in care ceilalti elevi ai clasei participa la orele de religie”. Altfel spus, acorda libertatea directorului scolii, de a face ce vrea el si cum vrea el.