Proiectul de lege privind neimpozitarea salariilor preoțtilor – o măsură scandaloasă, cu iz electoral

propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.132 pentru modificarea și completarea Legii nr.142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului[1].Inițiatorului proiectului, deputatul PSD Andrei-Valentin Sava, afirmă în expunerea de motive că prin această inițiativă legislativă „se urmarește neimpozitarea salariilor clericale […] în cadrul cultelor din România” deoarece „majoritatea veniturilor bisericilor, provenind din donații, se duc pe activități filantropice„, domnia sa făcând și precizarea că „numai în cadrul Patriarhiei Române funcționează peste 400 de asezăminte social-filantropice„.Pentru a înţelege mai bine amploarea sumelor irosite anual prin finanţarea cultelor şi pentru a avea un termen de comparaţie reamintim că:

 • Statul plăteşte salarii, impozite, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale pentru aproximativ 56.000 de reprezentanţi ai cultelor (cca. 17.000 de preoţi, 19.000 aparţinând „personalului neclerical”, 10.000 de profesori de religie şi 10.000 de călugări), un număr mai mare decât cel al medicilor din România[2]
 • Fondurile bugetare alocate anual în beneficiul preoţilor şi a celorlalţi reprezentanţi ai bisericilor sunt de cca. 800 milioane de lei (excluzând fondurile pentru construcții de biserici),
 • Pentru comparaţie, aceşti bani ar permite:
o     creşterea cu cca. 60% a salariilor medicilor[3] sauo     construirea, în numai doi ani, a unui spital regional de urgenţă[4] sauo     reabilitarea secţiilor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie din 60 de spitale[5] sauo     acordarea, gratuită, a unui laptop performant fiecarui copil care începe şcoala„Suntem în fața unui proiect de lege stupefiant, scandalos! Domnul deputat Sava, dintre toate categoriile de bugetari, pe cine dorește să sprijine? Pe profesori, la începutul unui nou an școlar? Pe medici? Pe militari? Nu, domnul Sava deplânge soarta preotțlor care, deși angajați ai unor organizații private, primesc ‘ajutor la salarizare’ din partea Statului și nenumărate alte beneficii, iar acum, în prag de alegeri vrea să le dea și mai mult – o scutire de impozite!” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.An de an, sute de milioane de lei din bugetele autorităţilor de stat, centrale şi locale, sunt deturnate de la nevoile reale ale ţării spre a se cumpăra „bunăvoinţa” ierarhilor bisericeşti. An de an, deşi Educaţia şi Sănătatea sunt sub-finanţate, deşi se închid nenumărate şcoli şi spitale, BOR şi celelalte cultele religioase cunosc un tratament privilegiat, cu toate că:
 • dispun de o avere estimată la peste 3 miliarde de euro şi obţin profituri consistente din activităţile economice desfăşurate
 • beneficiază de scutiri extensive de taxe şi impozite şi de monopol în domeniul comercializării obiectelor de cult
 • încasează importante sume de bani fără a emite documente fiscale
 • nenumărate biserici şi mânăstiri nu-şi achită minimul de datorii fiscale către Stat, în multe cazuri având întârzieri de ani de zile
 • pentru activităţi de asistenţă socială folosesc doar o foarte mică parte a banilor primiţi de la stat; de exemplu, conform rapoartelor de activitate ale BOR, în 2009[6] şi 2010[7], Biserica Ortodoxă a cheltuit pentru „activitatea social-filantropică” doar cca. 5% din totalul subvenţiile bugetare primite.
Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) face un apel către toţi membrii legislativului și, în special, cei aparținând coaliției la putere – USL, să se distanțeze public de astfel de măsuri politicianiste, să respingă proiectul de lege și să stopeze finanţarea de către Stat a cultelor religioase, fondurile astfel eliberate urmând a fi redirecţionate către Educaţie şi Sănătate.Să nu uităm: În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor! ]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

57 Comments

 • carmen
  Posted septembrie 25, 2012 8:30 am 0Likes

  Felicitari pentru implicarea dumneavoastra in aceste masuri luate de persoane care isi cunosc doar interesele personale si nu pe ale tarii.
  Sunt foarte multe persoane care sunt de acord cu dumneavoastra.
  Ar trebui sa obligati parlamentul si parlamentarul care a propus aceasta lege sa o discute public si poate atunci vor intelege si ei, ca doar handicapatii sunt cei care au dreptul sa fie scutiti de impozit.

  • Iustin
   Posted septembrie 26, 2012 9:02 pm 0Likes

   @carmen: atunci si tu poti fi scutita de impozit

   • gigi
    Posted septembrie 26, 2012 9:54 pm 0Likes

    Parca religia va invata sa aveti bun simt.
    Acum ce a mai ramas din ea? doar o metoda de a incasa taxe si a trai foarte bine in vremurile astea de criza?

