România Seculară: Apel pentru neutralitate confesională în politică 

Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) susține cu fermitate necesitatea unui stat secular, în care nicio religie să nu primească un statut special. De aceea, ASUR atrage atenția asupra îngrijorătoarei declarații a domnului Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal, privind intenția de a crea o capelă în clădirea Parlamentului. Într-un stat secular, instituțiile publice ar trebui să rămână neutre din punct de vedere confesional, respectând astfel drepturile și libertățile cetățenilor, indiferent de credința lor sau absența acesteia.

Instrumentalizarea politică și electorală a religiei este o amenințare la adresa principiilor de echitate și neutralitate confesională ale societății noastre. Partidele politice, prin liderii lor, ar trebui să promoveze valorile unei societăți deschise și democratice, să contribuie la coexistența pașnică între oameni de diverse religii sau nereligioși, să ia în calcul societatea în toată diversitatea ei atunci când propun schimbări ce ne privesc pe toți. Orice abatere de la aceste principii fundamentale subminează integritatea democrației noastre și poate alimenta tensiuni sociale.” a declarat Toma Pătrașcu, președintele ASUR. 

Asociația Secular-Umanistă din România face apel la toți liderii politici să asigure separarea clară dintre sfera religioasă și cea politică
într-un stat secular și să evite orice acțiune care ar putea submina acest principiu fundamental.

Reamintim, de asemenea, că în 2024 se vor desfășura alegeri electorale în România. În această perioadă crucială, este cu atât mai important ca leadership-ul politic să respecte principiile de echitate și neutralitate confesională, asigurând astfel un proces electoral corect și în interesul tuturor cetățenilor, indiferent de credința lor sau absența acesteia.

În ceea ce privește parteneriatul menționat cu cultele religioase din România, subliniem necesitatea transparenței și respectării valorilor democratice. Orice colaborare ar trebui să respecte drepturile și libertățile tuturor cetățenilor, indiferent de convingerile lor religioase sau absența acestora.

Asociația Secular-Umanistă din România rămâne fermă în apărarea principiilor secular-umaniste în societatea românească și în asigurarea neutralității confesionale a statului. Suntem hotărâți să continuăm dialogul pentru o societate echilibrată, în care fiecare cetățean să se bucure de aceleași drepturi și libertăți, indiferent de credința sa sau absența acesteia.

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