Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și alte peste 30 de ONG-uri au înaintat Formului Constituțional o propunere de modificare a prevederilor constituționale privind caracterul secular al statului și libertatea religioasă. ONG-urile semnatare au propus modificări ce vin să întărească și să extindă drepturile tuturor cetățenilor, din perspectiva religiei, fără deosebire de confesiune sau credințe individuale.
”Laicitatea statului este o problemă în România, în momentul de față. Deși majoritatea oamenilor, inclusiv politicienii, cred că România este definită ca stat laic în Constituție, acest lucru nu e adevărat. Prin urmare, una din propunerile noastre este exact enunțarea laicității statului, iar celelalte propuneri derivă din aceasta. La redactarea materialului trimis Forumului Constituțional am luat în calcul și prevederile tratatelor internaționale la care România a aderat, în privința laicității și a libertății de conștiință.” a declarat Toma Pătrașcu, vicepreședinte ASUR.
În contextul dezbaterilor publice actuale privind revizuirea Constituției, ONG-urile semnatare își reafirmă susținerea pentru laicitatea statului și fac un apel către toate forțele politice implicate în procesul revizuirii Constituției să susțină ideea unei Românii laice.
Să nu uităm: În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!
]]>
6 Comments
Serafim
Învățați întâi să scrieți și apoi dați comunicate. Termenul de biserică se scrie cu majusculă atunci când vorbești de instituție. Se scrie cum l-ați scris voi doar când vorbești de clădire. Mama voastră de jurnaliști habarniști.
În rest, vă cam plictisiți. Iar vă apucă poveștile cu pești. O campanie educațională n-ați face. Tot cu gălăgia vă ocupați.
Hai pa, plictisiților.
Emil
Nu ai reușit să treci de cuvântul ”biserică” sau te-ai oprit acolo pentru că nu aveai chef să citești ce articole vor să modifice și de ce?
Eu înțeleg că îți place să comentezi ca să îți atragi trafic pe blog, dar când te apuci să corectezi pe cineva pentru o chichiță, asigură-te că vezi bârna din ochiul tău și ai răsfoit ultima varianta a DOOM-ului. Și încearcă să fii politicos, nu ar trebui să fie așa greu pentru un om care respectă principiile creștinești.
Serafim
Deci nu am voie să comentez? Oare nu voi vreți „debate”?
Știu exact ce vorbesc. Nici Parlamentul României nu se scrie cu „p” mic. Că e o instituție. Sau, când zici „biserică” te referi și la instituția Bisericii Islamice din România? Când spui „biserică”, te referi automat la o anumită instituție. Și ea poate fi una din astea: ortodoxă, catolică, greco-catolică, adventistă etc. Și dacă e instituție, e cu „B”. O versiune corectă ar fi: separația dintre religie și politic.
Sunt la fel de politicos precum sunteți și voi. Și nu mă fă să-ți arăt mostre de bun simț umanist.
me
fa patul!
nu ma face sa-ti arat…
imperativul are forme diferite la aspectul afirmativ si la aspectul negativ, domnule majuscula…
Serafim
Mulțumesc sincer pentru corectură.
Atâta că eu nu scriu comentarii cu alură de mare comunicat.