    Atitudinea ta in locul argumentelor dovedeste ca lucrurile din articole sunt adevarate, totul e o mare afacere cu ingerasi si popi in care unii se imbogatesc pe naivitatea populatiei religioase.

 • cristi pop
  Posted septembrie 25, 2012 6:53 pm 0Likes

  USL vrea sa faca aceste inlesniri catre preoti pentru campania electorala care va urma, dupa acest cadou USL spera la indemnul BOR catre populatie catre o pace sociala pentru a guverna fara probleme in urmatorii 4 ani.
  Deci se vrea a face un troc: neimpozitarea salariilor preotilor contra liniste sociala, eventual chiar sprijin in alegeri.
  De ce nu se face un referendum pe aceasta tema?
  Sper ca ASUR sa faca o petitie pentru a o semna.
  Guvernantii isi bat joc de poporul roman in colaborare cu BOR.

 • Trackback: Unde A.S.U.R. sparge o oală, vin alții și calcă pe cioburi
 • Konstantin
  Posted septembrie 26, 2012 12:25 pm 0Likes

  Eu am o singura problema cu ce spuneti voi. În România, potrivit statisticilor oficiale, sunt aproximativ 20.200 de şcoli cu personalitate juridică şi arondate. De unde ati scos voi 4.700 de scoli?

 • johny
  Posted septembrie 26, 2012 6:04 pm 0Likes

  Sunteti de-a dreptul scandalosi, ati aparut ca ciupercile otravitoare dupa ploaie si ca sa fiti bagati in seama va legati de Biserica.In loc sa faceti asta de ce nu ajutati societatea sa isi revina, nu sa o duceti mai tare in deruta?

  • cristi pop
   Posted septembrie 30, 2012 10:26 am 0Likes

   @ johny D-le Johny aveti lacune serioase, nu stiati ca:
   Parlamentul Norvegiei a aprobat in 2012 separarea bisericii de stat.
   Din 2005 in Finlanda retragerile cetatenilor din randul credinciosilor sunt inregistrate pe un site web.
   Din anul 2000 in Suedia a fost separata biserica de stat.
   Un sondaj efectuat recent de Nanos Research pentru The Globe and Mail, arată că doar unul din cinci tineri sub 30 de ani din Canada spune că face parte din generația care participă săptămânal la activitățile de la biserică. Analiștii spun că acest declin a început abrupt acum 50 de ani, și că o cauză care perpetuează situația ar putea fi faptul că tânăra generație de astăzi consideră religia organizată ca fiind ilogică și deconectată de la realitate

  • mihaela
   Posted octombrie 8, 2012 11:32 am 0Likes

   poate preotii ar trebui sa contribuie la asta, in loc sa isi bage in cutia milei bani cu amandoua mainile….isus era sarac…poate ar trebui sa ia exemplu de la el. mai bine se schimba denumirea bor, in BOR. S.R.L. si asa sunt biserici cu tarife afisate pe usa…ca la magazin…culmea e ca preotii ne indeamna la cumpatare si pe ei ii astapta mercedesul la intrare…

  • mozart
   Posted octombrie 10, 2012 1:43 pm 0Likes

   pentru ca nu ne lasa b.o.r. de aia nu se face nimic cacaciosule

 • Iustin
  Posted septembrie 26, 2012 9:03 pm 0Likes
  • Mihai
   Posted septembrie 26, 2012 9:36 pm 0Likes

   Îmi place că acel articol a dat link-uri către surse şi nu a folosit weasel words. Oh wait!

 • cristi pop
  Posted septembrie 27, 2012 11:29 am 0Likes

  @ Iustin Domnule Iustin ar trebui sa va fie rusine. Prin interventia dvs. din postul 21 sept @ 21:02 jigniti o doamna, ceea ce este inacceptabil.
  Dvs. faceti aluzii cum ca dna. Carmen ar fi o persoana cu handicap care va fi scutita de impozite. Unde va este buna crestere si bunacuviinta? Asemenea lucruri nu se fac!
  @ Johny Domnule Johny imi rezerv dreptul de a fi scandalos si cuperca otravita atunci cand vad ca aceastei institutii parazite cu numele BOR, politicienii vor sa-i aloce privilegii din taxele si impozitele pe care le platesc eu la stat.
  Dvs. cum ajutati societatea sa isi revina? majorandu-va cheltuielile curente si impovarand societatea civila totodata?

  • Iustin
   Posted septembrie 27, 2012 3:13 pm 0Likes

   stai linistit, nu are de ce sa imi fie rusine, sa mearga in covasna si harghita sa vada cum o duc preotii, sunt comunitati intregi cu maxim 5 familii de romani ortodocsi.
   Dar voi ce stiti, decat sa va putrezeasca hoitul in fata monitorului aruncand cu rahat?

