Luni, 12 septembrie, începe un nou an școlar. Circa 160.000 de copii vor lua contact pentru prima oară cu școala și, totodată, cu îndoctrinarea religioasă practicată cu acordul tacit al autorităților statului.”Este remarcabilă reacția societății față de această problemă. Cu cât oamenii devin mai informați în ceea ce privește situația reală din școli, cu atât opoziția față de predarea religiei devine mai puternică. Conform cercetărilor Fundației Soros, în doar câțiva ani ponderea celor care se opun obligativității studierii religiei s-a dublat, fiind de 40% in prezent. Pe de altă parte, discutând despre predarea Religiei cu mulți părinți cu copii de vârstă pre-școlară, am constatat că, în general, aceștia nu cunosc toate opțiunile legale de care dispun. De asemeni, părinților nu le este foarte clar statutul Religiei în școli, de exemplu sunt surprinși când află că aceasta se predă începând chiar cu clasa I sau că nu este vorba de Istoria Religiilor.” a declarat Toma Pătrașcu, vicepreședinte ASUR.În prag de nou an școlar, asociația noastră consideră necesare câteva precizari:
- În școli nu se studiază Istoria Religiilor. Din contră, predarea se face de o manieră confesională, la orele de religie elevilor prezentându-li-se insistent doctrina unui singur cult. În practică, de cele mai multe ori, este vorba de doctrina BOR.
- Religia se studiază an de an, săptămână de săptămână, începând cu clasa I. Timp de 12 ani, copiii sunt obligaţi, de facto, să participe la cel puțin o oră de religie în fiecare săptămână. Religia este singura materie, cu excepția Limbii Române / materne și a Matematicii, care se studiază în absolut toți anii de învățămînt preuniversitar.
- Salarizarea profesorilor de religie, mulți dintre ei preoți, nu este asigurată de către culte ci grevează bugetul Ministerului Educației. În sistem există cca. 12.000 de profesori de religie, iar anual fondul de salarii pentru aceștia se ridică la aproximativ 30 milioane de euro.
- Deși sunt plătiți de către Stat, profesorii de religie sunt direct subordonați ierarhiei religioase locale. De asemeni, cultele controlează atât programa de învățământ cât și conținutul manualelor de religie.
- În multe școli se practică spovedaniile și împărtășaniile de grup; elevii fiind duși cu clasa la biserică și obligați să participe la aceste ritualuri.
- Continuă să fie în circulație manuale de religie ce promovează violența fizică și psihică asupra copiilor.
- Copiilor, inclusiv celor din clasele primare, li se repetă obsesiv despre “păcat”, “iad” și “diavoli”, inducându-li-se ideea că nerespectarea cu strictețe a “poruncilor” îi condamnă la “osânda veșnică”.
- Prof. Dr. Vasile Timiș, fost Inspector Școlar General pentru disciplina Religie, actualmente secretar de stat în Ministerul Culturii și Cultelor[1]: ”[…] școala, prin profesorii de religie, sprijină misiunea Bisericii […]” ”Este extrem de important să acordam o atenție deosebită educației religioase a copiilor încă de la vârstă fragedă. Cu privire la acordarea educației religioase încă din fragedă pruncie, Sfântul Ioan Gura de Aur aprecia: „cum se va deprinde copilul de mic, așa va rămâne și când se va face mare” ”Aducerea copilului la Biserica și împărtășirea lui cu Sfintele Taine lasă amintiri și amprente asupra lui care îl vor marca toată viața” ”Prin participarea la cult se fixează și primele percepții subliminale, rezultă o influențare a comportamentului și prin prezentările subliminale […] Copilul începe să conștientizeze că atunci când face un lucru bun, se bucură Dumnezeu, iar când savârșește răul Îl supără pe Dumnezeu.”
