Proiecte finalizate

Susținerea competițiilor de dezbateri din licee

Proiect derulat în 2014 – 2015
ASUR a susținut trei competiții importante de dezbateri organizate între liceeni: Pache Open (în București), Râmnicu Sărat Debate Open (în Râmnicu Sărat), și Saint George City of Debate (în Sfântu Gheorghe – cea mai mare competiție de acest gen din țară, la care au participat anual elevi de la aproape 100 de licee). În cadrul competițiilor au fost abordate teme precum drepturile omului, predarea științelor în școli, relația dintre școală și piața muncii sau educația științifică.

 

Humanist East European Conference

Proiect derulat în 2015
Peste 60 de tineri umaniști europeni din 20 de țări au participat la eveniment, care s-a axat pe tema ”De la social media la politici publice”. De-a lungul a trei zile, au avut loc prelegeri și traininguri menite să ajute tinerii umaniști care lucrează sau sunt fac voluntariat în Europa de Est. În plus, organizatorii au creat o rețea a umaniștilor în această zonă, în vederea unor viitoare colaborări. Conferința a fost organizată de Asociația Umanistă Română (AUR) în colaborare cu ASUR, cu susținerea International Humanist and Ethical Youth Organisation (IHEYO).  

Zi de Acțiune Laică

Proiect derulat în 2015 – 2021

Proiect realizat pentru a marca adoptarea legii de secularizare a averilor mănăstirești. În onoarea lui Alexandru Ioan Cuza şi a realizărilor sale, membrii și voluntarii ASUR au depus jerbe și coroane de flori la statuile domnitorului din București și din alte orașe din țară, în fiecare an, pe 29 decembrie.

Better Tommorow Charity Week

Proiect derulat în 2015

Un proiect la internațional, prin care umaniștii sunt încurajați să se implice în acțiuni caritabile derulate în comunitățile lor. Echipa ASUR din Cluj a participat la acest proiect și a încurajat și alți oameni să se implice. La finalul proiectului, membrii și voluntarii ASUR au donat copiilor din medii defavorizate cărți de știință pentru copii și jocuri educative.

Conferința “Despre Umanism: O idee a libertății prin rațiune”

Proiect derulat în 2015.
Conferința a a avut loc la Universitatea “1 Decembrie 1918 din Alba Iulia” și a reunit zeci de oameni interesați de umanism.  Speakeri au fost: Marius Rotar (istoric), Roxana Mândruțiu (avocat) și Ciprian Cucu (asistent universitar).

Zilele Științei

Proiect derulat în 2015-2019
Dezvoltat ca proiect satelit la Bucharest Science Festival, a fost organizat de-a lungul anilor în Abrud, Piatra Neamț, Râșnov și Timișoara. Evenimentele au atras sute de participanți, interesați de prezentări pe diverse teme de știință, concursuri cu premii, prezentă de carte de știință, dar și experimente și demonstrații științifice.

 

Zilele Evoluției

Proiect derulat în 2015 – 2019
Pentru a sărbători Darwin Day, ASUR a organizat în fiecare an în luna februarie conferințe tematice, cu specialiști în biologie, palentologie, bioinginerie, etică, evoluție și domenii conexe. Fiecare conferință a atras zeci de participanți. 

Săptămâna în știință

Proiect derulat în 2015-2016
În cadrul proiectului, am publicat săptămânal, pe pagina de Facebook a asociației, câte o imagine care promova cele mai importante realizări ale științei din ultimele 7 zile. Astfel, am reușit să aducă în atenția publicului din România informații importante privind noile descoperiri care au potențialul de a ne schimba viața. Zeci de mii de persoane au avut acces la aceste informații în fiecare săptămână.

Concursul Național Interșcolar Nicolaus Copernic

Proiect derulat în 2015.
ASUR a organizat în 2015 probabil cel mai mare concurs național despre Cosmologie dedicat elevilor de școală generală și liceu. Peste 140 de echipe din întreaga țară s-au înscris la concurs și au realizat expoziții, prezentări video și conferințe pe tema cosmologiei. În urma jurizării, cele mai bune 5 echipe de la cinci școli au fost recompensate cu câte un laborator de informatică complet utilat, iar profesorii coordonatori au primit la rândul lor câte un laptop.

Expoziție de paleontologie la Timișoara

Proiect derulat în 2015.

Pentru a sărbători Darwin Day, echipa noastră a organizat la Timișoara vernisajul expoziției ”Evoluția speciei umane ilustrată prin portrete și fosile”, realizată de artistul Eduard C. Olaru. Expoziția a fost vizitată de sute de timișoreni, în special copii și tineri. 

Publicarea ”Cosmos” în limba română

Proiect derulat în 2014.
În parteneriat cu Editura Herald, am contribuit la ediția din limba română a celebrei cărți scrise de Carl Sagan, ”Cosmos”. Proiectul a fost realizat în urma unei campanii de crowdfunding, în cadrul căreia 89 de susținători au contribuit cu 2160 EUR. Cartea a ajuns rapid bestseller în libării din București, Cluj-Napoca și Iași.

”Statul și Religia în România” - serie de interviuri

Proiect derulat în 2014.
În cadrul proiectului au fost intervievați 5 dintre cei mai cunoscuți bloggeri din România. Interviurile s-au desfășurat via Skype și au fost centrate în jurul temei ”secularism”, apoi au fost postate pe contul de Youtube al ASUR și pe diverse canale de social media, fiind vizionate și comentate de mii de oameni.

”Târgul de dinozauri”

Proiect derulat în 2013.
Concurs național interșcolar organizat în colaborare cu Școala Discovery. Peste 80 de echipe de la tot atâtea școli au participat la concurs, organizând expoziții cu dinozauri de toate felurile și mărimile, pe care i-au desenat, modelat și contruit, în timp ce au învățat despre evoluția lor.