   • gigi
    Posted septembrie 27, 2012 7:44 pm 0Likes

    Nu stiu ce vrei sa spui dar sincer, cred ca ai gresit adresa, probabil vroiai sa ajungi aici http://www.spital-obregia.ro/, mult succes cu tratamentul.

    • Iustin
     Posted septembrie 28, 2012 12:15 pm 0Likes

     esti doar un ignorant, ba chiar un rebut genetic

     • gigi
      Posted septembrie 28, 2012 1:07 pm 0Likes

      Pacat ca nu ti-ai inceput tratamentul, ti-ar fi facut bine.

     • mihaela
      Posted octombrie 8, 2012 11:35 am 0Likes

      Nu cred ca va permiteti tratamentul…poate va ajuta bor cu alungarea necuratului….daca nu poate mai gasiti un medic bun care sa va ajute. Asta daca nu a plecat din tara din cauza lipsei banilor…Si aveti grija la limbaj. pe de alta parte cam asa vorbesc fanii bor…din experienta nu sunt prea culti…

 • orest
  Posted septembrie 27, 2012 8:19 pm 0Likes

  Sunteti niste boi ,nu aveti alta ocupatie.

 • mogul
  Posted septembrie 27, 2012 9:11 pm 0Likes

  sa se interzica prin lege ca administratiile publice locale sa vireze bani pentru culte . cele deja prinse sa fie directionate spre investitii . vor fi patrate exclusiv cele de la bugetul central in contul patriarhiei . atat. si sa se faca publice sumele virate din anul 2008 pana azi . in special in Bucuresti unde se face o catedrala de 500 milioane de euro . asta pe timp de criza cand mii de oameni nu au din ce isi hrani familiile . 30 milioane de euro profit ?!? pe anul trecut ?!?

  Cred in bunul Dumnezeu cu tarie si ma rog LUI. insa nu cred ca am nevoie de intermediari pentru a ma auzi . ma rog in fata unei incoane singur in linistea mea . insa cred ca si el se uita cu mahnire la cat de lacomi au devenit slujitorii LUI si cate din cele 10 porunci le incalca .

  • ion craiova
   Posted septembrie 28, 2012 1:53 am 0Likes

   Se zice sa faci ce zice POPA, ca daca faci ce face el, sigur ajungi in Iad!

  • cristi pop
   Posted septembrie 28, 2012 7:45 am 0Likes

   De acord cu dvs. d-le mogul, a crede in Dumnezeu reprezinta o actiune si o optiune intima. Intermediarii ne jumulesc de bani.

  • mihaela
   Posted octombrie 8, 2012 11:44 am 0Likes

   Aveti mare dreptate…dar cei care gandesc asa sunt putini…cu banii de catedrala puteau renova zeci de scoli sau gradinite…sau spitale….pe de alta parte cu cat mor mai multi, cu atat prea sfintiile lor au de lucru….Bunicul meu , preot, imi spunea ca Dumnezeu e la biserica pentru multi, dar de fapt e oriunde vrem sau simtim…si imi spunea ca asta nu te invata religia, asta trebuie sa invete fiecare…

 • cristi pop
  Posted septembrie 30, 2012 9:44 am 0Likes

  Biserica din Polonia pierde din autoritate și credibilitate, în timp ce o mare parte a populației adoptă un stil de viață secular. În plus se cere public o mai mare separare între biserică și stat, și se denunță pretenția bisericii de a avea autoritate morală asupra individului.
  Cercetătorii de la Pew Forum au observat, de asemenea, că persoanele cu un nivel mai înalt de educaţie tind să deţină mai multe cunoştinţe despre religie decât cei mai puţin educaţi. De asemenea, sociologii au notat existenţa unei corelaţii între lecturarea constantă a materialelor religioase şi cunoştinţele despre religie. Cu toate acestea, chiar şi când au eliminat diferenţele educaţionale, ateii/agnosticii au obţinut scoruri mai bune decât cei credincioşi.

  • Dana
   Posted octombrie 3, 2012 1:25 am 0Likes

   Corect! Ati vazut reportajele in care „cei 85 % crestini”declarati din tara asta, unii chiar dintre cei care au prins, saracii, religia din clasa I, nu stiu nici macar ce este cu Pastele ori Craciunul? Sunt jalnici, insirand chestii fara noima. Vai de ei! Sa fie seceta, iar in loc de sisteme de irigatii, sa faci incantantii si rugaciuni? Suntem in urma cu cel putin 500 de ani.Dar pentru unii, e bine.

   • cristi pop
    Posted octombrie 3, 2012 2:20 pm 0Likes

    D-na Dana dintre cei 85% care s-au declarat crestini au facut-o nu din convingeri religioase ci din rusinea (respectul) fata de parinti, de vecini, de popa din sat, etc.
    Daca locuiesc in casa socrului vor duce copilul la botez pentru ca asa le impune tata socru si pentru ca sa nu-i arate lumea cu degetul, iar la recensamant a fost idem.
    Nu la fel s-a intamplat la orase unde nu prea le pasa tinerilor ce spun vecinii si nici parintii.