- Preot Prof. Dr. Vasile Gordon (Facultatea de Teologie din Bucureşti) și Preot Prof. Dr. Constantin Dragnea (Şcoala Generală Nr. 58 din Bucureşti)[2]: ”[…] profesorul de Religie trebuie să-i îndemne la clasă pe copii să frecventeze biserica, așa preotul poate în biserică să-i îndemne pe copii (direct, sau prin părinții și bunicii lor) să nu lipsească de la ora de Religie.” ”[…] în școli pot ființa cabinete de consiliere duhovnicească […]. Se știe, nu toți copiii sunt dispuși să-l caute pe preot la biserică, iar preotul, așa cum aleargă în parohie în găsirea ‘oii pierdute’, așa trebuie să procedeze și în cazul copiilor, mai ales a copiilor!” ”Slujba de la începutul anului școlar, săvârșită de preot în școala de pe teritoriul parohiei […] o contribuție efectivă la recunoașterea autorității și prestigiului Bisericii Ortodoxe.“
- să ceară referințe despre persoana care predă orele de religie
- să solicite planurile lecțiilor care urmează a fi predate copiilor
- să discute periodic cu copilul și să îi explice de ce la orele de religie i se predau lucruri în contradicție flagrantă cu cele învățate la celelalte materii
- să fie atenți la apariția unor modificări radicale de comportament a copiilor (dezvoltarea unor obsesii legate de moarte, de păcat, de iad, tulburări de somn sau de nutriție, înstrăinare de prieteni etc.) și, dacă este cazul, să apeleze la consiliere psihologică
11 Comments
Desene animate online
Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.
humm
Eu nu am mers la orele de religie ca nu eram ortodox. Si ma bucur foarte mult ca a fost asa.
comaritan
Mai…eu am mers la orele de religie si nu a fost o experienta prea naspa, pot chiar sa spun ca am acumulat multe cunostinte despre religie, care ulterior au dus la ateism. Deci din experienta mea, pot doar sa spun ca daca nu iese Isus sau chiar dumnezeu de sub catedra, poate popa/profesorul sa spuna ce vrea el….
iulian
Slava lui Dumnezeu pentru toate!
E bine ca macar , ore de religie se mai fac. Religia invata numai binele, si ii fereste pe copii de Fundatiile criminale a lui soros ce va finanteaza, ce au omorat 14 milioane de copii prin anticonceptionale si avorturi! de ce nu vorbiti despre asta dragi umanisti. Ati adus otrava in Romania, cu planificare familiala si acum loviti biserica. Dar sper sa ne pazeasca Dumnezeu si sa ne ridice invingatori si din asta. Miercuri 14 septembrie sarbatorim Inaltarea Sfintei Cruci, aratati-o sefului vostru Soros, sa vedeti cum se schimba la fata! Majoritatea de la Asur ati fost botezati, da v-au prostit strainii cu banii lor si credeti ca faceti bine Romaniei, emancipandui pe romani.
Andreea
Dumneata esti cam natang. Sau poate iti place cum traiesc rromii care toarna copii pe banda rulanta?! Trezirea, nu asta e scopul omului pe pamant, indiferent cat te-au indoctrinat cartile religioase!
Augusta
Pt iulian:
Mai ai citate din astea? Ca mai vroiam sa ma amuz, dar fragmentul e atit de scurt.
rftghost
Baga mare maestre,
Pe cand punem de o Inchizitie, sau macar de o linsare in public, ceva? Ca tot invata religia numa binele…
laur
Atata ura pe Biserica Ortodoxa n-am vazut de cand sunt. Dumneavoastra , prin aceasta asociatie, vreti sa promovati DICTATURA unei minoritati atee, asupra majoritatii, ne imbatati cu cuvinte frumoase gen umanism secular, de parca un crestin nu creste in spiritul valorilor umaniste sau n-are parte de cunoastere stiintifica. … e dobitoc, domnule!
rftghost
Ura… hai sa-ti spun eu cum e cu ura… tie ti-ar placea ca sa fii obligat sa asisti zilnic si sa practici ritualul islamului? Sa te inchini la Mecca si tot restul?
Se pare ca odata cu credinta, ai pierdut o bucata din creier. ASUR nu are ca scop ateismul, ci respectarea tuturor religiilor, chiar si a lipsei lor.
Daca nu poti pricepe ca nu toata lumea se inchina la zeii/zeu tau, si asta e un drept fundamental, atunci crede-ma esti un mare dobitoc.
luminita
Bre laur esti popa sigur!!Baga tare si fa rost,cum bine spune un domn,de un linsaj,o inchizitie,ceva!!!Toate odraslele popilor,vor fi popi!Si sa nu ramana balta fara peste,trebuiesc recrutati prostii din fasa!!!Daca cumva pricep,cum stau treburile pe Terra??Multe sarbatori=lene si prosti!Stand degeaba=fac copii multi,care nu beneficiaza,de educatie si nu vor intreba nici o data nimic!!Crede si nu cerceta”!!Da,dar o speranta la imparatia cerului!!!Ca popilor imparatie,e aici sigur!!