Raport despre Libertatea de Gândire

Într-o lume tot mai  interconectată, libertatea de gândire, de conștiință și de religie reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai unei societăți democratice. România, ca membru al Uniunii Europene și al comunității internaționale, se confruntă cu provocări și oportunități în aplicarea acestor drepturi fundamentale. Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) a realizat un sondaj extins, pentru a explora percepțiile și experiențele românilor legate de aceste libertăți. Raportul publicat în iunie 2024 oferă o imagine detaliată și pertinentă asupra stării actuale a libertății de gândire și de conștiință în România. Raportul complet poate fi consultat aici

Libertatea de gândire, conștiință și religie, garantată de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, se confruntă cu bariere sociale, instituționale și legale în aplicarea sa. Sondajul ASUR a avut ca obiectiv să evalueze nivelul de conștientizare și înțelegere a acestui drept, să investigheze experiențele de discriminare și să promoveze dialogul între comunități cu credințe diverse.

Vă prezentăm câteva dintre dezultatele sondajului

  1. Conștientizarea libertății de gândire și conștiință Majoritatea respondenților sunt conștienți de conceptul de libertate de gândire, de conștiință și de religie, cu 82.5% afirmând că au auzit de acest drept fundamental. Totuși, există un procent semnificativ de persoane care nu sunt familiarizate cu acest concept, ceea ce sugerează necesitatea unor campanii educative și informative pentru a crește gradul de conștientizare în rândul populației.

  2. Libertatea de exprimare a convingerilor Deși 75.9% dintre participanți se simt fie foarte liberi, fie oarecum liberi să își exprime convingerile, există un procent semnificativ (24.1%) care se simt restricționați. Acest lucru indică prezența unor bariere sociale sau instituționale care limitează libertatea de exprimare..

  3. Discriminare și hărțuire Aproximativ jumătate dintre respondenți (53.1%) au fost martori sau au experimentat discriminare împotriva persoanelor necredincioase sau nereligioase, în timp ce un sfert (25.9%) au observat discriminare împotriva persoanelor credincioase. Aceste date indică o problemă semnificativă în societatea românească, evidențiind necesitatea unor măsuri mai stricte pentru protejarea drepturilor individuale și combaterea discriminării.

  4. Percepția mass-mediei și a rețelelor sociale Majoritatea respondenților consideră că mass-media din România este părtinitoare către anumite religii și că ignoră sau prezintă incorect ateismul și agnosticismul. Rețelele sociale sunt percepute în mare măsură ca având un impact negativ asupra percepției publice a diferitelor religii și convingeri.

  5. Educația Religioasă în Școli 41.8% dintre respondenți consideră că educația în școli ar trebui să includă informații despre toate religiile și convingerile în mod egal, în timp ce un procent semnificativ (24.8%) susține că ar trebui pus accent pe religia majoritară. O parte dintre respondenți (26.7%) cred că educația religioasă ar trebui să se concentreze doar pe istoria religiilor.

Ce urmează?

Rezultatele sondajului dezvăluie provocări semnificative, cum ar fi discriminarea instituționalizată și lipsa educației adecvate. ASUR propune mai multe măsuri pentru a îmbunătăți situația actuală:

  • Campanii de informare și educație: Lansarea de campanii menite să crească gradul de conștientizare privind libertatea de gândire și de conștiință.
  • Promovarea dialogului intercomunitar: Facilitarea dialogului între comunități religioase și nereligioase pentru a încuraja cooperarea și înțelegerea reciprocă.
  • Lobby și advocacy: Continuarea eforturilor de lobby pentru schimbări legislative care să protejeze aceste drepturi fundamentale.

Raportul complet al sondajului ASUR oferă o bază solidă pentru inițiative viitoare, menite să asigure un mediu mai inclusiv și respectuos în România. Detalii suplimentare sunt disponibile în raportul complet

Implică-te!

Pentru a susține eforturile de promovare a libertății de gândire și de conștiință în România, te invităm să te abonezi la newsletterul nostru lunar, pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și inițiative. De asemenea, poți contribui la susținerea activităților noastre printr-o donație sau câteva ore de voluntariat. Fiecare contribuție contează și ajută la crearea unei societăți mai deschise și mai respectuoase.

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