 • mihaela
  Posted octombrie 8, 2012 11:27 am 0Likes

  Buna ziua! Cunosc personal un preot care face comert de ani de zile cu tot felul de suveniruri religioase, niste khitchuri de tabla, cruciulite breloc, iconite breloc, si le vinde cu sacii pe la manastirile din tara. Slujeste la o biserica din centrul Bucurestiului,si-a comandat un Audi Q7 cand erau 2 in Bucuresti ,masina platita cu banii jos din ‘modestul’ salariu de preot. Ca fapt divers, desi e familist, umbla prin discoteci si este afemeiat. Pana la urma preotii sunt cetatenii acestei tari, trebuie sa sa supuna unui regim identic cu al celorlalti cetateni. Si poate mai multa modestie nu le strica….pentru mine( si vin dintr-o familie cu preoti) preotii de acum sunt bisnitari si bisericile doar casierii…si norocul lor este ca ‘pastoresc’ prostimea.

  • cristi pop
   Posted octombrie 8, 2012 11:53 am 0Likes

   Problema noastra a romanilor este ca nu suntem suficient de bine informati, pe acest site intra f putine persoane si dintre acestea mai sunt sunt si preoti sau persoane din sistem care posteaza kilometric, bat apa in piua si divagheaza de la discutie.
   Consider ca aceasta „prostime” ar trebui informata asupra problemelor care se vehiculeaza aici.

   • mihaela
    Posted octombrie 8, 2012 4:11 pm 0Likes

    Dle Pop, initiativa dvs e laudabila, dar si foarte dificila. Indoctrinarea e profunda si oamenii gasesc o (falsa, dupa mine) alinare in biserica. E culmea, cum ei se zbat cu o pensie mica, dar totusi gasesc resurse sa faca donatii la biserica. E trist cum oamenii dau 2% catre biserica si nu SMURD, de exemplu. Eu, la 35 de ani , am o dilema de cum sa imi educ fiica, din punct de vedere religios, dar stiu sigur ca nu voi lasa ora de religie sa faca asta. Poate o sa imi las fiica sa decida singura, la timpul potrivit. Familia mea e religioasa, sau profund religioasa, culmea fiind ca de putine ori se poarta ca buni crestini…Eu, agnostica fiind, sunt un om mult mai bun decat ei. Prin auto educare, nu prin prezenta frecventa la biserica..Am auzit o predica in care se spunea ca rock ul e muzica Satanei!! Am auzit un preot care binecuvanta conducerea tarii si pe Dl. Ion Iliescu( ateu!)…Imi este imposibil sa accept pilde si sfaturi de la oameni care au deviat de la cele sfinte…si care sunt extrem de laici in viata de zi cu zi, dar ‘instrumentele’ lui Dumnezeu in rest…Nu inteleg cum pot unii apara biserica, desi fac evaziune fiscala, pun tarife ca la piata, tin biserica deschisa dupa un program fix si nu vor decat ca ei si biserica sa aiba din ce in ce mai mult…si sa recupereze aia si ailalta si sa faca biserici una dupa alta…De ce sa fie scutiti de impozit? De ce sa nu fim toti, atunci? Sau , mai bine, hai sa ne platim toti datoriile conform legilor. Cum credeti ca aceasta prostime se lamureste? Doar educatia are sansa, dar daca nu s-a facut la timpul potrivit…e greu, foarte greu…

  • Iustin
   Posted octombrie 9, 2012 8:34 pm 0Likes

   cu siguranta ca exista multe alte exemple de genul acesta, este desigur regretabil dar exista si alte exemple ca cele de genul: http://www.crestinortodox.ro/comunitate/blog.php?user=Christfollower&blogentry_id=5524

   cand vorbim de slujitorii bisericii trebuie sa vedem si partea buna si roditoare a acestor oameni, nu numai pe cei cu Q7

 • cristi pop
  Posted octombrie 9, 2012 9:11 am 0Likes

  D-na Mihaela sant de acord cu toate problemele pe care le-ati expus mai sus.
  Ultima problema, cea a informarii maselor este cea care deranjeaza cel mai mult BOR care nu vrea ca aceste informatii sa ajunga la credinciosi. Cunosc multe persoane credincioase care sunt impotriva donatiilor de trenuri si banii publici catre BOR, care sunt nemultumite de faptul ca se construiesc atatea biserici si catedrale, de nr. mare de preoti facuti pe banda rulanta si care trebuie inghesuiti in sistem.
  Cred ca ASUR poate rezolva problema informarii maselor … macar partial.
  Cum anume: punand la dispozitia membrilor simpatizanti documente redactate in word care sa cuprinda date despre: averea BOR (de exemplu) la care sa fie adaugate si sursele de informare, acest document format A4 putand fi scos cu usurinta la imprimanta si putand fi trimis in format electronic la toti amicii si cunostintele.
  Raspandind cat mai multe documente care trateaza probleme diferite poate reprezenta un inceput in procesul de informare a populatiei.
  Daca aveti alte solutii …. sant deschis la dialog.

