Ziua Mondială a Umanismului

***comunicat de presă***Marți, 21 iunie, lumea întreagă a sărbătorit Ziua Mondială a Umanismului. Cu această ocazie, Asociația Secular-Umanistă din România a atras atenția asupra principiilor umaniste și a importanței apărării acestora în societatea românească.Umanismul este o concepție de viață bazată pe umanitate și rațiune. Umaniștii consideră că valorile morale sunt fondate doar pe natura umană și pe experiență şi că obiectivele moralității ar trebui să fie bunăstarea umană, fericirea şi împlinirea personală. Deciziile umaniștilor se bazează pe dovezile disponibile şi pe evaluarea rezultatelor acţiunilor noastre, nu pe dogme sau texte sacre.

  • Umanismul este o viziune naturalistă, care include ateismul şi agnosticismul ca răspuns la teism, dar mai presus de toate este o filosofie activă şi etică.
  • Umaniștii cred în drepturi şi libertăţi individuale, dar consideră că responsabilitatea individuală, cooperarea socială şi respectul reciproc sunt la fel de importante.
  • Umaniștii cred că oamenii pot şi vor continua să găsească soluţii la problemele lumii, aşa încât calitatea vieţii să poată fi îmbunătăţită pentru toată lumea.
  • Umaniștii sunt persoane pozitive, care își câștigă inspirația din viaţa, arta și cultura noastră, şi din bogăția lumii naturale.
  • Umaniștii cred că avem o singură viață și este responsabilitatea noastră să o trăim într-o manieră înfloritoare.
Ziua Mondială a Umanismului reprezintă ocazia potrivită pentru a prezenta soluțiile umaniste la problemele actuale ale societății românești. Pseudoștiința și superstițiile au ajuns să  influențeze puternic atât reprezentanții instituțiilor publice (până la cel mai înalt nivel), cât și numeroase activități sociale și profesionale. Însă prin programe de educație alternativă, precum cele derulate de ASUR și alte ONG-uri, putem contribui semnificativ la dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor. Sperăm că în timp vom reuși să arătăm oamenilor că e bine să îți pui întrebări, să te documentezi, să acționezi conștient și responsabil, să respecți credințele celorlalți, dar să îți formezi singur opiniile. ” a declarat Atila Nyerges, președintele Asociației Secular-Umaniste din România.Ziua Mondială a Umanismului a fost inițiată de Asociația Umanistă din America, fiind sărbătorită în preajma solstițiului de vară, încă de la mijlocul anilor ’80. Sprijinind această cauză, tot mai multe asociații umaniste și secular-umaniste din lumea întreagă s-au alăturat acțiunii de a răspândi valorile pozitive ale umanismului și de a le folosi pentru realizarea unor schimbări însemnate în viața oamenilor. În ultimii ani, Ziua Mondială a Umanismului a fost sărbătorită exclusiv pe data de 21 iunie.  ]]>

What's your reaction?
0Cool0Upset0Love0Lol

Alătură-te discuţiei

GLISEAZĂ ÎN SUS ⇢