Reprezentanții ONG-urilor au adresat Ministerului Educației Naționale o scrisoare deschisă, în care solicită Ministrului să oprească organizarea de slujbe religioase în incinta unităților publice de învățământ din România, atât la începerea noului an școlar, cât și pe întreaga sa desfășurare.Semnatarii scrisorii deschise motivează că aprobarea de către directorii unităților publice de învățământ a oficierii slujbelor religioase și a altor servicii religioase reprezintă o încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale copiilor la libertatea de gândire, de conștiință și de religie și la educație, iar aceste fapte sunt sancționate penal prin prevederile art. 381 (2) din Codul penal.”Școlile din România sunt frecventate de copii de care provin din familii cu diferite opțiuni religioase sau fără nicio religie. Prin urmare, organizarea unor slujbe religioase, preponderent ortodoxe, la debutul anului școlar nu doar că este o faptă discriminatorie, dar este și ilegală. Iar dacă în prima zi de școală copiii sunt întâmpinați cu slujbe religioase, nu e de mirare că pe parcursul anului școlar sunt duși în timpul orelor la împărtășanie sau spovedire, de cele mai multe ori fără ca părinții să fie notificați sau să li se ceară acordul. ” a declarat Toma Pătrașcu, președinte ASUR.”Pentru orice Ministru, și cu atât mai mult pentru Ministrul Educației, ar trebui să primeze interesul superior al copiilor și nu interesul Bisericii Ortodoxe sau a altor culte. Iar acest lucru poate fi demonstrat simplu, prin respectarea și aplicarea legilor în vigoare” a mai declarat Toma Pătrașcu.Scrisoarea a fost semnată de: Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), Asociația Umanistă Română, Asociația ACCEPT, Ateliere Fără Frontiere, ActiveWatch, Grupul CARE, Asociația Viitorul Tinerilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Asociația Sens Pozitiv, Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă, ACTEDO – Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului, APADOR-CH, Societatea de Analize Feministe AnA, Fundatia United Way, Miliția Spirituală, CPE – Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația Front, Centrul FILIA, Asociația Plural și Societatea pentru Laicitate din România (SoLaR).Acțiunea face parte din campania multianuală derulată de ASUR împotriva îndoctrinării religioase în școli.]]>
2 Comments
Jan Anderson John
Si daca 80% nu au nimic impotriva? Cine nu vrea sa participe la slujba religioasa poate sa stea in alta locatie din perimetrul scolii. Dumneavoastra vreti sa boicotati o majoritate pentru ca minoritatea e incapabila sa se fereasca de „nocivitatea” unei slujbe religioase?
Cornel Cretu
Cei 80% trebuie să aibă grijă de cei 20%. Pot face slujba a doua zi, la biserica lor. Dar nu la școală. Școala trebuie să fie liberă de doctrinele religioase, chiar dacă acestea sunt majoritare.
Copiii, profesorii și părinții ce participă la deschiderea anului școlar sunt obligați să participe la slujba respectivă, nu este alegerea lor. În consecință codul penal pedepsește obligativitatea. Iar a trimite pe cineva în altă locație pe criterii religioase este discriminare. Codul penal pedepsește și discriminarea.