 • Iustin
  Posted octombrie 9, 2012 8:27 pm 0Likes

  astept si comentarii, dar numai pe marginea subiectului
  o zi buna

 • Iustin
  Posted octombrie 9, 2012 8:37 pm 0Likes

  ” Ma misc intre Dumnezeu si neamul din care fac parte. In-afara de acesti termeni, nu vad nimic semnificativ intre cer si pamant!” Petre Tutea

 • cristi pop
  Posted octombrie 10, 2012 10:29 am 0Likes

  @ Mihaela O buna parte a credinciosilor sant complet bigoti, nu vor accepta nimic altceva decat ceea ce vine de la biserica. Ii respect dar ii si deplang totodata pentru faptul ca au creierul spalat si au ochelari de cal in ceea ce priveste mesajele care vin de la biserica.
  Din punctul meu de vedere „prostimea” reprezinta:
  1. Masa bigotilor cu aspect de turma fanatica, care nici nu stiu cine a fost sf. la care mosate se inchina si nici in ce perioada a trait.
  2. Tiganii care se ingramadesc si ei laolalta cu romanii la pupat moaste (obicei total neigienic), la mancat de pomana, la cersit si bineanteles …la furat de la romani.
  3. Escrocii si hotii de buzunare care exploateaza din plin pe cei de la punctul 1.
  Din fericire mai sunt si credinciosi care au viziuni mai largi, care nu se limiteaza doar la ce scrie intr-o carte de rugaciuni, care accepta argumentele, care folosesc sursele de informare si care vad ca institutia care se numeste biserica nu-i mai reprezinta.
  Catre acest ultim segment de populatie m-am gandit, cu acestia m-am gandit ca s-ar putea stabili o punte de dialog civilizat.

 • mozart
  Posted octombrie 10, 2012 1:48 pm 0Likes

  e o singura modalitate de a rezolva problema. un lagar si ii punem la munca in folosul comunitatii pe burtosii sutanati. mancare si apa sa le dea Dumnezeu doar cred in el , nu?

  • cristi pop
   Posted octombrie 10, 2012 3:17 pm 0Likes

   Grav este faptul ca persoanele de care vorbesti nici macar nu-si vad inutilitatea.
   Daca facem comparatie cu medicii care pleaca pe rupte din tara pentru slujbe mai bine platite sau pentru simplul fapt ca nu mai au loc in sistemul medical romanesc, preotii in schimb nu sant cautati in strainatate si daca se rataceste vre-unul pe acolo acesta este platit din Romania sau de comunitatea romana din tara respectiva.
   Cei din SUA au serviciu ca oricare american, deci lucreaza efectiv si fac pe preotul doar in timpul liber.
   Oare pe cand si la noi???

   • Iustin
    Posted octombrie 13, 2012 5:41 pm 0Likes

    dc nu faci o comparatie intre medici si politicieni? ar fi mai buna comparatia

  • ieseanul
   Posted octombrie 13, 2012 3:28 pm 0Likes

   La Iasi a fost majorat de 7 ori nr. de studenti la teologie, astia de ce dracu nu ajung someri ca si absolventii de la Univ. tehnica? Se fac biserici pentru a le de servicii la popi?

 • Iustin
  Posted octombrie 13, 2012 5:44 pm 0Likes

  Bisericile le fac comunitatile, nu statul…

 • ieseanul
  Posted octombrie 14, 2012 8:51 am 0Likes

  habar nu ai, bisericile se fac din bani publici, pe ce lume traiesti?
  da’ catedrala prostirii neamului? nu tot di bani publici se face? nu a fost votata in parlament? madam Turcan a fost cea cu proiectul de legemacar nu dezinforma lumea.

  • Iustin
   Posted octombrie 14, 2012 9:29 pm 0Likes

   Afirmaţia este inexactă. Statul român asigură doar o contribuţie (aproximativ 60%) la salariile personalului clerical şi neclerical al Cultelor. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Învăţământul preuniversitar), impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti.

   Această situaţie este consecinţa secularizării averilor bisericeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci când Biserica a fost deposedată de sursele de întreţinere, iar Statul român şi-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent şi întreţinerea lăcaşurilor de cult. În prezent, cea mai mare parte a proprietăţilor bisericeşti nu au fost încă retrocedate proprietarilor de drept.

