Jud. Timiș – Abuzuri flagrante la orele de religie, tolerate de către Inspectoratul Școlar Județean

Un nou caz grav de îndoctrinare religioasă ne-a fost semnalat recent de către un părinte din Timișoara. Dna. Minodora Ștefănescu, mama unui baiat aflat în clasa a IV-a la Școala Gimnazială nr. 19 „Avram Iancu” din Timișoara, reclamă pasivitatea autorităților școlare în raport cu acțiunile abuzive și discriminatorii ale profesoarei de religie, dna. Eliza Rada.

În urmă cu o lună, pe data de 13.01.2014, dna. Ștefănescu a reclamat Inspectoratului Școlar Județean hărțuielile continue la care era supus fiul său ca urmare a faptului că fusese retras de la orele de religie, atragând în același timp atenția și asupra discursului fundamentalist religios al dnei. Rada, aceasta din urma afirmând în fața copiilor că le blesteamă pe femeile care fac avorturi deoarece „sunt criminale” și amenințându-i pe elevi că și mamele lor „vor arde în flăcările iadului” dacă vor recurge la o întrerupere de sarcină.

Mai mult, în data de 6 ianuarie a.c., fără a avea acordul părinților, dna. Rada i-a dus pe toți elevii clasei, chiar și pe cei retrași de la această disciplină, la Biserica Ortodoxa din Mehala, Timișoara, unde au primit din partea preotului sticle cu apă sfințită, profesoara spunându-le apoi copiilor să bea din ea timp de 10 zile atât ei cât și restul familiei.

Situatia semnalată de către dna. Ștefănescu este confirmată și de către alți doi părinți având copii în aceeași clasă, Dan Ionaș și Flavius Grozoni. Deși ne aflăm în fața unui caz evident de îndoctrinare religioasă a copiilor, deși chiar și ISJ Timiș recunoaște că elevii au fost duși la biserică fără acordul părinților, Inspectoratul refuză să ia măsurile de rigoare.

Răspunsul ISJ Timiș la sesizarea depusă de dna. Ștefănescu nu este altceva decât o încercare de mușamalizare. Răspunsul lor este pur și simplu ridicol: ‘Faptul că fiecărui elev i s-a înmânat o sticlă de apă sfințită de către preotul paroh, nu constituie un ritual religios‘. Mai fac o cascadorie logică; întâi spun ca ‘unitatea de învățământ a respectat dreptul fiului dvs. de a nu frecventa orele de religie‘, ca apoi să precizeze că ‘pentru a fi supravegheat‘, copilul a fost ținut totuși la ora de religie! Cum vine asta?” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.

Situația devine și mai preocupantă dacă luam în considerare că acest caz nu este nici pe departe unul izolat. Deși Legea Educației Naționale (la art. 7) prevede cât se poate de clar că în unitățile de învățământ prozelitismul religios este interzis, școlile din județul Timiș sunt supuse de mai mulți ani unei adevarate ofensive religioase în urma unui agresiv program de catehizare promovat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Timișoarei, sub privirea îngăduitoare a Inspectoratului Școlar Județean.1

Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) solicită Ministerului Educației demiterea conducerii ISJ Timiș pentru încălcarea repetată și flagrantă a prevederilor Legii Educației Naționale și anchetarea cu seriozitate a cazurilor semnalate de îndoctrinare religioasă din școli. De asemeni, Ministerul trebuie să elaboreze și să implementeze un set de politici educaționale destinate a preveni pe viitor apariția unor cazuri similare. În mod specific:

 • unitățile de învățământ trebuie să ceară acordul explicit al părinților cu privire la participarea elevilor la orele de religie și trebuie să-i informeze că au dreptul constituțional de a le refuza
 • trebuie interzisă actuala practică paradoxală, întâlnită în majoritatea unităților de învățământ, de a obliga copiii să rămână la orele de religie deși, teoretic, figurează ca retrași de la acestă materie
 • trebuie oprite orice acțiuni de prozelitism religios în școli

Poziţia ASUR este neechivocă: în unităţile publice de învăţământ trebuie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie trebuie predată Istoria Religiilor şi nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela.1 http://mitropolia-banatului.ro/activitati/

]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

3 Comments

 • Costel Constantinescu
  Posted februarie 14, 2014 10:43 am 0Likes

  Prin „Istoria religiilor” nu trebuie sa intelegem tratarea laicizanta, de pe pozitiile materialismului vulgar, pe care o promovati. Cred ca ar trebui predate elemente de morala religioasa, tratata ecumenic. De asemenea, nu trebuie sa minimalizam influenta salutara a comunitatilor religioase.
  Umanismul fara o credinta, dupa modesta mea parere, se numeste individualism. Nu poti fi umanist in afara unei comunitati, iar ideile religioase polarizeaza indivizii.
  Fireste ca nu pot fi de acord cu atitudinea doamnei profesoare.Am intalnit cazuri cand copiii aveau cosmaruri ca urmare a amenintarilor unor „profesori”, ca vor arde in focul Gheenei. Nu trebuie sa lasam sufletele copiilor schingiuite de fanatismul religios, de orice fel.

 • farmacistul09
  Posted februarie 15, 2014 8:33 pm 0Likes

  Raspunsul Inspectoratului Scolar este clar nesimtit.Atita timp cit parintii sau tutorii elevilor respectivi au facut cerere de neparticipare la ora de religie,care de obicei este ultima din ziua respectiva,cadea in sarcina lor de a supraveghea elevii respectivi.In situatia asta,vina este a conducerii unitatii scolare care nu respecta optinea de neparticipare la ora de religie,care cu buna stiinta baga gunoiul sub pres.Ma bucur ca se creaza situatii de acest gen,in acest fel,incet,incet se va intelege ca la scoala se face scoala,nu indoctrinare,nu prozelitism religios si fanatic.

 • Cipix
  Posted februarie 17, 2014 8:27 pm 0Likes

  Referitor la acest caz, prezentat de mass-media „dupa ureche” este interesant ce spune unul dintre parintii implicati pe forumul publicatiei on-line timisorene http://www.tion.ro: „Eu n-am confirmat acest discurs. A fost o situatie cu avortul dar nu cum este prezentata. Grozoni Flavius Aurelian.” Manipulare , manipulare, manipulare! Iar prostii cred!

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