Expoziția ”Istoria Speciei Umane și Evoluția”, Cluj-Napoca

Proiect derulat în 2014.
În parteneriat cu Muzeul Zoologic al UBB, am organizat în o expoziție despre evoluţia omului, cu ajutorul planşelor şi lucrărilor lui Eduard Olaru, creatorul “Proiectului Descendenţei”. Expunerea lucrărilor s-a făcut în premieră la Cluj-Napoca; acestea au mai fost ulterior prezentate la Iaşi şi la București. Expoziția de la Cluj-Napoca a fost deschisă publicului timp de 3 săptămâni, perioadă în care a fost vizitată de mii de oameni pasionați de știință.

Concursul Național Interșcolar ”Emil Racoviță”

Proiect derulat în 2012.
Primul concurs național interșcolar pe teme de evoluție. Au participat echipe de la 120 de școli din întraga țară, cu peste 1500 de elevii și profesori participanți. Premiile au constat în 5 laboratoare de informatică complet echipate. Concursul a fost acoperit de presa centrală și locală în peste 150 de articole. 

Expoziția Xperiment!

Proiect derulat în 2011-2014.
ASUR a adus în România 5 expoziții științifice interactive din seria ”Xperiment!”, ale căror exponate ilustrau principii importante din fizică. Fiecare expoziție s-a întins pe o suprafaţă de peste 140 mp şi putut fi vizitată gratuit timp de mai multe săptămâni în București și Râșnov. Expozițiile au atras zeci de mii de vizitatori.

”150 zile pentru un recensământ corect”

Proiect derulat în 2011.
O campanie de informare privind Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor. În cadrul campaniei, românii au fost încurajați să declare exact ceea ce cred, fie că aparțin unei anume religii, fie că sunt necredincioși. Cu această ocazie, ASUR a creat un website cu informații și a preluat sesizările primite de la atei și agnostici care au semnalat nereguli. 

Legea Contribuției Bisericești

Proiect derulat în 2011.
ASUR a lansat o propunere insiprată de modelul german, de schimbare a mecanismului de finanţare a cultelor. Astfel, cultele nu vor mai primi finanțări de la bugetul de stat, ci se vor finanța din contribuțiile bisericești opționale, colectate de la enoriași. Propunerea a fost lansată într-o coferință de presă, în prezenta unor sociologi și politicieni, apoi întaintată partidelor politice și Parlamentului.

Lumea sub Lupă

Proiect derulat în 2010 și 2011
Seri cu proiecții de filme documentare și filme cu teme umaniste,  umate de discuții între participanți. Proiect derulat în București și Iași, cu zeci de participanți la fiecare proiecție.

Campania ”Stop îndoctrinării religioase în școli”

Proiect derulat în 2011-2013
Derulată în mai multe etape: aplasarea unor panouri stradale pentru atragerea atenției, publicarea unor articole online, participarea la emisiuni TV, distribuirea de materiale informative în școli și online și alte activități similare, menite să atragă atenția asupra predării confesionale a religiei în școlile de stat.

Cafeneaua Umanistă

Proiect derulat în 2010-2014
Întâlniri periodice cu umaniști, organizate în București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov și Sibiu.

Campania 10:23

Proiect derulat în 2011 și 2012
Partener: Sceptici în România. Zeci de voluntari din București, Iași, Sibiu și Timișoara au înghițit conținutul a sticle întregi de remedii homeopate, pentru a atrage atenția publicului că astfel de ”tratamente” nu au efect și că homeopatia e apă chioară. Detalii pe 1023.ro

Ziua Mondială a Umanismului

Proiect recurent, derulat anual pe 21 iunie
Pentru a marca Ziua Umanismului, am organizat dezbateri, proiecții de film, expoziții interactive, seri de socializare, conferințe și alte feluri de evenimente. 

”Cu mic, cu mare... prin Univers”

Proiect derulat în 2010 și 2011.
Eveniment derulat în parteneriat cu Facultatea de Fizică, Univeristatea din București, pentru a marca Săptămâna Spațiului Cosmic. La fiecare ediție au participat peste 1000 de elevi și profesori, care au vizitat laboratoare, au asistat la experimente, au participat la concursuri de desen și au vizitat expoziții tematice găzduite de facultate. 

Concursul ”Ziua Astronomiei”

Proiect derulat în 2010 – 2014 
Concurs cu premii pentru copii și tineri, organizat anual cu ocazia Zilei Internaționale a Astronomiei, pentru a promova acest domeniu. Concursul a avut peste 500 de participanți de-a lungul anilor. 

”Science is fun” - competiție foto

Proiect derulat în 2010.
Competiție de fotografii, menită să promoveze științele. Au participat peste 200 de oameni, cu mai bine de 800 de fotografii. 

În plata Domnului

Proiect derulat în 2010 – 2012
A constat în amplasarea unor reclame stradale cu mesajul ”18.300 biserici, 4.700 școli generale, 425 spitale. amin.” și în organizarea unor dezbateri care să atragă atenția asupra finanțării cultelor de la bugetul de stat. În cadrul aceluiași proiect am lansat și propunerea ”Legea Contribuției Bisericești”. 

Aprinde flacăra științei!

Proiect derulat în 2010.
În cadrul proiectului, participanții au aprins simbolic o flacără a științei pe o hartă online a României. Scopul proiectului a fost acela de a încuraja publicul larg să participe la popularizarea educației științifice în întreaga țară. 

Proiectele nostre au nevoie de susţinerea ta!

Îți place proiectul nostru și vrei să ne ajuți? Contribuie cu o donație recurentă sau singulară și urmărește să vezi ce fapte bune facem cu ajutorul tău.
GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