   De remarcat faptul că sumele plătite de unităţile bisericeşti pentru plata impozitelor şi asigurărilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt aproximativ egale sau depăşesc valoarea contribuţiilor la salarii primite de la bugetul de Stat. De exemplu, în fiecare lună valoarea totală a contribuţiilor la salariile personalului din Administraţia patriarhală este de 557.472 lei, iar suma plătită de Patriarhia Română la bugetul de Stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale este de 575.087 lei. Oricine poate constata faptul că ceea ce se primeşte de la bugetul de Stat sub forma sprijinului salarial se întoarce la bugetul public prin plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale aferente.

   Din cei 14.231 de preoţi şi diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 1.000 sunt salarizaţi exclusiv din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizaţi neclericali sunt plătiţi integral de Biserică.

 • ieseanul
  Posted octombrie 14, 2012 9:51 pm 0Likes

  Vad ca o tii numai pe a ta, citeste aici:

  La fiecare două zile, în România este construită o biserică, în timp ce în fiecare zi sunt închise trei şcoli, dar şi din ce în ce mai multe spitale. Această realitate stârneşte nemulţumirea oamenilor, dar şi interesul reporterilor germani de la Deutsche Welle care au realizat un reportaj despre Catedrala Mântuirii Neamului.

  „O nouă catedrală este construită în centrul Bucureştiului cu 600 de milioane de euro. Decizia Guvernului de a sprijini financiar construcţia catedralei în timp ce a decis să închidă mai multe spitale a stârnit mai multe controverse”, scrie Deutsche Welle World.
  Potrivit reportajului realizat de televiziunea germană, Biserica Mântuirii Neamului ar trebui să fie construită în trei ani şi „probabil că termenul va fi respectat pentru că sume imense de bani merg de la bugetul statului spre Biserică”.
  „Se pare că, în curând, Casa Poporului va avea un frate mai mare!”, spun jurnaliştii germani.
  Catedrala va avea 125 de metri înălţime şi va fi amplasată în spatele Casei Poporului. Jurnaliştii germani notează faptul că religia este un element important din viaţa fiecărui român şi că „actualul guvern doreşte să păstreze relaţii apropiate cu Biserică Ortodoxă.”
  De aceea, Biserica şi Guvernul vor plăti împreună costurile pentru construirea edificiului, iar statul a donat deja un teren de 200 de milioane de euro.
  „Autorităţile nu apreciază întrebările referitoare la acest subiect, iar reprezentanţii Bisericii ar prefera ca nimeni să nu filmeze şantierul”, potrvit Deutche Welle.

 • cristi pop
  Posted octombrie 15, 2012 10:50 am 0Likes

  Bineanteles ca BOR nu vrea sa se filmeze opulenta in toata maretia ei, totul trebuie sa ramana „la secret”. Daca si germanii se mira de prostia romanilor… ar trebui sa ne dea de gandit.
  Cu banii inmormantati acolo se puteau face camine de batrani, locuinte pentru tineri si locuri de munca, dar cum este criza… hai sa mai punem un bir pe spinarea romanilor.

 • cristi pop
  Posted octombrie 15, 2012 12:07 pm 0Likes

  Religia – o frază de dânşii inventată
  Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
  Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
  După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
  Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?

  Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
  Şi v-a făcut să credeţi că veţi fi răsplătiţi…
  Nu! moartea cu viaţa a stins toată plăcerea –
  Cel ce în astă lume a dus numai durerea
  Nimic n-are dincolo, căci morţi sunt cei muriţi.

 • Iustin
  Posted octombrie 15, 2012 7:59 pm 0Likes

  Catedrala trebuia constuita din 1925, dar pentru ca au venit in 1940 mentorii vostrii, adica comunistii, Catedrala nu s-a mai construita, ci s-a amanat constructia ei, pana cand a venit un Patriarh vrednici de toata cinstea. Si pana la urma cand a randuit Dzeu.
  Nemtii de la Deutsche Welle World mananca rahat asa cum mananca toti jurnalistii in toate articolele de presa, daca nu este atat de importanta catedrala pentru ei, nemtii de ce si-au construit catedrale in care te pierzi in ele.
  @ieseanul: Catedrala costa la rosu, contravaloarea a 9 km de autostrada, ti se pare mult pt. 15 milioane de ortodocsi? Mie nu.
  Nici eu nu am fost de acord sa se construiasca Arena Nationala din Bucuersti, pentru care nu s-a mai facut atata scandal, desi aceasta a fost mult mai scumpa de cat costul Catedralei.

  Inca ceva…. Catedrala de va construi cu sau fara voia voastra micutilor, sorry pentru aroganta.

 • cristi pop
  Posted octombrie 18, 2012 8:07 am 0Likes

  Corect ar fi fost ca cei 15 milioane de ortodocsi sa fi fost consultati daca vor sa participe cu bani din propriul lor buzunar la construirea aceastei catedale uriase care frizeaza megalomania BOR.
  Dar de fapt in aceste conditii de criza, cand avem o scadere a nivelului de trai al patru-lea an consecutiv, cand lumea moare de foame si nu are bani pentru cheltuielile curente, se mai pune o povara in spatele TUTUROR romanilor cu aceasta megalomanie fara sa fie consultati in prealabil.
  Unde va este cumpatarea, modestia, bunul simt, grija fata de cel care va este aproape? Se pare ca aceste lucruri va sunt complet straine, in schimb nu va sunt straine masinile luxoase, burtile mari, salariile de la stat si cele aprox. 4000 de biserici construite dupa ’90 din bani publici.

 • cristi pop
  Posted octombrie 19, 2012 9:43 am 0Likes

  Informatii luate pe 19 oct. 2012 din Evenimentul Zilei:

  AVEREA BOR ÎN CIFRE

  Biserica a revendicat 200.000 de hectare de pădure

  – 10 miliarde de euro – 200.000 de hectare de pădure cerute de Biserica Ortodoxă Română.
  – 400 milioane de euro – estimarea celor 40.000 hectare de pădure aflate în proprietatea BOR
  -20 milioane de euro – estimarea celor peste 40.000 de hectare de teren arabil aflat în propietatea BOR
  – 1,4 miliarde de euro – estimarea terenului intravilan al celor 11.102 parohii ale BOR
  – 1 miliard de euro – valoarea obiectelor bisericeşti şi a celorlalte bunuri mobile din patrimoniul parohiilor
  – 500.000 de euro – conturile bancare pe care Patriarhia Română şi cele şase mitropolii le alimentează constant pentru cheltuieli curente
  – 4,4 milioane euro – conturile bancare la BCR ale Patriarhiei, a şase Mitropolii şi a 10 arhiepiscopii
  – 16 milioane de euro – a cheltuit anul trecut Biserica Ortodoxă Româna pentru opere de binefacere
  – 90 milioane de euro – veniturile medii anuale ale Bisericii Ortodoxe Române (din donaţii şi din activităţi economice)
  – 42 milioane de euro – alocaţi de la bugetul de stat pentru salariile preoţilor

 • Iustin
  Posted octombrie 20, 2012 10:52 pm 0Likes

  Da sunt deacord cu dvs. in masura in care 18 mil. de locuitori ar fi intrebati daca este necesar un stadion din bani publici.
  Stadionul s-a construit 95% din bani publici pe cand pentru CMN este construita din 80% fondurile BOR (donatii etc.). Totusi este o diferenta. Stati linistiti ca nu face Biserica catedrala din banii vostrii, pentru ca cu siguranta nu ar dainui.
  NU cred ca sunteti dvs. in masura sa judecati cumpatarea si modestia preotilor.
  Cele 4000 de biserici nu le-a construit statul exclusiv, ci comunitatiile, in crestere prin migrarea de la sat spre oras.
  Oricum cu banii tuturor ateilor contribuabili (slava Domnului ca nu sunt prea multi) nici nu s-a putut plati integral concertul lui Lady Gaga. Cam pe acolo s-au dus banii vostrii pe anul acesta, in acel simbol al vremelniciei si imoralitatii.

 • cristi pop
  Posted octombrie 22, 2012 11:17 pm 0Likes

  Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, a solicitat, intr-o scrisoare, presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sa sprijine alocarea in bugetul de stat pe 2011 a 20 milioane de lei pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului.
  Oricum, multi mireni raman sceptici la capitolul acesta, crezand ca nu e un lucru chiar atat de bun. Nu acum, poate mai tarziu, cu toate ca viitorul e cam sumbru pentru religie; preotul va ajunge, cu timpul, un simplu functionar, cu un birou ca si psihologul, doctorul si toti ceilalti.

  In alta ordine de idei, sunt zeci si poate sute de preoti care practica tot felul de magii si vrajitorii in numele lui Dumnezeu si sub obladuirea Bisericii. Dintre acestea, cea mai des frecventata este „deschiderea Evangheliei”, prin care preotul ghiceste tot viitorul penitentului. Unii dintre acestia mai fac si „minuni”. Vinovati de acest lucru sunt si crestinii, care apeleaza la astfel de vrajitori

  • Iustin
   Posted octombrie 24, 2012 2:15 pm 0Likes

   ”In alta ordine de idei, sunt zeci si poate sute de preoti…”
   Ok, dar ce are de aface asta cu discutia noastra?

 • Comicul
  Posted octombrie 24, 2012 10:10 am 0Likes

  Vad ca Iustin nu pricepe sau se face ca nu pricepe. Mai Iustine. Oare nu Iisus al vostru a scris in biblia aia cu care ne dati noua ateilor in cap ca dati la Dumnezeu ce apartine lui Dumnezeu si Cezarului ce apartine Cezarului? Cu alte cuvinte, uite ca fondatorul religiei voastre nu prea era de acord ca biserica sa fie finantata de stat. Totodata nu prea era de acord ca biserica sa faca afaceri. Oare in biblia aia a voastra nu e cumva o scena in care Iisus a luat biciul si a dat cu el in afaceristii din Templu? Parca asa era. Cred ca BOR ar fi numai buna de biciuit pentru cate terenuri si afaceri are in cadrul ei.Cat despre afirmatia ortodocsilor ca ar fi 86% , ma pufneste rasul. Cand recenzorul a venit la mine a vrut sa ma treaca ca ortodox la capitolul relgie iar cand i-am spus ca sunt ateu si-a facut o cruce si i-a tremurat mana asa ca nu am de unde sa stiu ca ce am spus eu a ramas scris. Aceeasi problema la vecinul meu. Cand acesta i-a spus ca e penticostal recenzorul a dat-o cu aha, esti sectant te-ai separat de biserica ortodoxa si alte prostii specifice BOR. Ei bine vecinul meu are 4 copii. Daca recenzorul l-a trecut pe el si pe sotia si copiii lui ca ortodocsi? Si sunt multe alte astfel de cazuri.
  Apoi nu mai vorbim de diversele acuzatii ale BOR la adresa ateilor cum ca am fi niste destrabalati si niste imorali, ca suntem niste consumatori de produse porno,ca nu muncim si ne petrecem timpul prin discoteci si baruri si ca suntem niste hoti iar la capitolul hoti spuneti despre noi ca suntem frati cu tiganii. Cu privire la aceste lucruri trebuie sa fac urmatoarea precizare. Majoritatea ateilor nu merg in baruri si discoteci nu pentru ca nu ar vrea sa mearga ci pentru simplul fapt ca acestea sunt pline de ortodocsii vostrii. Cei care se taie prin discoteci sunt persoane cu cruci de aur la gat ori ateii nu poarta asa ceva. Cat despre porno, protagonistii gangbangurilor din scoli sunt de religie ortodoxa nu atei. Majoritatea crimelor si prostiilor din tarasta sunt facute in Moldova. Coincidenta ori ba,tot aici se afla si majoritatea manastirilor si bisericilor ortodoxe din tara.Cat despre tiganii care fura si pe care voi i-ati tot numit fara Dumnezeu sau nu ma istiu cum, ei bine acesti tigani sunt in proportie de 80% ortodocsi iar viata de criminalitate se datoreaza asupririi la care au fost acestia supusi de ortodocsi. Coincidenta ori ba, singurii tigani cu care am avut vreodata probleme erau acei tigani cu cruci de aur la gat,nu tiganii care au imbratisat ateismul sau tiganii care au imbratisat neoprotestantismul.
  BOR e cancerul Romaniei si ar cam trebui sa dispara.

 • cristi pop
  Posted octombrie 26, 2012 8:58 am 0Likes

  @ Iustin Domnule Iustin nu ma intereseaza discutiile cu dvs. pentruca nu suntem de aceeasi parte a baricadei.
  Eu nu fac altceva decat sa sustin demersurile ASUR in ce priveste separarea bisericii de stat si sa prezint date financiare despre BOR si despre ptacticile preotilor, daca acest lucru va deranjeaza…. nu am ce face, este optiunea mea de simpatizant al ASUR.
  Dreptul de a judeca statutul de parazit al BOR si actiunile sale nu mi-l poate da sau lua cineva.

  • Iustin
   Posted octombrie 27, 2012 7:37 pm 0Likes

   sunt de acord cu dvs, va urez succes unei incercari sortite de la bun inceput esecului, ca dvs au mai fost si vor mai fi.
   ”Ce e val ca valul trece
   Tu ramai la toate rece”

   ””Biserica Ortodoxa, Maica neamului romanesc
   (Mihai Eminescu – Ortodox)

   Cat despre individul de sus nu ma voi sinchisi sa-i dau vre-o replica, saracutul de el nici macar nu stie sa scrie, sa lege doua propozitii.

   • Comicul
    Posted octombrie 29, 2012 1:03 pm 0Likes

    Tot Mihai Eminescu spunea despre religie:
    Religia – o fraza de dânsii inventata
    Ca cu a ei putere sa va aplece-n jug,
    Caci de-ar lipsi din inimi speranta de rasplata,
    Dupa ce-amar muncirati mizeri viata toata,
    Ati mai purta osânda ca vita de la plug?

    Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
    Si v-a facut sa credeti ca veti fi rasplatiti…
    Nu! moartea cu viata a stins toata placerea –
    Cel ce în asta lume a dus numai durerea
    Nimic n-are dincolo, caci morti sunt cei muriti.

    Parazitii BOR sa-si ia ortodoxia din scoli si sa nu se atinga de bugetul public.

    • Iustin
     Posted octombrie 29, 2012 9:57 pm 0Likes

     Esti doar comic si atat, nici ca nu ti potrivea mai bine pseudonuimul.
     Si cand te gandesti ca gura pacatosului adevar graieste (cu referire la pseudonim)…

 • Trackback: Proiectul de lege privind neimpozitarea salariilor preoțtilor

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